Inlägg

Inlägg som Baver har skrivit i forumet
Av Baver

Om du vet hur snabb uppkoppling du har så är den för långsam …

Av Baver

Kul grej, men jag vill inte ha mer grejor på skrivbordet. Hade den kommit i 5.25” format för montering direkt i chassit så…

Av Baver

Det här är geopolitiskt gigantiskt. Taiwan har i princip monopol på kontraktstillverkning på avancerade noder, och ligger samtidigt geografiskt intressant till i Kinesiska havet. Kina har ett uttalat mål att bli självförsörjande på halvledare, hävdar någon sorts historisk rätt till Taiwan, och har samtidigt skramlat med en hel del onödigt stora militärresurser i Taiwan-sundet de senaste åren. Är det någon som inte har lagt ihop 1+1 och fått 3 här?

Halvledare är som strategisk resurs i princip i nivå med olja, om tio år kommer halvledare vara ohotad etta. Vi i den västra hemisfären med omnejd måste hitta ett robust alternativ till Sydostasien, som en existentiell nödvändighet...

Bra jobbat Pat! (Nominerar till Nobels Fredspris)

Av Baver

Problemet är väl egentligen inte jakten på ”bättre”, den är nog hårdkodad i människan. Framgång och status betyder fler möjligheter till fortplantning (även om det kanske inte korrelerar 100%-igt när det gäller just datorhårdvara).

Problemet är att numera måste man kasta absurda pengar på det där man tidigare kunde pillra med överklockning och få till något man kunde vara stolt och nöjd med.

Jag brukar försöka tänka att jag ska ha bättre av de grejor jag använder mycket. Bra sticksåg, för den går hårt, men billig cirkelsåg från Jula, för den används bara någon gång ibland.

Av Baver

Näpp. Jag är så gråtråkig att inte ens spambottar är intresserade 😀

Av Baver
Skrivet av Goedendag:

Jag håller inte med. I min mening är fysisk media det enda alternativet i framtiden. Klimatförändringens effekter som gör att du har varken ström eller internet gör att Geforce Now inte är ett gångbart alternativ.

Ju mer tid som går desto mer kommer fysikens lagar förändra förutsättningarna för att spel ska kunna strömmas via nätverk. Du behöver inte vara en raketforskare för att titta på den data som finns och räkna ut att Geforce Nows dagar är räknade.

Så med fysisk media tänker du typ en bok då kanske? 😀

Av Baver

16 gig räcker väl rätt bra för vad decken klarar att driva i övrigt. Vad den behöver är ett mycket större batteri …

Av Baver
Skrivet av norrby89:

Är nog det du har missat då =P 7an säger bara vilket år cpun lanserades, siffra två säger vilket segment det är (Ryzen 5, 7, 9 osv) siffra tre säger vilken generation det är på kärnorna och sista siffran om det är en cpu som är högt eller lågt i just det segmentet =p

https://storage-asset.msi.com/global/picture/news/2023/nb/nb-20230220-1.jpg

Tycker den är en ganska logisk och bra sätt att namnge cpuerna, men borde även föras över till desktop för att inte skapa förvirring.

Mja, det logiska borde vara att ha arkitekturgeneration som första siffra. Släpper du en två år gammal arkitektur i år så är den viktiga informationen att arkitekturen är två år gammal, inte att den är släppt i år…

Av Baver
Skrivet av andreas_dock:

Barn är riktiga hackers tomme-fan !
Mina ungar kommer runt de mesta man försöker strama åt med annorlunda och innovativa lösningar måste jag säga…

Och då kan man ju inte begränsa på nytt. I varje fall inte direkt.
Lite guldsmak måste de ju få ha efter att ha hittat en exploit! 😄

Jag tänkte samma sak; lyckas de jailbreaka iOS spärren så har de förtjänat lite extra skärmtid 😀

Av Baver

Karma is a bitch!

Av Baver

Samma sits här. Sitter med backlog på 200+ spel bara i steam, men fastnar med det bekanta, för det kräver mindre engagemang än att sätta sig in i något nytt.

Men fråga: måste man spela klart spel för att avföra dem från backloggen? Jag kan känna att om jag har spenderat 5-10 timmar och inte riktigt fastnat så går jag vidare och kallar spelet för ”spelat” även om jag inte nått slutet…

Av Baver
Skrivet av bärplockaren:

Lycka till!

Själv ska jag försöka lägga betydligt mer tid och energi på hoj åkandet än jag gjort tidigare.

