Inlägg

Inlägg som Teddis har skrivit i forumet
Av Teddis
Skrivet av dlq84:

Varför frågetecknet efter "Ja"

Det är väl lite för att frågan som ställs typ är i klass med "Andas du?"

Men, om någon klarat sig undan googlekonto och lever för att berätta om det så är jag SÄKER att det är på sweclockers forum man hittar denne. Har säkert tips på vilka linuxdistros man ska köra också!

Av Teddis

Ryktades väl ett tag om att de lägger sig och vilar lite på att pusha den absoluta toppen av prestanda. Avsaknaden av konkurrens i segmentet och allt sånt.

Jag gissar på att andra rykten hör samman här. "5080 släpps före 5090" kontra "nej 5090 släpps först" handlar kanske helt enkelt om att det som skulle vara 5080 kommer heta 5090 och säljas för 5090-pengar. Sedan kommer "Titan AI" någon gång nästa år med 450W TDP och en prislapp som får Titan Z att rodna.

Gällande Founders Edition så har de ju lyckats hålla sig till 2-slot på 320W TDP förut, så någonstans där i krokarna antar jag då att 5090 ligger.

Av Teddis

De anspelade på henne som varumärke iomed Altmans idiotiska tweet så det är inte konstigt att det blir juridiskt djupt vatten. Spelar möjligtvis då inte längre roll att det är en annan röstskådespelerska.

Speciellt med tanke på allt snack som verkar pågått bakom kulisserna att få henne ombord officiellt, så är jag förvånad att de sen ändå väljer att antyda att denna röst ska typ föreställa ScarJo. Hur kan de ha förväntat sig något annat än det som de nu behövt göra?

Antingen är de helt verklighetsfrånvända eller så vill de generera mer snack till vilket pris som helst och skiter i hur de själva framstår. 4D schack och allt det.

Av Teddis

Jag gillar idén. Otympliga telefoner suger, nämligen!

Att den kommer heta "slim" är jag lite tveksam inför, dock. Dels låter det inte jätte-premium. Dels brukar inte Apples marknadsföring vara det som läcker, speciellt inte i tidigt skede. Det brukar vara glosor från underleverantörer som flyger runt vilka kan vara hur fel som helst.

Av Teddis

Ser ut som om BIOS är purfärskt också. Månne en bugg? Något annat bios du kan flasha?

Du saknar kärnor iaf. Ska ha 4 till.

Långsökt men inte helt otänkbart (men ganska) är ju annars att någon deliddat och tryckt på en IHS från annan i7:a.

Av Teddis
Skrivet av Zemlan:

Bra skrivet, det är bra synpunkter. Som du säger kommer något ge vika till slut, något som är välbehövligt som sagt.

Hur lösningen kommer se ut återstår att se. Jag har vart inne på mer a la carte som du nämner och tycker det känns helt rimligt men det är kanske inte den bästa lösningen som du tar upp. För det är ju sannolikt lite så att viss sport hålls priset ner på just pga man betalar en klumpsumma för allt och då kan man maskera lite sånt kanske.

Om man kan betala för enbart det man vill se kanske det slutar med att konståkningen blir svindyr pga det är en så liten marknad för det. Så de få som kikar måste hosta upp lika mycket eller kanske mer än de som vill se F1. Jag utgår från att det är så du tänker?

Det är en aspekt jag inte tänkt på ska jag erkänna men det är ju sant att det kan ju bli så. Samtidigt borde det vara klart billigare att sända vissa sporter, F1 vill ju ha en hel del licens pengar, andra sporter som är mindre attraktiva har klart lägre såna kostnader och det blir ändå inte farligt dyrt för de tvingas ju ändå anpassa sig efter sin publik även dem. Men det blir kanske dyrt i förhållande till sporten ändå. Säg 100kr för konståkning och 300kr för F1. Ja då är nog F1 mer för pengarna rent objektivt.

Kanske fultolkar dig helt nu men det var spåret jag kom in på efter att ha läst din kommentar i varje fall och det är givetvis inte en lätt nöt att knäcka. Men jag hoppas ju de aktivt jobbar på att knäcka den.

