Inlägg

Inlägg som kaput har skrivit i forumet
Av kaput
Skrivet av THB:

Man tycker olika
För mig så har BoS fått sina nötter avklippta, de är betydligt mäktigare än vad som återges i serien.
När det kommer till den fåniga överdrivenheten så räddar det serien för mig många gånger faktiskt.

Det är saker som detta som räddar en serie/film som bygger på ett spel.

Haha, ja, i frågan om smaken kan vi ju i alla fall vara överens. Eller så är det klassikern, att vi är ute efter samma sak, men lägger mer eller mindre vikt vid olika aspekter av det

Vettefan om jag tyckte BoS var så kass. Tycker väl mest det var de enskilda karaktärerna, dvs Maximus, Lord Vadfanhanhette, rekryterna, som var lite väl veka och inte riktigt passar in i min bild av BoS. Kollektivet som sådant var däremot helt okej. Kan ju vara en effekt de varit ute efter också, att visa att de enskilda bröderna inte är så badass som de vill verka.

Specifikt exempel angående att försöka vara spelet...

...lite mer originalitet än att ha en schäfer att svansa runt hela serien, för att sedan låta en karaktär lite slentrianmässigt ropa Dogmeat! efter den i sista avsnittet, som om inte alla redan fattat att det där är Dogmeat redan efter första scenen den syntes i, tycker jag de kunde uppbringat Typexempel på dassigt inskohornad grej från spelen.

Dold text
Av kaput

Det är nog lugnt med datorn, blås ur den ordentligt bara. I värsta fall rasar någon fläkt i förtid pga damm som letat sig in i lagren.

Oerhört amatörmässigt av dem i vilket fall som helst, att betongslipdamm hamnar precis överallt och att man måste skydda inventarier och utrymmen som inte ska slipas kan man förvänta sig att de ska ha lärt sig första dagen på jobbet. Som du säger är det allra minsta man kan begära av dem att de varnar dig och ger dig en chans att vidta åtgärder.

Hade definitivt kollat med någon konsumentrådgivare vad de anser om att ta in städproffs på målarfirmans bekostnad efter en sån grej.

Av kaput

Haha, kvalitet lär man få leta länge efter, men det har faktiskt potential att kunna bli precis hur roligt/dumt/stört/whatever som helst i alla fall. Förkastar verkligen inte idén för att skapa underhållning

Man kan också fråga sig vilka juridiska cirkusföreställningar som är att vänta när folk gör tolkningar av sina favoritserier osv?

Av kaput
Skrivet av THB:

Nu kollat på de 4 första avsnitten av Fallout.

Är faktiskt en helt ok serie, vissa delar känns dock redigt "meh" som tex BoS, stämmer inte alls in hur de är i spelen imho.

Men överlag en tittbar serie, 6.5/10 byxvarma Nuka Colas.

Precis glott igenom hela första säsongen. Var också ganska skeptisk mot serien efter de fyra första avsnitten, men mot slutet blir den bättre. Kommer se nästa säsong.

Tyckte dock precis det motsatta, att serien om något var lite väl krystad när det kom till att försöka vara spelen. Inskohornade småreferenser precis överallt, och den där nästan fåniga överdrivenheten i våldsscener som är karakteriserande för spelen, men som kanske inte gör sig jättebra på vita duken exempelvis. Det hade varit bättre om man försökt låta serien stå på egna ben istället, men each to his own antar jag

Av kaput

Det är väl lugnt för Ticketmaster, de kommer precis som alla andra företag som slarvar med säkerheten undan med att göra en BP. "We're sorry!". Det hela kostar dem ingenting mer än lite anseende på kort sikt. Folk glömmer snabbt.

De faktiska offrena kommer man hitta bland användarna vars data Ticketmaster läckt.

Skrivet av lord_dubbdäck:

Visade sig vara ganska omständligt att ta bort sina uppgifter hos dem...

