I våras tittade Kenneth och Anton på Roborock S7 – Roborocks senaste robotdammsugare med extra fokus på att skura golv. SweClockers passade även på att utmana FZ:s redaktion på härligt robotkrig, något Roborock fick mersmak på när de anordnade Roborock Championship. På kontoret har det stått en självtömmande station från Roborock ett längre tag. Det har nu blivit dags att ta en titt på vad Roborock Auto-Empty Dock kan erbjuda, om något.

heros-onxy-fcc-onxy-product-white.png

Grundtanken är helt enkelt att man ska kunna tömma sin dammsugare mer sällan och att processen ska vara smidigare än "manuell" tömning. Roborock menar att man ska behöva tömma enheten så sällan som en gång var åttonde vecka. Vilket låter ganska rimligt i en liten till mellanstor lägenhet förutsatt att den inte behöver inleda med en grovstädning.

autogrej.jpg

När tömning sker är inte upp till användaren då enheten tömmer dammsugaren varenda gång den åker tillbaka till stationen. Med andra ord går det inte att schemalägga tömning, applikationen erbjuder istället bara ett par olika inställningar av "intensitet". Vi märkte dock nästan ingen skillnad i ljudnivå mellan de olika lägena och valde till slut att stanna kvart på "Smart"-läget.

Enheten går att använda med engångspåsar eller helt utan påse. Manualen är dock usel på att förklara att man kan använda den med eller utan påse. Den beskriver det inte som ett val snarare som att man ska göra båda samtidigt, vilket såklart inte går.

Kombinationen robotdammsugare och självtömmande station går på cirka 9 000–10 000 kronor, där den självtömmande funktionen står för 3 300 kronor av totalsumman. I alla fall om man ska upp i samma kvalitet på själva dammsugaren som en Roborock S7, sett ur den synvinkeln är priset snarlikt. Om det är värt det kan bara du själv avgöra – stör du dig på att behöva tömma dammsugaren i tid och otid och har 3 300 kronor att avvara?

damm.JPG

Innan vi avslutar kan vi avråda från att göra det vi råkade göra vid vårt första försök. Tömma en extremt överfylld dammbehållare. I vårt fall fastnade en stor dammråtta i själva basstationens tömningssluss.

Vi har svårt att klandra enheten för detta då det endast hände när den var medvetet överfylld. Efter att vi klickat bort dess desperata uppmaningar om att den måste tömmas flertalet gånger, men fortsatt dammsuga ändå. Men det kändes värt att nämna i sammanhanget i alla fall. I skrivande stund säljer ingen i Sverige den självtömmande stationen. Enligt Roborock ska den dock dyka upp "inom någon vecka".

Använder du en självtömmande dammsugare eller ser du själv behovet för det?