Nä det var mer eller mindre mina tankebanor Sen är det ju så också, att detta är sett "from the front-end". I bakändan när din peng ska distribueras, säg att F1 drar in långt många fler tittare än konståkning, klart F1 då vill ha mer av kakan, och det är förstås svårt att argumentera mot det och så skulle det bli.

Och det kanske slutar med att konståkningen får en sån pass liten del att den inte kan försörja sig på sin andel av intäkterna, splittar för att få bli en "a la carte" tjänst i förhoppning att dra in mer pengar och så är vi där igen med att saker inte är samlade och konstiga sidopaket uppstår. Produktioners värde kommer i fråga och slutkund antingen tycker det är toppen att de kan välja eller bara jobbigt.

Förhoppningen här är ju att *så pass många* hoppar på den första "spotify"-modellen att även nischerna klarar sig ekonomiskt utan att börja behöva tänka på alternativ. Men det är säkert en jäklig svår balansgång att uppnå. Jag tror NF försökte vandra den en gång med drama, men prissatte sig lite för lågt för att få det att gå hela vägen.

Av Teddis
Skrivet av Fade:

Tycker inte de infallsvinklarna håller då det fortfarande handlar om att betala för saker man inte vill se för att få tillgång till det man faktiskt vill lägga pengarna på.

Like it or not förklaringen låg där, i alla fall. Du tycker som du tycker men många andra i tråden argumenterar för det motsatta med ett "Spotify for all".

Det du citerade mig på var ett svar från när en snubbe försökte måla upp bilden att jobba med media år 2024 skulle vara glassigt och att jag säkert var rik och bortskämd (implicit: det är ok att piratkopiera för Teddis beställer nog mäklarbrickor på krogen), och mitt svar där var ju sen förstås inte så relevant till det du argumenterade.

Folk är inte eniga. Branschen är definitivt inte enig heller. Men jag tror vi alla fattar att marknadskrafter kommer styra om mer än hur det ser ut just idag, för hur det är just nu är inte hållbart. Det fattar jag också. Jag menar bara att lösningen inte är så pass lätt och jag *tycker* inte att pirat-IPTV hjälper situationen.

Av Teddis
Skrivet av Fade:

Känns som att du har missförstått poängen, folk betalar gärna för det de vill se. Men de har inte lust att betala för det de inte vill titta på, vilket de blir påtvingade för det krävs vissa stora paket för att ens ha möjligheten att lägga på sportpaket osv.

Nej, jag förstod nog allt. Det finns andra infallsvinklar än en i denna tråd och mycket nyanserat att prata om.

Hänvisar till mitt andra svar för det är mer inne på det du pratar om.

Av Teddis
Skrivet av pv2b:

Jag tror det är lite för mycket begärt att, om man nu är en sportfåne bland sportfånar att sluta kolla på sport för att det är för dyrt och därmed riskera att förlora sin vänkrets för det.

Kultur är socialt, och skapar gemensamma referensramar för vårt samhälle. Att avstå kan vara att socialt isolera sig själv. Det är inte alla som vill och kan göra det.

Oavsett så är det upp till var och en att göra sina egna val utifrån sin egen moraliska kompass. Att sedan vissa har en trasig moralisk kompass må vara hänt (alla är vi felbara).

Jag köper att det är för mycket begärt på individuell nivå.

Men jag tror ordet "vissa" målar upp det som outliers i princip. Det är nog enklare än så att bli bekväm av sig. Jag känner folk med fulboxar själv, skulle definitivt inte säga att de har en sne kompass allmänt, men social acceptans av konceptet går lång väg. Kommer de sluta ha boxen sen? (Jag är övertygad att landskapet kommer bli bättre, men på bekostnad av annat). Jag får följa upp, helt enkelt.

Så här kan jag åtminstone justera mitt uttalande. Påstår man att produkten suger så strunta i att piratkopiera den.

Av Teddis
Skrivet av pv2b:

Och om man nu valt att inte betala för något, om priset är för högt, så skadar det inte heller någon om man väljer att kopiera det istället.

Det är väl här vi diffar. Jag tror helt enkelt att "priset är för högt" kan och kommer användas för länge för det är i sig en väldigt bekväm ursäkt. Då hade jag föredragit att man inte kollade, då uteblivet deltagande i en kulturkategori (dvs, folk vet inte längre vad man pratar om) kommer påverka landskapet effektivare.

