Inlägg

Inlägg som Pirum har skrivit i forumet
Av Pirum

Vad är det för fel på folk?

Var på förskoleavslutning, barnen sjöng, och det lät ju inte så högt då de 1) är barn och 2) några är blyga 3) inte kan låtarna så bra och 4) sjöng utomhus. Jättefint givetvis.

Problemet var såklart FÖRÄLDRAR eller andra släktingar, som stod och tjötade med varandra samtidigt som barnen sjöng. Har man inte träffats på evigheter och vill catcha upp, gör då det via telefon, eller efteråt vid fikat, inte när barnen sjunger.

JA, jag är givetvis för feg för att säga till och kanske ställa till en scen. Resignerade istället, och applåderade extra högt - för det behövdes också, när barnen som slutar förskolan och ska upp i "riktiga" skolan fick sina diplom blev det färre och färre applåder vartefter barnen ropades upp.

Av Pirum

När man sedan ca 10 år haft mobil med 2560x1440 i upplösning och ppi på över 570 (galaxy s6) så undrar man varför inte fler sedan länge gått över till 4K på datorskärm. (speciellt för icke-spel såklart). Markant förbättring. Dock är 4K på min 24" skärm i lägsta laget. Går man upp till 32-40" eller liknande måste man nog upp och nicka på 8K om man vill vara nöjd. Imac 27" 5K är en av de bättre macarna om man vill ha en bekväm skärm men det verkar inte ha tagit sig rejält, 5K alltså.

För TV-serier och film? Då tycker jag personligen att 4K räcker tills vidare, det finns andra större problem. Att mycket fortfarande görs i 24fps exempelvis.

Av Pirum

Fy för glada politiker, oavsett parti. Ja, jag förstår att en del är glada, men...nä.

Av Pirum

FW-uppdatering går nog att göra genom att ladda upp en fil från en ansluten dator/enhet till routern när man är inloggad på routerns gränssnitt, likaså kan man nog spara ner settings till en .CFG-fil från routern (men, dessa är nog rappakalja om man inte har en likadan router antar jag). Spontant känns det ju som att Tors hammare slagit ut routern, men det vore ju bra om man kunde kolla den mot någon annan enhet för att vara säker.

Av Pirum
Skrivet av Alphahanne:

Jag vidhåller att spelen faktiskt var bättre förr då spelmakarna var tvungna konkurrera med känsla och spelvärde. De modernare spel som faktiskt lever vidare är inte de som ser snyggast ut, låter mest och är blodigast. Generellt då, undantag finns alltid.

Jag håller bara delvis med dig. Visst påverkar spel av tidens begränsningar, och jag hade superkul med spelen till C=64 och Amiga, men jämfört med dagens spel...hade jag haft tillgång till dagens spel hade jag som tonåring inte gått utanför huset, typ. Visst, det är givetvis så att det finns oerhörda mängder skit idag, men det finns också många bra spel.

För egen del hade jag nog roligare med Phantasie I, II och III, än med Baldurs Gate III, etc, men det skriver jag ner på att jag är gammal och utan tid att gräva ner på spelande.

Av Pirum

Datorer och delar var mycket dyrare förr. Möjligen undantaget GPU kanske. Nu kan man få en rätt bra dator för billig penning, speciellt begagnat.

Däremot kanske det var roligare förr, om man nu tycker det är bra att något är kul. Kan hänga ihop med ålder också.

Av Pirum

Nu när alla har mobiler med (möjlighet till) mycket data har man väl fiber av några speciella anledningar:

1) TV - man ser så mycket TV, och i 4K, att mobilt bredband inte duger.
2) Spelande, mobilt bredband är ofta för klent för stora uppdateringar (tiotals GByte) och låg latens
3) Man vill kunna tanka ner linuxdistributioner snabbt...

Personligen gör jag inget som jag tycker är värt 500+kr/månad. Nu har vi via BRF, billigt, men skulle jag någon gång behöva abonnera på bredband igen ligger trådat nät väldigt dåligt till. För 20 år sedan hade jag glatt betalat 500kr/mån för 10Mbit utan att blinka, då jag precis kommit från modemvärlden. Men idag? Njae.

