Inlägg

Inlägg som PatrickP har skrivit i forumet
Av PatrickP

Någon kanske redan har frågat, men hur många watt drar grafikkortet när du spelar? Och hur många watt drar den när du spelar Warzone respektive något annat spel liknande age of empires 4? Detta går att se i GPU-Z

Av PatrickP
Skrivet av pv2b:

Hej!

Jag ringer från SEBs antibedrägeriavdelning. Har du handlat för 24 795 kronor på Guld och Bling i Långtbortistan?

Nej? Oj, det kan vara så att någon stulit dina kortuppgifter. Om du legitimerar dig via mobilt Bank-ID så kan vi spärra ditt kort och dra tillbaka betalningen.

Nej, du måste göra det nu med en gång, innan betalningen går igenom, efter vi lagt på går det inte att stoppa betalningen tyvärr.

Om man sedan på det adderar att man kanske har sovit riktigt dåligt en natt eller av annan anledning inte är helt med (typ sjuk eller huvudvärk eller liknande) så kan jag definitivt tänka mig att det är väldigt många som går på liknande scams. Även bland dem som lovar att de aldrig någonsin skulle gå på en Bank-ID scam.

Av PatrickP
Skrivet av Pake:

Att den gått upp 250% kan inte täcka att de endast hade 0.1% av alla Bitcoin. Är siffrorna fel?

Jättebra poäng. Det var dåligt formulerat av mig. Jag borde ha sagt att hela kryptomarknaden är upp i runda slängar så mycket sedan kollapsen och att detta är en stor bidragande faktor till varför de lyckats få loss så mycket pengar. Just Bitcoin och Ether verkar de faktiskt inte haft så mycket av, men enligt en källa jag hittar (har bara googlat snabbt, så kan ha fel) verkar de ha haft ca en miljard dollar i "liquid assets", 5,5 miljarder i "less liquid assets consisting of crypto tokens" och 3,2 miljarder i illiquid private equity investments.

Enligt en artikel för ett halvår sedan har FTX 55,8 miljoner SOL. I november 2022 efter kraschen var de värda typ 15 dollar styck (typ 800 miljoner dollar totalt). Idag ligger SOL på ca 150 dollar styck (typ 8 miljarder dollar totalt om de hade haft kvar alla).

Och just nu verkar de ha ca 14,5-16,3 miljarder dollar att betala ut till de tidigare kunderna om jag förstår det rätt.

Hoppas det blev lite tydligare och framförallt mer korrekt

Av PatrickP

En icke self custody lösning är ju precis lika osäker mot en sån här typ av attack. Med self custody kan man dock göra sig immun mot en sån här attack med multisig (sätt upp en wallet som kräver flera signaturer och ha de privata nycklarna på flera olika ställen, helst många mil ifrån varandra). Frågan är om man vill det i en sån här situation, då det kanske istället slutar med att man blir mördad eftersom man rent fysiskt inte kommer kunna ge rånarna pengarna..

Av PatrickP
Skrivet av cracko:

Ska de sälja av crypto för över 10 miljarder dollar så kan det säkert påverka hela marknaden.

Om jag har förstått det rätt har de redan sålt av krypto, och därför kan de alltså ge dessa siffror. Värt att nämna är ju att Bitcoin är upp typ 250% eller något sådant sedan kollapsen och att detta är anledningen till varför de har lyckats få loss så mycket pengar.

Skrivet av hnarn:

Rubriken säger ”alla pengar”, brödtexten säger ”98 procent av kunderna”. Vilket är det?

98% av kunderna får tillbaka "alla" pengar (dvs dollarvärdet av vad deras krypto var värt vid kollapsen). Om jag har förstått det rätt är det alla kunder som hade under 50 000 dollar hos FTX vid tidpunkten för kollapsen. De 2% (som då alltså verkar ha haft krypto värt mer än 50 000 dollar vid tidpunkten för kollapsen) vet jag tyvärr inte vad de får, men det går säkert att hitta om man googlar

Av PatrickP

Kan vara värt att förtydliga att de (väl?) får tillbaka dollarvärdet av så mycket deras krypto var värt vid tidpunkten för kollapsen, vilket ju är väldigt långt ifrån samma mängd krypto som de förlorade.