Man måste maila dem och fylla i formulär och sånt. Borde vara krav att man som användare enkelt ska kunna radera sitt konto / personuppgifter / all data.

Skrivet av Boss302:

Håller med.
Men det är sällan det är möjligt. Kolla bara på detta forum.

Det kan utökas till bestämmelser om valfrihet kring icke absolut nödvändig data. Vad finns det för absolut behov för detta forum att lagra mailadresser exempelvis? Personligen skulle jag gladeligen ge upp möjligheten att återställa lösenord i utbyte mot den minskade risken att hamna dumps som används av spammare på sajter jag använder tillräckligt ofta för att anta att jag aldrig kommer glömma lösenordet.

Av kaput
Skrivet av gadbois:

Jag hade en liknande upplevelse när jag bytte till Bahnhof villafiber för tre år sedan. Jag hade då haft Bahnhofs 100/100 Mbit/s via telia Öppen Fiber i tio år och det hade funkat bra.

Själva flytten var en mardröm även för mig och det kändes som de [Bahnhof] inte alls hade koll på, eller prioriterade läget, var många frustrerande samtal till kundtjänst. Jag tror att jag var utan uppkoppling i ca en veckas tid innan de fick ordning på det men sedan dess har det ändå fungerat klockrent.

Det jag tagit med mig under alla år som Bahnhofkund är att tjänsten levereras bra och stabilt men om det uppstår problem är kundservicen undermålig.

I slutändan var det värt det för mig eftersom jag nu har 10000 Mbit/s till en lägre kostnad än tidigare 100 Mbit/s [via Öppen Fiber].
Jag är låst till Bahnhof som leverantör, men det är fine för mig. Det är också möjligt att byta tillbaka till Öppen Fiber i framtiden om man skulle vilja det.

Jo, har liknande erfarenheter. Det funkade förvisso inte perfekt här - var fler längre avbrott och sådant - men i slutändan ändå tillräckligt bra för mina privata behov när vi hade Bahnhof i föreningen.

När föreningen sedan investerade i bergvärme, så lyckades Bahnhof trots löften inte leverera vad vi behövde för övervakningen av systemet. Ingenting hände, det förhalades, frågor om när/var/hur undveks/ignorerades, osv, trots att det bör ha varit ganska okomplicerade grejer att fixa. Vi fick kort sagt ett oerhört oprofessionellt intryck av supporten. Efter något år av den cirkusen kroknade vi och bytte operatör, till en som lyckades leverera i stort sett omedelbart. Tilläggas skall att jag inte heller märkt av ett enda driftsavbrott sedan dess.

Det är synd. Även om jag begriper att det rör sig om marknadsföring, så gillar jag Bahnhofs ställningstaganden i integritetsfrågor. De behövs som motpol. Hade velat gynna dem om de kunde leverera en totalt sett adekvat tjänst.

Av kaput
Skrivet av Kwirek:

Skulle säga att uttalanden som kan liknas vid hot och stalking riktat mot enskilda individer i deras personal "bryter mot deras värdegrund".

Förtydligar att jag inte förvånas över utfallet som sådant, men fortfarande typisk bullshitrubricering man använder när man inte tror att fakta räcker. Det finns fog för att tala om integritetskränkning, men alla rekvisit för det var väl inte uppfyllda eller något.

Av kaput
Skrivet av Läkarn:

Vi använde just nu HP Pro Mini 400 G9, den har två DP och en HDMI. Tyvärr ingen USB-C ut som stödjer bild. Hade den haft en USB-C ut som stödjer bild hade detta varit ett ickeproblem, tror jag i alla fall. Fick tipset om ett instickskort med USB-C som stödjer Thunderbolt 3.0.

Som sagt går allt just nu ihop med en dockningsstation, problemet är hur jag ska få bilden från HP Pro Mini 400 G9 till dockningsstationen.

