Inlägg

Inlägg som Anders9110 har skrivit i forumet
Av Anders9110
Skrivet av evil penguin:

Här finns en poäng rent principiellt, och han kommenterar väl även just detta. Frågan är väl dock om det verkligen är "många"?

Jag skummade igenom listan och tror alla utom 3 är äldre? Och resultaten presenteras ju spel för spel?

Om båda testerna gjorts vid samma tillfälle, dvs samma version av spelet, så är väl detta inte en faktor?

Det är 5 st CS2, Starfield, Dragon Dogma 2, The Last of us Part 1 och Alan Wake 2 nästan 36% av alla spel.

Individual spel resultat är okej är intressant men videon är väldigt vilseledande speciellt 14 Game Average plocka bort 5 av de nyare titlarna och Forza Horizon 5 som var trasigt när drivrutinen 22.12.1 släppts så handlar det om mycket mindre prestanda skillnader.

Kanske men att ha en referens punkt är att föredra men vi vet inte hur han testat.

Av Anders9110
Skrivet av evil penguin:

Man kan väl se det ur båda perspektiven, slösaktigt när kortets prestanda delvis lämnas outnyttjad, samtidigt så positioneras och prissätts kortet utifrån den ursprungliga prestandan.

Så på många sätt är väl situationen allra sämst för tillverkaren; att de missade chansen att eventuellt då kunna sälja kortet till ett högre pris.

Testet är värdelöst på grund av uppenbara fel som testaren gjort.

1. Han har inkluderat många spel som släpptes 2023 och 2024 är fullt normalt att en ny drivrutin ger bättre prestanda.
2. Inga Nvidia GPU som referens om det är utvecklaren som optimerat spelet eller AMD drivrutin.

Av Anders9110
Skrivet av Rabbit2000:

Tack för era svar och tankar!

Jag har pratat lite med Inets kundtjänst och kollat på lite rabatterade men bra saker, jag har testat att ändra till detta PNY 4080 super, jag kommer troligtvis lägga till en till m.2 SSD på 2tb. Vad tror ni om nedanstående lista?

<Uppladdad bildlänk>

Välj ett ATX 3.0 nätaggregat och du kanske också vill välja ett B650(E) moderkort för PCI-e Gen 5 annars så ser paket bra ut

Av Anders9110
Skrivet av Rabbit2000:

Hej forumet, första inlägget från mig.

Jag sitter på en gammal burk och det är dags att uppgradera. Så till en början undrar jag om det finns marknad för det jag sitter på just nu och som del två i detta inlägg så behöver jag köpråd.

Mina nuvarande specifikationer är:
Grafikkort: Nvidia Geforce Gtx 1070
Moderkort: Gigabyte Z77X-UD5H
CPU: Intel(R) Core(TM) i7-3770K CPU @ 3.50GHz 3.90 GHz
Monitor: ROG PG279Q 144hz, 1440p, Displayport (skall ej säljas)
Chassi: Någon Fractal Design
PSU: Någon på 600w
Hårddiskar: Samsung SSD 850 EVO 250GB, Samsung SSD 860 EVO 1TB, WDC WC20EFRX-68AX9NO, WDC WD4002FYYZ-01b7CB1
RAM: DDR3, 16GB

Om man bortser från monitorn och må hända hårddiskarna, finns det någon marknad för dessa delar idag och om det nu skulle finnas vad kan man tänkas få? Såg någon annan version av 1070-kortet få bud på 800kr.

Del två:

Jag är ute efter att införskaffa en helt ny uppsättning av datorkomponenter. Då pratar vi allt från grafikkort, cpu, minnen, lagring, nätaggregat, moderkort och må hända chassi. Jag har lekt lite med Inets datorbyggare men har egentligen ingen aning vad jag ska sätta ihop.

Jag vet att jag är ute efter ett RTX4080 Super eller likvärdigt från det andra laget. Vad ska man tänka på gällandes för och nackdelar där?
Vad krävs för moderkort om man vill kunna upgpradera i framtiden? Och så klart vad för andra komponenter passar, samt AMD vs Intel i cpu-väg likaså. Jag är tyvärr inte insatt och har surfat många timmar och blir tokig gällandes dessa saker.

