Inlägg

Inlägg som Ceji har skrivit i forumet
Av Ceji
Skrivet av Alling:

Märklig vinkling av SweClockers. Idel multitrådade tester, men det kommenterar man inte överhuvudtaget, utan sätter istället rubriken Så mycket snabbare är Surface Laptop än MacBook Air M3. Detta trots att The Verge uttryckligen nämner det i sin artikel:

Microsoft avoided highlighting the single-threaded scores of both benchmarks, presumably because the MacBook Air would score slightly better here.

Så gör ju alla.. Apple, Nvidia, Microsoft. De lyfter såklart bara fram där de glänser.

Av Ceji

Min bärbara huvuddator har tyvärr en intel 7e generationens hq processor. Alla andra krav för W11 är uppfyllda men det hjälper inte eftersom ms satt gränsen vid 8e generationens processorer och de kommer därför orsaka tidernas berg av elektronikskrot eller göra internet full av hackvänliga datorer 2025. Har funderat på att hoppa på 10 iot ltsc men det lutar åt att ge Linux ytterligare en chans eftersom jag inte gör något avancerat med den burken. Jag vill inte heller sponsra ett äckelföretag som medvetet dömer ut fullt kapabla datorer i förtid. Man kan också köra en moddad w11 på burken så länge det nu funkar.

Av Ceji
Skrivet av wilsontaylor:

Precis. Det är så roligt. Sverige, landet där allt ska anpassas efter alla. Mångkulturens land. Acceptansens land. Men Gud förbjude att man har olika förutsättningar och preferenser vad gäller jobb på plats eller hemma.

Det bör vara mellan arbetsgivaren och arbetstagaren. Inte nån tomte här på forumet som ska bestämma vem som ska jobba vart och hur.

Jösses.

Det är helt upp till arbetsgivaren. Det är de som bestämmer vad de tycker är mest effektivt eftersom de betalar din lön och bestämmer vad ditt arbete innebär. Distansarbete är ingen rättighet ( om man inte kommit överens om detta vid anställningen). Gillar man inte sin arbetsgivares policy får man försöka hitta en annan arbetsgivare med en policy som passar en bättre.

Av Ceji
Skrivet av Selo:

inte så konstigt att många kör IPTV när man måste betala 500-700kr i månaden för 4-5 olika leverantörer om man vill kolla på allt som netflix, viaplay, max, amazon etc.
Körde IPTV innan men kvaliten är ju ofta kass och man kan inte kolla i efterhand på tex skidor eller formel 1.

Det gamla goa lternativet Tpb + VPN finns också kvar för serier och filmer. Jag kör det ibland när inte Netflix, Prime eller Hbo som jag betalar för inte har det jag vill se. Funderar på att säga upp Hbo trots att det är billigt. De är absolut tröttast med nytt intressant material. Har också varit nära att säga upp Netflix eftersom kvaliten dalat och de inför restriktioner samtidigt som de höjt priserna flera gånger. Nu har jag en billigare plan eftersom det inte går att dela ändå. Jag tänker aldrig köpa till någon användare för att dela, då skippar jag hellre det helt och laddar ner det jag vill se istället. Tjänsterna verkar glömma att det fortfarande är lätt att ladda hem. Höjer de för mycket eller inför begränsningar kommer folk börja med detta igen

Av Ceji
Skrivet av 50Spaenn:

Ja det är väl klart att större delen av alla konsumenter vill langa upp $70 för ett spel som kommer halvfärdigt, fullt med buggar, inte optimerat för fem öre och samtidigt vill få reklam inlagt?

Ta min plånbok EA, ni har en guldgruva i händerna!
/s

Konsumenter har visat att de gärna langar upp 70 dollar för ett halvfärdigt spel, fullt med buggar och inte optimerat eftersom de flesta fortsätter köpa oavsett. Klart EA även vill testa reklam. konsumenter kommer troligtvis fortsätta köpa eftersom de flesta inte förstår att när de köper något (och inte lämnar tillbaka) har man accepterat allt.