Men det är bra tips. Jag ska kolla om det går att seriekoppla allt och bara köra en DP-kabel direkt istället för att hålla med dockningstationer

Haha, missade/glömde/hajade inte att ni testat med dockningsstation, rätt mycket indata i den här diskussionen

Ja, USB-C-porten måste ha DP alt mode-stöd för att funka med en sådan dockningsstation. Trodde dock att portarna i de där burkarna eventuellt hade det, hårdvaran har mycket gemensamt med laptop-dito, som ju brukar ha det.

Japp, ett sådant instickskort lär fungera. Det är lite av ett träsk det där, det finns olika serier av de där korten, som har lite olika formfaktor. Trodde alla G9-miniburkarna ville ha FlexIO v2-korten som finns i en uppsjö olika utföranden, bl a Thunderbolt, men det gällde visst bara Elitedesk Mini G9.

Det verkar som Pro Mini G9-serien vill ha en annan sort. Hittar inget om att V2-korten skulle passa i dem. Quickspecs för Pro Mini 400 nämner dock ett USB-C FlexIO-kort med DP alt mode-stöd på sidan 25. Tyvärr inget beställningsnummer eller så, men det kan nog IT-avdelningen och/eller HP vaska fram.

HP:s sajt åbäkade sig i övrigt när jag försökte ladda databladen, funkade att öppna länken i ett incognitofönster.

Av kaput

Fick en intressant indikation från Microservervärlden idag. Har lite diskussion med IT-avdelningen på jobbet angående ett par Microserver gen 10 vi rekvirerat till ett projekt. De undrade hur jag ville göra efter att de fått följande i ett mail från vad jag förstod var en för mig okänd HP-representant:

Citat:

Microservers have just become unavailable. Next week is the announcement of the new Gen11 model. I can't say exactly how long it will take before they can be priced and ordered. Hopefully that will be resolved next week.

Ni värderar förstås källan som ni vill - gissar att det är en account manager rätt långt ner i HP:s informationshierarki - men spännande ändå om ni frågar mig. Kanske är nåt på gång ändå, trots HP:s tystnad om vad som komma skall i MS-serien

Tillägg: fick PM från en medlem som noterat att "support for Alletra 4140 with Intel Emerald Rapids processor and Gen11 MicroServer platforms" nämns i dokumentationen till senaste SPP för Gen 11, som släpptes i runda slängar för sex veckor sedan. Får man förstås också värdera som man vill, men det är väl inte så värst långsökt att se det som ännu en indikation på att nåt är i faggorna.

Kanske vågar man utgående från det också spekulera i att någon Emerald Rapids-Xeon kan komma att vara ett CPU-alternativ?

Av kaput

Också spånat på samma sak för att minimera antalet kablar. Märk dock väl att att det varit just spånande, inte gjort någon direkt seriös research.

Har inga egna erfarenheter, inte ens känt på i butik, men Acer Predator X27U såg ut att checka alla mina boxar utom G-syncstöd (notera skillnad mellan G-sync och G-sync compatible). Kanske inte ett problem för dig dock. Skärmen verkar trevlig, och har fått bra recensioner.

Det är väl egentligen bara det där med vad som är rimligt att betala för en skärm som väl kommer vara att anse som föråldrad om några år, när OLED utvecklats vidare...

Annars är det väl också värt att tänka på att man begränsar sig oerhört genom att välja en skärm med inbyggd KVM-switch, och att man sannolikt då åker på att betala ett rejält prispremium för det.

Av kaput
Skrivet av Thecreep:

Testade att installera den äldre FW men gjorde heller ingen skillnad.

Fick tag på en kollega som har en dator med USB-C nu.
Han fick heller inte någon bild när vi kopplade in kabeln.
Med hans dator inkopplad så blinkade det till i skärmen lite då och då och han fick en felkod i windows "USB enhet känns inte igen".

Känns som något fel med skärmen rent spontant då.

Hmm, det där skulle kunna orsakas av glappkontakt, datorn hinner inte enumerera skärmen osv. Lär ju blivit både en och sjutusen i- och urkopplingar med tanke på hur du använder skärmen, och det kan ha konsekvenser. Har du kollat USB-C-kontaktdonen under lupp? Alla stift i gott skick? Inget skräp i dem?