Av Pirum
Skrivet av Edin:

Tack alla som köpt! Vi ser till att SweClockers Drops ska bli ännu bättre och uppmuntra fler tillverkare och återförsäljare att ta fram riktiga erbjudanden till communityt. ”Riktiga” erbjudanden är en döende art och hårdvara är sjukt dyrt.

Till er som redan köpt och känner att tusan, det fanns sedan ett agg lite billigare på Inet (tack för att ni bidrar till att fler får komponenter billigt) kan ni PM:a mig bevis på köp så får ni 100 kr i pingvinstänger (min personliga favorit sura smultron) hemskickat <3. Roligast är väl om alla trollar alla och det kommer konsumenten till gagn.

Helt orelaterat - kan privat tipsa om denna luftrenare nu i pollentider. Köpt en till varje sovrum hemma plus en till morsan: https://www.netonnet.se/art/hem-fritid/klimat-varme/luftrenar...

Ps. Hög energieffektivitet är bra grejer!

Vill tacka för drop. I februari började min dator låta lite i nätagget (10+ år), fläkten, så jag köpte snabbt ett ok nätagg som jag dock inte var helt nöjd med - lite klent även om det hade räckt för min nuvarande dator. Och efter några dagar slutade min gamla PSU att låta konstigt så lät det gamla sitta kvar i väntan på bättre tider.

Så jag packade inte upp det "reservaggregat" jag köpt. När denna drop kom returnerade jag det klena agget, det var ju oöppnat och inga problem. Beställde från Inet, även om Webhallens erbjudande också var bra.
Hämtade ut det på posten. Min fru undrade vad det var för paket som låg i baksätet på bilen. Eheöhh...jag behöver nog ett nytt nätagg så jag köpte ett...

Samma jäkla kväll skulle jag starta min dator som jag stängt av pga åskoväder. TJOFF. Det blixtrade och rök i datorn, proppen gick i lägenheten, var hela datorn rökt tro? Dock, skulle åka bort ett par dagar över helgen, ingen tid att greja. När jag kom tillbaks skruvade jag isär det gamla agget för att verifiera att det verkligen var boven i dramat, och ja, en kondensator stod svullen och trött och lutade sig åt vänster, åt höger var det brännmärken på skyddsplast, etc.

Det mest intressanta var egentligen hur mycket damm som gömde sig mellan kretskortet i PSU och höljet, det var en luddig matta trots att det i övrigt var ganska rent (jag blåser rent ibland). Funderar nu på att skruva isär mina andra nägagg för att blåsa rent även där, det går inte att komma åt när höljet är på.

Men, viktigast, när jag satt i mitt nya nätaggregat funkade datorn perfekt, trots dramatiken. Och till ett väldigt bra pris.

Av Pirum

Jag har ju gamla burkar, men tycker att SATA-SSD är rätt bra pris på om man lyckas hitta rätt läge. Har en 2TB PNY SSDsom jag knep för, eauöhh...799 kanske, på Amazon, och en 8TB Samsung jag norpade från Inets drop för kring 2400kr. Och så har jag kryddat med begagnade Intel-enterprise-diskar jag köpt billigt. Funderar på att skaffa en M2 för boot-disk, men min setup nu med 1.6TB Intel SSD som dual boot för MacOS och Windows 11 funkar så bra att jag inte ser något större behov. Struntar glatt i alla eventuella konflikter med annat inkopplat, kylning, eller whatever, bara att köra - fast med SATA3 som begränsning såklart.

Men, alla får tycka olika.

Av Pirum
Skrivet av Chromatic:

Det absolut värsta är när besiktningsteknikerna vill släppa in dig tidigare än det står i bokningen, jag står där och försöker göra det lite extra fint men nej, då blir man in-vinkad i förtid, hinner knappt få fram varningstriangeln.

Nej, det absolut värsta är när de har med sig en elev (eller vad man ska kalla det); Har aldrig fått en dyrare besiktning än när besiktaren hade med sig en elev och jag fick ett helt A4 med fel. Det mesta var ju såklart korrekt, och det där fjäderfästet funderade jag själv på om det skulle rendera omedelbart körförbud egentligen, men bromsskivan bak kunde de väl släppt...lite rost på ena skivan bara då jag bromsat försiktigt pga halka och vinterdäck. (så det blev 2 skivor osv bytta då man bör byta båda sidor)

Nåja, besiktade bilen i förrgår faktiskt, nu var det inga problem, och jag fick komma in 13 minuter innan utsatt tid. Mycket bra, eftersom jag hade bråttom - och just hade städat bilen innan jag körde till besiktningen så jag hade inget att skämmas över

Överlag verkar bilar mycket bättre än förr, jag hade mycket konstigare fel förr om åren. Hål i golvet osv.