Av Ceji

Jag tror inte de har viljan. De är härskare i konsollbranschen och har inget emot att Nvidia förstör PC-spelsmarknaden genom sitt massiva vinstbegär. De vinner stort på att folk lämnar PC för konsoller. Att de knappt konkurrerar med sina priser talar sitt tydklga språk. De håller sig kvar men inte mer.

Av Ceji
Skrivet av talonmas:

"snäll mot plånboken"
Jag minns när dessa summor var för absoluta toppskiktet bland premiummodellerna. Vad hände?

Edit: Många svarade på min kommentar med att det inte är så dyrt o inflation o moms o bla bla bla. 2010 släpptes iphone 4. Den köpte jag för drygt 5000. Dvs exakt samma pris, med 35% inflation medräknat, som nya Pixel. Gå och läs forumtrådar från 2010 angående prissättningen. Det var knappast ord som "plånboksvänligt" som användes. Så återigen, när vande vi oss vid att så mycket pengar räknas som "billigt"?

Många inser inte att tillverkarna med Apple i spetsen höjt sina marginaler rejält över en längre tid eftersom de fattat att de allra flesta kunderna köper utan att tänka efter hur prisvärt något är. Speciellt när man kan köpa telefonen med förhöjd månadsavgift (avbetalning). Samsung följde efter när de såg att Apple lyckades och sedan alla andra tillverkare. Det kommer fortsätta bli dyrare så länge de flesta som köper inte bryr sig om priset. Så enkelt är det.

Jag lade länge maximalt 2500 kronor som gräns på en ny telefon men jag har fått höja gränsen till ca 4000 kr nu. Om du letar kan du hitta en riktigt bra lur utan några större kompromisser för den summan. T.ex. Poco X6 pro är ett exempel på en prisvärd lur, men jag ska inte byta nu.
https://www.youtube.com/watch?v=uUhdstio2AE

Av Ceji
Skrivet av ramlösa:

Samma pris som den vanliga Pixel 8, ser inte riktigt syftet med telefonen?

Nä, jättedyrt. Då är 8 utan A betyligt bättre. Jag hade köpt en Poco X6 pro på Amazon.se om jag skulle bytt telefon nu. Under 4000 kr och bättre på många punkter, dock "bara" 5 års uppdateringar.

Av Ceji
Skrivet av filbunke:

Folk har råd. På samma sätt som man har råd med senaste telefonen. Och har man inte riktigt råd, så kan köpet finansierar med ett lån.

De senaste åren har visat att folk och företag är redo att betala en massa pengar för deras produkter, vare sig det är konsumentkort eller beräkningskort, och konsumentkorten är inte den kassakon den varit (sett till deras nettoinkomster.) Så smärtgränsen är allt annat än nådd.

Precis! Nvidia och de flesta mobiltillverkarna har lärt sig att folk gnäller lite över att det blivit mycket dyrare men när det kommer till kritan köper de ändå. Så de fortsätter att ta ut precis vad de vill och höjer priset lite eller mycket varje genaration. Det är kunderna som med sina plånböcker bestämmer om de vill bli blåsta eller inte och de har visat att de accepterar de allt högre priserna. Därför kommer det även fortsättningsvis bli dyrare. T. ex Nvidia skiter i att detta i längden förstör pc-spelsmarknaden eftersom de värderar kortsiktig vinst allra högst. Den dag när AI-bubblan brister och de flesta lämnat den dyra hobbyn pc-spel för länge sedan hoppas jag att de får betala dyrt för vad de själva sumpat. Då är det inte det minsta synd om de faller hårt.

Av Ceji

Med dagens upptrissade grafikkortspriser kan det vara på sin plats att rekommendera en spelkonsoll i stället. T.ex. Playstation 5. RX6400 är ett väldigt svagt grafikkort och inte mycket snabbare än hans gamla trots att det är mycket nyare. Med en spelkonsoll får man en bättre spelupplevelse för en billigare peng jämfört med att sätta ihop en stationär dator. Ska han ha datorn även till annat kan man köpa alla önskade delar förutom att försöka hitta ett begagnat grafikkort. Jag skulle själv då minst kollat in grafikkort som RX6600 eller RTX3060 idag om man kan hitta ett för vettiga pengar. Lägre än så tycker jag inte man ska gå för att få en vettig uppgradering. Playstation 5 har ett grafikkort motsvarande ett RX6700 inbyggt.