Sedan tycker jag det är galet att trots alla börser som har kollapsat genom åren så lär sig inte folk att self custody är det enda vettiga när det kommer till krypto..

Av PatrickP
Skrivet av -=AgV=-:

Lite sent svar kanske, men ditt problem är att VRAM blir fullt.

Det är därför strömförbrukningen sjunker även om du fortfarande har 99% GPU-användning. Byar osv har fler assets som laddas in helt enkelt.

I 4K very high (oavsett om DLSS används eller inte verkar det som) så ökar VRAM-användningen till runt 11.5GB efter ett tag.

Så fort spelet kommer nära VRAM-gränsen så börjar data skickas till RAM, och frameraten sjunker som en sten. Du löser troligtvis problemet genom att sänka texturer från very high till high.

Vet detta eftersom jag på skoj testade spelet med mitt gamla RTX 2080 (8GB VRAM). Det funkade förvånadsvärt bra i 3440x1440 på high, en liten stund... Sen kom det en cutscene i en by och frameraten sjönk till 17 fps som lägst. Sänkte texturer till medium och sen funkade det utan problem (en del texturer blev riktigt fula, rekommenderas inte).

8GB VRAM funkar i 1080p high, men inte mer.
12GB funkar i 1440p very high.
4K very high kräver 16GB.

edit: Har spelat ca 40h nu, med RTX 4070 Ti Super 16GB, i 3440x1440 very high, med DLAA. Ingen krasch hittills och frameraten ligger oftast runt 80-100, med enstaka dippar ner mot 70-75 i större byar osv (CPU-begränsat med min 5900X, very high är rätt krävande). Spelet är i stort sett helt befriat från stutter med, vilket är ett trevligt undantag nuförtiden...

Good catch, låter troligt
Ska testa nästa gång jag spelar att sänka texturer till näst högsta

Av PatrickP
Skrivet av Swedishchef_90:

Låter som cpu bottleneck om usage är hög men lasten är låg

Ja det låter ju som det, men det är en 5800X3D och inte en enda av kärnorna är ens i närheten av att vara maxad, så jag tror inte det faktiskt är det

EDIT: Testade nu igen i exakt samma ställe efter en omstart av spelet och problemet är borta. Verkar vara något skumt med spelet, ska ta några printscreens när jag får det igen

Av PatrickP

Jag har lite skumma problem och undrar om ni andra har liknande problem. Sitter med ett 4070 och ett 5800X3D. Med inställningarna jag kör (4K, det mesta på Very High, DLSS) får jag 60 FPS i princip hela tiden (countern droppar ibland ner till 59 FPS och kan känna pyttelite stuttering någon gång då och då). Grafikkortet drar ca 190-200W och ligger nästan alltid på 95-99%. So far so good.

MEN ibland (verkar främst vara i "städer") går FPS ner till ca 40-50 och man märker det tydligt. GPU usage ligger på 99% trots detta men strömförbrukningen på kortet går ner väldigt mycket till typ 120-130W. Klockfrekvensen är oförändrad och GPU-Z visar att att PerfCapReason går till VRel (istället för PWR som det vanligtvis verkar vara).

Någon som vet vad jag kan göra?

Av PatrickP
Skrivet av e1m1:

Ursäkta ett väldigt sent svar

Som sagt, det är just det som är grejen. Vad är det som man faktiskt får ut av att använda blockkedjor istället för normal valuta om man som vi bor i ett land med en (relativt) stabil valuta? Jag köper att man i San Salvador hellre använder det än deras egna, samtidigt i Argentina snackar Milliei om att skrota deras Peso och gå över till USD. För dessa länder känns det inte orimligt att överväga att byta valuta till något mer stabilt när deras egna valutor är mer volatila/dras med inflation. Men vi bor varken i San Salvador eller Agentina.

Överföra pengar går redan bra via växlande mellan FIAT-valutor. Du skriver att man inte behöver "lita" på en tredje part, men jag vill hävda att göra en betalning via VISA/Mastercard+banker är bra mycket tryggare än att göra en annonym överföring från en kryptoplånbok till en annan i ganska precis varenda överföring jag någonsin gjort, just eftersom den länk jag behöver lita på är någon jag faktiskt litar på.

