Inlägg

Inlägg som GLaDER har skrivit i forumet
Av GLaDER
Skrivet av andra94:

Halloj, nu är det dags o gå in i deff period. Vilket proteinpulver är det som gäller smakar-bäst-budget är det som gäller?

StarNutrition eller Tyngre.

Av GLaDER

Det finns bra saker och dåliga saker här.

Bra: BankID är så pass viktigt för de allra flestas vardag att detta kommer leda till att folk köper nya (uppdaterade) telefoner, vilket innebär att antalet "unsupported devices" i det vilda minskar.

Dåligt: Att BankID är så pass viktigt för de allra flestas vardag.... synd att man sitter i knäet på bankerna.

Av GLaDER
Skrivet av Ca1P3:

Vad är det som gör att dem är så mycket billigare

Sannolikt personalkostnader och att de kan "piggy-backa". Supporten från Vimla är obefintlig gentemot Telenor (har haft både privat och företag) och man kan inte ha eSim. Fram tills nyligen fanns inte heller 5G eller VoWiFi. Att det inte finns fysiska butiker sparar också pengar.

Skrivet av Ca1P3:

och varför väljer inte alla dessa ?

Man _måste_ skaffa abonnemangen "online" vilket är en stor tröskel. Skulle tro att de flesta under 25 (kanske rentav 30) har något av lågprisalternativen som primärt abonnemang idag.

Av GLaDER
Skrivet av stefaneriksson123:

Hej!
Jag kämpar med att få igång en bra speed mellan min Macbook Air M3 och Synology ds918+.

Men dessvärre får jag ingen stabil koppling, vad tror ni detta kan bero på?

Pendlar mellan 1MB/sec till 100MB/sec.

Har testat överföra över web, smb och afp.

Lokalt nätverk.
Switch finns emellan.

<Uppladdad bildlänk>
<Uppladdad bildlänk>

Tack!

Vad är det du försöker föra över? Är det en stor fil? Många små?

Av GLaDER
Skrivet av adfactory:

När det nu verkar finnas ett stort gäng cyklister här på forumet måste jag fråga, hur många har belysning på sin cykel? både bak&fram, jag bor straxt söder om Stockholm, bara en liten bro emellan, här är det många som cyklar till jobbet, och gissningsvis 8/10 cyklister har inte belysning, nu när det börjar vara ljust på morgnar & kvällar är det ju ingen fara, men under dom mörka månaderna... helt livsfarliga.

Så ärligt har du belysning? eller tänker du äsch skit i det, jag kör ju cykelbanan oftast.

ett close call i typ mars, en "motionscyklist" i 40-årsåldern kör över en cykelöverfart (cykelväg korsande körbana) i typ 30km/h, helt svart, mörkt ute... såg honom typ precis i rätt tid och hann stanna, hade kunnat blivit en organdonation.

När jag pendlar: Lampa på styret och varia bak.
När jag cyklar i skogen: Ingetdera.
När jag cyklar på väg: Varia.

Enda gången jag cyklar i mörker är när jag pendlingscyklar.

Av GLaDER
Skrivet av stayhard:

Tack för svar! Testade sweclockers kanalen igår, allt handla om sömnbrist, svamp, droger och sprit. Så kul att de finns kvar men WTF? xD

Ska kolla in era andra tips!

Det är (allt för) vanligt att gamla kanaler utan tydligt syfte blir klubbar för inbördes beundran och även om många idlar är det kanske bara ett tiotal som skriver mycket. Då blir det som "deras egna chat" och ämnen därefter.

Av GLaDER
Skrivet av stayhard:

Tjena!

Blev lite nostalgisk här och kollade in mIRC och insåg att IRC kanaler är rätt stort än idag,
är de någon som sitter med detta fortfarande?

Tips på rum och rummens kategorier?

Började sätta upp egen server med inspircd i lxc får vi se vart de kan ta vägen

Well, det är väl givet att ansluta till QNET/#sweclockers...

Annars hänger jag på Libera (dit alla flydde när Freenode dummade sig) och Snoonet (Reddit), utöver privata servrar.

Av GLaDER
Skrivet av hirsch:

Hmm jag vet inte exakt vad du menar men i princip vill jag att gräsmattan sköter sig själv i 3 månader utan att jag behöver närvara.

Skrivet av ztenlund:

Jag tror att det som avses är t ex en EcoFlow (helst med LiFePo4) och solcellsladdning till det. Då får man även ut vanlig nätspänning.

Detta

Men som nämnts tidigare. Jag har aldrig varit med om en robotgräsklippare som inte kör fast åtminstone en gång i veckan.

Av GLaDER

Finns ju lösningar med portablabatterier vilka i sin tur kan laddas med solpanel. Kanske är av intresse?

Av GLaDER

Har en "dubbelhållare" i någon form av mjuk, men rigid, gummi. Sitter med tejp och har suttit på samma plats i måååånga år.

Av GLaDER
Skrivet av Rickard:

Någon annan som har någon rekommendation för ny router till mig? Fick bra input gällande access-punkterna. Tacksam för svar

Gå all-in på Unifi-produkterna. Det kommer ge dig minst bekymmer.

Av GLaDER
Skrivet av Yersinia:

Men routermässigt är Dream Machine ett bra val tänker ni? Så jag kan satsa på deras helhetssystem med AP?

Ubiquitis grejer är bra och enkla att jobba med.

