Inlägg

Inlägg som Aleshi har skrivit i forumet
Av Aleshi
Skrivet av Pamudas:

Så typ som deras vanliga Google Search, där 9/10 länkar (som inte är på första sidan) är någon random XYZ...-länk som rent magiskt har exakt din sökterm i titeln.

Upplever ju snarare att det är nära på omöjligt att få träffar på ens faktiska sökterm. Det blir extra intressant när man får träffar som baseras på att ett ord lästs på engelska av google och sedan översatts till Svenska.
Typ som om jag vill veta nära någon dog och söker på det på svenska, så får jag träffar om personens hund, på svenska.

Av Aleshi

Kunde inte en enda.

Av Aleshi

Kul! Precis dem jag hade främst i åtanke.

Av Aleshi

Vore kul om några ARM-tillverkare kunde göra lite ordentliga satsningar med kraftigare CPU:er och samarbeta med lite Linux-distros.
En Steam Deck vore ju inte tråkig med en ARM med designfilosofi liknande den hos Apples M-kretsar. Bra väg in för ARM.

Av Aleshi
Skrivet av Gruarn:

Jag håller med om att ny arkitektur behövs för att kunna ta större steg, men de stegen tas inte i första generationen, är min tes, utan i andra och tredje. Det var inte Vega (RDNA1) som var utmanare, utan 6000-serien (RDNA2). Och om nu ryktet är sant återstår att se vad den tänkta nivån för RDNA3 borde varit.

Zen1 var samma. Jag kommer så väl ihåg alla debatter om Ryzen 1800 vs 7700k och om den kunde anses lika snabb, för man var ju tvungen att överklocka IF-bussen för att uppnå det och hur var det egentligen med single thread-prestandan?

Bulldozer...

Fenomenet finns på intelsidan med, men inte lika tydligt, de har klarat sig från att nya produkter hajpats upp på samma sätt. För att Haswell var 4-8% snabbare än ivy räknar inte jag som ett avgörande steg framåt i prestanda.

Fast du misstar dig. Det är fortfarande så att det är arkitekturbyten som står för den stora skillnaden. Misslyckade arkitekturer är just misslyckade arkitekturer, och i de fallen så räddas de i den absoluta majoriteten av fallen inte upp genom finslipningar efterföljande generationer.
Bulldozer var en flopp, konsekvenserna av deras misslyckade experiment plågade sedan Pilledriver och Steamroller, samt orsakade nedläggningen av Excavator. Så nej, andra generationen stod inte för några stora kliv framåt.
Vega/Polaris var också floppat, troligtvis för att de inte fick Tile Based Rendering att fungera, bland annat det som ökat effektiviteten så i Maxwell. Men igen, andra och tredje generationen Polaris och andra generationen Vega gav inte mycket prestandalyft.
Den stora förändringen kom med RDNA, även om de bara släppte den för mellansegmentet så var arkitekturen i sig starkare. Du ska inte luras av marknadspositioneringen. RDNA2 ska inte heller misstas för att bara vara en uppföljare, då den är nästan lika stort kliv arkitekturmässigt som RDNA var över GCN.

Så i de fall arkitekturer varit dåliga, så har de inte räddats upp i andra generationen heller. Och i de fall arktiekturer inte varit botchade, så är det just arkitekturbytet som står för den revolutionerande prestandaökningen, inte finslipningarna senare.

Jag kan räkna upp hur mycket som helst. Tittar vi på andra arkitekturbyten så ser vi Athlon som revolutionerade, alla efterföljare gav mindre lyft i jämförelse fram till Athlon 64 som revolutionerade igen, som sedan gav mindre lyft till Phenom som hölls tillbaka av TLB-buggen, Phenom II är undantaget där en andra generation faktiskt ger stort lyft. Men det var pga TLB-bugg och att ursprungliga Phenom var för stor för sin tillverkningsprocess. De tvingades köra den på liten cache och i lägre frekvenser för att få den att fungera på stora 65nm-processen. Efter den redan avhandlade Bulldozer-floppen kom det stora hoppet med Zen, och den klenare finslipningen med Zen+. De stora hoppen sedan dess har varit vid större arktiekturförändringar.
Titta även på Intel. Core 2 revolutionerade med Conroe/Kentsfield, sedan var det ganska små förändringar fram till i7 som revolutionerade Bloomfield, medan Gulftown finslipade. Intels Tocks var generellt betydligt större än deras Ticks.

