Inlägg

Inlägg som fragande har skrivit i forumet
Av fragande
Skrivet av Gustav-P:

Mycket möjligt då det var flera år sedan jag hörde låten sist.
Om denna nya informationen gör att fler vill ge tips så tas det tacksamt emot..

Grejen är att den kanalen mixar radioinspelningar från NASA med en mängd olika låtar (dvs. lägger inspelningarna ovanpå) så "bakgrundslåten" kan vara vilken som helst av de som regelbundet spelas där tror jag.

En låt jag kom att tänka på annars, men antagligen fel genre och för up-tempo, är Lemon Jelly - Spacewalk. Ingen aning om den kan ha spelats på Space Station. Inspelningarna som samplats är dock inte från månlandningen.

Av fragande
Skrivet av THB:

Produkt: Seagate Exos X18, 16 TB
Länk: https://www.amazon.se/dp/B08JV7N6J1
Kategori: Lagring
Prisjakt: https://www.pricerunner.se/pl/36-3200059726/Haarddiskar/Seaga...
Pris: 2700kr

Skeppas av Amazon.

Bör nämnas att det av recensionerna att döma handlar om begagnade ("refurbished") diskar även om det inte anges i produktbeskrivningen. Är man beredd att köpa grisen i säcken finns det billigare alternativ, här t.ex..

Av fragande

Det är väl positivt att det släpps en officiell adapter/HAT, men jag skulle gärna se att 6:an får eMMC-stöd. Helst med kontakt och löstagbara moduler som t.ex. Orange Pi kör med; det känns som den logiska uppgraderingsvägen från SD-kort.

M.2 och adaptrar i all ära men vill man bara köra OS och databas (t.ex. Home Assistant) på något som tål mer skrivningar än SD-kort så dubblerar ju en adapter + SSD kostnaden.

Av fragande
Skrivet av baggz143:

Japp. Jag gjorde en mindre research och tyckte det var lite skumt innan med då det inte fanns många reviews om några just om T8A modellen. My bad helt enkelt. Tack för hjälpen och alla andra

Tanken är väl tyvärr just att försvåra prisjämförelser, förhindra prismatchning m.m. I mina ögon är det rent konsumentfientligt och borde vara förbjudet. I vissa fall går man väl runt det genom att t.ex. ha en lite annan nyans på stativet (som @Laxpudding nämnde) för att kunna hävda att det är en helt annan modell, även om det i praktiken är exakt samma TV.

Skrivet av Laxpudding:

Ifall man inte kände till: Komplett, Netonnet och Webhallen är olika varumärken inom samma företag: https://www.netonnet.se/content/customerservice/netonnet-och-...

TIL, tack för den informationen.

Av fragande
Skrivet av baggz143:

Kul att dom "lurar" folk med 10k rabbat på TA8 modellen med samma pris som C745 då man trodde man gjort ett kap. Sista gången det blir köp hos Webhallen!

Håller med om att det är ett gissel med massa olika modellnummer för samma TV, man får göra mycket egen research för att nysta i det. Även Komplett säljer både T8A och C745, så det gäller inte bara Webhallen.

Lite vilseledande kanske att det i Webhallens rubrik för C745 anges att det är en 120Hz-panel (TCL 75" 75C745 / QLED / 4K / 120 Hz / Google TV) eftersom den har 144Hz precis som T8A.

Av fragande
Skrivet av perost:

Enligt t.ex. denna Reddit-tråd så är det samma TV, bara olika modellnamn beroende på region. Det är rätt vanligt, och troligtvis handlar det bara om att Webhallens leverantör börjat köpa in dem från ett annat ställe.

Det var vad jag hittade när jag var spekulant också. Även QLED870 som Elgiganten säljer är troligen samma TV. TCL bemödar sig antagligen inte med att byta modellnamn i menyerna utan det är bara klisterlappar på förpackningarna som skiljer.

Av fragande
Skrivet av Pekkan11:

@fragande: Tack för ditt svar. Drivaren är en TRÅDFRI. Har letat efter drivarna överallt där jag kommer åt utan att hitta. Får kontakta snickaren. Vet i alla fall nu att jag måste komma åt drivarna för att kunna para fjärren till MITTLED med Zigbee-donglen.