Det var dock inte detta jag frågade om. Vi bor inte i (och handlar i regel inte i) länder där pengaöverföringar via konventionella system är sketchy. Så vilken anledning har vi att bry oss om detta? Jag bryr mig inte om whitepapers som förklarar vad man kan göra, jag frågade på vilket sätt de faktiskt används idag på ett sätt som har en faktiskt nytta annat än att agera ett extra steg av växlande eller sätta en vattenstämpel på något som de som inte köpt konceptet med artificiellt begränsad tillgång ser som värdelöst? Jag har spelat spel med skins och dylikt som alla spelare inte direkt har tillgång till, som funkar utan vidare utan någon form av krypto, både med och utan inblandande av något av monetärt värde. De saker jag köpt har jag köpt av skaparna av spel som jag haft kul med, utan någon tanke på att dessa saker skulle ha något faktiskt värde så att jag kan sälja dem igen, i mitt fall endast från spel som varit F2P där jag velalt kompensera skaparna.

Så är skinstradande och uttråkade apor eller lata lejon är det som i slutändan legitimerar krypto som något som ger oss ett unikt värde? I slutändan verkar ditt svar leda tillbaka till spekulation, att saker man betalar för som kan skapas ur luften eller åtminstone kan kopieras gränslöst faktiskt ska ha ett värde eftersom tillgången är "begränsad" så man kan sälja det igen. Det drar ju liksom direkt mot tulpanmani...

https://video-images.vice.com/articles/618e92b15ab844009b62f777/lede/1636733618592-fd8gihoxwaybxe.jpeg?crop=1xw:0.8440191387559809xh;center,center&resize=1000:*

Inga problem, ibland behöver man lägga tid på verkligheten också

Jag tror inte riktigt du har förstått än vad Bitcoin faktiskt möjliggjorde. Detta läser jag in när jag läser ditt andra stycke där du nämner VISA/Mastercard och säger ”just eftersom den länk jag behöver lita på är någon jag faktiskt litar på”.

Om person A vill överföra ett värde (”pengar”, men vi kan lika gärna säga ”guldtackor” eller vad som helst annat som båda är överens om har ett värde) till person B i den fysiska världen har det alltid varit trivialt. Person A ger pengarna direkt till person B. Easy peasy. Om vi istället tänker i den digitala världen så gick inte detta längre utan att blanda in (minst) en central tredjepart. Dvs Person A håller sina digitala pengar hos bank C (central tredjepart som denne litar på) och frågar bank C om den kan överföra pengar till bank D (central tredjepart som person B litar på). Dvs det går inte att göra en överföring utan att någon behöver lita på minst en central tredjepart.

Det Satoshi möjliggjorde i och med Bitcoin är att Person A numera kan överföra pengar digitalt till person B utan att någon av dem behöver lita på en central tredjepart.

Och det Ethereum möjliggjorde var att man kunde publicera kod på ett globalt nätverk som exekveras automatiskt givet vissa inputs utan att behöva lita på att en central tredjepart exekverar koden åt en.

Detta har alltså inte varit möjligt innan, och vissa av oss ser stora möjligheter i och med detta och använder det precis hela tiden. Medan andra inte förstår det överhuvudtaget. Som jag skrev i mitt (kanske lite hårt formulerade) förra inlägg: "När jag läser ditt inlägg ser jag framför mig en Amish ute i ingenstans i USA som fortsätter vänta på indikationer på att bilen och internet eventuellt har något värde.."

Jag har, precis som du, också spelat spel med skins och dylikt och också köpt saker i F2P spel där jag har velat kompensera skaparna. Har även, säkert som du också, köpt flera spel på steam som jag aldrig har för avsikt att faktiskt spela, för att stötta skaparna av spelet (typ när jag har tittat på många timmar Twitch eller Youtube av ett visst spel). Men i de här fallen ser jag mycket hellre att man faktiskt får något som ”minne” av det, än att inte få det. Och vill man som spelutvecklare inte att det ska finnas en andrahandsmarknad kan man lämpligen göra det till SBT:s (som i princip är NFT:s som inte går att flytta på eller sälja, därför de kallas ”Soulbound tokens”). Oavsett är lösningen väldigt önskvärd enligt mig.