Av Pirum

Den stora skillnaden energisparläget gör när telefonen bara "ligger i fickan" är dels att appar synkar mer sällan mot nätet, men främst att telefonen stannar på 4G istället för att gå över till 5G. Så är det iaf på min S21, och jag gissar även på din 20FE. Och det kan göra stor skillnad, speciellt om 5G-täckningen är klen.

Så, prova att slå av 5G, det behövs ändå ganska sällan.

Synd att det inte finns ett riktigt smart energisparläge som låter telefonen vara en zombie när man har den i fickan, men drar igång överklockat så fort man låser upp den...

Jag brukar använda appen Accubattery (tror jag den heter) för att få lite mer koll. Men, numera kollar jag sällan upp det, tycker mobilen klarar sig rätt bra ändå.

Av Pirum
Skrivet av lillaankan_i_dammen:

Detta får mig att fundera hur många som har på den?
Liksom det är superlätt att spåra vad folk har varit, de vet exakt var. Denna information går sedan jämföra med en massa annat som övervakningskameror. I usa där dashcam är vanligare så går även denna information jämföra för att bekräfta platsinformation.

Jag håller med att platsspårbarhet är riktigt bra, jag använder det hela tiden till precis allt möjligt. Bara en sådan sak att bussen var försenad och man vill ha ersättning, där man i efterhand på minuten kan se när nästa buss kom, när den kom fram osv.

Ja, jag fick faktiskt en parkeringsfaktura riven då jag kunde visa att jag kört därifrån efter bara 10 minuter, men fakturerats för flera dagar. Ok, bevis går att förfalska, men många accepterar skärmdumpar, även svenska domstolar, så...

Jag kollade just ett äldre gmail-konto jag aldrig haft på mobilen, det har inte timeline aktiverat och det går heller inte att aktivera det. Jag kollade sedan med ett gmail-konto jag HAR haft, och har, på en mobil, men det verkar inte heller ha timeline aktiverat. Jag rekommenderas använda Google Maps app för Timeline.

Av Pirum

Allt blir bara sämre och sämre. Timeline är alldeles utmärkt, och det är bra att komma åt den via vanliga webläsare. Perfekt att se hur man åkt på semestrar, när man åkte till och från jobb, med mera. Kombinerat med foton underlättar det att hålla koll på saker och ting.

Man kommer ju att kunna ha den lokalt, men kan man då se sin timeline på plattan eller bara telefonen? Synkas den mellan enheter, eller är det verkligen bara en säkerhetskopia som Google har i molnet?

Ja, jag använder även Google Bonus-appen, har fått ca 50kr på 5 veckor, det är ju småpengar för att sälja sin själ kanske, men, jag har inga problem att berätta för Google och dess kunder att jag gick till Hemköp och inte Kjell & Company i fredags.

Enda felet är att barnens timeline inte går att komma åt, jag får ge dem en telefon, jag får övervaka dem med Family Link - där jag kan se var de är (om än sorgligt långsamt uppdaterat ibland), men barnen kan inte ha timeline eller läsa epost i en extern klient. Alltså, va? Om jag som förälder vill komma åt mail etc är det ju ändå en smal sak att göra, kan ju logga in på barnens konton i Chrome på min dator liksom, då jag är administratör för familjekontona. Likaså har Googles spel-app (den som håller koll på progress i spel) inte funkar bra med barnkonton, vilket gjort att progress förlorats när man bytt telefon. Vansinne.

Ok, fattar att en del är nojiga över personlig integritet, sekretess, osv, och alla brottslingar jublar ju över att domstolar inte kan begära ut location history från Google, men...låt mig själv få välja vilka tjänster jag vill ha tack. Det går utmärkt att stänga av timeline om man inte vill ha det.

I de fall man har en kontrollerande partner så är det ju ändå så att timeline är tillgängligt lokalt, så där blir ingen större skillnad antar jag, då man kan tvingas att låsa upp sin mobil. Men visst, kanske blir det lite svårare att övervaka i smyg.

