Inlägg

Inlägg som Snubb1 har skrivit i forumet
Av Snubb1

Jag tycker det blivit svårare att veta vad som är lagligt eller ej och många gråzoner.
Det finns strömningstjänster online där det går att se det mesta är det att lagbrott att nyttja dom?
Det finns även olika seedbox (lustigt namn då de inte delar något) som det är möjligt att ladda media till och sedan strömma till tv:n, är det lagbrott att nyttja dom? Seedbox-tjänsten är ditt egna moln för media istället för att spara lokalt.
Vad jag kan förstå av tidigare tolkningar även på EU-nivå så är det inte tillåtet om tjänsten kräver en speciell mediaspelare eller app som hjälper till att streama media till andra (Stichting Brein C‑527/15) så de jag frågar om bör vara lagligt.
Kollade även PRV och uppfattade samma tolkning i deras text.
https://www.prv.se/sv/upphovsratt/streama-lagligt/faq-upphovs...

Av Snubb1

Min kritik mot elgiganten gäller reklamation och reparation som ofta varit under all kritik.
Utrustning som inte reparerats under garantiperiod utan utlämnats fortfarande trasig samt en faktura för felsökning eller så har de vägrat reparation och ersättning.
Butiker som vägrar följa konsumentköplagen samt inte verkar medvetna om vilka lagstadgade skyldigheter de har.
Elgiganten köper mycket utan tillverkargarantier för att pressa inköpspriser och sköter sedan garanti och reparation i egen regi vilket jag upplevt inte fungerat bra om jag istället handlar på andra inköpsställen finns tillverkarens garantier och reparationsverkstäder tillgängliga.

Av Snubb1

Tänkte testa dom i audacious men den klagade på avsaknad av pledit.
Men hittat massa andra skins som fungerar.

Av Snubb1

Jag använder audacious ibland och självklart har jag valt winamps klassiska gränssnitt istället för Qt-gränssnittet.

Av Snubb1

Jag tycker ikonerna i högst upp i högra hörnet ligger väldigt nära varandra trots att det finns utrymme för att sprida ut dom bättre, mina fingrar är tjocka så det blir lätt feltryck.

Av Snubb1
Skrivet av Full Strike:

Hej vänner! Nu börjar det närma sig husbygge för mig och sambon. Jag har relativt bra koll på teknik, men har aldrig varken byggt eller ägt ett hus, vi bor idag i en lägenhet på 55kvm. Något jag har gått och funderat på är hur vi kan bygga huset smart från början, utan att behöva köpa till och byta ut saker i efterhand. Jag är en hemmapulare och även om husleverantören kan erbjuda något "smart" paket väljer jag hellre allt själv.

Vi kommer förmodligen köpa nästan allt nytt. I dagsläget har vi ett någorlunda smart hem bestående av Philips Hue, Google Home och ett Glue dörrlås, samt lite blandad elektronik som har tillhörande kina-appar men fungerar rätt så kasst. Philips Hue är vi rätt så missnöjda med och Google åker nog ut, om vi ska ha någon röstassistent blir det Alexa.

Några av de krav jag kan komma på spontant är:

  • Framtidssäkert eller enkelt att byta ut vid behov

  • Ska fungera även när Internet är nere

  • Inte för många appar, helst ska allt kunna styras från en plats

  • Gärna någon typ av manöverpanel

De produkter vi kommer vilja ha:

  • Nätverk/Wifi (PoE, Mesh, 10Gbit)

  • Vägguttag

  • Belysning (Både integrerad och smarta glödlampor, led-lister etc)

  • Dörrlås (med ringklocka, kamera)

  • Brandvarnare (CO2, gas, luftkvalitet)

  • Vattenläckagesensorer

  • Termostat (Ska fungera med luft-luft och helst även el-golvvärme)

  • Övervakningskameror

  • Gardiner

  • Röstassistent

  • Robotdammsugare

  • Elmätare

Och troligtvis även:

  • Solpaneler, batteri, billaddare

  • Automatisk bevattning

  • Kattmatare

  • Kattlucka

  • Larm, fönstersensorer

(har jag missat något?)

Förstår såklart att det finns otaliga trådar med rekommendationer för specifika produkter, men har communityt några tips och rekommendationer för helhetslösningar? Produktrekommendationer är naturligtvis välkomna också

Och har ni några tips på vad man borde tänka på? Vad skulle ni gjort om ni hade fria händer att designa ett smart hem från scratch? Kanske är det rentav någon som nyligen gjort samma resa?

