Inlägg

Inlägg som hölmiz har skrivit i forumet
Av hölmiz

En för mig ovanlig fullpoängare

Av hölmiz

Nu använder jag väldigt sällan laptops men tycker det är bra att de visar att det går att bygga uppgraderingsbara laptops så att det mer eller mindre blir obligatoriskt att laptops går att uppgradera.

Sedan att det går att uppgradera från en processor/grafikkortsgeneration till nästa. Utan det vore kanske relevant först ca 5 år senare att få fräsch arkitektur under huven

Av hölmiz

Jaa vad ska en säga?

Av hölmiz

Har visserligen ingen arbetsdator, men skulle kunna göra allt jag gör på min dator i sign på min Steamdeck utan att märka särskilt mycket skillnad alls.

Att alla program måste vara flatpacks/appimage begränsar utbudet lite, men föredrar ju ändå flatpacks och om Linux ska växa så måste vi nog gå vägen med imutabel systems.
Hade personligen föredragit Gnome över KDE som desktop environment, men en bara ett litet minus.

Av hölmiz

Den här AI grejen behöver regleras NU!

Av hölmiz
Skrivet av joakim99:

När slutar en telefon enligt dig att vara modern? Ios13 stöds av rätt så gamla telefoner tycker jag.

Menar mer att det är tråkigt att livet mer eller mindre kräver bankid till allt fler saker. Sedan att du då måste ha en telefon som det fungerar på vilket ändras med tiden. Förstår att bankid vill att de körs på säkra och uppdaterade OS, men då tycker jag att det är underligt att telefontillverkarna inte tvingas hålla sina OS uppdaterade i 10+ år tills hårdvaran är helt antik. Om det är för mycket jobb, så kör stock android så gör google det mesta av jobbet åt dig. Skulle ändå uppskatta att kunna ha bankid på min linuxdator etc.
Sedan har ju apple varit en av de bästa på att uppdatera sin telefoner länge, men jag hade en Ipad Air gen 1 som tög utmärkt till det jag hade den till (youtube, bankid, anteckna och recept) som jag fick lägga på vinden då inga appar längre fungerade på den. Hade nog kunnat ha den i 3+ år till utan problem.

Min mormor hade en ipad air gen1 som hon skötte sina bankärenden på men var tvungen att skaffa en ny då bankid inte längre fungerade.

Vi är vana att uppdatera mjukvara i det närmste oändliga på desktop sidan och eftersom bankid är låst till mobile skulle det ju vara najs om jag bara kunde ha uppdaterad mjukvara på min gamla enhet och fortsätta som förr.

Av hölmiz

Bytt från windows som os om du inte vill bli galen

Av hölmiz

Jag tycker att BankId på många sätt är bra, men tycker att det är ett problem att man måste ha en modern telefon/platta för att använda det. Och då önskar jag nog egentligen att hårdvaru tillverkarna supportade sin saker längre så att jag kunde använda BankID på en annars antik enhet

Av hölmiz

Jaa, jag säger inte att jag inte är avundsjuk på herr Torvalds. Även om jag inte behöver den typ av CPU som Ampere computing tillverkar. Men vore najs om det kom fler tillverkare som sålde ARM processorer med sockel så att det gick hitt en bra kombo mellan CPu moderkort och ram precis som vi gör idag när vi bygger datorer med x86 cpuer.

Av hölmiz
Skrivet av Varg:

Då kanske jag äntligen får spela Ocarina of Time utan att bli åksjuk.

Ocarina of time är dock redan decompiled och kan spelas "native" på pc via shop of harkanian. En tom rom av spelet krävs. Så för just detta spel samt super Mario 64 behöver du inte vänta

Av hölmiz

Känns ändå bra med en spelserie som EA inte mjölkat till att släppa spel i varje/vartannat år

Av hölmiz
Skrivet av Gender Bender:

I Yuzus fall så sålde väl utvecklarna early access genom Patreon som tillät en att spela TotK innan release? Och här menar väl Nintendo att utvecklarna av Yuzu tjänade pengar på att möjliggöra piratkopiering. Och det är nog av denna anledning som Ryujinx inte har blivit stämd. Där tar de bara emot donationer, utan att ge förmåner i form av att spela piratkopierade spel innan release.

Som jag förstått det så är anledningen till att Nintendo kunnat gå så hårt åt yuzu med derivat att det funnits kod från switch development kit i yuzu. Sedan hjälpte det nog inte med yearly access och att totk var patchat innan release.

Av hölmiz

Ååh God Gud, precis vad vi behövde!

Av hölmiz

Förutom det här med personuppgifter så anser jag att AI-företagen måste uttrycklig tillåtelse att få använda data för att träna sin AI med. Att de inte bara kan skanna av internet efter data och använda det. Tänk om någon skannade igenom hela Spotify för att göra en musik skapar AI, inte ok. Och samma bör gälla i princip alla annan information som uttryckligen ger tillåtelse att träna AI.