Budget: 20-30t SEK. Datorn skall användas till gejming på 1440p 144hz skärm samt 3dmodelering, kanske 4k i framtiden. Har ni något tips på datorbygge åt mig?

Jgg blir mycket tacksam för svar, även om del två gällandes bygget är lite i början av planeringen!

Du bör hålla dig till Nvidia ifall du ska göra något mer än gaming du nämnde att du vill använda datorn till 3dmodelering då är det Nvidia som gäller helt enkelt för att det är garanterad att det kommer funka ifall programmet stödjer GPU acceleration AMD är hit och miss ifall du är säker på att programmet du använder fungerar med AMD så kan du välja AMD.

https://komponentkoll.se/bild/DywmG.png

Av Anders9110
Skrivet av Mega-Dark:

Mini displayport har i stort sett ersatts av displayport över USB -C
https://www.displayport.org/displayport-over-usb-c/
https://www.benq.eu/sv-se/knowledge-center/knowledge/usb-c-in...

Kan inte skälv direkt mer än så, så rekommenderar att läsa på lite.
De flesta av de mer premium bärbara datorerna har DP över USB på i bland flera av portarna. Som Till exempel denna Asus Zephyrus. Det som kan vara lite jobbigt är att det står inte mycket mer än så på inets sida under specifikationer, så då får man leta på tillverkarens hemsida eller resentioner/tester av datorn i fråga.
Som i denna videon: vid 3:45 ungefär.
https://youtu.be/ubdhf0HNVDE?si=zBHxYxHROXB12SAB

Vad har du för budget och andra krav (storlek, spel som ska spelas, grafik mm) förutom just att ha stöd för minst 240hz skärm? Föresten i vilken upplösning pratar vi om ?

TS skrev att det är en AOC C27G2ZE 1080p skärm

Lenovo LOQ 16APH8 RTX 4060 11900 kr 7640HS, RTX 4060, 16GB DDR5, 1200p skärm stödjer DP 1,4 genom USB-C enligt Lenovo

Av Anders9110
Skrivet av Avantasia:

Äh nu kom jag på att den inte har 3,5 mm uttag. Då får jag inget ljud ut på ps5an och jag vill inte alltid ha hörlurar.

Då får jag skippa vrr. Priset sticker iväg rätt bra på andra skärmar. Men få spel som stödjer vrr ändå på ps5 så lutar åt lg gp850 nu.

Man kan tvinga spelen att använda VRR i väldigt många PS5 spel så majoriteten av alla spel stödjer någon form av VRR för de flesta spel så gäller det dock 48-120 fps.

Edit Ett exempel är Stellar Blade ifall man sätter på inställning VRR Apply to Unsupported Games så är det perfekt för spelet Balanced profil enligt digital foundry

Av Anders9110
Skrivet av Avantasia:

Ingen annan som har någon åsikt?

Ska inte bumpa tråden mee utan beställer något imorgon

Kör på Alienware skärmen HDR spelar ingen roll men VRR är viktigare och bara Alienware skärmen stödjer VRR för PS5 av dessa två skärmar

Av Anders9110
Skrivet av Otori:

Hehe, såg någpn 110” för typ 1,5 mille någonstans 🫣

Frågan blir då hur C955 står sig mot Q80C?

Förmodligen lite bättre än Samsungen som bara har 120 dimming zones visst kan man göra mycket med mjukvara men TCL kommer med 2000 dimming zones.

Men det är svårt att säga då det inte finns många tester av modellen.

Av Anders9110
Skrivet av Otori:

Ok, P745 håller så pass ”låg” kvalitet ändå.
Det är panelerna i denna storlek som helt enkelt trissar upp priserna och vill man kvalitet så får man sära på… plånboken 😆

Hmm, kanske är lämpligare att gå på en Samsung Q80C 🤔

TCL C955 är också ett alterantiv för samma pris som Samsung Q80C. Ifall du verkligen vill sära på plånboken och få frugan efter dig så väljer du TCL X955 115 Tum från Elgiganten för 200.000 kr

Av Anders9110
Skrivet av shugge:

Bra alternativ. Jag hade dock inte valt Kingston NV2 med anledning av 3 års garanti jämfört med 5år på Kingston Fury samt 320TBW jämfört med 800TBW. NV2 är väldigt budget och presterar som en pcie3 nvme trots att den har pcie4 stöd enligt spec.