Av Ceji
Skrivet av Bagarbosse:

*inväntar den första mEnVaRfÖrSkaFFarNiInTeBarALiNuX-kommentaren*

För att det fortfarande trots alla år det funnits inte är ett alternativ om man inte är en äkta kod-nörd.

Av Ceji
Skrivet av talonmas:

På vilket sätt känner du att Apples produkter är försämrade?
Och konkurrens finns, bara att välja Linux/PC och Android. Vad är det som skaver egentligen?

Apple försämrar tyvärr hela branschens produkter genom att visa att kunder inte förstår bättre. De bygger mobiler vars skärmar spricker bara man tittar på dem, De bygger in batterier, tar bort stöd för minneskort, tar bort hörlursportar för att sälja airpods, slutar skicka med laddare och skickar samtidigt med en sladd som inte passar de äldre laddarna. Detta är bara ett fåtal exempel som tyvärr andra tillverkare följer eftersom konsumenter bevisat är lättlurade.

Av Ceji
Skrivet av BrottOchStraff:

Har en hel del prylar liggande. Tycker de va mer nytta att samla sånt förr då man behövde FTP:servers, kanske en egen webbserver, HTPC, nån server för gaming etc . Nu har allt det typ dött bort då jag har allt jag behöver i molnet som är smidigare och mer pålitligt. HTPC har jag fortfarande men används mer och mer sällan då nästan alla strömtjänster på Windows är typ 720p förutom Netflix

I Windows har du troligtvis max 720p på Netflix också, om du inte upfyller alla de " miljoner" krav Netflix ställer för att skicka mer högupplöst.

Av Ceji
Skrivet av lillaankan_i_dammen:

Gamla laptops inga problem, det går åt hur många som helst till olika saker.
Desktops. Lätt att använda till fler saker. Men ofta vill jag ha energisnåla maskiner som raspberri pi till detta. Dessutom får jag skaffa nytt chassi då många fulltower desktops tar mycket plats. Så i praktiken kasserar jag dem och gör dem obrukbara. Och nej, jag byter ej desktop ofta.

Alla återvinningstationer borde ha en sådan här shreedling machine som helt vanligt folk stoppar i deras gamla datorer, nätverksutrustning, kameror och annan datateknik i: https://www.youtube.com/watch?v=CJKH-yS4IeU

Lite drastiskt att shredda gamla maskiner. Hårddisken kan man shredda men varför resten? Det går att göra en reset Alltid någon som kan ha nytta av prylarna. Sälj eller skänk.

Av Ceji
Skrivet av lillaankan_i_dammen:

Jag gör nog så plus macmini.

Grundproblemet tråden nämner är mainstream/svenssons. De kan lyxa till sig för hårdvara för deras behov, vi andra med högre prestanda så blir det snordyrt. Jag har på samma sätt övergivit FLUKE emot billigare märken.

Alltså macbook 15" 16GB ram som jag vore intresserad av är inte dålig, det är mer priset för vad den skulle användas till.

Vill man ha något prisvärt ska man inte ens snegla åt äppelhållet. Det gäller precis allt de tillverkar.

Av Ceji
Skrivet av Pelegrino:

Fick en ny M3 Max till utvecklingen på jobbet. Det är helt sinnes hur stark & tyst den är. Kör iPhone simulator + utveckling och den startar ej fläktarna. Min gamla pro från 2019 m intel vrålar när den gör detsamma. Apple har verkligen lyckats med apple silicon.

5 års datorutvecling brukar göra stor skillnad på prestandan. Läser man artikeln ser man att Apple fortfarande inte lärt sig designa laptops. 114 grader! Det är så det ser ut när form som vanligt går före funktion. Hellre en snygg dator än en bra dator.

