Inlägg

Inlägg som [SmR]BMF har skrivit i forumet
Av [SmR]BMF
Skrivet av EagiZ:

Dum fråga kanske, men hur räddar man, på ett prisvärt sätt, för stora borrhål för ett sängbord? Är en konsol lik https://www.ikea.com/se/sv/p/tomthult-konsol-vit-40399899/ fast i svart.

Får in skruven helt i övre skruvhålen men när man släpper sängbordet så lutar det ut lite från väggen. Övre pluggarna (främst den högra) känns lite lösa i hålen, som en lös tand hos ett barn. Så jag antar att hålen är för stora för pluggen (måste ha borrat lite snett eller dyl för de ska passa i teorin). Fick ett tips om att lägga in en bit USB-kabel i pluggen (då den innehåller koppar som är relativt starkt), detta hjälper men verkar krävas lite mer. Inte ett alternativt att göra hålen större då skruven inte kommer gå igenom konsolen i det fallet. Sängbordet kommer i genomsnitt ha kanske 1kg belastning och hänga strax ovan golv, men man kan tänka sig att någon råkar stödja sig mot det så stundtals kanske 50kg belastning. Har 8mm skruv i översta hålen, 6mm i undre. 40-talshus, relativt porös betong.

Fulhack välkomnas.

Om du har tillgång till större plugg kan det fungera om du dessutom fyller hålet i pluggen med typ 1/4 (skuren på längden) dels plugg eller mer för att göra hålet tightare, kanske fungerar samma metod med den dimension plugg du använder nu? Annars kan du ju göra ett kemankare om du har tillgång till montagelim; dammsug ur hålet ordentligt, fukta materialet i hålet med t.ex en blomsterspruta (du fuktar materialet för att binda borrkax/damm så det inte lägger sig som en hinna mellan plugg och hål), i med montagelim följt av plugg/skruv och låt torka. Borde fungera utmärkt till den typ av konsoll du tänkt montera. Lämpligt montagelim: PL400 (reagerar med fukten när det härdar), finns säkert andra limmtyper som fungerar men det är vad jag använt när jag gjort manövern själv.

Glhf!

Av [SmR]BMF
Skrivet av Raymond:

Ser väl bra ut men 700kr för mycket i min mening då vi inte pratar om några exklusiva funktioner eller material här.

Tyget är kanske jättedyrt? Skämt åsido, nya chassin som kräver nya produktionsverktyg brukar kosta en hel del, ibland sjunker priset efter några år när verktygen återanvänds i diverse revisioner. Men jag håller med, det är mer än jag skulle vara beredd att betala för ett chassi men jag ser heller inte mig själv som en del av den tilltänkta kundkretsen.

Av [SmR]BMF
Skrivet av andreaslundin:

Hej,

Min arbetsstation dog idag, vilket gör att jag måste panikköpa en dator. Hade egentligen tänkt vänta lite, men så får det bli.

Kraven jag har är:
- Hyffsat tyst
- Nvidia-kort då jag jobbar med AI

Det jag tänkte mig var följande:
https://komponentkoll.se/bild/DyPLr.png

Priset blir något högre då jag kommer låta webhallen bygga det, så det är inte någon större idé att prisoptimera för saker som inte finns där.

Tankar? Jag är inte säker på CPU, moderkort eller minne, så tips mottas gärna.

Vill gärna ha chassit, eftersom det är snyggt.

Nätagget tog jag pga att det var nedsatt.

/Andreas

Hejsan

Jag tycker det ser bra ut. Kanske hade jag tittat på ett annat nätaggregat då det finns en del trådar om hur den psun lider av coilwhine, psun uppfyller dessutom inte ATX 3.0 standard (12VHPWR kabel) vilket kan vara trevligt om man kör ett nVidia kort. TLDR titta efter en psu som uppfyller ATX 3.0 standard.

Glhf!