För en konsument spelar TBW ingen större roll min gamla Seagate 600 480GB SSD från 2014 har jag skrivit drygt 30TBW till och den var min OS disk i ca 6-7 år med write amplification så har jag skrivit ca 212TBW till disken har fortande 93% hälsa enligt crystaldiskinfo.

320TBW kommer funka fint i för en vanlig konsument prestanda spelar som sagt ingen större roll för spel även i spel med Directstorage så handlar om några sekunder skillnad i laddningstider.

Dock så kan TS köpa Lexar NM620 istället då denna SSD garanterat kommer med TLC nand och har 500TWB

Av Anders9110
Skrivet av AndreasBB:

Min son på 10 år har börjat prata om dator, framför allt för att spela Fortnite och Minecraft. Budgeten vill jag gärna hålla nere (max 10K, gärna lägre) och är exklusive tangentbord, mus, skärm, högtalare/hörlurar och OS.

Nedan hittar ni mitt första försök (har inte byggt datorer på över 15+ år, så ert överseende behövs 😊).

Vad som kan tilläggas är att jag blivit erbjuden att köpa ett begagnat GTX 1080Ti för 1000kr, så en del av min frågeställning handlar om det eventuellt är ett (bättre) alternativ till nedanstående?

<Uppladdad bildlänk>

Stort tack på förhand!

Skulle kört på detta bas paket med RX 6600 hamnar den några hundralappar över budgeten ca 300 kr du kan också fundera på att lägga till en billig CPU kylare ifall du väljer GTX 1080 Ti

CPU 7600 presterar bättre än 5600 och AM5 plattformen är mer framtid säker ifall ni skulle vilja uppgradera datorn i framtiden.
RAM 32GB RAM är att föredra men ifall du vill spara en slant så går att det att välja 16GB RAM och uppgradera senare
PSU Valde ett ATX 3.0 850W PSU från en känd tillverkare blir enkelt att uppgradera i framtiden
SSD Valde en billigare SSD i spel så är det nästan ingen skillnad mellan en snabb M.2 SSD och en lite långsammare M.2 SSD
Moderkort Valde ett bra B650 moderkort med bra VRM

https://komponentkoll.se/bild/wawcy.png

Av Anders9110
Skrivet av mortana:

Tack så mycket för förslagen! Det låter på sättet du formulerar det lite som att det är ganska ovärt att köra på mITX? Jag har ju egentligen ingen platsbrist, bara att jag tyckte det chassit var riktigt snyggt.

Jag googlade lite och det är mest i 4K jag borde känna av skillnaden i VRAM eller? För jag såg att 4070 Super hade högre prestanda i Sweclockers test i 4K, så det kanske är den vägen jag ska gå helt enkelt? Även om jag nog aldrig kommer röra vare sig RT eller DLSS såvida det inte blir något automatiskt i någon mjukvara eller ett enkelt tryck i någon grafikinställning

Ifall man är ute efter max prestanda så stämmer det. Mini ITX kan vara värt det ifall man tycker om den mindre formfaktorn då Mini ITX minst är 2000-3000 kr dyrare än ett mATX/ATX system ifall man försöker maximera prestanda.

16GB gör mest skilland vs 4K det stämmer Nvidia fördel är som sagt RT och Uppskalning (DLSS) och dessa inställningar är enkla att aktivera i spelen som stödjer RT eller DLSS. AMD motsvarighet är FSR.

Skrivet av Alastor Moody:

7900 GRE är ett bra alternativ annars som är snabbare än 4070 Super i 4K och har 16 GB VRAM.

https://www.inet.se/produkt/5414154/sapphire-radeon-rx-7900-g...

7900GRE känns lite för dyrt hos Inet ifall 4070 Super hade 16GB VRAM så skulle kortet vara en no brainer trots att 4070 Super presterar lite sämre än 7900GRE vid 4K när prisskillanden är under 500 kr handlar om ca 5% bättre rastering prestanda för 7900GRE.