Av Ceji
Skrivet av Sh4d0wfi3nd:

Och detta kommer vara en av anledningarna till att man antingen förbättrar sitt skydd.. eller bara betalar vid nästa ransomware.

Att betala borde vara högst olagligt med lång fängelsetid som straff. Om ingen betalar kommer de sluta med attackerna eftersom det inte längre är lönsamt.

Av Ceji
Skrivet av galenmyra:

Inställningen att det är fel på kunderna kommer aldrig ge dig något. Om det nu är så att ingen kund är beredd att betala för köpråd eller service av en fysisk person, nej visst, då är butiksförsäljning helt meningslös. Men då gör ju butikerna ingen nytta ändå, så då är det ju ingen förlust att butikerna stänger igen.

Om det är så att folk faktiskt ser något värde i personlig service så kommer folk också betala för det, om du har en affärsmodell som fungerar. Du lär ju knappast behöva debitera någon 1600kr/h för köpråd för att kompensera för en missad försäljning med tanke på att marginalen på många produkter som säljs bara ligger på några kronor.

Folk är själviska och vi lever i en kapitalistisk värld, där de allra flesta människor inte drar sig för att utnyttja andra människor eller individer, det är bara att inse.

En variant kanske hade varit att man betalar för service och sedan dras motsvarande summa av om man köper en vara? Ingen aning, men som sagt, det är egentligen inget problem, behövs butikerna inte är det ingen förlust om dom stänger ner, behövs dom men inte är lönsamma så är det butikerna som har problem med affärsmodellen, inte fel på kunderna.

Men då ska ingen heller klaga över att man inte kan få hjälp
och att det bara går att handla vissa produkter via nätet och inte i butik. Om några år kommer man bara kunna köpa elektronik via nätet och många helt andra produkter likaså. En självklar utveckling som kunderna själva valt. Service ska vi inte ens prata om. Detta kommer också försvinna eftersom folk inte vill betala för det heller. Man kan skicka in varan så länge man har garanti. Har den gått ut får man helt enkelt köpa nytt.

Av Ceji
Skrivet av joakim99:

Det säger kanske mest om syskonet och inte köpare generellt?

Det säger mycket om Applekunder generellt.

Av Ceji
Skrivet av Molgorain:

Perspektivfråga, vad som är viktigt för dig behöver inte vara viktigt för någon annan kund.
Det kan vara så att andra redan förstår det, och accepterar läget.

Om du antar att andra inte förstår, borde du utveckla ditt resonemang så att andra lär sig ditt perspektiv.
Därmed kanske lär sig något nytt, som de inte tänkt på.

Utveckla ditt resonemang, så klass 3a lär sig.

Det är bara att titta på hur Apple har förändrat mobilmarknaden till det sämre och övriga tillverkare hänger på eftersom det visar att det fungerar att försämra utan att någon reagerar negativt.
Det finns många exempel: Den allmänt stora prisökningen på mobiler är Apples fel eftersom de började ta hutlöst betalt och Samsung följde efter och sedan alla andra, löstagbart batteri (Detta verkar dock EU rätta till), utbyggbart minne, borttagen hörlurskontakt, ingen strömadapter i kartongen, deras "reservdelsmatchning" vid reparationer. (Kolla Louis Rossman på Youtube) mm. De kommer inte heller sluta försämra. Vi får se vad de hittar på för fulknep i framtiden. Allt de gör är för att tjäna mer dollars och få folk att köpa mer än tidigare. Antingen genom att man måste byta mobil snabbare som i fallet batteri och utbyggbart minne eller att man ska köpa till airpods eller deras överprisade strömadapter (eftersom sladden som följer med har USB-C och inte USB-A som alla redan har i sin strömadapter). Det allra sunkigaste är att när Huawei gick om Apple i antal sålda mobiltelefoner kom USAs godtyckliga banning av Huawei. Som vi alla vet försvann Huawei från de flesta marknader.