Av GLaDER
Skrivet av THB:

Proxmox, XCP-NG eller liknade Hypervisor i botten, sedan olika VM's/LXC/Containers för diverse olika saker som NextCloud/Plex/Jellyfin/LAMP/Whatever så behöver man inte ligga vaken om nätterna direkt.

+ brandväggar
+ VLAN eller annan nätverksseparering
+ IDS
+ annat som behövs

Men redan när du börjar prata hypervisors tror jag du har tappat TS.

Av GLaDER
Skrivet av Howardtheory:

Vad för typ av server behöver jag när jag vill kunna spara bilder, videos osv i olika mappar och komma åt dom överallt vart jag än befinner mig, samt mina kodsnuttar, projekt etc.

Det här är inga konstigheter med vilken "konsument-NAS" som helst. En Synology fungerar toppen, men om du bara vill spara grejer är det kanske mer kostnadseffektivt att betala någon annan (Google Drive, Dropbox, iCloud, One Drive). Om du är bekväm med att öppna upp en port i din brandvägg för extern access kan du exponera webgränssnittet för din NAS gentomet Internet och på så vis komma åt allting.

Personligen hade jag hellre satt upp en VPN och först anslutit hem med VPN och sen kommit åt filerna. TailScale är nice för detta.

Skrivet av Howardtheory:

Jag vill också ha plex om det är möjligt, VPN? Vill att det ska vara bra säkerhet.

Det här är värre. Nu måste du ha allting lokalt och min erfarenhet är att Synologys prylar inte är särskilt kraftfulla. Vill du göra någon form av encoding kommer du bli ledsen, eller om du ska ha flera videoströmmar igång samtidigt. Bättre att bygga något eget. En avdankad speldator brukar fungera toppen för Plex.

Men jag hade aldrig kört "en gammal avdankad speldator" som fillagringsserver. Ska du lagra saker du bryr dig om bör du köpa hårdvara därefter för att minska riskerna för korrupta filer. Hårdvara som är kraftfull nog för videoavkodning samtidigt som den har stöd för ECC och andra "nice to have" features kostar dock en slant.
[/quote]

Skrivet av Howardtheory:

Sen vill jag även kunna hosta mina egna hemsidor om det är möjligt.

Det här tar "allt" till en helt ny nivå. Att ha sina filer nåbara genom Nextcloud och Plex för privat bruk kräver förvisso att man har lite koll, men det är görbart. Kör man via VPN är det lite krångligare, men då är man safe -- skulle jag säga.

Att aktivt vilja att främlingar besöker ens egenhostade hemsidor och att kunna begränsa access på ett sätt som gör att man kan sova gott även om något skulle hända med någon sida är en helt annan sak, om du frågar mig.

Av GLaDER

Jag tror knäckfrågan här är att skilja på "vad som är enklast att hacka" och "huruvida aa eller ab har högst entropi om varje tecken är oberoende och likafördelade variabler".

Om vi genererar en sträng från en "sträng-genererare" som vi vet är helt slumpmässig är alla strängar som kommer ur den "lika random".

Om vi ska gissa på lösenord vet vi -- pga hur människor fungerar -- att password och dess varianter (som paaassword och p4$$w0rd) kommer vara mer troliga än enrandomsträng. Därför "får vi ut mindre information" av att veta att det finns flera a på rad.

Av GLaDER
Skrivet av Alling:

Har en 4K-skärm, men håller mig till 2560 × 1440 av prestandaskäl. Ska nog prova att gå ner till 1080p till och med. (Spelar bara CS.)

https://youtu.be/6II322HcnLU <3

Av GLaDER

5120x2160 men min dator orkar inte riktigt med den upplösningen så jag skalar ner till motsvarande 1440p i DotA.

Av GLaDER
Skrivet av jreklund:

Markören placeras nu igen inom Ctrl+[ibu] taggarna. Det nya beteendet aktiveras först när man markerar flera paragrafer.

Yes!

Av GLaDER
Skrivet av dlq84:

Håller inte alls med, du kan få ut pengar samma dag eller i värsta fal 3-4 dagar senare beroende på vad man har investerat i. Däremot har jag en månadslön på ett konto som jag får ut pengar ifrån på sekunden, mer än så behöver man inte ha snabbt tillgängligt, går någon vitvara eller annat sönder så har jag ett kreditkort som jag betalar nästa månad med pengar jag lätt hinner plocka ut från ISKn. Och förlorar jag jobbet så är det inte heller något problem att få ut pengarna från ISK i tid, och eftersom jag har en månadslön extra på ett annat konto så är det inte ens bråttom.

Jag struntar i hur lång tid det tar innan du får ut pengarna, jag syftar på att du ska ha några pengar att ta ut öht.

Av GLaDER
Skrivet av mwi:

Jag har haft hus ett tag och det är bra att ha en buffert, t.ex. ISK med nåt som relativt snabbt kan säljas.
Jag gjorde misstaget att använda (nästan) alla mina besparingar första gången jag renoverade, vilket ställde till det senare då jag behövde pengar till en oväntad utgift.
Nu för tiden ser jag till att alltid han några 100K i en snabb såld ISK som kan användas för sådana utgifter.

Vill bara slänga in att jag aldrig skulle sätta pengar som kan behövas inom kort (1 år) tid på ett ISK. Buffert har man på sparkonto, förhoppningsvis med ränta.