Inlägg

Inlägg som dlq84 har skrivit i forumet
Av dlq84
Skrivet av Seloken:

Löste sig till slut.
När jag i bios sätter Secure boot till ”Other OS” och Secure boot mode till ”Other” så botade Windows installationen igång som inget hade hänt.
Känns väldigt bakvänt om jag får säga det själv.

Var har du fått din ISO ifrån? För det låter som att den kanske inte är legit och därav failar med Secure boot.

Av dlq84
Skrivet av The-Architect:

"en enda rad kod", tekniskt korrekt, men det är ju defacto enbart en ändrad konfigurationsinställning för energibesparing i en mobil processor.
Inte jättemärkligt att det ger prestandaförbättingar, frågan är väl vad det gör för batterianvändnignen som torde vara viktigt på en mobil enhet. Synd bara de inte undersökte om det blev någon skillnad i batteritid.

Ditt inlägg dök upp när jag postat mitt redan @backspace

Om man tittar på Phoronix och deras graf så ser det ut som att den använder mer ström vid arbete, frågan är om det avhjälps av att beräkningarna går snabbare dock (kanske?).

Av dlq84
Skrivet av jaqob:

https://lore.kernel.org/lkml/20240606181214.2456266-1-sriniva...

diff --git a/drivers/cpufreq/intel_pstate.c b/drivers/cpufreq/intel_pstate.c index dbbf299f4219..8b0032d6a519 100644 --- a/drivers/cpufreq/intel_pstate.c +++ b/drivers/cpufreq/intel_pstate.c @@ -3429,7 +3429,7 @@ static const struct x86_cpu_id intel_epp_default[] = { X86_MATCH_INTEL_FAM6_MODEL(ALDERLAKE_L, HWP_SET_DEF_BALANCE_PERF_EPP(102)), X86_MATCH_INTEL_FAM6_MODEL(SAPPHIRERAPIDS_X, HWP_SET_DEF_BALANCE_PERF_EPP(32)), X86_MATCH_INTEL_FAM6_MODEL(METEORLAKE_L, HWP_SET_EPP_VALUES(HWP_EPP_POWERSAVE, - HWP_EPP_BALANCE_POWERSAVE, 115, 16)), + 179, 64, 16)), {} };

Holy magic numbers, batman.

Av dlq84
Skrivet av Dyluck:

Spelar hifi ljud någon roll? Trodde alla ljudfrekvenser var så komprimerade(ej datakomprimering) idag att det inte gör någon skillnad.

Vet du vad lossless betyder?

Av dlq84
Skrivet av Tauri85:

Första gången jag hör uttrycket hotaktör

Tycker det är en bra översättning av threat actor.

https://www.msb.se/sv/amnesomraden/informationssakerhet-cyber...

Verkar vara väl vedertaget begrepp.

Av dlq84
Skrivet av naaw:

Tack för förslaget och den fina uträkningen.

Några funderingar..

1. Vad är det du menar att jag chansar på om jag väljer 12*2 istället?
2. Går det att få dem i en pool som jag nämnde i inlägget? (Får lite blandade budskap när jag söker efter informationen)
3. Gissar att det inte är någon mening med att dedikera en eller två platser för SSD-cache och ”bara” köra 20 platser för lagringen?
4. Om jag väljer att köra 8*3 eller 12*2 (eller vad det kan bli med 20 diskar om jag kör SSD-cache), är det möjligt att utöka med större diskar i framtiden, när alla platser är upptagna med diskar, eller är jag låst till det jag har? (Även här har jag hittat lite blandad info)

3. Nej, men då gör jag antagandet att du inte kollar på samma film på repeat, eller att du inte har igång många strömmar av samma film samtidigt.

Av dlq84

Inte så konstigt, din stationära dator är i ett annat subnät än din tv och nas. Du säger att det inte går att ha routern i hallen dock, varför?

Skrivet av Pekkan11:

Det är en lång väg mellan routern och datorn, ca 30 meter. Blir ingen snygg lösning och jag måste i så fall borra hål i väggar/dörrar för att skapa väg för kabeln.

Om du drar en kabel samma väg som Dator <-> switch <-> router, men inte kopplar in i switchen så borde du väl inte behöva borra några hål?

Av dlq84
Skrivet av Implor:

Förutspår ljudproblemet magiskt är borta inom en vecka. Barn lär sig fort…..

Förutspår att de hittar vägar runt problemet, barn lär sig fort...