Nvidia har haft muskler nog att göra rätt stora arktiekturförändringar nästan varje generation. Men i de fall de inte gjort det, som med 9000-serien, GTX 500-serien och GTX 700-serien, så har prestandaökningarna varit små i jämförelse.

Alltså oavsett CPU eller GPU. botchar inte arkitekturen så står arikekturen för de stora prestandakliven. Är arkitekturen misslyckad, så räddas det inte upp av en andra generation av den för det mesta. Andra generationer av en arkitektur är generellt sett mest uppdateringar för att följa med tillverkningsprocesser. Exemplen är otaliga.

Hur du kan ta upp exemplet Zen, som stod för bland de största kliven någonsin är en gåta. Samma sak med Bulldozer där efterföljarna fortsatte att halka efter konkurrenten mer ju mer tiden gick.

Av Aleshi
Skrivet av kamisama76:

Dedär tycker jag ser bra ut, bästa du nog kan göra är väl att testa fler har som intygat att mutter skall gå så känns sjukt om det är något alla tagit ur rumpen sen är det rätt grisigt att ingen bilprovning/besiktning återkopplar med ett svar.. usch

Tack.
Men det är lite lurigt med det där. En bilprovargubbe sa t.ex. att man måste kapa kablar. Men har äntligen fått tag på två regbesiktare som båda säger att det inte behövs.
Sedan så har en av regbesiktarna sagt att en M10 på högkant är för lite och för klent, och en säger att det räcker.

Av Aleshi
Skrivet av Gruarn:

Sedan vad nyheten gäller: "Helt ny arkitektur" har väl aldrig varit synonymt med "marknadsbrytande prestanda" i första generationen? Absolut att Ryzen 7000-serien pushar prestandan i CPU:er, men Zen1 var ingalunda marknadsledande i alla steg förutom core-count.

Mer regel än undantag att de stora hoppen i prestanda kommer vid helt ny arkitektur eller vid större arkitekturförändringar. Men, det man ska tänka på är att ibland används "från grunden helt ny arkitektur" för att säga att man gjort lite ändringar i arkitekturen och inte bara en nodkrympning. Och ibland, men väldigt sällan, så är det en från grunden ny arkitektur. RDNA 5 kommer troligtvis vara baserat på tidigare RDNA.
Det de menar här är troligtvis att RDNA 4 fokuserar på att lösa problem med RDNA 3 medan RDNA 5 faktiskt tar in lite nyheter.

Skrivet av Niolator:

Jag hoppas att "bugfixarna" innebär att de fixar problemen som gjorde att det inte blev några 7950 eller 7990-kort. Om jag förstått det rätt blev det problem vid högre klockfrekvenser vilket gjorde att de korten aldrig blev av. Fast om det skulle släppas motsvarigheter till 7950 och 7990-kort är väl den nivån på korten nästa generation att anse som ett slags mellanklasskort.

Sådana fixar är att göra en respin, RDNA 4 blir inte bara en respin av RDNA 3. Det är nya kretsar på ny nod, och det som behöver lösas för att optimera för frekvens i RDNA 3 ser inte ens likadant ut längre.

Troligtivs är buggfixarna i schedulern. Det är inte frekvensen som är problemet med RDNA 3, utan prestandan per shader/transistor/watt. Och de kom inte i närheten av att nå de målen som de utlovade. Vilket är de annars gjort rätt bra sedan Zen/RDNA. Så mycket pekar på att det är en funktion i schedulern som inte fungerar och de tvingas köra med en workaround i firmware. Det fanns spår i Linux-drivrutiner från detta. Och AMDs dementi kring det hela är klassisk AMD-kommunikation som snarare bekräftar. De menade på att det alltid finns lite nya funktioner på prov som de inte aktiverar, och att RDNA 3 kör på den äldre funktionaliteten som tänkt. Ja, som tänkt efter att de tvingats tänka om alltså.

Har varit uppenbart sedan lansering att RDNA 3 varit buggig. Inte bara för att de inte uppnådde prestandan de utlovat, utan även för hur korten står sig mot RDNA 2 när det kommer till motsvarande klass.

Av Aleshi
Skrivet av Vivace:

Jag kanske kan svara på din fråga.

Det finns olika sätt att registrera bort dragkrok.

1. Montera hela ramen inkl. dragkrok
2. Kapa dragkroken (får inte finnas vassa kanter)
3. Svetsa på lämplig mutter, storlek kan du välja själv enda kravet är att det inte ska gå att sätta på släpvagn när muttern är fastsvetsad. (Man gör på detta sättet för att fortsätta kunna använda exempelvis cykelhållare).