Så istället för att dra lite förhastade slutsatser om vad du tror krypto handlar om skulle jag säga att det du behöver göra, om du vill veta mer, är att faktiskt läsa Bitcoins whitepaper

Den heliga graalen för mig (heter det så? XD) när det kommer till kryptovalutor handlar inte det minsta om investeringar eller spekuleringar, utan om frihet. Tänk dig en helt decentraliserad kryptovaluta vars värde, utan att man behöver lita på en central tredjepart, är helt knuten till en "real world asset" (typ 1 gram guld, 1 dollar, 1 SEK) som man själv kan hålla i sin egen digitala plånbok och skicka till vem som helst på planeten utan att någonsin behöva lita på en central tredjepart. Vi har kommit en bit på vägen med Stable Coins, men är inte riktigt där än. Det är ett användningsområde som har noll med investeringar/spekulation/tulpanmani att göra

Av PatrickP
Skrivet av FX9:

Jag tror jag förstår skillnaden mellan L1 och L2.

Men ponera att när du går till en automat och tar ut pengar, eller swishar, eller drar ditt kort.

Vore det då praktiskt genomförbart att din "transaktion" buntas ihop med 1 miljon andra transaktioner och lägger sig och väntar på att faktiskt genomföras?
Jag funderar på hur det faktiskt ska lösas.

För om det är fördröjning på det man betalar, hur ska vi då undvika att nån lurar systemet genom att betala 2 saker på snabb följd, utan att ha täckning för pengarna?

Eller loggas transaktionen som i en DB, som något som "ska genomföras" men inte har committats än? Är denna log då åtkomlig för samtliga delar i systemet?

Som @Teval är inne på så går det inte att säga något generiskt om L1 och L2. Jag har kört en Lightning Node nu i några år och har därför lite kunskap i om hur Lightning Network fungerar. Hur de andra L2:s som finns (eller utvecklas just i denna stund) på Bitcoin opererar har jag ingen aning om. Det jag kan säga är att Lightning och L2:s på Ethereum (där det som bekant finns typ 10-15 etablerade och minst 10-25 ytterligare hyfsat okända) opererar väldigt olika. L2:s på Ethereum behöver ständigt publicera sin data på L1, vilket ju kräver blockyta på L1. Därför går dessa endast att skala begränsat mycket (nu kommer ju den efterlängtade Dencun-uppgraderingen till Ethereum om några dagar som ju kommer göra att L2:s får en rejält skjuts). Lightning-implementationen på Bitcoin möjliggör däremot om jag har förstått det rätt i teorin oändlig skalning, då man aldrig behöver stänga en kanal, utan kan ha den öppen för evigt och göra hur många transaktioner som helst inom den. För övrigt skulle jag inte säga att en L2 (Lightning) transaktion "ligger och väntar på att faktiskt genomföras". Utan en L2 transaktion genomförs direkt (storleksordningen millisekunder till sekunder), däremot skrivs inte slutsatsen av den in i L1 förrän kanalen stängs.

Utöver att skala Bitcoin genom L2s så gör ju alla börser såklart sina betalningar i batches. Senast jag tog ut pengar (bitcoins) från Coinbase så gjordes transaktionen med 54 st outputs. Dvs trots att det var en transaktion gjordes 54 betalningar av Coinbase. Den som vill säga att Bitcoin använder mycket energi per transaktion räknar det såklart som en transaktion. Den som vill hävda att Bitcoin inte alls använder så mycket energi räknar det som att 54 betalningar gjordes. Återigen är begreppet "transaktion" inte så solklart som folk först tror

Vi har gått lite off topic från att Bitcoin har nått ATH i SEK, men eftersom du verkar intresserad på riktigt så fortsätter jag jättegärna i PM (eller såklart i den här tråden om moderatorerna tillåter att man går så off topic)
Vi har ju pratat tidigare i PM, om just kryptovalutor som du kanske kommer ihåg

Av PatrickP
Skrivet av Elloy:

Måste erkänna att jag inte har följt BTC till någon större grad de senaste åren så du får gärna länka till någon källa som motbevisar mig angående L2.