Av [SmR]BMF
Skrivet av scienta:

Formican som jag nämnde är också svart, så det bör ju inte vara något bekymmer. En formplyfa är ju rätt billig och enkel att byta ut vid behov, så det är kanske en bra början att testa.

Tyvärr är det väl inget som är billigt när det kommer till byggmaterial nu för tiden Formplyfa har ju även den fördelen att det står emot väta bra, motorolja är t.ex inget problem

Av [SmR]BMF
Skrivet av scienta:

Jaså, jobbar du inom branschen? Jag har en polare som är finsnickare på Holmgrens i Nyköping och det verkar vara ett riktigt spännande jobb!

Festool?! Ser jag ut att ha råd med domino tappar?! Nej, jag tänkte faktiskt att den extra tyngden av dubbla skivor var fördelaktigt även på en mobil arbetsbänk, då den i första hand troligtvis kommer vara stillastående. Men det är kanske inte helt nödvändigt egentligen. Har du något förslag till yta? Youtubers verkar köra hårt med Formica laminat, men har inte hittat vart man får tag på det i lilla svedala. En annan bra idé jag sett är att använda lite bättre klickgolv som yta. Eller ska man bara köra en vanlig formplyfa som är lätt att byta ut vid behov?

Jag är väl bekant med FSS/HSD. Har inte en ren bänkyta i dagsläget, vilket även är anledningen till att jag planerar detta bygge. Problemet grundar sig egentligen i att jag aldrig fått möjlighet att organisera i från grunden, så ingenting har en "egen plats" och hamnar därmed där det är ledigt. Även fast det egentligen finns rätt gott om lådor och annat.

Skrivet av Zadazi:

Svaret är nja. Håller på att starta upp ett specialsnickeri just nu på deltid, vi får se hur saker går, och vad livet kastar på en.

Håller med festool är dyrt som... Så ingen festool snobb här. Men de kommer med innovativa idéer ibland som tex. domino, och jäklar vilket trevlig maskin det är, om du jobbar med det är den utan tvekan värd varje krona. Det jag pratade om, MFT är ett 96mm centrum hållsystem som är trevligt för att bygga jiggar, spänna fast arbetsstycken, rigga korrekta vinklar för sågning med sänksåg och liknade, och är inte bara festools grejer utan ett system som andra har byggt på, finns verkligen hur mycket som helst.

Har en del koll på laminat, men tycker själv att det är för dyrt för vad det ger, samt små jobbigt att montera. Nästan alla min bänkar är vanlig MDF/plywood/OSB som är oljad först och sedan vaxad, vilket ger en bra yta där saker inte fastnar för mycket, men vist att kommer fastna, men det går alltid att ta bort med stämjärnet. Alltså det är ju en arbetsbänk så den kommer ju få skavanker. Blir det lite för mycket, vilket det blir efter ett antal år så får man bytta ut skivan. Mitt tanke sätt iaf.

Sedan med vart du kan få tag i laminat som privat person vet jag tyvärr inte. Tycker själv att det var ett av det stora problem med att bara ha det som en hobby var hur man fick tag i "roliga" material, då nästan alla företag som säljer det, bara säljer till företag. En av få som har lite blandat och säljer till privatpersoner är calexicowood.

Visste inte att det fanns en diagnos, kan lugnt säga att jag har FSS, om jag jobbar själv ser bänkar och alla andra plana ytor ut som en bomb gick lös 5 minuter efter jag kommit in. Men försöker att städa efter mig när jag är klar för dagen, och det hjälper verkligen när saker har sin exakta plats, så att skapa ett system är att rekommendera.