Tack, det låter ju som att det jag fixat borde räcka då. Med liggande mutter eller större mutter får jag inte på cykelhållaren. Men går ju inte att få på någon släpvagn ändå.

Av Aleshi

Hade inte Microsoft slagit in på Googles affärsmodell så hade det inte varit ett större problem.
Men idag så ska de äga information och binda användare i fördummande användarmönster. De tar bort allt självbestämmande och kämpar för att låsa ute olika alternativ. Men de har lärt sig och använder fulmetoder för att användaren helt enkelt inte ska inse det eller orka bry sig, för att på så sätt inte få för mycket myndigheter efter sig. Myndigheter är inte missnöjda heller då de lättare kan begära ut information om någon gjort något som har fängelsestraff i straffskalan, som att lyfta statistik t.ex. Tur att man har bitlocker eller hur?
Palladium är här för att stanna, det kommer bli svårare och svårare att köra icke-godkänd mjukvara, att själv äga sina filer och bestämma hur och när man ska använda sin dator.
Med den allt mer totalitära utvecklingen politiskt känns det inte bra.

Har fått lägga många timmar senaste veckorna på att försöka skrapa ihop gamla bilder och sådant från telefoner, externa diskar och med diskräddningsverktyg efter att min mor förlorat allt på Onedrive. Microsofts metoder gör att när hon försöker rensa i molnet för att hon inte har råd med prenumerationer för mer utrymme så har hon förlorat allt på datorn. Haft liknande problem på jobbet när microsoft hjälpt till med chefers filhantering.

Av Aleshi
Skrivet av kamisama76:

Du har ingen bes i närheten du ev kan rådfråga?
Alternativt, smacka på en jävel och säg att "Jaha, men de informerade på station X (som de inte svarar på) att detta var som man skulle göra?"

Har försökt på alla kedjor som är aktiva i min stad. Inga kundtjänster kan svara. Bilprovningen skulle ringa tillbaka, men gör det aldrig, Och när jag åkte förbi så var det ingen registreringsbesiktare där så de ville inte svara på något alls. På Carspect så var registreringsbesiktaren ledig, har blivit hänvisad till att maila dem, men får inte svar. Hos Opus blev jag kopplad men stationen svarar aldrig. Har fyllt i formulär på deras sida.

Kan försöka åka in fysiskt, men då bilen har körförbud just nu så får man avsätta ett par timmar med buss, lite för dålig trackrecord på svarsgraden för att jag ska riskera slösa tid på det.

Skulle gärna få bilen besiktad ganska snart.

Kan konstatera att detta är ett mönster man känner igen från verkstadskedjor och däckverkstadskedjor.

Av Aleshi
Skrivet av DwarF:

Verkar vara väldigt dåligt med info om hur man monterar bort en dragkork på ett godkänt sätt

Mitt tips är att ringa till en bilbesiktnings företag och rådfråga.
https://www.bilprovningen.se/arkiv/faq/besiktningsfragor/vad-...

Läs min sista mening igen. Lagt ett antal timmar på telefonkö denna veckan. Blir ibland hänvisad till en station där de inte vet något, eller så ska receptionisten se till att de ringer tillbaka, men de gör det aldrig.

Av Aleshi

Som någon sa så kan det vara värt att kolla typ ICA Maxi eller dylikt när man ändå har vägarna förbi en sådan butik.
Dressman tror jag tyvärr är lite för höga för dig.

Tyvärr är både sportstrumpor och finare "kostymstrumpor" ofta ganska högskaftade. Det bästa för dig är nog nästan lite billigare strumpor man kan hitta på typ ICA eller på någon strumpprenumeration.

Jag vet att du sa att du helst köper i butik. Jag har samma problem då jag är lite autistisk med kläder. Typ samma jeans och 4 olika t-shirts som man är nöjd med år in och år ut. Men måste säga att det kan vara värt att köpa dessa från nätet på prov ändå. Inte mycket pengar ifall det skulle vara en felbeställning.
https://www.engelsons.se/artikel/kortskaftade-bomullsstrumpor
https://www.engelsons.se/artikel/strumpor-bambu-3-pack

Av Aleshi

Hur stor mutter på dragkrok för att besiktning ska typgodkänna utan dragkrok?

