Inledning

När konstnären Rembrandt under 1600-talets början stod på sin höjdpunkt genomgick konståskådningen lite av en metamorfos, då fokus växlade från själva motivet till hur det skapades, där hantering av ljuset och färgerna fick en allt större betydelse. När AMD:s VD Lisa Su visade upp Ryzen 6000-serien under CES 2022 visade det sig att kodnamnet för företagets nya processorserie för bärbara datorer inte är helt taget ur luften.

Med Rembrandt, processorserien alltså, kan vi se en liknande flytt av fokus där AMD i stället för att se till den maximala, råa prestandan i en bärbar processor vill lyfta vikten av prestanda per watt. Något som delvis ska uppnås via en ny, eller i varje fall omarbetad, arkitektur för strömhanteringen. Men vad innebär detta i verkligheten och hur hög prestanda kan vi som slutanvändare räkna med? För att svara på det tittar vi närmare på Asus senaste bärbara dator i form av ROG Zephyrus G14.

Från sidan.jpg

AMD Ryzen 6000 "Rembrandt"

Ryzen 6000 har sin grund i en uppdaterad variant av AMD:s Zen 3-arkitektur kallad Zen 3+. Den är en liten försmak inför kommande övergång till Zen 4-arkitekturen, väntar mot slutet av 2022.

I korthet innebär "+"-ändelsen att AMD går från en tillverkningsprocess på 7 nanometer till 6 nanometer, vilket ger en ökad 18 procent ökad transistordensitet. Detta ger i sin tur AMD möjlighet att få rum med fler funktioner på samma kretsyta som med tidigare modeller. Vill du läsa lite mer djupgående kring nyheterna gällande Ryzen 6000 kan du se vår genomgång här.

100932.jpg

Framförallt gäller dessa förbättringar en optimerad strömhantering, markant förbättrat I/O-integration som stöd för DDR5 och LPDDR5 samt nya RDNA 2-grafikkretsar. Vi får dessutom tillgång till de nya teknikerna Smart Access Memory, som låter CPU-enheten använda grafikkortets snabba minne, samt Smartshift Max, som i realtid flyttar strömbudgeten mellan grafikkrets och processor beroende på hur enheten används för stunden.