Inget agg mot dig, intressant om energikonsumtionen har sjunkit för den var inget vidare tidigare när jag var mer påläst

Med tanke på att det vanligaste är att köra Lightning (L2) nodes med raspberry pi:s och dessa har tillräcklig prestanda för att hantera ganska många kanaler, och i varje kanal kan det ske väldigt många transaktioner, så tror jag du inser att energiförbrukningen per L2 transaktion måste vara låg (en raspberry pi drar väl något i stil med 10W?).

Läser man den här forskningsartikeln från 2022 och skrollar ner till conclusion så verkar det som att de räknar både L1 + L2. De kommer fram till 0.7 KWh/tx för "classical system", banking systemet antar jag, hinner ej läsa nu. Och 0,00282 kWh/Tx för Bitcoin L1 + L2

Skrivet av Phod:

Är det följande du syftar på?

I sådana fall är jag mållös. Ta och räkna upp fem andra saker som banksystemet tillhandahåller så kanske du inser att bitcoin inte är i närheten av att ersätta det.

Dessutom har jag svårt att se att Satoshi skulle ha samma optimistiska inställning idag med tanke på vad bitcoin-systemet har utvecklats till. Ta den här skiten, t.ex.: Bitcoin Average Transaction Fee. Jag tror han tog bitcoin för det experiment det är och när han insåg att han dragit det så långt det gick ensam, lämnade han över bitcoin till den stora massan och hoppades på att det på ett organiskt sätt skulle utvecklas lösningar på problemen som förhindrar bitcoin att bli en riktigt valuta.

Personligen tror jag att det är kryptomarknaden har en lång uppförsbacke om den på något sätt ska kunna jämföra sig med det traditionella banksystemet. Det är alldeles för många människor med stora känslor och små kunskaper. De som kan något om ekonomi ägnar sig åt att tjäna pengar på andra istället för att förbättra någonting.

Självklart finns det några saker som Bitcoin idag inte tillhandahåller, men det finns folk som arbetar på lösningar på i princip alla. Tvärtom finns det hur många saker som helst som Bitcoin löser som banksystemet inte tillhandahåller..
Och ja, det visar average transaction fee på L1, och tar inte hänsyn till L2 som sagt. Folk som vill göra betalningar använder inte L1..

Skrivet av Salcin74:

Jag är alltså inte emot blockkedjetekniken och digitala valutor som sådana, jag är bara emot hur det används primärt idag och då särskilt kopplat till energiåtgången för att skapa flertalet av dessa kryptovalutor.
El Salvador lär ju knappast gjort sig av med banker och deras klimatpåverkan bara för att de har valt bitcoin som officiell valuta vilket innebär att det bara blir ytterligare nettopåverkan.

Senast jag kollade så räknades inte pengatvätt och skattesmitande in i deras statistik för illegitima transaktioner då de är väldigt svårdefinierade och det lär vara en inte obetydlig del. Är nog ganska stora summir från kapitalvinster som inte tagits upp i deklarationer t.ex.

Vore även intressant att se var miljardstölderna från olika kryptobörser sorteras in. Det går ju att spåra transaktioner åtminstone delvis även om tanken var att det inte skulle gå från början som jag förstått det.

Så jag förstår vad du säger, "då särskilt kopplat till energiåtgången för att skapa flertalet av dessa kryptovalutor", vi lämnar alltså BTC nu och pratar om andra kryptovalutor? Isåfall blir du nog glad när du hör att i princip alla antingen kör Proof of Stake (nära på noll energiförbrukning) eller är tokens på L1 som kör Proof of Stake. Finns några enstaka undantag, men detta är regeln.

De (chainalysis) säger att de har siffran för pengatvätt vad jag kan se, och siffrorna (miljardstölderna) från kryptobörserna räknas med i de där 0,34% vad jag kan se

Skrivet av Phod:

Om du tänker på vad som avses med en "transaktion" när det gäller t.ex. kedjan butik-kortinlösare-bank så borde det vara uppenbart hur man ska räkna kryptotransaktioner.

Okej, då håller vi med varandra om att de siffrorna som har presenterats av andra (bland annat riksbanken) är fel då?
Eftersom de ju inte innefattar L2 transaktioner.

Av PatrickP

Svarade du till fel person nu? För den länken säger väl exakt det jag säger?
Dvs att de räknar on-chain transaktioner och tar inte hänsyn överhuvudtaget till L2 transaktioner.