Av kaput
Skrivet av lillaankan_i_dammen:

Vi går emot en utveckling där folk använder Google Appstore mer, det handlar om mobil, surfplatta och chromebooks. Det är inget speciellt att köpa en programvara för 10 900kr.

Det finns dock 2st problem. Att köpa programvara idag blir svårare när tillverkare har insett att de tjänar mer pengar på att hyra, av en konstig anledning gillar många också att hyra saker istället för att köpa. Så dessa 10900kr skulle kunna vara en årshyrkostnad.
Sedan öppnar högre belopp upp för missbruk mer, som köp i spel.

Precis, det finns gott om specialprogramvaror för proffs till rent hisnande priser. Ett par exempel på sådana där jag hade uppskattat en tilläggsversion för telefonen är dylika för topptrycksindikering och vibrationsmätning. Hade varit sjukt smidigt att kunna använda telefonen vid själva mätningen, och få en snabböverblick av värdena, för att sedan göra den djupare analysen vid datorn.

Med noteringen att det inte skulle betalats ur min privata plånbok - lättare att strössla andras pengar runt sig - hade jag gladeligen kunnat ge mer än 4500:- om det är vad som krävs för att göra det lönsamt att utveckla för den möjligheten.

Men jo, självklart går det inte heller att förneka att myntet har en baksida också. Blir väl en fråga om att väga för- och nackdelar.

Av kaput
Skrivet av Rebben:

Gör att det kostar 500 istället men betala tillbaka alla ärenden som inte avvisas. Enkelt, fixat och kostar inget för de som gör seriösa anmälningar.
Det får aldrig kosta att anmäla charlataner.

Ja, det är väl ungefär så det fungerar med många andra myndighetsärenden, säg bygglovsansökningar, behörighetsansökningar hos Transportstyrelsen, etc, etc.

Ansökningen behandlas inte förrän man har betalat avgiften, och saknas det uppgifter har man en viss tid på sig att komplettera innan ansökningen förfaller.

Hur man vill hantera det ekonomiska sedan är förstås en annan fråga, men instämmer om att det bör vara kostnadsfritt att anmäla charlataner. Handlar det bara om att komma åt ofullständiga ansökningar vore det väl rimligt att man betalar tillbaka avgiften när ansökan är behandlad, oavsett utfall, eller behåller den om de nödvändiga kompletterande uppgifterna inte kommit in innan fristen för detta löpt ut. Edit: vilket kanske var precis vad du var inne på.

Av kaput
Skrivet av Catcode:

Sen har jag vart kund hos dom sen 2007 med, det börja med att dom håller på att stänga ner den gamla internetbank sidan som jag har använt hela mitt liv och när man skriver till dom så blir man typ hånad när man klagar på att dom ska stänga ner sidan.

Och förklara att jag har svårt att se så jag tycker det är jobbigt att använda den nya sidan, den går heller inte att anpassa heller och ber dom att ha kvar den gamla ändå, något som dom inte bry sig sen att dom skickar ut någon auto meddelande till min bank hela tiden att den snart upphör hela tiden.

Till slut så tröttnar jag på detta och kollade upp hon som jag skriv till och hittade vad hon hade jobbat med innan så jag skriv till henne typ så här "om du ändå inte vill hjälpa dina kunder så kanske du ska gå tillbaka till ditt gamla jobb X".

Senare så dök det upp på posten att dom har valt att säga upp mig och jag har 3 mån på mig att flytta där ifrån, när man väl ska gå till banken för att dom ska hjälpa mig med själva flytten så brydde dom sig inte om att hjälpa än utan brydde sig mer om *ride då hela deras kontor har flaggor samt alla hade såna t-shirt på sig.

Och när man vart ny kund hos Swedbank och dom skulle hjälpa mig med flytten istället så gick det inte att flytta över något inte ens alla autogiro och mera.

