Inlägg

Inlägg som takeoninja har skrivit i forumet
Av takeoninja
Skrivet av anthra:

Jag kan inte hitta någon som säger så.
Istället hittar jag att Snapdragon X stödjer 16 - 64 GB RAM.
Har du någon källa?

Alltså all LPDDR ram är fastlödd och en del i SoC:en, så även LPDDR5x som är det som gäller för Snapdragon Elite X. Det är så den standarden fungerar. https://en.wikipedia.org/wiki/LPDDR

Vill man ha utbytbart behöver det vara DDR RAM. Vilket kräver mer ström och tar mer plats.

EDIT:

Skrivet av evil penguin:

Vad jag förstått så har Snapdragon X Elite inte RAM i paketet.

Det verkar ha spekulerats både det ena och det andra på förhand, men vad jag sett så verkar de inte ha gått den vägen utifrån vad folk nu säger. Och det verkar som att det (åtminstone från början) finns 4 SKUs och att minnet inte är en faktor för dessa:

https://cdn.wccftech.com/wp-content/uploads/2024/04/Snapdragon-X-Elite-5.jpg

Sedan vad t.ex. ett Tuxedo kan och väljer att göra är väl ändå lite oklart. I bästa fall skulle man önska sig något CAMM2-baserat kanske?

Fast det är fortfarande LPDDR5X som snackas vilket är fastlött. LPDDR är alltid fastlött som jag nämner ovan.

Av takeoninja

Fast nu är väl ändå Snapdragon X Elite en SoC med RAM i paketet precis som Apples M-serie? Alltså RAM:et är inte bara fastlött, det är en integrerad del i kretsen som också huserar processorn.

Av takeoninja

Dom är ganska efter på just AI Apple trots att det är något dom jobbat med minst lika länge som dom andra (undantaget möjligen Google) och dom har köpt på sig en drös med AI start-ups också. Det förvånar mig att dom inte klarar av att lägga ribban högre i det här området. Dom visar saker som när de släpps kommer vara ett helt år efter mot när konkurrenterna levererade motsvarande funktionalitet.

Av takeoninja
Skrivet av Swedishchef_90:

Fotboll kostar 6k per år att utöva.
Sen har du alla obligatoriska kläder, skor, skydd, tag dig dit etc
Att idrotta är nog runt 10k och år för fotboll, som är en billig sport

Edit
Sen är de såklart cuper på det!

Fast nu jämför du vara med i en klubb mot att sitta hemma och spela själv. Finns esport föreningar och LAN att åka på och det kostar också en slant. Spel är absolut en billig hobby, men inte så billigt att ett 4090 får plats och det trots det förblir billigare än många sporter.

Dessutom var det en ohygglig summa. Nu bor jag på landet men här handlar det om dryga 2.000 om året för avgifter och utrustning. Tillkommer gör att köra. Boll och skor som räcker långt om man bara vill sparka boll några timmar i veckan och då snackar vi inga stora summor direkt.

Av takeoninja
Skrivet av Heliopause:

Det är ju inte så konstigt att de har sådan marknadsandel, de gör ju de absolut bästa korten. Och priserna är väl inte oöverkomliga heller.

22.000 för ett 4090 grafikkort som jag hoppas ska klara sig i 8-10 år tycker jag är ganska ok, relativt vad allt annat hobby-relaterat kostar. En ny mobil t.ex en samsung s24 toppmodell kostar ungefär lika mycket. För apple 15 får man väl lägga på 30% ytterligare om ens det räcker, och det är väl möjligen 8-10 år som gäller där också innan de är obrukbara.
Vad kostar t.ex utrustning för fotboll, utförsåkning, golf mm på 8-10 år? Jag anar att det nog är avsevärt mer i de flesta fall. Skulle också kunna likna det vid 2 månadshyror för en lägenhet, på 10 år.

Gamla datorns 980ti står sig fortfarande ganska ok, det är snart 10 år och kostade nytt ca.7500.-, så jag tycker priserna står sig rätt bra över tid, jämfört med hur mycket dyrare allt annat blivit på samma tid.