Jag har en del av det du nämner och vill ha allt lokalt, jag gillar inte när något "ringer hem" samt att de då fungerar om internetuppkoppling saknas.
Jag vill helst slippa alla batteribyten då det blir mycket batteribyten med ett antal produkter vilket kan driva en till vansinne, vill gärna ha så underhållsfria lösningar som möjligt.
Kattlucka har en sureflap som kan nedgraderas till tidigare firmware och sedan flashas för att användas lokalt, jag har ingen kattmatare så vet inte hur väl den fungerar lokalt, tycker jag byter batteri för ofta i kattluckan ca 2,5mån.
Övervakningskameror är inget problem mina ansluts lokalt till en videolagringsenhet NVR med PoE för strömmatning av kameror men det fungerar även med en NAS/hallonpaj och en PoE switch, att tänka på är att vissa kameror med AI fungera ihop med Larmet så välj utrustning som är kompatibel med det.
Larm så finns det t.ex Ksenia Lares eller Seimens/Vanderbilt SPC där SPC är mer vanligare och har mer bättre stöd för anpassningar och integrationer, glöm inte branddetektorer samt drog jag fram till alla fönster/dörrar och larmade dom.
Robotdammsugare som stöds av Valetudo fungerar bra lokalt själv överväger jag på en Dreame L10s Ultra.
https://www.youtube.com/watch?v=U45Nwdp87HU
https://www.youtube.com/watch?v=0bbKx8ujfwI
För wifi använder jag en Belkin RT3200 med openwrt som jag är väldigt nöjd med men uppfyller inte riktigt dina krav.
Jag har Plejd och Shelly dimmer/strömbrytare för att styra lampor mm lokalt från mobiltelefonen.
Porttelefon/ringklocka med kamera har jag inte köpt och monterat än men ligger i min att göra lista likväl som motorlås men det finns färdiga rör framdraget samt kanske det önskas en skärm/manöverpanel någonstans där man kan se när någon ringer på samt fjärröppna.
Planera ordentligt så du kan dra fram flex/vp-rör till det som kräver det t.ex övervakningskameror, TV, NAS, surroundljud, elrör till inkommande vatten för vattenfelsbrytare samt för sensorer för diskmaskin/tvättmaskin, elrör till toalett för möjlighet till bidétoalett (japansk toalett), för solceller osv. I efterhand önskar jag att jag dragit fram fler rör för framtiden även om något fungera trådlöst så är det bättre att dra fram rör då behov kan ändras med tiden och trådbundet är stabilare samt även stöd för PoE.
Jag sa alltid när bygget planerades att jag vill ha en jävla massa eluttag vilket jag absolut inte ångrar samt är det skönt med el och nätverksuttag bakom TV:n så jag slipper dra sladdar.
Jag rekommenderar att du även drar ett rör mellan spisuttag och fläktkåpan för spisvakt, jag vill slippa batterier, något jag ångrar är att jag inte monterade en utvändig spisfläkt då skulle jag slippa allt oväsen vid matlagning.
Home Assistant eller motsvarande är bra för att kontrollera det mesta samt har jag VPN så jag kan vara en del av det lokala nätverket när jag inte är hemma.
Solceller väntar jag på installation av men kommer under året.
Jag har luft-luft värmepump med wifi men den kan än så länge ringa hem då jag inte offrat tid på det än.
Tänk även på att dra fram för fjärrstyrning av kupévärmare eller laddning av elbil.
Angående elmätare så beror det på vad man vill mäta.
Jag har lite kvar på min att göra lista men närmar mig det smarta hemmet jag vill ha men önskar samtidigt att jag lagt mer tid på planeringen samt dragit lite mer rör för framtida behov men som tur är drog jag rör för att gå vidare till andra byggnader på tomten.

Av Snubb1
Skrivet av Jocke83:

Men vi lever inte i en demokrati.. Vi har en monark
Folk omröstningar är inte bestämmande, dom är rådgivande.
Block politik är definitvt inte demokratiska... Hur skulle annars t.ex MP med i princip 0 röster kunna påverka något?

Det stämmer att statsskicket är en konstitutionell monarki med fria val vilket ibland omnämns som styrelseskicket parlamentarisk demokrati (representativ demokrati, indirekt demokrati) men inte en demokrati i dess sanna bemärkelse.
Riksdagen skriver att Sverige är en demokrati med ett parlamentariskt styrelsesätt.
https://www.regeringen.se/lattlast-information-om-regeringen-...
EU är inte bättre där vi röstar till europaparlamentet men vi kan inte rösta till EU-kommissionen.
Det kanske varit en önskan om ett fritt internet men i verkligheten har de flesta vetat hela tiden att makten skulle ta kontroll över internet och även där styra vilken information vi får ta del av.

Av Snubb1
Skrivet av Dyluck:

The great firewall of Sweden.
Snack i EU om att blockera X, Telegram osv, trist att Kina är vårt föregångsland och inte skräckexempel.

Jo vi är på väg åt fel håll.
Telegram appen nedladdad från googleplay blockerar vissa kanalers diskussioner vilka är synliga i appen om den laddas ner direkt från telegram så blockering sker av google även inne i appar.
Undrar även varför Ryska nyhetssidor som Sputnik och RT blockeras trodde en sådan blockering var olaglig i Sverige men tydligen inte.
Ibland undrar jag om vi inte blockerar mer än Kina gör.
Frihet att läsa även det vi avskyr är en del av yttrandefriheten samt en grundpelare i ett fritt och demokratiskt samhälle.

