Inlägg

Inlägg som Apanx har skrivit i forumet
Av Apanx
Skrivet av Calzone:

Kan ju vara en lösning!? Men verkar lite krångligt och det vill jag helst undvika! Finns bruksanvisning? Tack ändå.

Finns en SPI-header också för BIOS på moderkortet som det går att koppla in sig på.
Om du finns i Solna-området som angivet så skulle du kunna komma förbi mig med datorn och få BIOS-chippet omprogrammerat.

Skrivet av kaput:

klämman till donglen, och sätter klämman på chippet

Hyfsat smidigt med MSI ändå att de tenderar ha pins för SPI-chippet med BIOS på. Tycker klämmorna, allafall de som kommer med din standard CH341A från Kina, fungerar askasst och man är typ aldrig säker på om avläsning och programmering strular för att det är dålig kontakt, man försöker försörja moderkortets 5V utöver chippets Vcc-pin eller om det bara är dålig data på chippet.
Så pass illa att jag tenderar att i första hand löda av chipp för att det i slutändan tar kortare tid än att fippla med klämma

Av Apanx
Skrivet av T4kti:

Aha okej, krävs den kontakten eller går det att lösa på annat sätt? Tack för svar

Har du ett grafikkort som behöver kontakten så brukar det i nuläget följa med adapter, annars finns kabeln att köpa löst
https://www.inet.se/produkt/6905623/seasonic-12vhpwr-svart

Av Apanx
Skrivet av T4kti:

Denna kom upp i månadens drop-tråd i och för sig, men får väl räknas som ett "dagens fynd". Nöp en då jag tänkte byta ut lite delar och kände att mitt 600 W nätagg kommer vara för klent för kommande GPU-uppdatering och där garantin också har gått ut.

Nu till frågorma. Såg att den inte har ATX 3.0, vad jag förstår förhindrar detta nätagget att överbelastas vid korta tillfälliga spikes då GPU:n kräver mer kraft än nätaggregatet klarar att leverera? Borde väl inte vara ett problem om man köper en GPU som specar max 850 W (bättre att ligga i underkant såklart)? Tanken är ett RX 7900 GRE eller liknande framöver på sikt, gärna ännu mer strömsnålt och energieffektivt.

Grovt, ATX3.0 ställer krav på att nätagget testas för strömspikar (transienter) vilket inte gjorts innan.
Sen kan ett icke-ATX3.0 mycket väl klara av kraven också, vilket de flesta bra agg nog ändå gör, dock utan att det finns ett "papper" på det.
Det andra är att ATX3.0 aggen tenderar att komma med 12VHPWR/12V-2x6/(vad de nu väljer att kalla den nu)-kontakt, icke 3.0-aggen saknar denna.

Av Apanx

https://www.inet.se/produkt/6903701/seasonic-focus-gx-850w
949

Av Apanx
Nytt bud: 1 500 kr hela paketet, +frakt
Gå till annonsen för att lägga ett bud.
Av Apanx

Hur vettig är 8700G om man ställer den mot ex att köpa 12100F och RX6600, vilket landar på en liknande kostnad men verkar leverera betydligt bättre prestanda enl ex https://www.techspot.com/review/2796-amd-ryzen-8700g/

Av Apanx
Skrivet av Haris_Pilton:

Schysst!
Får hem moderkortet på torsdag.
Tack ändå🙂

Kan komma förbi Täby efter jobbet om du vet att du får grejerna på torsdag och ordnar middag

Av Apanx
Av Apanx

Inte ångerätt, utan uppsägning av abonnemanget. Ingen bindningstid på det, så Tre har ingen möjlighet från att hindra dig från att säga upp det. Du får forsätta avbetala telefonens kostnad, 5400, över vald period, 12-36mån och betala en månads abonnemangsavgift 169 (199-30).
Är du bra på att snacka kan du ev till och med ångerrätta abonnemanget och behålla telefonen, men där lär du åka på att behöva återlämna allt.
Minsta totalkostnad är det minsta möjliga du behöver betala utan att behöva återlämna något.

Av Apanx
Skrivet av draanexle:

Äre någon rejäl skillnad på ddr5 om de är expo eller xmp numera?

Tänker om man t.ex bara behöver sätta timings osv själv.

Ram profiles brukar ju typ oftast ändå bara ändra CAS timings och ev voltage?

XMP och EXPO har möjlighet att ställa in fler inställningar än bara primära timings och spänningen, sen verkar tillverkarna inte använda det fullt ut/moderkortstillverkarna ev inte tillämpa alla inställningar osv. (Ex XMP I och XMP II)

Det går att spara 220 kr på att köpa motsvarande XMP-minne hos Inet, (eller 120 kr mot Webhallen)
https://www.webhallen.com/se/product/366479-Corsair-Vengeance...
Kan tycka det blir lite sak samma då, men vill man komma undan billigast möjligt så lär XMP-minnet fungera tillräckligt bra.

Här finns förövrigt G.Skill 6400MT/s CL32 EXPO-kitet
https://www.proshop.se/3200184

Av Apanx

Corsair har de 6000MT/s EXPO RAM med bäst specad timings just nu
https://www.inet.se/produkt/5306158/corsair-32gb-2x16gb-ddr5-...
Finns även som 2x32
Kompatibiliteten för DDR5 har blivit bättre med nyare Bios, hade inte oroat mig över QVL för EXPO RAM
Finns även 6400MT/s EXPO Kit ute med CL32 från Gskill, men inte hos Inet

Av Apanx

Är 4x8 GB RAM (32 GB).