Fotboll har du nog svårt att komma upp i ens 22.000 på 10 år, sen är ju 22.000 bara GPU, du lär lägga på iaf 10.000 till för resten i datorn och få av delarna håller avsevärt längre än 10 år, troligen mer än 10 dessutom, om de ens ska ha en chans att hålla så länge. Golf och utförsåkning kan båda vara himla billiga sporter att syssla med och extremt dyra. Jämförelsen är bäst mot simracing. Du kan spela med en bra dator och handkontroll och klara dig på 10.000 totalt, eller så kan du bygga en super avancerad rigg för 200.000. Samma med golf, du kan spela med klubbor från Blocket för några tusenlappar på lokala golfklubben för summor motsvarande vad en vanlig gamer lägger på spelen eller så kan du åka på golfresor och spela med klubbor för långt över 10.000 kr styck som du konstant byter för att ha det senaste. Skidor/snowboard exakt samma historia.

Av takeoninja

Stolen var himla snygg faktiskt, kul med något annat från en gaming tillverkare än de "klassiska" gaming stolarna som lånar mycket från racing stuket. Här har dom istället tittat på corporate executive stolar från Herman Miller och Steelcase, ser inte dumt ut. Finns absolut en marknad för ergonomiska stolar med en estetisk tanke till ett lägre pris. Ikea i all ära som har någon stol i segmentet men de är verkligen jättetråkiga i min åsikt. Den här var helt klart ett stort steg upp. Men blir priset för högt så skulle jag aldrig välja den framför en renodlad stol tillverkare.

Av takeoninja
Av takeoninja

Tycker det är extremt talande att dom inte ens nämner effektivitet eller batteritid. Helt ärligt är det sjukt mycket viktigare för mig än prestanda på en bärbar dator. Uttryckt så här, första gate:en är 12h batteritid så man bekvämt klarar även en lång dag på stående fot utan att behöva stressa med laddare. Har vi passerat den gate:en så vill jag såklart gärna ha så mycket prestanda jag kan få, så länge total vikt inte går över min "smärtgräns" på 2 kg och vi inte pratar en formfaktor större än 15.6". Det låter just nu som att ARM-kretsar är det enda som kan leverera inom dom parametrarna.

Av takeoninja

Sååå nära. Men tyckte nog det var ett av dom lättare på senare tid.

Av takeoninja
Skrivet av talonmas:

Skönt att vi bor i Sverige där såna här uppgifter redan är publika

Kopplingen e-mail -> person är faktiskt lite läskig även för oss i Sverige, eller kanske i synnerhet här. Det tar bort anonymitet i många kontext. Kan också korreleras mot andra och tidigare intrång för att se vad du brukar kalla dig på internet för att koppla fler av dina konton till dig som person.

Sen vet jag att det är mycket surr om Ratsit och liknande idag men personligen tycker jag nog modellen för mer gott än ont med sig. Men det är ett sidospår.

Av takeoninja
Skrivet av Mörksuggan:

Admin som lösenord?

Nä det är det bara Tieto Evry som kör för sina kunder. Men dom kanske skötte om Ticketmaster också...

Av takeoninja
Skrivet av Fenrisulvfan:

Mycket bra, men jag kan absolut inte alls hålla med om detta rent filosofiskt.
Varje människa bör ha rätten att kasta sin blick fritt.
Olika aktörer kan sedan skyla sig bäst dom vill och ta betalt för skaran som tycker det är värt pengar att enkelt få en bra plats att skåda ett skådespel.
Motsatsen blir lätt ganska galen, där man tvingar folk att betala för att ha kastat en blick.

A ha, du tittade ner i urringningen, det blir 20Kr. Betala annars är du tjuv. Vansinne!
Kombinera detta sedan med teknik för att spåra ögonen så har vi en galen dystopi på nolltid.

Ingen blir dömd eller jagad för vad dom tittar på.

Exempel:

Du blir hembjuden på filmkväll av en tjej och ni har jättetrevligt. Senare visar det sig att hon har fulstreamat den! Ve och fasa nu kommer Kalle Blå när som helst! Nej, du som tittat har inte gjort något fel alls. Hon som aktivt laddade ner den, i detta streaming fall öppnade/startade streamen, som begått brottet som är att tillskansa sig en kopia av ett material man inte har någon laglig rätt till. Hon ägde ingen licens för materialet hon hämtade.

För att ta ditt exempel. Att titta genom stängslet på en teater är fullt lagligt. Att klättra över staketet och ta en plats är inte det.

Av takeoninja

Är sista avsnittet YouTube alternativ och kommer floatplane listas? 😅😂

Av takeoninja
Skrivet av BumbiBeer:

Skulle det funka att bara uppgradera grafikkortet eller måste man byta till exempel mobo också då?

