Vilken väg att ta: YH-utbildning, Cert + entry level jobb, eller annat?

Permalänk
Medlem

Vilken väg att ta: YH-utbildning, Cert + entry level jobb, eller annat?

Tjena!

Vänder mig ödmjukt till er kunniga IT-gurus och önskar få bolla tankarna med er gällande vägval vid karriärsbyte.

Allmän bakgrund:
- Kandidatexamen inom Kognitiv Neurovetenskap (beteendevetenskap).
- Fyller 40 i höst, två småbarn och fru - Svårt att flytta för Högskolestudier tyvärr.
- Bosatt söder om Göteborg.
- Jobbat större delen av mitt yrkesliv inom industri svets/smide och de senaste 4 åren som beteendevetare på en gymnasieskola. Det senaste jobbet var otroligt givande och meningsfullt. Dessvärre satsas det inget på den typen av jobb där jag bor. Kommunpolitiker skär ner på allt för att pumpa in pengar i infrastruktur och andra roliga byggprojekt istället för människor.
- Blev uppsagd och har min anställning kvar på 80% fram till mars 2024. Tankar på att byta karriär till IT har funnits där i bakgrunden. Ska det göras så är det nu tänker jag.
- Kommer läsa 7,5hp i Socialrätt på distans (25% studietakt) för att stärka min position på arbetsmarknaden och ev. kunna landa ettkuratorsjobb eller liknande.

IT-Bakgrund
- Sen tidiga tonåren har jag byggt egna och polarnas speldatorer och konfigurerat dessa, felsökt mindre nätverk, satt upp wi-fi hos grannar osv. Inget att skryta om men påvisar iaf att jag inte tummen mitt i handen när det kommer till teknik.
- Sitter och pluggar Dator- och Nätverksteknik på Komvux på distans. Mest för skojs skull men även för att det kan vara nyttigt då jag går i tankar på att hoppa på någon YH utbildning nästa år.
- Leker lite med Linux på kvällarna.
- Köttar all info om IT jag kan på YT.

Eventuella vägar till IT-sektorn.

- 1. YH-Utbildning:
Som jag skrev ovan så funderar jag på YH utbildning nästa år. Det enda som finns i min närhet som jag finner intressant är: Moln- och virtualiseringsspecialist.
Samtidigt finner jag nätverk otroligt intressant. YH utbildningen har egentligen inget med det att göra men verkar ha fått bra omdöme. Samt att när jag har fått bra känsla när jag har pratat med utbildningsledaren om skolan och utbildningen. Dessutom kan det vara en väg in i IT fältet.

Hade gärna gått IT-Infrastrukturtekniker moln och säkerhet då den har mer nätverk och annat trevligt. Allra helst hade jag gått en akademisk utbildning på 3 år, men det går inte med tanke på hur mitt liv ser ut just nu med småbarn etc. Man kan hävda att om jag kan tänka mig 2 år YH så kan jag ta 3 år högskola, men tyvärr är det inte aktuellt. Vill byta bana fortast möjligt egentligen

- 2. Cert + entry level jobb:
Under tiden som jag väntar på att hoppa på en YH utbildning nästa år, tänker jag inte vara lat. Här gäller det att vara produktiv och driven tänker jag.
En tanke är att eventuellt ta CompTIA A+, Network+, samt Security+. Om jag inte är helt ute och cyklar så är det mer eller mindre skitsamma med cert i Sverige, iaf CompTIA. I USA verkar de väga något tyngre ifall man vill in i IT branschen. Så här är jag inte helt säker på om det är rätt väg?
Jag tänker att oavsett om jag tar certen eller inte, så har jag iaf inte suttit av tiden tills YH startar, utan jag har fått en stabil kunskapsgrund som jag kan bygga vidare på.

- 3. Självlärd:
Jag har ett läshuvud och motivationen till att lyckas om jag bara vill. Jag har en kandidat sen innan och har god studieteknik om än brist på tid, med småbarn och allt. Det jag saknar är en väl egentligen en plan att hålla mig till samt konkreta projekt att visa upp på mitt CV. Har ni några tips här?
Det jag finner mest intressant just nu är de lägre delarna av OSI-stacken, så om man vill in på nätverkstekniker spåret, vad gör man då?

Jag spanar efter enklare help desk och support tjänster och söker en del, hittills givetvis utan resultat. Låt mig vara ärlig, det som driver mig rent generellt är att jag dels är trött på att slita som ett djur för att få jobb inom mitt nuvarande fält. Dels att jag drivs av kunskap och inom IT finns det hur mycket som helst att lära sig. Dels att teknik och IT är intressant, i ständig utveckling och det verkar finnas möjligheter för den som är driven och intresserad, samt besitter sociala färdigheter :).

Vad tror ni mina vänner, är jag helt ute och cyklar eller?

