Organisationen Sveriges konsumenter har gått ihop med 16 europeiska konsumentorganisationer för att anmäla E-handelstjänsten Temu för att vara en opålitlig aktör. Den kinesiska shoppingsidan har gjort sig känd för sitt breda produktsortiment och låga fraktkostnader. Förra året fördubblades även vinsten och låg på 86 miljarder kronor.

Vi tänker inte acceptera att den här typen av företag kombinerar låga priser med totalt ointresse för grundläggande produktsäkerhet och konsumentskydd. – Johanna Hållén, generalsekreterare för Sveriges konsumenter.

Konsumentorganisationerna anser att Temu bryter mot EU-förordningen om digitala tjänster (DSA) på tre vis. Det första är att det ofta saknas kontaktuppgifter till produkternas säljare, vilket enligt Sveriges konsumenter gör reklamation omöjligt. Det andra är att produkterna som Temu rekommenderar anses vilseledande då de inte baseras på vad du är intresserad av eller handlat förut.

Man blir helt enkelt manipulerad. Det är väldigt svårt att förstå varför en viss produkt, framför en annan, rekommenderas en kund. – Johanna Hållén

johanna-hallen.jpg

Johanna Hållén, generalsekreterare för Sveriges konsumenter.

Den tredje punkten är att Temu har en stark närvaro på Tiktok, vilket Sveriges konsumenter misstänker är för att marknadsföra sig till applikationens unga användare. Enligt Temu använder inte barn företagets applikation, men det görs ingen ålderskontroll för att skapa ett konto. Organisationernas förhoppning är att Temu förbättrar sin verksamhet.

– Vi hade hellre sett en hårdare lagstiftning mot det här och när vi inte fick det kan vi se att det finns företag som inte ens klarar de grundläggande skyldigheterna enligt DSA, säger Johanna Hållén.