För att organisera lådor, hittade jag ett sätt som var billigt och fungera bra för mig iaf. för att allt skulle få sin plats, nackdelen att det inte är det snyggaste och att det är ganska fast och svårt att ändra men för mig är funktions prio ett. Men det är helt enkelt så att jag sågade remsor av tunn 2-4mm board (mdf eller ply) som sedan limmades ner med smältlim i lådorna på högkant, så det blev en outline av verktygen. Slänger med två bilder som säkert säger mer en min beskrivning, och om någon mot förmodan listar ut vem jag är på ett av verktygen, hej doxa mig inte för mycket bara förnamnet, tack.

<Uppladdad bildlänk>
<Uppladdad bildlänk>

Kan rekommendera formplyfa som ytskikt på arbetsbänk, så länge man kan vänja sig vid tanken på en mörk arbetsyta är det utmärkt.

Av [SmR]BMF
Skrivet av Sarkarsauron:

Ja det jag gjort, samt följt diverse tips med att rensa cache och starta om processer eller byta region.

Ren installation alltså, aja då är de väll bara att lära sig det då. Sist jag gjorde ett bootbart usb så var Windows 7 nyss utkommet. Har inte tagit i en dator annat än för Mail o h något enstaka Word dokument på jobbet de senaste 9 åren tror jag. Tackar för hjälpen så länge. Wish me luck

Det är inte komplicerat. Det kan vara bra att ladda hem lite drivrutiner också om du nu gör en ren installation, själv brukar jag ha chipset, grafik och lan/wan drivare på separat usb-sticka. Sedan resten av drivrutinerna brukar Windows klara av att ladda ner själv men det går ju att ha även dem på stickan. När det gäller bärbara brukar jag undvikavatt ladda ner tillverkarspecifika programvarupaket, känns som de mest är vaporware/spionprogram idag (finns säkert några som fyller ett syfte) men to each their own.

Glhf!

Av [SmR]BMF

Hejsan

Jag tycker man ska undvika Asus Prime B650M-A II korten då de har klen vrm. I Hardware Unboxed test klarade de iofs vrm överlastningstestet MEN bara för att Asus ställt ner hur mycket effekt de får dra och därför tappade processorn i prestanda (frekvens begränsades). Det finns bättre moderkort för några hundringar extra, bäst i deras test var väl Asrock B650M Pro RS men det finns även andra ok kort. Länkar till deras test:

https://youtu.be/DTFUa60ozKY?si=hsXswVXvhyQULL82

Glhf!!!

Av [SmR]BMF
Skrivet av lilla_pip:

ok, men ja e rädd att välja fel, finns ju över 20 olika alternativ

Halloj!

https://www.inet.se/produkt/8903538/deltaco-serial-ata-6gb-s-...

Den kabeln finns i tre längder på inets sida, 0 3m, 0,5m och 1,0m. Vet inte inte vilken längd du behöver så länkade till den mellanlånga modellen men det är ju bara att beställa den längd du behöver.

Glhf

Av [SmR]BMF
Skrivet av Woaini:

Någon här som har tips på någon aktiv/välbefolkad arenashooter?
Jag är jäkligt sugen på lite ren och skär action men vete sjutton vilka, om några , arena-shooters som är levande så att säga.
Jag tänker typ Unreal Tournament eller Quake.

Alla tips tas tacksamt emot.

Skrivet av drwlz:

Quake Live kanske? Lite nostalgiskt också

Finns ju knappt några renodlade arenashooters idag, vilket är synd.

Quake Live spelas ju fortfarande, går nog att hitta FFA och CA (RA) dygnet runt och CTF och TDM pickups på kvällar och nätter. Det är ju faktiskt så att du kan köra Quake Word (Quake 1 fast med uppdaterad exe och bättre nätkod) också, mest TDM pickups om jag förstår det rätt.

Länk till QW: https://www.quakeworld.nu/

Quake Live på steam : https://store.steampowered.com/app/282440/Quake_Live/

Hoppas du hittar något som passar, GLHF!