Av Snubb1

Inte det minsta förvånad att de avblåste det kortet.
Med en begränsad kapacitet för MCM samt höga utvecklingskostnader mot beräknad försäljning så kan jag inte motivera det mot att istället tillverka fler serverkretsar med bättre vinstmarginal.

Av Snubb1
Skrivet av Mordekai:

Och nej ordet diskett fanns definitivt inte på engelska, diskette fanns men användes i princip aldrig i min omgivning.

IBM lanserade Diskette Type 1 som den första kommersiella disketten 1971 även kallad memory disk eller flexible magnetic disk vilken fick smeknamnet "floppy disk" framförallt i den amerikanska handeln och industrin.
Floppy disk blev så utbrett att det med tiden blev floppy i engelska språket.

Av Snubb1
Skrivet av Mordekai:

Nu var det ju 5,25" floppys (floppydisk) det handlade om, i sverige kallade vi inte dessa disketter, det var 3,5" som kallades disketter. Bilden är fel och namnet på mediet är fel.

Adafruit bloggade om detta i februari 2023....
https://blog.adafruit.com/2023/02/10/sfs-market-street-subway...

/Gammal surgubbe.

Både 8" och 5,25" kallades disketter i Sverige och såldes även som disketter, de stoppades in i en diskettstation eller disk drive på engelska.
Så gammal kan inte surgubben vara om han inte minns att de kallades disketter i sverige, på engelska hette det floppy diskett som senare förkortades till floppy disk.
Minns fortfarande diskettstansen för att göra 5,25" disketter vändbara.

Av Snubb1

Jag har måga spel jag aldrig hinner spela kanske vore en lösning att låta ett AI spela igenom mina spel åt mig.

Av Snubb1

Rykten som cirkulerad har antytt att meningen med RDNA4 inte varit ökad prestanda utan erbjuda liknande prestanda till ett lägre pris.

Av Snubb1

Använder xz-5.6.1 i Slackware men behöver inte vara orolig då jag varken använder systemd eller har patchad sshd för systemd funktionalitet.
Jag kontrollerade källkoden den är kompilerad av i den tarbollen finns inte build-to-host.m4.
Annars vore en snabb fix att dra hem xz-5.6.1 via git och kompilera den själv.

Däremot är det illavarslande att denna kod lyckats komma med så pass som den gjort då det är uppsåtligt samt ansträngningar gjort för att försvåra dess upptäckt.
Alla commits (uppladdning av kod) gjorda av den personen som laddad upp detta behöver en genomgång.

Av Snubb1
Skrivet av Belgaar:

Användare har inte försvunnit, möjligtvis några från extremvänster. Bottar har försvunnit. Väldigt välkommet!

Kanske var den försvunna användargruppen som låg bakom en stor del av bottarna.
Jag tror att en del bottar samlade in information om de som uttrycker sig "fel".

Av Snubb1

Behövs det verkligen garantier för inbränningar vore det inte bättre med garantier mot inbränning.

Av Snubb1

Det kunde varit värre, detta kan åtgärdas.

Av Snubb1
Skrivet av klein:

Fick 10-5-5..

Hahaha kul med lite humor i tråden 10-5-5 är en merit i sig själv att lyckas med.

Av Snubb1

Jag blev förvånad att jag fick 10/10, när jag startade testet gissade på 3/10 men det var frågor jag kunde.

Av Snubb1
Skrivet av Lussarn:

AMD GPU och dess teknologier är på väg att bli omsprugna av Sony, jag tror det här är ett svar på Sonys uppskalning. Inte ens AMD skulle nog egentligen vilja att konsollerna blev bättre än PC, hoppas jag...

Och till er som gärna vill se en öppen lösning alla kan använda. Vi har inte sett så här mycket utveckling på något sen mycket länge. Tre företag som fajtas om att ha bäst PC uppskalning, och nu Sony på Playstation. Ryktet säger att Micosoft är på G också. Det går fort nu.

Hela anledningen att det här inte slutar som Vulkan är just för att det är företag som fajtas Och vill ha bästa lösningen. Det finns ingen anledning att låsa ner detta i någon standard för tillfället. Det här ser ut som PC marknaden gjorde på 80-90 talet, det är saknat.

Med allt det sagt så är det gott att AMD jobbar på detta, dom skall vara med och pressa lika mycket som de andra aktörerna.

AMD och Sony har ett nära samarbete även vid utformande av hårdvara och tekniker, det är ingen slump att de nya sammanfaller med en ny PS.
Om Sony får hårdvarustöd för PSSR så förväntar jag mig att även AMD kommer med en liknande lösning vilket rykten spekulerat om rätt länge.
Jag förväntar mig att AI hårdvaran kommer användas flitigt framöver.