Av PatrickP
Skrivet av izzie:

Du kan droppa attityden också. Jag är väl medveten om att energiåtgång per transaktion är förhållandevis hög ännu. Om du undrade.

Man kan också börja fundera över vad definitionen av "en transaktion" är när det kommer till Bitcoin
Om jag öppnar en Lightning-kanal med någon, sedan gör en miljon transaktioner i den lightning-kanalen och därefter stänger den lightning-kanalen. Då hävdar statistiken att det har skett 2 st transaktioner (öppningen och stängningen av kanalen) medan jag kan hävda att det har skett 1 miljon transaktioner. Den statistiken som visas när folk säger att Bitcoin använder mycket energi per transaktion är den som definierar ovan som 2 transaktioner

Av PatrickP
Skrivet av Salcin74:

Måste erkänna att jag är nyfiken på vad det har tillfört mänskligheten annat än möjligheten till pyramidspelsliknande spekulation med stort klimatavtryck?
Jag är med på att det SKULLE kunna användas på ett bra sätt men det är inte verkligheten mer än i ett fåtal fall. Det är en försvinnande liten del av alla transaktioner som inte handlar om spekulation, skattesmitande, tvättande av pengar eller diverse illegala online affärer.

Det skedde en fullständig explosion gällande cyberbrott som ransomware och annan utpressning när kryptovalutor dök upp och det ökar fortfarande så jag köper inte att det skulle handla om 2011-2013 och det är inte vad FBI säger heller.
Det jag möjligtvis skulle kunna köpa är att det sjunkit procentuellt i förhållande till transaktioner kopplat till spekulation men inte i förhållande till riktiga ”nyttiga” transaktioner.

Ja om du läser citatet från Satoshi (eller Bitcoins whitepaper för den delen) hade du själv kunnat svara på vad det har tillfört mänskligheten
Det är första gången man har löst en digital valuta som man kan skicka från vem som helst på planeten till vem som helst på planeten utan att behöva lita på en tredjepart. För personer i förtryckta länder med korrupta banker har det här varit en game changer.

Läser man senaste rapporten från chainalysis så är det totalt 0,34% av on-chain transaktionsvolymen som bedöms som "illicit transactions". I detta innefattas darknet marknaden, scams, ransomware, terroristfinansiering osv. Chainalysis jobbar alltså med att analysera blockkedje-data och arbetar bland annat tillsammans med polismyndigheter osv i hela världen. Den absoluta majoriteten verkar vara investeringar (man kan kalla det spekulation, eller store of value eller investeringar, du förstår poängen), medan en förhållandevis liten del är transaktioner för rena betalningar. Värt att nämna är att rena betalningar ofta görs (och borde göras) på Lightning Network. Det är t.ex. Lightning Network som El Salvador har valt att använda sedan de införde Bitcoin som officiell valuta 2021

Jag kör för övrigt sedan några år tillbaka själv en Lightning Node där alla bitcoin-betalningar som route:as genom den får routas helt gratis av folk. På det sättet kan jag i Sverige hjälpa till att betalningar med Lightning Network blir billigare för folk i andra delar av världen. Det tycker jag är fint att göra, du får själv bedöma om du anser att det är "nyttigt" eller inte

Av PatrickP

För de som är intresserade av vad Satoshi (skaparen av Bitcoin, för de som inte vet) tänkte kring energianvändning så skrev han detta i ett mail där han verkar ha fått en fråga kring Bitcoins energiförbrukning.

Citat:

Ironic if we end up having to choose between economic liberty and
conservation.

Unfortunately, proof of work is the only solution I've found to
make p2p e-cash work without a trusted third party. Even if I
wasn't using it secondarily as a way to allocate the initial
distribution of currency, PoW is fundamental to coordinating the
network and preventing double-spending.

If it did grow to consume significant energy, I think it would
still be less wasteful than the labour and resource intensive
conventional banking activity it would replace. The cost would be
an order of magnitude less than the billions in banking fees that
pay for all those brick and mortar buildings, skyscrapers and junk
mail credit card offers.

Satoshi

Jag håller med om att Bitcoins energiförbrukning är väldigt hög, men när man tittar på vad Bitcoin tillför för mänskligheten är det uppenbart för mig att det finns andra saker vi istället borde skära ner på. Självklart är ju det långsiktiga målet att all energi ska vara grön och billig (fusion, som ständigt är 30 år bort osv...), och i en sådan värld spelar det såklart ingen större roll hur mycket energi Bitcoin förbrukar.