Av [SmR]BMF
Skrivet av Bastich:

Orden "automatiskt" och "överklockning" kommer aldrig att höra ihop i samma mening.

https://youtu.be/9TTqxXxIpPY?si=FoDBgVS1EuujleuQ

Av [SmR]BMF
Skrivet av SVclocker:

Ja, jag får känsla av att den sweetspotten kommer att brytas snart och över 6000MHz kommer ökas i standard.

Vet inte exakt vad Ryzen 9000 standard minnesfrekvens var igen men jag vet minst 6000Mhz utan EXPO aktiverat.

Hejsan

Från vad som går att läsa sig till så höjer AMD frekvensen på Infinity Fabric från Zen 4's 2000Hz till 2400Hz, det skulle ju göra att om man fortsatt kör en faktor på 1:3 mellan IF och ram hastighet (idag är sweetspoten 6000MT/s, alltså 3 ggr IF frekvens om 2000Hz) så borde sweetspoten hamna runt 7200MT/s

Glhf!

Av [SmR]BMF

Adrig stylat men moddat en del för bättre luftflöde genom åren, senaste körde jag upp två 120mm hål i fronten på sonens lite äldre Fractal Design Core chassi, smältlimmade dit två fläktgaller, körde en gammal Fractal AiO i toppen och fick ner både cpu och gpu temp rejält Nu sammlar det chassit damm i källaren då sonen var duktig här hemma och jag och sambon införskaffade ett nytt chassi till honom. Han var sååå sugen på ett med glassida efter att ha sett mig byggt tre datorer med glassida till kompisar till honom, fick bli ett Phanteks XT Pro, han blev sååå glad

Av [SmR]BMF
Skrivet av Jumpcut:

Kansk den här artikeln är roligare, här kyls en Threadripper Pro 7995WX med en Prosiphon när de satte Cinebench världsrekord. Ganska imponerande att kyla 980w (enbart cpu effekt) på luft

https://videocardz.com/newz/amd-threadripper-pro-7995wx-cpu-b...

Av [SmR]BMF
Skrivet av PeCe:

Det lär kosta en del, men utslaget per dator blir det kanske inte så farligt då ett 1600W-agg skulle räcka till samtliga mina datorer...

Tänkte samma, klarar lätt de tre stationära som finns hos mig, utöver dem skulle psun sannolikt klara att fulkoppla två laptops också xD

Av [SmR]BMF

Förslag på kylare om du inte vill köra AiO:

https://www.inet.se/produkt/5323413/icegiant-prosiphon-elite-...

Finns lite recensioner men valde den här:

https://www.kitguru.net/components/cpu/luke-hill/amd-ryzen-th...

Glhf!

Av [SmR]BMF
Skrivet av Niolator:

Tack för alla informativa svar. Jag hade nog blandat ihop det där med att bilden bara byts ut hälften av gångerna. Undrar var jag har fått det ifrån? Men jag var inte helt ute och cyklade. Jag undviker att spela i högre uppdateringsfrekvens än 120 Hz eftersom jag tror att det skulle börja lagga annars då grafikkortet får jobba hårdare men om jag förstått er är rätt det många som har det på det viset i högre frekvenser och att skärmen "hoppar över" att uppdatera bilden om det inte kommer en bild från grafikkortet i tid. Märks inte det när man spelar?

Hejsan

Hög uppdateringsfrekvens är viktigt i framförallt e-sport titlar, ju färskare bild du har av vad din motståndare gör desto bättre kan du avgöra motåtgärd, du kan också sikta med större precision när det skiljer mindre mellan motsåndarens representation i spelet och motståndarens representation på servern du är ansluten mot. Tar vi ett snabbt spel som t.ex Quake (orginalet! vilket fortfarande spelas på hög nivå) tror jag nog att där kommer att finnas individer som kommer att kunna dra nytta av uppdateringsfrekvenser upp mot 1000Hz, redan idag klarar dessutom många moderna grafikkort med lätthet av att leverera stabila uppdateringsfrekvenser norr om 1000fps i spelet . Med det sagt vill jag påstå att nästan all typ av gaming blir trevligare med högre uppdateringsfrekvens, själv börjar en bli gammal så i mitt fall tror jag att diminishining returns för mig ligger runt 240Hz.