Du har nog med kräm i PSU för att bara uppgradera GPU och CPU. Hade jag suttit i dina skor hade jag kört på ett 7900 GRE för runt 8-9k för att få alla FPS som behövs för spel och ett 5700X3D för att boosta CPU:n till en riktigt bra och prisvärd spel cpu. Allt det passar rätt i ditt moderkort, känns det oroväckande att ordna själv kan du garanterat hitta en lokal firma som gör det åt dig för en tusenlapp eller liknande. Krävs BIOS uppdatering innan men det är inga konstigheter för dom som kan.

Av takeoninja

Undrar det om konkurrensen dock. Microsofts butik i Xbox appen är knappast en stor spelare på marknaden och att köpa Steam ger dom inte en särställning som är speciellt annorlunda vad Valve / Steam redan har idag. På spelutvecklingssidan så visst gör Valve spel men det är alldeles för långt emellan för att påstå att ett Valve köp skulle vara droppen som får konkurrensbägaren att välla över. Visst var det turer runt ActivisionBlizzard affären men det ser jag mer från vinkeln att det var en av de största "oberoende" spelutvecklarna, alltså oknuten till en plattform. Så jag tror den här affären skulle gå igenom. Däremot tror jag inte att Valve säljer. Inte till det priset, tror ärligt inte att priset spelar så himla stor roll, det ska till annat för att dom ska sälja. Ett förtroende för att det kommer förvaltas och få en tillväxt knuff i den riktningen dom vill.

Av takeoninja
Skrivet av Ario_Nuke:

Man kan ha en egen tvättmaskin även i en hyresrätt.

Jo, men då har man ju troligen tagit ett aktivt val, känner inte till någon som har en tvättmaskin i sin hyresrätt som också har tvättstuga (alltså för vanlig tvätt, vet dom som har en "grovtvättstuga" för t.ex. mattor och annat som inte funkar i den vanliga i lägenheten). Vi skaffade en tvättmaskin till bostadsrätten trots att det fanns tvättstuga men 1) ska man tvätta mycket snabbt så gick vi ändå ner och gjorde det i tvättstugan 2) Det är väl att klaga på den lilla kostnaden när man absolut inte hade behövt sätta in en tvättmaskin.

Av takeoninja
Skrivet av dlq84:

Det ingår i Hyran, det är inte gratis. Det finns fördelar och nackdelar med båda systemen, men i deras system slipper jag i alla fall betala för något jag inte använder, nackdelen är att det är mer omständligt att hålla på med mynt/tokens.

Hur fan använder man inte tvättmaskiner i sin permanent bostad? Köper nytt varje gång det blir smutsigt? Tvättar inte alls? Går ner till bäcken med en tvättbräda??? Torktumlare och torkskåp/rum kan jag väl lite förstå om man är riktigt försiktig med sina kläder och hängtorkar i bostaden men det är väldigt liten kostnad dom maskiner + el kostar extra mot bara tvättmaskinerna (utrymmet som sådant tordes stå för lejondelen av totalkostnaden).

Av takeoninja
Skrivet av Gwydon:

+1 för Victorinox, fantastiskt företag med kvalitet och etik som ledord. Dom är inte vassaste man kan köpa, men dom låter sig slipas väldigt bra och är inte så känsliga som många andra knivar. Kan varmt rekommenderas. Även om jag valt en av deras med trähandtag för det tycker jag gör upplevelsen mycket trevligare.

Av takeoninja
Skrivet av andra94:

https://www.aliexpress.com/item/1005005378292083.html?spm=a2g...

äkta honeywell o billigt om man nyreggar sitt konto på aliexpress för first time buy gav ca 200:- för 160x80mm

Då är nog 300 som på Fyndiq billigare då i min erfarenhet tenderar Aliexpress fastna i tullen med rätt hög frekvens. Hanteringen vid eventuellt fel är också klart lättare mot Fyndiq. Så ser ingen uppsida på att ta det via AliExpress i det här fallet.

länken igen till fyndiq:

https://fyndiq.se/produkt/thermal-dyna-honeywell-ptm7950-fasb...

Av takeoninja

Det här kan bli helt otroligt dyrt för Apple om det går att bevisa att det kan och har skett när en användare nollställt enligt Apples instruktioner. Integritetskränkande är bara förnamnet.