Det är ju det där med att lägga tid på sig själv mellan jobb och familj/kompisar … önskar dig många sköna mil 😀

Av Baver

Skaffa MC kort

Av Baver

Allting blir fetare om man friterar det, så jag har helt undvikit fritös. Ska man bara göra pommes eller nuggets någon gång ibland så är det väldigt enkelt att göra i en vanlig kastrull med olja. Det kanske känns risky, men man kan stoppa i en termometer för att hålla lite koll tills man lär sig.

Av Baver

1:a april?

Av Baver

Tröttnade på att 40mm fläkten på min Pentium-133 tjöt, så jag monterade en tryckknapp på en av ledarna till fläkten och ledde upp genom ett hål jag borrade i toppen på chassit och, så kunde jag få tyst med en knapptryckning.

Det funkade tills det var dags för uppgradering, men kanske ingenting att rekommendera på modernare riggar…

Av Baver
Skrivet av Fearnox:

Min nuvarande platta är ju 8" och det fungerar ju bra, men de kanske har gjort något märkligt med gränssnittet?

Hur är det med tummarna, räcker man in bra med dem när man skriver?
Sidorna är ju bredare än på surfplatta.

Synd att man inte kan prova på förhand

Ta en vanlig xbox kontroller och försök stya vänster spak med höger tumme så har du en bra approximation 😁

Av Baver
Skrivet av Fearnox:

Jag har väl nästan bara min surfplatta för att styra tv:n med(youtube, Netflix etc till Chromecast eller tv:ns inbyggda appar) och sen skriva lite kommentarer här tillexempel.
Så bekväm upplösning för att läsa nyheter, ok skärmtangentbord och kanske något mer är väl det som behövs.
Telefonen är lite för osmidig för detta och datorn är alldeles för stor och slö när man bara vill göra något snabbt utan uppstarter, inloggning etc.

Surfplattan ligger lite mitt i mellan och passar bra till att läsa nyheter och få ganska lagom överblick när man ska kommentera eller läsa något. Ganska lagom storlek också när man ligger i sängen och vill titta youtube:a lite innan jag sover.

Men du säger ändå "glöm din dröm"?

Portabel spelmaskin har inte så hög prioritet annars, men kan den bli en form av schweizisk armékniv så är det en helt annan 5:a.
Jag skulle nog till och med kunna gå så långt så att jag skulle kunna ha den på jobbet faktiskt, ifall skärmtangentbordet är ok(skriver inga långa grejer när jag är ute och har tangentbord, skärm och mus att ansluta till på arbetsstationen).

Nja, snarare ”hoppas inte på för mycket” 😀 Skärmen är bra 800p så läsupplevelsen är inte jättebra, tangentbordet är litet och pyssligt, och maskinen är rätt tung som sagt. Men min åsikt är såklart subjektiv!

Av Baver
Skrivet av Fearnox:

Surt, det hade ju annars kunnat motivera inköp på ett väldigt bra sätt.
4-5000 lägger man ju ändå på surfplatta så hade ju varit trevligt att kunna köpa Deck då med gott samvete när det ändå är dags att byta surfplatta.

Men du tror inte att det skulle fungera bra även om man skulle virtualisera Android eller någon liknande smidig switchande lösning?
Eller kanske Windows med att köra läget för touchscreen/surfplattor typ?

Jag vet inte vilka krav du har på en surfplatta. För mig är det i första hand smidighet och portabilitet. Deck funkar rätt dåligt i desktop mode utan mus och tangentbord, och det lär inte bli smidigare att emulera android ovanpå.
Går förstås att lägga till non-steam apps i gränssnittet, men de flesta desktop appar är inte anpassade för touch, och det här är junk som i alla fall jag inte orkar hålla på med när alternativet är att plocka fram mobilen med något mindre skärm.

Sen är Deck rätt tung också, så inget man släpar runt på slentrianmässigt.

Enheten är grym för spelande, men köper du den som en ersättare till en surfplatta tror jag du blir besviken.

Av Baver
Skrivet av Fearnox:

Vad tror ni om att ersätta surplattan med Steam deck istället?
Hur bra är den att se video, läsa lite hemsidor och skriva lite kommentarer på nyhetsidor med?
Kan man emulera/virtualisera android på ett smdigt sätt så man kan byta läge för den typen av användning?

Hur ser det ut med skärmtangentbord, är den skön att skriva på i så fall?

Näe, testade att installera browsers och lite annat i desktop mode, men formatet och kontrollmetoderna gör att det blir väldigt jobbigt. Som nödlösning kanske, men vill man faktiskt ha en surfplatta så får man nog köpa en…