Sweclockers är kanske inte Sveriges främsta bilforum. Men hoppas någon här kan hjälpa ändå.
Dragkroksinfästningen till min 9-5 är dålig. Så ska få bilen typgodkänd utan dragkrok, eller med dragkrok för cykelställ om det är en kategori. Har hört att det räcker att svetsa fast en M10-M12 mutter på dragkroken så att man inte kan haka på en vagn. Så har svetsat dit en M12 på högkant för att min cykelhållare ska fungera utan allt för mycket modifikation.

Men nu så säger någon att om man kan slå loss den med en hammare så kanske den inte går igenom. Med den definitionen så kan de ju inte godkänna någonting, för med våld så kan man ju få vilken bil som helst att inte längre uppfylla besiktningskrav.

Är det någon här som har koll. Telefonisterna på diverse bilprovningsföretag kan ju ingenting tyvärr.

Av Aleshi

Meeen jag är bara "konspiratorisk". Frågan är bara varför saker går precis åt det håll jag sa för många år sedan.

Av Aleshi

Dummaste frågan på länge. Man svarar inte på vad man tycker är viktigast. Men svarar på var man inbillar sig att det man tycker är bästa avvägningen är i förhållande till en imaginär och outtalad baseline.

Någon som röstar för att pixlar är viktigast kan föredra en högre FPS vid lägre upplösning än någon som röstar att FPS är viktigast.

Av Aleshi
Skrivet av Rouge of Darkness:

ingen koll på skjortor men bomulls T-shirt i bra kvalité brukar gå att få tag i på firmor som specialiserat sig på endast arbetskläder speciellt fysiska butiker.

de är inte de billigaste oftast men man brukar få väldigt bra kvalitet och lätt att få tag i 100% bomull då det är typ krav på i diverse arbetsområden typ svetsare eller gjutindustri iom att bomull är relativt brandbeständigt i sig själv till skillnad mot polyester som bara blir som en klump smält plast så fort det blir lite varmt.

Det där är ett bra tips som tål att upprepas! De brukar vara åt det lite tjockare hållet i tyget, om än inte hela vägen alltid. Men har en del Tingstadströjor jag är rätt nöjd med. Det luriga är att hitta de som inte är tubsydda. Har man lite midja och kraftig bröstkorg så sitter inte sånt bra.
Faktiskt är det på sådana ställen, och typ Jula/Biltema som jag hittat skjortor med bästa passformen. Men nog för att jag inte vill ha business-stil, men en 150:- hipster/skogshuggar-skjorta från Jula är i övrigt inte alltid det bästa på kontorsjobbet.

Skrivet av harmacy:

Fram till pandemin bar jag skjorta på jobbet varje dag och upplevde en liknande frustration med att väldigt få faktiskt satt bra.
Var på väg att beställa ett gäng måttsydda (till skillnad från skräddarsydda) skjortor men det blev aldrig av och nu bär jag inte skjorta lika ofta.

Det är väl ändå mycket snyggare att rulla upp ärmarna på en vanlig skjorta än att springa runt med kortärmade?

Ja, tyvärr så är det inte många ställen som erbjuder sådant och har i övrigt trevligt utbud. Men jag har funderat på att köpa vanliga och be en kompis sy in midjan mot betalning. Inte säker på att man når hela vägen där ändå dock.
Poäng angående att rulla upp ärmarna. Men anatomin min tillåter inte upprullning högre än armbågen.

Skrivet av Runqen:

Stenströms och Eton har bra skjortor och flertalet olika passformer. Du bör hitta något där

Uppskattar tipset. Men tyvärr är det mer business-stilen, kostymstilen eller närbesläktat, som jag inte passar i. Jag är nog mer inne på klassiskt storrutigt.

Uppskattar svaren till min lite uppgivna rant, skönt att man inte är ensam i alla fall.

Av Aleshi

Med chiplets är det möjligt. Men verkligen ingen poäng att slösa kapaciteten på det. Bättre att satsa kapaciteten där pengarna finns inom AI.
Det är så att även när/om AMD kan utmana nVidia i toppen så är det nVidia som drar in de stora pengarna där. Och jag upplever inte dagens konsumenter lika intresserade av prestandakronan som för 10+ år sedan. På den tiden så gav det mycket merförsäljning i lägre segment om man hade prestandakronan. I dag så är prestandakronan något i periferin som inte påverkar valen i mellansegmentet mycket alls.
Bättre om de kan ha en attraktiv produkt i lägre segment och inte slösar pengar på övre segment som inte ger mycket tillbaka.