Av Teddis
Skrivet av pv2b:

Tror du att du skulle ha mer pengar i fickan om endast de som betalar för sig kollar på material du är med och producerar?

Det du beskriver är ett problem, men det utgår från att vi har ett ekonomiskt system som i bästa fall är bra på att att fördela begränsade resurser på ett rättvist sätt. Det tar inte hänsyn till att vi i den tidsålder vi lever i kan kopiera information gratis och att alla skulle få det bättre om alla hade haft tillgång till all information. Kapitalism kan inte besvara frågan om hur folk som jobbar med media ska få betalt, utan att samtidigt begränsa vem som får ta del av kopiorna, som i sig är en negativ effekt.

När du var 15, hade du verkligen lagt mer pengar på media om du inte kunde kopiera allt? Hade ditt liv blivit bättre av att inte få se allt du kopierade då?

Du har rätt att vara bitter över situationen, men det är inte de som kopierar som gör att det är svårt att leva på media, utan det är ett större systemfel. Du har betydligt mer gemensamt med de som kopierar än de som betalar din lön.

Jag har inga bra svar på hur vi skulle kunna utforma vårt ekonomiska system istället, men att jaga pirater är kontraproduktivt för alla inblandade. Det leder ingen vart för någon.

Jag argumenterar ju inte för att jaga pirater heller. Känner som det blir något fundamentalt missförstånd där.

Jag vill däremot säga att piratkopiernde (i vuxen ålder, när du har disponibel inkomst) sänder helt fel signal om man har åsikten att materialet inte är värt pengar. Tycker man det är skräp, titta inte. Nej, jag tjänar inte mer pengar på det sättet, men det är i min mening korrekt handlande.

Resten blir för långt inpå filosofi pch politik för att jag ska hinna svara nu, men om vi tittar på tidningsbranschen där ”information wants to be free” slog till hårt så fort bredband var etablerat, så finns det ju en hel del lektioner man kan ta lärdom från. Innehåll blev mycket sämre mycket fort.

Av Teddis
Skrivet av Zemlan:

Erbjud en bättre och smidigare tjänst så är folk ok med att betala. Men nu är det sjuttioelva olika tjänster att hålla koll på, kan väl vara hanterbart i sig, men ovanpå det känner sig kunderna blåsta pga priserna. Är det rimligt att betala 700kr om man bara vill se F1? Kunderna tycker inte det längre.

Klart som korvspad de kommer börja leta alternativ. Det är inte raketforskning. Bota orsaken, inte symptomen.

I mångt och mycket håller jag med. Det är fundamentalt fel i modellen för slutkund just nu. Problemet varför vi hamnat här är dock inte att det var någon slags enad vision, utan att det just finns så många aktörer och rättighetsinnehavare som alla vill och känner att de måste hävda sitt värde.

Sen är frågan, ska konståkningen subventioneras av fotbollen eller inte? Det är näst intill politiskt laddat. Man utgår från sig själv när man målar upp hur brickorna ska prisssättas och paras ihop, men till och med när man får möjligheten att välja a la carte så uppstår konflikten att jösses vad vissa sporter blir dyra att titta på när de specifikt ligger som sin egen kategori och således spiralar till att bara övertyga entusiasten av denna sport att betala vilket leder till ännu högre priser och fler avhoppare etc.

Ett ”spotify” ser jag föreslaget också, dvs exakta motpolen, alla betalar för allt och där man förhoppningsvis kan hålla ett lägre pris eftersom fler hoppar på tåget. Jag tror mer på denna, men måste påpeka då att musikproduktion är mycket billigare och till och med här är och var det svårt att få alla parter ense. Så jag förstår att det inte går snabbt framåt med den idén.

Men något kommer ge vika till slut och jag tror det är välbehövt.

Av Teddis
Skrivet av dool:

Antar att "försöker livnära sig" innebär en fin bostadsrätt i en storstad, ny elbil, årliga utlandsresor och ivrigt nyttjade av rot-avdrag?

Jag har ändå jobbat ca 16 år i branschen och klarar mig okej, även om din kommentar helt missar verkligheten även för sådana som mig som är lite mer etablerade.