Permalänk
Medlem

Eftersom jag inte jobbar professionellt med nätverk (förutom när jag skäller på nätverksidioterna som inte testat sin skit enligt spec) så har jag inga råd om karriärvägar inom nätverk.

Däremot tycker jag att du borde ägna en stund åt att fundera på hur du kan få maximal nytta av din befintliga utbildning om du ska sadla om inom IT.

Beteendevetare/kognitionsvetare jobbar traditionellt med ”användbarhet” och UI/UX. Problemet med dem brukar dock vara att de har begränsat intresse/kunskap om datamodellering, praktisk datamodellering/programmering och teknik i allmänhet. I värsta fall är de till och med för tröga för att sätta sig in i verksamheten, speciellt om den är juridiktung eller tekniskt tung. Här finns det definitivt en nisch där det saknas duktigt folk, speciellt i kombination med kravhantering/verksamhetsanalys.

Din erfarenhet från industrin borde även den kunna komma till nytta. Med den extremt snabba utvecklingen inom AI är jag rätt skeptisk till framtidens arbetsmarknad inom IT. Jag tycker därför att du borde överväga yrken med en mer fysisk komponent. Duktiga maskinister/ingenjörer verkar inte direkt finnas i överflöd och andra lite mer avancerade roller inom tillverkning och automation tror jag att det kommer finnas mer behov av i en mer globalt konfliktfylld framtid. Men det fanns kanske en anledning att du tog dig därifrån.

Om alternativet är att sitta i helldesk så hade nog till och med jag nästan kunnat tänka mig att bli kurator i stället. Försök åtminstone hitta något specialiserat i så fall.

Permalänk
Medlem

IT-fältet är sjukt brett. Är det typ first line du tänker dig så krävs ofta knappt någon utbildning alls. Då kanske din befintliga utbildning snarare blir till ett hinder pga högre löneanspråk.

Men first line är inget du vill sitta i, tro mig YH är riktigt bra om man vill ut på arbetsmarknaden fort. Tycker dock du ska välja en som faktiskt handlar om det du är intresserad av, snarare än först bästa. Blir lätt att man gör sig en björntjänst annars.

Sen är det nog klokt att göra allt du kan för att fylla ut CV:t. För mig som rekryterande chef väger personlighet och de där berömda framfötterna väldigt tungt, även om man inte kan förbise CV helt.

Visa signatur

---

Permalänk
Officiell jultomte

I min erfarenhet så finns det få cert som "går hem" i Sverige men absolut vissa som är mer kända. Om du t ex. ska göra någon cert inom nätverk så är det Ciscos som gäller. CCNA > CCNP.

CompTIA har inte någon större marknad här.

Visa signatur

PC1: i5-13600kf, 32gb DDR5@6000MHz, GTX 1080, Prime Z690-A, Windows 11
PC2: Ryzen 5 5600X, 16GB DDR4, GTX 1070Ti, ROG STRIX B550-F, Windows 10
SRV1: i5 10500T, 16GB DDR4, Debian
Home Assistant-tråden | Stryktipset

Permalänk
Medlem

Nu blir de off-topic!
Jag hade startat eget, att börja plugga i den åldern och återgå till hamsterhjulet är inte jättelockande.
Det är en trygghet å andra sidan men friheten du kan skapa dig själv att köra eget är extremt lockande däremot.

Istället för 7-17, träffa barnen 25min innan de ska sova och sen påstå för sig själv att man är en bra förälder ger kortslutning i min hjärna (jag är själv förälder, varit i samma sits), så kan man skapa sig ganska fria dagar med mindre mängd jobb och ändå behålla inkomsterna eller rent av öka dem.

Utbildade är åtråvärda helt klart, men någon som löser problem oavsett hur många meter papper på utbildning som följer efter betalar företag oerhört med pengar för.

Har en drös cert liggande nånstans, aldrig ens visat dem för någon eller än mindre nämnt att jag har dem. Datorkörkortet har jag ramat in däremot, stolt över den!
Löste jag problemet? japp, perfekt - här är fakturan.
Och ta för böveln inte betalt för din tid, ta betalt för din kunskap. Folk reagerar om man tar 4800kr i timmen, men de reagerar inte om man tar 4800kr för att lösa ett problem som ställde till ordentlig skada.

Under tiden - hyr ut dig som industrisvetsare på konsult 50% eller liknande, 50% kör du kunskapshöjande inom IT.
Tiden du hyr ut dig betalar för studietiden så lönen är same same eller till o med mer, en svetsare kostar väl 2500-4000kr i timmen ungefär på den nivån, varför skänka bort 80% till arbetsgivaren?.
Svårt med annat än timpris här dock, tänkte mer på IT-delen när jag nämnde det tidigare.

Sorry för rant och eventuella trampade tår, men undersök möjligheterna, smaka på det lite. Köra eget är inte för alla men en del är som gjorda för det, de vet bara inte om det än 😉

Visa signatur

Mitt modermodem är trimmat!