Sedan är det alltid en fråga om prestanda/watt och prestanda mm². Kan man inte tävla där så kan man inte vara med i toppen där dessa egenskaper pressas. Då får man försöka sälja i lägre segment med lägre vinstmarginal. AMD ligger nog ännu en bra bit efter där, även om de försöker ta genvägar som att skala bort strålspårningskapacitet.

En sak till. Man kan inte bara se till försäljningsvolymer. Man måste se till utvecklingskostnad och vinstmarginal. Om man fått kapa priserna mer än planerat för att sälja ut överskottslager så kan en produkt som sålt bra ändå vara ren förlust.

Av Aleshi

Var köper man schyssta skjortor för en normal manskropp?

Tycker det blir allt svårare att köpa kläder som sitter bra, och inte så mycket för att jag förändras utan för att utbudet förändras. För jag har 20+ år gamla sparsamt använda kläder som sitter snyggt.
Eftersom jag är inte är killen som kör på snygga frillan, flashiga dojjor & dyra klockan-stilen så passar inte business-skjortor mig helt 100 rent stilmässigt. Men tänker att lite neutralare klassiska rutiga skjortor men lite lagom kroppsnära passform borde ju finnas. Men det går inte att få tag på någonstans utan att passformen är helt åt skogen. Hjälper inte alltid med slim-fit, för innan man är uppe på en storlek där man får plats med övre torso så är det fortfarande säckigt längre ner och för långt, trots att jag är 194cm.

Lyckas man hitta någon som inte spänner åt runt nacke, armar och bröstkorg så är de som ett tält kring magen. Är det inte för tight kring torso och för säckigt runt magen så är det sådana som är medvetet säckiga överallt, Och jag är inte speciellt annorlunda i kroppen. Jag är helt enkelt inte lönnfet eller benig. Det hela försvåras av the death of the internet som gör att man inte längre kan googla någonting, får mycket oftare träffar som är raka motsattsen än träffar som ens liknar det man ber om. Försöka sälja till massan är viktigare än bra sökresultat.
Business-skortor finns det gott om. Och enkelfärgade spännisskjortor finns det en del. Men lite neutralare rutiga skjortor får man inga träffar på, blir samma spam som inte passar söktermer från samma sidor om och om igen, oavsett sökord. Det enda som ser någorlunda intressant ut är från dessa moderna sidor som mer eller mindre är frontar för aliexpress, wish etc. Eller från typ andra sidan atlanten.

Så, jag undrar, bara jag som har detta problemet? Någon i forumet som inte är lönnfet som kör på lite klassiska rutiga skjortor? Var köper ni era skjortor?
Exempel på en kortärmad modell på vad jag tänker i passformsväg:

https://www.eight-x.com/products/lucas-navy

Samma sak med t-shirtar btw. Förr fanns tjocka kvalitativa 100% bomullströjor som satt bra och faktiskt fyllde en värmande funktion. Nu för tiden ska de snåla på material och ha supertunt tyg, och försöka sälja det som att de ska smickra kroppen fast det sitter skit, eller med "relaxed fit" och att dålig passform är något önskvärt. Vet någon var det säljs t-shirtar med kraftigare 100% bomullstyg?

Av Aleshi

Och jag sa att sånt här skulle ske när Microsoft började med mera påtvingade uppdateringar och mer användarstyrning. Men folk här kom med vaga anklagelser om att jag var någon slags konspiratör.

Skrivet av Phod:

Är SweClockers på väg att bli det mest teknikfientliga svenska forumet? För det första handlar det om en beta, så rubriken är överdrivet alarmistisk. För det andra finns det andra sätt att logga ut ur Windows, där konto-widgeten kanske är den minst intuitiva p.g.a. att det är oklart om det handlar om att logga ut ur Windows eller Microsoft-kontot när man använder den. För det tredje så leder sådana här nyheter bara till oändligt många svar om att Windows var bättre förr och folk som talar om att det kör Linux. Eller kommer att göra det vilken dag som helst.

Om du förväxlar teknik med det Microsoft gör här, så kan du nog inte riktigt förvänta dig att bli tagen särskillt mycket på allvar när du anklagar någon för teknikfientlighet.

Av Aleshi

Kan ärligt talat inte komma på vad jag behöver Windows till nu för tiden btw.
Alla spel jag spelar och alla programfunktioner jag behöver fungerar utmärkt på Linux. Är ju såklart inte så för alla. Men i undantagsfall kan man dualboota eller köra VM.