För att förtydliga så är det inte bara fjärren du ska para, utan både drivare och fjärr. Tanken är sen att Pi:n (med HA, Zigbee2MQTT och Zigbee-dongle) agerar gateway så att du kan köra automatiseringar osv. och kan styra drivaren helt utan fjärr om du så vill. Parar du även fjärren och använder den "manuellt" så kommer kommunikationen alltså ta vägen: fjärr -> Pi -> drivare.

Verkar som att den finns en äldre version av drivarna som inte är Zigbee, men är de relativt nyinköpta borde det vara den nyare varianten. Är väl bra att kontrollera produktnumret i vilket fall.

Lycka till med snickaren.

Av fragande

Vad är det för drivare? Om det är TRÅDFRI så verkar Zigbee2MQTT ha stöd för den, även STYRBAR. Du kommer även behöva en Zigbee-dongle, t.ex. denna.

Mycket möjligt att du kommer behöva komma åt resetknappen på drivarna för att para dock. Svårt att tänka mig att snickarna varit så klantiga att de byggt in fullständigt, säker på att det inte finns någon panel eller bakstycke som går att plocka bort? Har du inbyggd köksfläkt så brukar det ju t.ex. finnas en öppningsbar panel över den, där bakom kan jag föreställa mig att man skulle kunna montera drivarna.

Av fragande
Skrivet av Perdonotknow:

Det är svårt. Du kommer inte åt längre in. inte ens om du använder special verktyg. Men om du ska prova något. Så var noga att skölja ur allt efter. Sen det jag visa i en annan tråd. Den där lilla motor. Lagerna på den kommer rosta sönder när du spolar vatten.
Så jag rekommenderar att du köper en ny. Sen köra den på alltid vid kylning och sen när du avslutar. Låt fläkten vara på tills du luktar att det luktar friskt. Minst en halvtimme eller mer.

Varför skulle vatten rinna ner i nedre delen? Har man dräneringsslangen ansluten kommer ju allt från uppsamlingstråget rinna ut den vägen istället för ned till kondensorn för att förångas. Jag pratar inte om att spola med trädgårdsslang utan att spreja försiktigt med fin dimma. Eventuellt skulle man t.o.m. kunna använda ånga?

Citat:

Sen köra den på alltid vid kylning och sen när du avslutar. Låt fläkten vara på tills du luktar att det luktar friskt. Minst en halvtimme eller mer.

Det gör jag och har inte fått luktproblem på min enhet ännu, men det är väl bara en tidsfråga misstänker jag.

Av fragande
Skrivet av ostersjo:

Jag fick faktiskt slänga min förra maskin på grund av det problemet, upplevde oförklarliga luftvägsproblem som inte funnits förr. Slutade med AC:n och det försvann direkt. Nu har jag en bättre modell med bättre filter och är noga med att alltid torka maskinen efter användning, typ 1h fläkt efter varje kylsession. Nu på tredje säsongen och den är fortfarande bra!

Jag vet att det inte är officiellt rekommenderat, men jag undrar om det inte skulle vara möjligt att använda någon av de "snällare" rengöringsmedlen för luftvärmepumpars innedel (som mest verkar innehålla tensider). Tittar man t.ex. på hur modellen jag har (Electrolux EXP35) är utformad nedan så tycker jag att det borde gå eftersom uppsamlingstråget för kondensvatten är väl tilltaget.

Sprejar man sedan försiktigt med vatten för att skölja bort det värsta och slutligen kör avfuktningsprogram så kommer ju förångaren "sköljas av" m.h.a. kondensvattnet och rengöringsmedlet borde följa med ut i dräneringsslangen. Risken finns väl att vätska hamnar där den inte ska, men måste man ändå slänga maskinen kan man ju lika gärna testa tänker jag.

https://cdn.sweclockers.com/galleri/bild/195063?l=eyJyZXNvdXJjZS...