Jag har klagat över ett halvår, vare gång dom skickar nytt pm om att sidan snart upphör så skickade jag alltid en klagomål tillbaka.

Aha. Utan att lägga några personliga värderingar i det, du var helt enkelt en skitjobbig kund. Då fattar jag. Lite udda rubricering, ser inte riktigt vad värdegrunder har med den saken att göra. Men det är klart, kanske bättre att drämma till med något svepande som angriper din allmänna vandel om man är osäker på huruvida det specifika håller tätt...

Det är väl förvisso diskutabelt om bankerna kan anses samhällsbärande nog för att inte få välja sina kunder helt fritt, de anses ju i alla fall tillräckligt viktiga för att privilegieras med privata vinster och kollektiva förluster - vinster hamnar på aktieägarnas konton, går det helt åt helvete betalar samhälle/sparkunder via bail out/bail in - men man får väl anta att ARN har koll på juridiken i frågan, som väl bör ha varit avgörande. Vet inte själv vad som faktiskt gäller.

Av kaput
Skrivet av ronnylov:

Så här 3 år senare så funkar det fortfarande att köra hackintosh men inte fullt ut med senaste hårdvara. För att få full CPU-prestanda med min intel Core i7 13700K så kör jag i en virtuell maskin och låter Linux på värddatorn schemalägga fördelniningen av trådar till olika processorkärnor och det fungerar bra. Saknas ju native stöd för min CPU i macos. Sedan är det ju begränsat vilka grafikkort som fungerar så min iGPU går inte att använda till hackintosh så den har jag på värddatorn och så har jag gjort passthrough med mitt AMD RX 5700 XT. Hittade en bra guide som heter DarwinKVM. Kräver en del konfigurerande av en anpassad opencore för virtuella maskiner men det blev jättebra tack vare denna fina guide.

Är så klart enklare att bara köpa en MAC studio eller macbook men det är inte lika roligt

Kör Sonoma som gäst och Arch linux som värd. Får något bättre poäng i benchmarks av CPU jämfört med Windows 11 bare metal på samma maskin. Sämre poäng i opencl men bättre i metal för geekbench GPU test jämfört med Windows 11 Opencl. Av okänd anledning för jag betydligt sämre poäng i GPU-testet med Metal i Cinebench 2024 på macos (knappt 4000 istället för 5000 på windows). Vi får väl se hur det presterar i verkliga program, ecempelvis davinci resolve. Jag installerade macos sonoma häromdagen så har inte hunnit testa så mycket ännu.

https://i.ibb.co/vxVPW7m/Sk-rmavbild-2024-05-30-kl-00-01-53.png

Heh, ja, det är ju inte utan att man blir sugen på att testa. Apple verkar ju till skillnad från MS ha fattat det där med värdet i ett avskalat gränssnitt utan en massa visuellt brus, som man inte ändrar en massa för förändringarnas egen skull mellan versionerna. Varje gång jag gör något i XP (och ja, det händer ibland) förvånas jag över hur effektivt det oskinnade gränssnittet är. Fult ja, men effektivt, hade varit fint om MS gjort samma sak och bara sminkat gränssnittet från det lite lätt.

Apple verkar ha hittat något som fungerar och fortsatt med det, tycker det där bortsett från smådetaljer ser i stort sett identiskt ut med 15 år gamla OSX-versioner. Givet att Windows blivit något av ett race to the bottom kanske man borde testa på OSX litegrann, vänja sig vid det så man lättare kan hoppa av Windowsbåten när den sjunker

Av kaput

Hur har du installerat drivrutinen för grafikkortet? Tankat hem manuellt från Nvidias hemsida, eller låtit Windows Update göra det?

I det senare fallet är det väl mycket sannolikt att precis samma driverversion installerades igen när du installerade om systemet. Det brukar inte vara något splejs nytt som tillhandahålls den vägen. Kan vara värt att försöka plocka hem senaste drivern direkt från Nvidia och installera.