Edit Missade att du länkade ett ganska billigt 7900GRE för 7599 kr så kan det vara värt det dock ej i lager just nu.

Av Anders9110
Skrivet av Gta86:

Har inte beställt därifrån sen det blev svenska b versionen av amazon.
Tack för info! Ska defenitivt undvika Cdon även i framtiden!

Tack för infon! 125gb duger egentligen. Av erfarenhet så har det som duger idag inte gjort det kort in i framtiden 😊
När jag köpte dator då var det likadant och har varit lika nu med min senaste mobil. Tyckte det va bra pros med tanke på specsen för poco x6 pro men det var väl för bra för att vara sant.

Får kolla på google Pixel 8a då det är många som rekommenderar den.

Är det någon idé att lägga in graphene os i den eller är det bara onödigt meck?

Ifall 128GB räcker så är Samsung Galaxy A54 5G ett alternativ ska få säkerhetsuppdatering i runt 3,5 år till finns också en microSD slot tror också den stödjer eSIM.

https://www.proshop.se/Mobile/Samsung-Galaxy-A54-5G-128GB8GB-...

Av Anders9110
Skrivet av mortana:

Hejsan,

Ännu en byggtråd med en speldator för mellan 15-20k! Jag har dragit ner på gameandet ganska kraftigt senaste tiden men det är ändå dags att uppgradera min 980 Ti...

Jag spelar:
- Cities Skyline (vill köra 2an men ingen dator verkar klara den?)
- Company of Heroes 3
- Squad
- Och andra ganska simpla singleplayerspel

och använder mest en kontorsskärm på 27" 4K (men knappt gameat i 4K upplösning).

Jag letar efter:
- 15-20k, några tusenlappars svängrum finns om man får markant bättre prestanda
- Hellre tyst än prestandamonster
- Inte vattenkylning
- Snyggt/stilrent chassi! Kikat lite på Fractals Terra, Fractals North och inte omöjlig för Asus AP201 men öppen för förslag!
- Snabb primärlagring, har några TB M2 och SSD idag som jag kan återanvända som sekundärlagring för typ Steamspel och annat oviktigt
- Wifi! Gärna inbyggt i moderkortet, men någonting behöver jag för jag har ingen lina till datorn idag!
- Låta någon annan bygga
- Kan köpa Windows från någon shady sida som jag ser rekommenderas i många trådar

Är det jätteovärt att köra en mITX för att kunna få Jada eller AP201 (som iofs även tar mATX) chassit eller spelar det mindre roll?

Jag själv skapade denna, vet inte om den är mycket att ha och jag drog själv genast över budgeten... (valde mITX för att kunna byta chassi till vilket jag ville)
https://www.inet.se/kundvagn/visa/9HQpAfAzSFX72GpFn6my5z8_kW0...

Två Alternativ ett med RTX 4070 Super och samma bygge med RX 7800XT.

Nvidia paket är bättre ifall du i framtiden tänker använda RT eller DLSS största minuset är att GPU bara har 12GB VRAM.
inte

AMD 7800XT har mer VRAM och är billigare presterar lite sämre.

https://www.inet.se/datorbygge/b1525625/datorbygge

https://cdn.inet.se/img/tiny/forum-divider.png

https://www.inet.se/datorbygge/bild/b1525625/datorbygge

https://www.inet.se/datorbygge/b1525626/datorbygge

https://cdn.inet.se/img/tiny/forum-divider.png

https://www.inet.se/datorbygge/bild/b1525626/datorbygge

Ifall du verkligen vill köra mITX så är detta bygge ett alterantiv lite mer premium bygge

https://www.inet.se/datorbygge/b1525632/datorbygge

https://cdn.inet.se/img/tiny/forum-divider.png

https://www.inet.se/datorbygge/bild/b1525632/datorbygge

Närmare din budget CPU är sämre samt nätaggregatet men bör funka bra till ett RTX 4070 Super

https://www.inet.se/datorbygge/b1525633/datorbygge

https://cdn.inet.se/img/tiny/forum-divider.png

https://www.inet.se/datorbygge/bild/b1525633/datorbygge

Av Anders9110
Av Anders9110
Skrivet av Baxtex:

Då får det blir in ears i fortsättningen också, skaver lite i öronhålet men hellre det än svettiga öron.