Av fragande
Skrivet av Swedishchef_90:

Du ser även stor skillnad på ddr5 i hans länk, skiljer 20fps mellan 6400Mhz och 5600
<Uppladdad bildlänk>
Och ned mot 4800 är det ca 30

Ifrågasätter inte att det skalar med minneshastighet upp till en viss gräns, men procentuellt sett handlar det inte om någon dubblering av prestandan (som i det extrema exemplet ovan) utan ca 15% i ditt första exempel.

Det är inte heller något unikt för just BG3. Vill man klämma ut det mesta ur en 7800X3D så verkar väl sweet spot ligga runt 6000MHz CL30 (med EXPO om man inte vill pilla själv).

Av fragande
Skrivet av Swedishchef_90:

Stört, undrar om de lyckats med optimeringen eller misslyckats 🤔

I det här fallet är det ett ganska extremt exempel; 2133MHz kommer strypa prestandan rejält i det mesta och det är ingen "normal" hastighet. Sweet spot för Zen 3 ligger väl någonstans runt 3600 och det officiella stödet är 3200.

Skrivet av Swedishchef_90:

för egentligen borde ju fler spel vara ram beroende

Tror det är starkt beroende på typ av spel och vilka beräkningar som processorn förväntas utföra. I ett spel som BG3 (eller strategispel som Civ, Anno, Cities: Skylines m.fl.) är det väl en massa fysiksimulering i realtid som kan dra nytta av cache och minnesbandbredd på ett annat sätt än t.ex. FPS-spel (som i sin tur ofta kan dra större nytta av lägre latenser).

Av fragande
Skrivet av SwedZi:

Aha okey, var någon video jag såg där dom fick 200 fps innan och runt 230 fps efter dom justerat timings osv, men kanske visar mer i benchmarks också än vad det faktiskt ger i verkligheten.

Lägre latenser ger högre prestanda men det är inte unikt för AMD. Det varierar från spel till spel (eller program) hur stor inverkan latenser och bandbredd har på prestandan. Första generationens Ryzen hade mycket minnesstrul och det känns som att många av dagens "rykten" är kvarlevor från det. Det var en helt ny arkitektur med obeprövade designval och som led av en del barnsjukdomar.

Dagens arkitekturer och minneskontroller är betydligt mer finslipade. Aktiverar man bara XMP/EXPO med normalsnabba minnen så håvar man in merparten av prestandan, men vill man kan man naturligtvis försöka optimera subtimings m.m. för att klämma ut så mycket prestanda som möjligt.

Angående undervoltning så är det naturligtvis inget krav, men med tanke på hur enkelt det är att använda Curve Optimizer och den minskning av effektuttag man ev. kan åstadkomma är det ingen dum idé att åtminstone prova.

Av fragande

Inget fan av french house generellt, men den här klassikern från 1998 är sommarkänslor i musikform för mig av någon anledning.

Av fragande
Skrivet av Chromatic:

Det räcker tydligen inte bra med bara en slang utan man måste köra två när du moddar sådär, maskinen är inte tät på insidan eller nått... Tog bort min mod pga detta, blev fortfarande ett undertryck som heter duga. Samma maskin.

Ja, tyvärr är den inte tät mellan under- och överdel eftersom den inte är designad för tvåslang. Luften tar lättaste vägen vilket resulterar i att det tas luft både via slangen och från överdelen/rummet. Med min slangdragning uppskattar jag att det var ungefär 50/50, så det blir bättre men långt ifrån bra med bara en tilluftsslang.

Har beställt prylar för en lite mer seriös lösning för två tilluftslangar (150mm) i år. Med kort och rak slangdragning hoppas jag att det ska vara tillräckligt lågt motstånd då, annars funderar jag på att plocka av höljet och se om det går att sätta dit lite tätningslister.

Av fragande
Skrivet av LeeVanCleef:

Någon som har koll på kvalitén på den här? Blir väldigt sugen då jag sneglat på en SUP ett tag men det är ju ovärt om det är usel kvalitet.

Samma här. Hittar inte jättemycket om den men finns en del kundomdömen för den mindre storleken. Ev. är det samma tillverkare som Fanatic Pure Air, ser i alla fall förvillande lik ut. Eller så är det bara en rip-off/kopia med samma namn.