Eventuellt kan du vilja köra DDU först. Har aldrig haft några problem efter att ha valt "clean installation" i Nvidias setup själv, men många svär vid DDU. Kan vara extra motiverat när du faktiskt har problem.

Det kan också vara en bra idé att uppdatera chipsetdrivers innan du ger dig på grafikdrivern. Intel verkar inte tillhandahålla några referensdrivers längre, så du får hålla till godo med det som finns på Asus supportsida.

Passa även på att slå av automatisk installation av Asus Armoury Crate och annan skitprogramvara Asus försöker dyvla på dig från UEFI-setupen det inte redan är gjort. Den tenderar att kunna ställa till med en del trassel. Avinstallera den sedan från systemet om du har den installerad.

Av kaput
Skrivet av baggso:

Hörde av mig till tplink, fick till svar att köpa ett nytt kit. Känns helt otroligt onödigt när en liten platskontakt behövs ersättas och man skall slänga 99% av en fungerande produkt..

Bittert var ordet

Det finns inga billiga skarvdon man kan köpa och modifiera?

Svårt att bedöma utifrån ett foto, men kan delningen mellan de där pinnarna möjligen vara 2.54 mm? Är i alla fall inte ovanligt att delningen mellan kontaktpunkterna på stripsen är det. Är du flink med lödkolven kanske det i sådana fall går att att slakta en DIP-sockel och tillverka ett kontaktdon av den + smältlim + en stump krympslang.

Av kaput

Ja, och angående de 100 DP-kablarna vet jag bättre än att fråga. Det kan bara vara någon slags perversion som ligger bakom en sådan samling

Av kaput

Stämmer in i kören, mycket bra koncept! Även om jag själv anser mig ha rätt bra koll på läget, är jag övertygad om att artikeln kan hjälpa många medlemmar med resonemang och filosofier kring uppgradering, utöver en vettig uppgraderingsväg just nu.

Hoppas ni itererar om med jämna mellanrum framöver

Av kaput
Skrivet av Läkarn:

Jag tror dessvärre inte det. Så vitt jag vet har de bara HDMI. De är nog helt vanliga Samsung TVs egentligen. Men det får jag kolla upp innan jag börja fiska efter special hårdvara till datorerna. Bra tips!
DP-kablar har jag säkert 100 stycken i en låda, fråga inte varför.

Det har också varit ett alternativ som varit på bordet. Men jag har fått nej på att köra saker i nätverket. Eller är de trådlösa på annat vis?

Aha, ja, rent tekniskt går det att daisychaina HDMI också, men tveksam till att vanliga TV-apparater skulle stödja det. Är ju inte lika supervanligt att man vill ha två TV-apparater bredvid varandra som det är med regelrätta datorskärmar. Är väl dock värt en snabb koll för att utesluta det i alla fall

Om det nu mot min förmodan skulle finnas stöd, går det då att frigöra HDMI-porten på datorn genom att koppla in skärmen på vagnen på någon av de lediga DP-portarna?

Det finns också instickskort till de där minidatorerna från HP - vi använder Elitedesk 800-serien på mitt jobb - som bl a kan ge dig ytterligare en HDMI-port, om du måste använda den som finns till skärmen på vagnen. Ett HDMI-kort kostar bara några hundra.

Annars ser jag inte varför en helt vanlig USB C-dockningsstation inte skulle funka med en stationär dator lika väl som med en laptop. Tyvärr verkar HP - som jag nu helt fräckt antar att din arbetsgivare har avtal med - bara ha dylika med en HDMI-port. Det går ju dock att lösa genom att köra andra väggskärmen på en DP-port med adapter. De är inte så rasande dyra heller.

Kanske har någon kollega en laptop med en dockningsstation du kan låna och testa ihop med din dator?

Annars har jag en äldre variant - G2 - på jobbet som jag skulle kunna testa med någon av de stationära burkarna där, om jag minns det när jag ska dit igen om en dryg vecka