De som jobbat kortare än mig har dels missat de flesta möjligheterna att öht hitta fast anställning, ska helst jobba gratis några perioder, har svårt att ens hitta jobb året runt för så mycket sker just runt vår och sommar. Folk som jobbat fem år kan snitta under 20t i månaden på de kontrakten de väl får. Arbetsvillkoren i branschen allmänt tummas med hela tiden för beställarna stramar in budgetarna vid varje tillfälle.

Det är lätt att cleara sitt samvete genom att skämta om att en CEO eller att Metallica fortfarande får pengar, men visar på en basal missörståelse om företagsekonomi allmänt och hur man inte blickat in i mediebranschen öht under de senaste 10 åren.

Så fungerade jag själv när jag var 15 år gammal. Pontén var riksfiende, information ska vara fri, TPB-killarna var coola. Men det var ett tag sen och jag har växt upp. Jag utgår också från att medelåldern på sweclockers ökat lite, men man vet ju förstås aldrig vem man snackar med.

Är du över 15, sluta med spontana ursäkter. Vill du inte betala, titta inte.

Av Teddis
Skrivet av Nioreh83:

Som vanligt är det barnsliga kommentarer på sådant här på Swec. Förstår inte hur folk kan försvara att betala pengar för pirat-tv till folk som stjäl material. Sport kostar. Pengarna går inte till feta pampar på mediahusen. Det är i princip noll marginal på sporträttigheterna. Rättigheterna kostar multum, och går till stor del rakt till klubbarna. Produktionen är inte heller gratis kan jag meddela.

Kollar du 40 matcher om året är det väl inte så farligt pris? Det är ju bara en dryg hundring per match, förutsatt att du inte har abbonnebanget igång när det är sommaruppehåll.

Visst är det tröttsamt!?

Och rejält tråkigt för en annan som försöker livnära sig i denna bransch.

Om ni vill se det jag är med och producerar men tvunget måste se det gratis och utan annonser, fine, men då vill jag ha tillgång till saker från era jobb gratis också.

Av Teddis

Min Powerbook G4 har SSD

2020 slutade jag ha hårddiskar i datorn öht. Filservern endast.

Av Teddis

Ah minns jag ofta bad om o få låna morsans 3210:a för att spela Snake (1)

Av Teddis
Skrivet av Dinkefing:

Har folk redan glömt att de släppte RTX 3080 före RTX 3090?

Hur kan kortet bara sluta ge bild? Vad säger supporten?

Men de presenterades samtidigt pch release-schemat lade dem bara en vecka ifrån varandra. Jag utgår från att dessa rykten menar att det endast är en modell som håller på att preppas för lansering öht i år.

Av Teddis

Trodde jag var större fanboy än så.

Av Teddis
Skrivet av pv2b:

Jo precis, hela grejen med LTSC/LTSB är att det ska installeras i datorer där du inte uppdaterar programmen du kör på datorn (annat än nödvändiga säkerhetsuppdateringar). Det var aldrig till för en typisk persondator, utan för typ bankomater, kassasystem, inbäddade datorer, styrdatorer för maskiner. Helt enkelt datorer för specifika ändamål. Även tänkbart för hårt styrda IT-miljöer hos storföretag.

På en sån dator skulle du aldrig köra Adobe-sviten eller någonsin uppdatera dina grafikkortdrivrutiner, eftersom du vill ha en stabil, oföränderlig miljö, utan några nya buggar, men också utan några nya funktioner.

Nog vettigt. Men blev bränd också när jag körde vanliga Win 10 och stora uppdateringar kom som förstörde lika mycket för existerande mjukvaruinstallation.

Kort och gott det var bättre förr.

Av Teddis
Skrivet av lambdan:

Hmm, har gått i tankarna att byta till Windows 10 LTSC

Jag hakade på LTSC (när det hette LTSB) ganska tidigt under Win 10, men fick massa problem. Visst för att Microsoft fortsatte ge säkerhetsuppdateringar, men program från Adobe och drivrutiner från Nvidia var inte med på noterna och började tvärvägra till slut.

Vet inte om det blev bättre sen. Beror väl också lite på vad man gör på datorn också.