Av hölmiz

Jag hade nog valt en AMD 5600x istället om budget överhuvudtaget är en faktor i de här. Och en 5700x3d om du hade ytterligare lite mer pengar över.
https://komponentkoll.se/bygg/kNEor

https://youtu.be/owL5QzHupgk?si=f5pu-FoWs8ccBj1w

Av hölmiz
Skrivet av Datanisse:

Det räcker med ett bra TripleA-spel så Linuxnissarna tillbaka i windows U can run, but never hide! /Microsoft

Det är ganska få spel som inte rullar fint på linux nuförtiden. Nästan alla nya spel som inte fungerar är beroende på anticheat system. Och det går göra sådan kompatibla med linux/proton.
Men de flesta nya "AAA" spel fungerar fint. Kolla in proton DB och se själv.

Skulle nog själv låta bli det spel som inte fungerar med linux istället för att böka till det med Windows. Har kör windows i VM för ett par program jag behövde till en utbildning som inte fanns till linux, men annars får det vara.

Av hölmiz
Skrivet av blurry:

Hejsan!

Jag tänkte kolla om någon här har koll på vilka skruvar det är som används till nintendo 64 kontrollerna? Är ute efter dem två skruvar som sitter i vid Pak porten, så dem minsta skruvarna.

Har kikat på Biltema, men dem hade inte så små skruvar.

Vad jag kunde hitta på google så har skruvarna dessa måtten för kontrollen:

The screw sizes are as follows (units are mm):

Exterior screws: M2.5 x 1.12 x 8
Pak port screws: M2 x 0.89 x 8
Joystick screws: M2 x 0.89 x 6

Men jag vet inte riktigt i vilken affär jag ska leta, har svårt att hitta nån tydlig information om dessa.

Så om någon vet så får ni gärna dela med er av infon ^^

Tack på förhand! /blurry

Om din uppgifter stämmer om att det är en m2 skruv 8 mm lång du söker borde denna passa
https://www.conrad.se/sv/p/toolcraft-888674-cylinderskruvar-m...
Du får kapa dem 2 mm för att få 8 mm, men det kan ju hända att det går lika bra med 10 mm. Dessa är för spårmejslar, om du vill ha någon liten torx eller ph 00 eller liknande går det nog också att hitta om du letar lite.

Av hölmiz
Skrivet av hobs0n:

Blä, lanserar de inte något spel som nästa Zelda, Metroid, Kid Icarus eller något annat super eftertraktat så känns denna rätt meningslös IMO. Åter igen, enda anledningen för mig att köpa Switch var Zelda spelen. Annars köper jag hellre en Steamdeck

Det ryktas om att de har ett nytt 3d Mario liggande redo samt Mario Kart 10. Metroid prime 4 kanske kommer till både switch och switch 2. Det ryktas också om en remake på ocarina of time, vilket bör kunna bli bra, samt "4k" patchar till botw och totk. De försöker nog har en bra launch lineup. Annars har Nintendo inte lärt sig någonting

Av hölmiz
Skrivet av Alling:

Kan förstå att man inte känner sig bekväm med terminalen för att få saker gjorda i allmänhet. Men varför vill du inte använda den om en guide beskriver vad du ska göra?

Nja det är klart att för en del saker är det ganska enkelt att använda terminalen, uppdatera, installera uppdateringar och starta om etc. Men ganska ofta när jag följer någon guide så blir det del någonstans på vägen, tex att den är 4 år gammal eller att mitt system inte är 100 likt det som guiden förutsätter. Eller att jag vill göra något nästan samma som guiden. Har då ofta svårt att hålla koll på vad som är syntax och vad jag tex namnger en fil. Eller när en guide ber en ladda ned en fil och med terminal och sedan packa upp och köra den filen från terminalen. Det tog nog tre timmar att reda ut det.
Jag googlar på hur jag gör A på Linux/Ubuntu/pop os. Får svar gör följande x i terminalen. Försöker göra x men får problem B. Googlar på hur jag kan lösa B, får svar gör Y i terminalen. Får problem C, googlar och fattar inte riktigt vad jag håller på med och vilka av de 40+ flikarna som innehåller något relevant.
Har inte mer tid just nu så går och tar hand om barn husdjur etc.

Av hölmiz
Skrivet av Sidde:

Flatpaks fungerar utmärkt på Ubuntu också.
Jag kör Ubuntu som min speldata och Steam, Lutris etc. fungerar klart smidigare att köra som flatpak.

Jo det går ju att mecka till det mesta men då terminalen ger mig ångest och jag inte vet något enkelt sätt att med gui ta bort snap som default och ersätta detta med flatpacks så föredrar jag en distribution som er mer av vad jag vill outofthebox.

BTW så kan det vara en av Linux största svagheter att så fort som man googlar hur man gör något så är 90 % av resultaten hänvisningar hur du går tillväga i terminalen. Jag vill kunna göra saker via ett gui tack!