I övrigt är det en väldigt stor missuppfattning många har att Bitcoin skulle användas för primärt kriminella. Detta var troligen sant kring 2011-2013, men har inte varit sant på över 10 år nu, vilket rapporter från Chainalysis visar år efter år efter år (de senaste åren används ju krypto till och med i lägre utsträckning av kriminella än sedlar om jag minns rätt)

Av PatrickP

Jättebra att du börjar mina BTC och gör det för decentraliseringens skull! Håller helt med om att om man själv inte gör det kan man ju inte önska att andra ska göra det heller (jag minar inte BTC längre, men kör åtminstone en Lightning Node sedan några år tillbaka).

Som du med största sannolikhet vet om är det Bitcoin-halvering om ca 2 månader, vilket kommer innebära att antalet BTC som skapas per dag sjunker till knappt 500 st. Om inte priset fortsätter uppåt (vilket det visserligen alltid har gjort i samband med halvering) kommer det bli tufft för miners, speciellt de som inte har de mest effektiva maskinerna.

Har aldrig själv kört vattenkylning för någonting (varken dator eller miner) så jag kan inte svara på om det är tillräckligt eller inte. Men det låter som ett kul projekt, kom gärna med bilder när du har fått den

Av PatrickP
Skrivet av n0kturnal:

Efter en snabb googling så verkar de inte ha hänt så mycket på amd fronten, de flesta amd användare säger att det forfarande är slött. Så för SD iaf så verkar forfarande nvidia leda racet.

Tråkigt att höra. Var Sweclockers-artikeln fake news då eller vad är det som har gjort att det i praktiken inte blev som artikeln sa?
Jag tror inte någon skulle säga att det är slött om den presterar precis bakom ett RTX 4080 som artikeln hävdar att den borde kunna efter optimeringarna.

Av PatrickP
Skrivet av plajton:

Folk som skyddar bitcoin i nuvarande skedde har ju uppenbart shady business själva alternativt är jävligt investerade i kryptovalutan för en framtida tillväxt. Måste ju vara 99% av transaktionerna som går till någon form av kriminalitet och pengatvätt

Kanske är dags att läsa på lite?
Chainalysis (som ju är ett företag som jobbar med blockkedjeanalys) gör varje år en crypto crime report, och för 2023 var siffran illegala transaktioner 0,34%.

Alla som har den minsta kunskap om kryptovalutor vet att det är en försvinnande liten andel illegala transaktioner

Sedan är det självklart så att de få brott som görs inom krypto såklart ska hanteras som vilket annat brott som helst och de som begår brotten borde få de straffen de förtjänar. Men det var över 10 år sedan nu som Bitcoin var populärt bland kriminella..

Av PatrickP
Skrivet av jope84:

Ja nvidia verkar ligga lite före på vissa saker, ville haft ett nvidia kort men det var ekonomin som fick bestämma när jag köpte det.
Men det presterar bra i spel och riktigt snabbt när jag konverterar h264 till h265.

Men är det vram som är viktigast när man skall skaffa ett kort för det eller är mängden tensor känor viktigare?
Jag håller nämligen på och bygger en hemma server, jag skulle behöva ett kort för att sköta ai till mina övervakningskameror och transcoda plex och convertera 264 till 265.
Vad skulle vara minimum för kort för det?
Tänkte hålla koll efter något begagnat kort i nvidia 3000 serien, sjuka är bara att begagnat priserna i sverige är så höga att det är nästan samma pris som motsvarande av nyare generation.

Jag skulle börja med att bli helt säker på om det faktiskt är att du har ett AMD-kort som är problemet. Som @n0kturnal sa har AMD lyckats få upp prestandan rejält det senaste, se denna artikel från Sweclockers som beskriver hur 7900 XTX blev 10 gånger snabbare än tidigare i Stable Diffusion med optimeringar och därmed i princip var ikapp ett RTX 4080.

Tror man på detta är det inte så stor skillnad mellan AMD och Nvidia längre, och då låter det mer som att du har någon bugg eller felinstallation eller liknande