Skrivet av lillaankan_i_dammen:

Jag vet nya bilar som har trackers där ägaren kan se vart den har varit och hur någon har kört.

Japp, min 2014 Volvo V70 loggar när och var den körs, var den står parkerad, och det är ju inte en avancerad bil. Jag kan komma åt det från min mobil och få tillskickat som excel, csv eller html om jag vill ha komplett historik 3 månader bakåt.

Förstår att folk har olika åsikter och behov, men jag kommer åt min frus datorkonto och även hennes timeline i webläsaren, och mail; samtidigt har hon lösenord till min dator, och kommer åt mail, timeline, ja, allt mer eller mindre. Man kan ha principer om sådant här, men jag tänker mer praktiskt. Däremot brukar vi inte kolla varandras mail osv givetvis.

Av Pirum
Skrivet av Krassegrand:

Den heter ntfs Seagate Backup Plus Drive A012B28312B25DCA
enligt svaret och det stämmer med vad jag minns.
Jag bifogar en bild på varningen jag får när den inte vill öppna disken.

<Uppladdad bildlänk>

Hoppas att Ni kan hjälpa mig lösa det utan att riskera att paja nåt annat.

Men det är alltså så att den funkar i Windows? Då är det nog bäst att 1) kopiera de viktiga(ste) filerna från den till en annan disk och 2) köra Windows felkontroll, antingen från Windows utforskare eller kommandotolken (man får lite fler val där).

Min erfarenhet är att Linux-varianter är lite försiktigare med att försöka fixa NTFS-fel, att Windows är lite modigare - men också kan ta i lite väl häftigt. En extra säkerhetskopia är aldrig fel, beroende på hur värdefullt man tycker innehållet är. Börjar det strula med en hårddisk måste man förutsätta att den är extra känslig för fel.

Av Pirum

Låter bra. Däremot förstår jag inte hur, och vilka, genvägar/appar/program som går att fästa i aktivitetsfältet på Windows 11 för snabbare åtkomst. Spotify och Facebook Messenger går iaf inte, däremot flera av Microsofts appar och Tiktok (vet inte när eller om jag har installerat den dock).

Av Pirum

Ja, kan vara värt att förtydliga filsystemet. Finns dock (enligt mig) många goda skäl för att använda NTFS eller rentav ExFAT på externa diskar, om dessa ska flyttas mellan datorer eller operativsystem. Kör Ext4 på en SSD ansluten till Raspberry Pi, inte alltid helt enkelt att få alla filrättigheter osv korrekt när jag sedan kopplar in den i MacOS (via Paragons extFS), ändrar lite grejor, och så tillbaks till Raspberry Pi igen.

Av Pirum
Skrivet av lillaankan_i_dammen:

Ett generellt problem för nog de flesta oavsett man är mekaniker, snickare, bilreperatör, barnskötare etc. Många inom datorteknik vägrar därför hjälpa andra.

Angående passa tider så är det ett stort problem. Jag påstår mig inte på något sätt vara ett föredöme Men det är ofta någon kommer för sent till något möte och andra får vänta. Det är en utvecklingen samhället för varje år går emot att bli värre anser jag,

I min ungdom så hade jag stämpelklocka på mitt första jobb, 1 minut för sent skulle man aldrig vara. Jag funderar hur folk jag idag umgås med skulle klara av detta. Ja, stämpelklockor finns såklart än idag.

Ja, vi stämplar ju in 06:30, är man 1 sekund sen får man välja orsak till förseningen (jag brukar välja föräldraledigt) och sedan prata med chefen som korrigerar anledningen (och drar ifrån lön såklart, men för oss drar dom åtminstone bara minuter och inte halvtimmar eller timmar). Sedan går man till uppstartsmötet. Hann man stämpla in 0630, men är 20 sekunder sen till uppstartsmötet, så får man kritik för det. Formellt sett är sena ankomster skäl till varningar och sedan uppsägning men det används bara mot personer företaget verkligen vill bli av med.

Jag förstår att man bör vara i tid. Men den som kört till industriområden mellan 05:30 till 06:30, när folk stressar till löpande-band-fabriker där man verkligen får skit om man är sen, ser hur galet en del dårar kör. Bussfilen är ofta omkörningsfil för den som har extra bråttom.

