Linus Torvalds skaffade en Macbook Air med M2-krets 2022 och började kompilera Linux-kärnan för arm64-arkitekturen på den sedan version 5.19. Men även om det är en effektiv systemkrets har den bara åtta CPU-kärnor och varje kompilering tar därför längre tid än x86-64-versionen som han sedan några år kompilerar på en arbetsstation med AMD Threadripper.

I releaseanteckningarna för version 6.9 av Linux-kärnan avslöjar Linus Torvalds att han har uppgraderat sin ARM-flotta, och det är inte till en mer kraftfull Mac från Apple utan till en av arbetsstation med systemkrets från Ampere Computing. Ampere Computing är en relativt ny tillverkare som grundades 2017 och fokuserar på servermarknaden där dess kretsar används för molntjänster av olika slag. Oracles populära gratistjänst för enkla virtuella servrar finns med antingen x86 eller arm64, och den senare körs på Ampere-maskiner.

Linux-skaparen har inte avslöjat exakt vilken dator han har skaffat, men Tom's Hardware rapporterar att spekulationer bland användarna är att det rör sig om en maskin med någon av de äldre Ampere Altra-kretsarna och inte den senaste Ampere One-kretsen, som är svårare att få tag i. Altra finns i varianter med upp till 128 CPU-kärnor, vilket hur som helst är en rejäl uppgradering mot M2-kretsens 8 kärnor.

Redan 2022 körde Linus Torvalds Fedora på sin Macbook Air och inte Mac OS. Det är möjligt tack vare Asahi Linux-projektet, som numera sponsras av just Fedora och nyligen släppte en uppdatering med fullt stöd för OpenGL 4.6 (något som Apple aldrig har inkluderat i Mac OS).