I vilket fall verkar det vara en äldre utgående modell. Verkar väl inte helt oäven för en nybörjare.

Vill nog inte veta hur mycket förbjudna ftalater det är i PVC:n på en snorbillig gammal Kina-bräda dock ... Ska väl inte slicka på den men ändå.

Av fragande
Skrivet av Aoana:

Jag skriver nu från min gaming dator så allt har nu gått bra!

Schysst

Håller med om att det inte är helt tydligt och förvirring kan lätt uppstå när kabeln är uppdelad på det sättet. Vore inte helt fel med diskret färgkodning eller något i den stilen så att det framgick tydligare.

Trevlig kväll på dig med och happy gaming

Av fragande

Båda kontakterna som är markerade MB på nätaggregatet är för 24-pinnarskontakten. Den är delat på, i det här fallet, 20+8 på nätaggregatssidan. Kollar du på din kabel så har den 20+4 pinnar på moderkortssidan och 20+8 på nätaggregatssidan.

De två P8-kontakterna är till 8-pinnars EPS12V (eller vad korrekt namn nu är på den numera ...) som du markerat som A på moderkort. Varför den är 10-pinnars på nätaggregatssidan kan jag dock inte svara på, ev. har man två extra ledare för att minska spänningsfall eller för spänningsövervakning?

EDIT För att förtydliga:

Sen det du markerat som C (P8) på nätaggregat till det du markerat som A på moderkortet med 10-pinnars på nätaggregatssidan och 8-pin på moderkortet.

Av fragande
Skrivet av xxargs:

På högkant vilken orientering som helst, på flatan, kretskortsidan nedåt - det har att göra med lagringen och risken för att olja kan hitta ut med tiden av gravimetrisk skäl om den monteras upp och ned (vilket blir kretskortsidan uppåt).

lutning i olika vinklar avråds å det bestämdaste då det kan ge snedlaster i lagringen som den inte är designad för.

lagringen är en speciell form av glidlager med mönster och etsningar på axeln som skapar 'turbinvingar' som trycker olja mot varandra från sidorna som gör att det under drift skapar en hydraulisk centrerad oljering med hög tryck (eller två sådana) och den vägen centrerar spindeln bestämt under drift, Det är också en förklaring varför modern HD-lager kan lätt hålla över 100k timmar utan att glappa upp i spel - så länge oljan är riktigt ren....

Det är alltså fri olja i tunn lager inne i lagret och felvänd så kan något av det till slut hitta väg ut genom spindelns ringar (som håller skivorna) och oljedroppar i nanometerstorlek som centrifugeras ut på skivorna eller att det från gas från oljan¹ kondenserar på ytorna är fatalt för diskens driftsäkerhet. Det fins dokument att leta om detta från bl.a Seagate och vi pratar om oljeskikt och droppar som kan räknas i något tiotal dussin atomer i tjocklek och ändå tillräckligt för att göra skada.

---

¹även om olja har mycket lågt ångtryck så är det fortfarande att det kan flytta sig i form av avdunstning i gasform och sedan sätta av som olja på annan plats igen under vissa situationer (där värme gör att processen går fortare) och får tillräckligt med tid för detta. Att tex. olja luktar är ett bevis på att den fortfarande avger ångor av någon fraktion som näsan kan detektera som doft och som har lite högre ångtryck i blandningen.

Intressant. Hade också en känsla av att uppochner inte är optimalt, men tittar man i random manual från t.ex. WD så står det följande:

Citat:

The drive will operate in all axes (6 directions).

Det betyder ju dock inte att det är optimalt för diskens livslängd eftersom det enda tillverkarna bryr sig om är livslängd inom garantiperiod.

Av fragande

De rekommendationer jag sett från tillverkare är att alltid montera i 90-gradig vinkel, vilken orientering spelar nog mindre roll (normal, stående upp/ned, på sidan, uppochner osv.). 45 grader rekommenderas däremot inte.

Eller ja, om den är stående bör man ju kunna vrida hur man vill 360° längs samma X-axel, det viktiga är att plattorna är monterade 90° (eller 0°) i förhållande mot gravitationens riktning.