När olyckor till arbetet händer, för det är några gånger per år på fabriken jag jobbar, säger cheferna alltid att vi inte ska stressa, köra lugnt etc. Och nästa dag är det skit igen om man är en halv minut sen.

Åka i god tid? Ja, men jag, och andra, lämnar barn i skola/fritids/dagis kl 06:00. Är det minsta kö eller trafikstörning till jobbet blir det tight.

Sorry för ranting.

Förstår att det är jobbigt för läkare, sjuksköterskor, bilmekaniker, etc, som får frågor i vardagen mest hela tiden. Turligt nog får jag endast frågor om datorer, och då inte speciellt ofta.

Av Pirum

Angående kassetten: visst kan man öppna, men den här typen av kassetter är sällan lätta att skruva/limma ihop på ett bra sätt. Offra ett annat inspelningsbart band, där kassetten går att öppna med skruvar och flytta över bandet till den. Är själva utseendet på kassetten viktigt, av sentimentala skäl eller whatever, så är det ju visserligen ingen rolig lösning.

Inte heller helt ovanligt att kudden som ligger under bandet blivit sämre och tappat schvunget, kan ge klart sämre ljud. Verkar inte vara det i just detta fallet antar jag. Som andra sagt, spelaren kanske inte är toppen längre, men även bandet i kassetten kan snurra med mer motstånd pga ålder, slitning eller felaktigt läge.

Jag köpte, till barnen, en helt ny bandspelare från Sony för några år sedan, inte billigaste skräpet, och den hade som helt ny problem att spela en del av mina gamla band, de gick för tungt. Min 30, eöh, snart 40, år gamla Technics klarar dock fortfarande band utan problem. Kanske har kättingar istället för remmar, vem vet...

Av Pirum

Frågan är aktuell för en äldre släkting nu när Boxer TV snart kräver bredband istället för takantenn. Han är inte ansluten till bredband. Det finns i området men sist var anslutningsavgiften 25000kr + gräva 100m, typ, för anslutning till huset. Vad det skulle landa på idag vet jag inte. Sedan är det runt 300kr/månad verkar det som. Om det inte höjts.

Det är ändå ganska mycket för en pensionerad arbetare att snyta ur näsan. Mycket dyrare än det var att installera telefon eller el när huset byggdes 1980.

Pratar man med 'folk" säger de att värdet på villan med eller utan bredband gör att det lönar sig att installera. Men om man inte ska sälja?

Jag kommer att försöka hitta en mobil bredbandslösning, och om inte Boxer ger en väldigt bra deal på Boxer & mobilt bredband så ryker nog Boxer och det får bli en annan lösning.

Av Pirum
Skrivet av Edvin1:

För mig är det tvärt om. Hela mitt liv består av socialt liv. Spel är en av få aktiviteter där jag kan vara helt ensam i min egen värld. Jag är inte så sugen på att ”vara social” även i spel. Det kan också vara en anledning till varför äldre med barn inte vill spela multiplayer.

Vill man behålla intresset för spel är det nog klokt att aldrig spela av gammal vana. Känner man inte tillfälligtvis för att spela är det bättre att göra något annat.

Ja, spela spel är för mig ett alternativ till att läsa en bok. Något man gör ensam när man har tid över och vill softa (även om man engagerar sig aktivt i något), spela med kamrater är för mig något jag minns med glädje, från gymnasietiden.

Jag hade en period på högstadiet och gymnasiet där jag programmerade en del, gjorde musik, och var allmänt kreativ (i min mening). När jag sedan på högskolan utsattes för mer tråkig (imho) programmering, stress, och (imho) tråkigare datorer tappade jag mycket av min kreativa ådra, datorer blev arbete, tråk eller slösurfning. Steget från Amiga ner till PC var för mig enormt stort och fyllt av frustration.

Idag jobbar jag inte med datorer (annat än för inmatning på arbetet) och tycker datorer är kul igen hemma. Köra MacOS på PC, retrodatorer etc.

Och med barn blir tid en annan fråga. Har inte tid. Visst, prioritera är ju en sak, men jag är inte bra på tidsplanering. Barnen får ta den tid det tar. Jag tycker det är kul att se när de spelar osv. Jag började spela Baldurs Gate 3, men en timme här, en halvtimme där, det funkar inte.