Av dlq84
Skrivet av t0rken:

Jag fattar.

Jag tycker dock att trådad anslutning från min Zyxel EX3300-t0 varit ganska ostabil under vissa perioder. Har haft tekniker hemma från Bahnhof etc som kollat på det, men jag tycker inte det blir bättre. Garantin på routern har också gått ut, så om jag vill testa om det är fel på den måste jag köpa en ny.

Därför började jag kolla på andra märken och snöade in på Ubiquiti. Dock hade jag väl helst valt en router med AP (typ Dream Machine), men tycker det är lite dyrt. Eftersom Express bara har ett LAN-uttag så började jag snegla mot Cloud Gateway med förhoppning att komplettera med en U6 mesh/pro efter sommaren. Vet inte om det är bästa alternativet dock

Fler uttag löser du ju med en switch för typ 200kr. Så det hade ju helt klart varit värt det att ta en express istället i min mening...

Av dlq84
Skrivet av Fenrisulvfan:

Felspeccad, obalanserad och gravt överprisad:
https://komponentkoll.se/bild/SVGkd.png
Delarna är cirka 5000Kr billigare.

Edit:
Det här är en mer rimlig uppgradering för dig:
https://komponentkoll.se/bild/DcPQJ.png

Röstar på nr 1.. 400 kr extra och du får något som är mycket bättre.

Av dlq84
Skrivet av tvelander:

VÄNTA alltid med BIOS updates ALLTID testa alltid på en test dator innan med samma modell.
Specielllllllt i företag

Detta är inget man kan förvänta sig av vanliga människor. Och på min gamla HP kom firmware-uppdatering via windows update också, så det är inte ens säkert att man vet att man gör det.

Av dlq84

Nån ljuger för dig, det finns ingen Ryzen 5700 med DDR5.

Av dlq84
Skrivet av evil penguin:

Det är väl dock inte ens något faktiskt Winamp inblandat, men har bara lånat gränssnittesdesignen från Winamp i sin egna applikation.

Jaja, projektet i sig är väl okej, men med lite tveksamt nyhetsvärde. Och rubriken "Audiofil skapar fysisk Winamp-spelare" ifrågasätter jag samtliga delar av:

  • audiofil: Tveksamt, "nostalgiker" hade nog varit mer rimligt. Konkret är lösningen byggd kring en Apple USB-C till 3.5mm adapter/DAC sett till ljudkvalitet

  • fysisk: Det är en fysisk ram (3d-printad) runt skärmen, i övrigt är det en mjukvara som visas på bildskärmen som sitter monterad i ramen

  • winamp: Designen är lånad från Winamp, men det är ju 0 Winamp i lösningen utöver det. Helt annan mjukvara som körs

Och en riktigt audiofil skulle väl enbart lyssna på vaxrullar

Av dlq84
Skrivet av Dinkefing:

Jag söker åt en vän en router med bra brandvägg som stöder 4G/5G. Det behöver inte vara en specifik modell utan märke. Den ska inte kosta mer än runt 1000 kr.

Det är det enda.

Brukar de inte skriva om de stöder 4G och/eller 5G alltså? Alla har väl NAT?

Av dlq84

Varför frågetecknet efter "Ja"

Av dlq84
Skrivet av Dinkefing:

Hur ska man veta vilken router som stöder vad när man skaffar mobilt bredband?

Kan du vara lite tydligare i din fråga? Vad är det för funktionalitet som du tycker är svårt att ta reda på?

Skrivet av Dinkefing:

Vilka routrar med stöd för mobilt bredband kan ni rekommendera?

Vad har du för krav?

Av dlq84
Skrivet av Prelatur:

Att använda telefon som hotspot och sedan kasta har jag inte fått igång.

För att göra detta måste man ha två enheter vid setup, en enhet som delar nätet och en andra enhet man använder för att para Chromecast till det utdelade nätverket. När man väl har gjort detta behöver man bara enheten som delar ut.

Av dlq84
Skrivet av jolu:

Vad jag förstår lagras en säkerhetskopia i din OneDrive. Däremot går de inte att exportera vilket betyder att de f.n är låsta till Windows

Man kan dock lägga in flera nycklar på hemsidorna samtidigt, och man bör även göra det av andra skäl.

Av dlq84

Varför inte bara en billig laptop?

Av dlq84

Har du hårdvaruvirtualisering igång i bios? Har du ökat heap size för JVMen? 4GB är ju inte mycket heller

CPUn är ju inte direkt ett prestandamonster dock.