Som du själv är inne på kan det märkas om grafikkortet inte riktigt orkar dra runt en monitor, då kan det uppstå stutter i någon form men det innebär i realiteten bara att skärmen får vänta lite längre på en ny bild, blir väntan för lång märks det kanske tydligt. En annan artefakt (om man nu kan kalla det för det) är tearing ,tearing uppstår när det är diskrepans mellan uppdateringsfrekvens och fps. Det kan därför ibland vara id'e att kanske aktivera vsync eller ibland om det är uppenbart stora problem med stutter sonika sänka skärmens uppdateringsfrekvens alternativt sänka detaljnivån i ett spel för att på så vis höja fps, vilket som passar dig kan bara du svara på

Glhf!

Av [SmR]BMF
Skrivet av hakro807:

Säger som flera andra, hade varit intressant att se testet genomfört med en billigare processor, något man kan vänta sig att hitta begagnat. Speciellt eftersom Ryzen 1000-serien är känd för dess svaga spelprestanda. Att flytta grafikkort mellan byggen är ju inget konstigt, men hur många vill investera 3000-4000 kronor i en ny processor i ett 7 år gammalt bygge?

Det är ju svårt att jämföra test mot test men det finns tester av Ryzen 5 5600 + RX 6800 XT på tuben, bifogar länk till ett, borde väl ge ett litet hum:

https://youtu.be/QxdBCyTkhnA?si=C4sioVdcOCRUTVfz

Av [SmR]BMF

Undrar om det här kan vara något för lite större företag samt kommuner o regioner som faktiskt har it-avdelningar och miljömål?

Av [SmR]BMF
Skrivet av izzie:

Antar att du trollar. Men såhär står det i reglerna.

In order for a car being overtaken to be required to give sufficient room to an overtaking car, the overtaking car needs to have a significant portion of the car alongside the car being overtaken and the overtaking manoeuvre must be done in a safe and controlled manner, while enabling the car to clearly remain within the limits of the track.

Tyckte Joylon Palmer dillade något om att omkörningsregeln inte gäller, gäller annorlunda på rakor, ungefär i stil med att du inte får blocka någon av banan på rakor pga inga avåkningszoner och oerhört höga hastigheter. Frågan är kanske om partiet på banan betraktas som raksträckka eller kurva Brist på avåkningszon iaf, kanske större delen av Monaco GO är att betrakta som en raka

Av [SmR]BMF
Skrivet av heatm:

Jag klagar inte på domarna, skrev utförligt att jag inte har något problem med utfallet. Var mer ditt uttalande om att "Perez drog bilen till höger" som jag tyckte var konstig, eftersom det är racing line in i kurva 2, som sen dessutom leder in till kurva 3 där du vill ligga så långt höger som möjligt in i. Det är inte på en raksträcka som Perez svänger till höger på.

Kan tycka att båda bär en del av ansvaret, trist för Hulken som drogs in i det bara. Magnusson borde backat ur och Perez kollade i backspegeln åtminstone två gånger och ändå klämde (han hade sannolikt inte för avsikt att klämma men det blev ju resultatet) han K-mag mot räcket. Magnussons rational för sitt agerande var väl nåt i stil med att eftersom det är en fullgas passage (och det är ju svårt att argumentera mot ) så är det att jämnställa med en raksträcka. Det går ju inte helhjärtat heller att agera för att det är ok att klämma folk så länge du håller dig till racelinjen. Jaja svårt att tämja racingförare... Jag har heller inga problem med utfallet, misstänker att båda fick sig ett snack av respektive stallchef efter racet, tur för Magnusson att Gunther slutat, fast kanske mest tur för Gunther, han hade fått en hjärnblödning xD