Av Apanx
Skrivet av pellesandare:

Vet inte vad det är för klientel som åker med om det är ett plan fullt med kineser som kommer kuta omkring hela natten och leva rövare eller vad man kan vänta sig. Fast var ju en flygning med Finnair en gång där en person hade sitt fönsterskydd öppet hela resan, vilket lyste upp hela kabinen och förmodligen höll större delen vakna.

Skulle nog gissa på att de flesta flighter mellan Kina och Europa överlag tenderar har en hel del kineser.
Skulle väl inte säga att det avviker exceptionellt gällande stök i kabinen, tror det handlar mer om vem man råkar få som stolsgranne (eller om du får en skrikande bebis i närheten).

Skrivet av Roffe:

Om det är lika illa idag ska jag låta vara osagt men det känns en smula osannolikt.

Har för mig att videon är från 2007, och då har det ändå Air China och liknande Kinabolag trafikerat linjer till västvärlden ett antal decennier tillbaka. På något sätt fungerar allt ändå, men "ignorance is bliss".

Av Apanx
Skrivet av draanexle:

Ser lovande ut.

Är lite vilsen när det kommer till m2 nvme, vilka punkter(specs) ska man kolla efter?

Går grovt att gruppera in diskarna i:
- Billiga där pris/GB är avgörande, ex NV2
- Hyfsat rimlig prestanda, CS3040
- Max prestanda, KC3000, 990 Pro, men numera PCIe Gen5 diskar
Bilden nedan för exempel på diskar och kontrollers i varje grupp. CS3040 finns med där som CS4040, som den verkade presenterats som, men därefter fått ett nytt namn

https://ssd.borecraft.com/SSD_Buying_Guide.png

TPU har också en databas för att kolla upp specifika diskar och då även diskar med liknande kontroller och flashminnen så man får ett hum om hur disken borde prestera och vilken ambitionsnivå tillverkaren siktat på
https://www.techpowerup.com/ssd-specs/

Av Apanx
Skrivet av pellesandare:

Hade ju ju kunnat tänka mig att använda Google translate iofs, men jag har för mig att Google är bannat i Kina väl?

Google är oåtkomligt utan VPN, appen för översättning ska ha så man kan ladda ner för offline bruk då.

Av Apanx

Har själv kollat på resor till Kina under vintern på Google Flights men inte direkt sett några markanta prisskillnader mellan Air China och övriga bolag.
Innan de flög med A350 på ARN-PEK så var det A330, skulle väl i vissa fall påstå att de något äldre planen i vissa avseenden är trevligare i ekonomiklass, ex 2-4-2 layout istället för 3-3-3, 18 tum sätesbredd istället för 17,5 osv. Ex flyger Delta med 767or på ARN-JFK som är en ganska gammal modell numera.
Ombord är väl det lite mer Kina-stuk av servicen, så mer bryska tillsägelser och inflexibilitet jämfört med västerländska bolag. Det västerländska alternativet för mat ombord får man förvänta sig inte är det mest rimliga och Kinamat-alternativet är mer autentisk Kina-mat än västerländsk kinarestaurang-mat.
Flyger du ekonomi är det nog lite whatever, med tanke på hur nivån på vad man kan förvänta sig där sjunker i och med den lönsamhetspress som finns i branschen, men betalar du för business hade jag nog övervägt något annat, även bland flygbolagen i Kina finns det något trevligare alternativ.
Får du bekymmer du behöver lösa i samband med mellanlandningen i Kina, så kan språkbarriärer göra det lite knepigare, i och med att de kineser som kan Engelska inte använder språket i större utsträckning än vid skolbänken. Där är det något smidigare med byte i västeuropa.

Av Apanx

Moderskeppet Pone-xperience 2: Electric Scootaloo

Foton från Moderskeppet 2

Besök galleriet här

Av Apanx
Skrivet av JoeSun:

Tack! Jag jämförde bara diskarna på inet och googlade V-NAND vs 3D-NAND.
Länken till Techpowerups genomgång var ju finfin Där ser jag att PNY-disken använder sig av QLC vilket är sämre än Samsungs EVO om jag minns rätt. TBW behöver jag nog inte oroa mig för >1000 räcker långt för mig.

Återigen tack för svaret

Hela 870 Evo serien har dragits med problem att det uppstår defekta sektorer av sig själv. Samsung verkar inte ha löst problemet alls, och det uppstår fortfarande. Hade undvikit den specifika modellen
https://www.techpowerup.com/forums/threads/samsung-870-evo-be...

Av Apanx

Något som hade varit intressant i och med att ni börjar mäta VRAM-användningen med ett 4090 med 24GB skulle vara om det blir någon skillnad i VRAM-användningen om man kör med ett kort som bara har 8GB tillgängligt. Som med RAM kan det vara möjligt att en del av VRAM-användningen används för "bra att ha"-saker, som är mindre kritiska för prestanda, och ev kan reducera mängden använt VRAM när ett 8GB VRAM-kort istället.

Av Apanx
Skrivet av Fenrisulvfan:

Produkt: ASUS Radeon RX 6750 XT DUAL OC - 12GB GDDR6 SDRAM - Grafikkort
Länk: https://www.proshop.se/Grafikkort/ASUS-Radeon-RX-6750-XT-DUAL...
Kategori: Grafikkort
Prisjakt: https://classic.prisjakt.nu/produkt.php?p=6356117
Pris: 4 490kr

Inklusive Starfield.

Verkar även ingå i Asus Cashback, så man får motsvarande 50 € om man orkar hålla på med Asus
https://promotion.asus.com/en/nordics/back-to-school-2023