On-Ears och Bone-Conduction är också andra alternativ ifall du tycker In-Ear är för obekväma

Av Anders9110

Skulle valt en laptop med 16GB RAM 5500U duger ifall du inte ska spela något annars så kan 5700U vara vettigt då den har en något bättre IGPU.

Av Anders9110
Skrivet av Alexander7938:

Tusen tack för input, tror jag satsar på B650 då

Gällande PSU räcker det även där med lite billigare? Säg 850W?

850W funkar utan större problem till ett RTX 4090

Av Anders9110
Skrivet av Alexander7938:

Mest tänkt att användas för datorspel samt Keras/Tensorflow. Är även intresserad av VR i framtiden.

Bygget är utan grafikkort, helt enkelt köper jag det om två månader eller så, ska använda datorn nu till simuleringar (som ej kan köras på GPU!) så CPU behövs bara. Lär nog köpa ett 3090 senare om jag är seriös med maskininlärningen.
Tycker ni jag borde köra 7800X3D eller 7950X3D? Vill kunna överklocka CPU, har jag rätt kylare för det?
Någon input på kundvagnen som den är nu? Finns det något att spara in på?

https://www.inet.se/kundvagn/visa/Y9goAQbZhIha561JlfC89wvv4xA/forslaghttps://cdn.inet.se/img/tiny/forum-divider.png[URL="https://www.inet.se/kundvagn/visa/Y9goAQbZhIha561JlfC89wvv4xA..."]https://www.inet.se/kundvagn/bild/Y9goAQbZhIha561JlfC89wvv4xA/forslag[/URL

Moderkort är onödigt dyrt ett billigare X670E moderkort duger eller B650/B650E X670E är bara vettigt ifall du behöver PCI-e Lanes och M.2 portar.

MSI MAG X670E Gaming Plus WiFi för 2790 kr duger

7800X3D och alla X3D CPU går inte att överklocka och ifall Keras/Tensorflow kan utnyttja fler känor effektivt så är det ett bra köp annars så spelar det ingen roll i spel så är 7800X3D något bättre.

Ifall du behöver mer RAM så kan besparingen på moderkort gå till mer RAM istället.

NH-DH15 duger till 7800X3D men till 7950X3D så kanske du vill köra på en AIO istället Arctic Liquid Freezer III 360 har fått bra betyg.

Av Anders9110
Skrivet av ikeawizard:

Som sagt har lite dålig koll men försökte sätta ihop något i alla fall! Hjälp uppskattas.
Har en M.2 SSD med Windows så det behövs inte köpas till.

https://imgur.com/a/b5PN9D1

EDIT: Kan inte se embeden men här är en lista med allt från inet https://www.inet.se/datorbygge/b1520526/testbygge

HDD bör du skippa valde en 2TB SSD istället ifall du inte behöver SSD så kan du klämma in ett RTX 4070 Ti Super i paketet alternativ gå för 7800X3D.

CPU 7600 vs 7600X handlar om någon procent skillnad

GPU Valde en lite dyrare RTX 4070 Super Trinity men ska vara väldigt tyst enligt Techpowerup

Chassi Chassi inga större konstigheter ett mesh chassi från Cooler Master är en smak sak du kan byta till ett annat chassi i fall du vill Cooler Master HAF 500 Midi Tower (svart)

RAM G.Skill Flare X5 DDR5 6000mhz 32GB med EXPO

PSU be quiet! Pure Power 12 M 850W en tyst och bra PSU som stödjer ATX 3.0 köp PSU från Webhallen för 1679 kr

Moderkort Har valt en något dyrare moderkort mest för en extra M.2 port så att du i framtiden enkelt kan utöka lagring utrymmet ASUS TUF Gaming B650-Plus WIFI har 3 st M.2 portar plus Wifi

CPU kylare Thermalright Peerless Assassin

SSD2TB SSD

https://komponentkoll.se/bild/lJqhv.png