Inlägg

Inlägg som B.Linder har skrivit i forumet
Av B.Linder

Oja, bytt en uppsjö med kylare, mekat på vattenkylare, lött fast vridpottar för mer kräm till både minnen och GPU. Eldat upp minst ett AMD 9800 Pro när fummel-fingrarna råkat dra på liiiite för mycket. Men ge sig på att byta minneskretsar duger jag nog inte till

Av B.Linder
Skrivet av Laxpudding:

Lite idéer för dagens bingobricka i kommentarerna:

"Vilken gräns har ögat?"
"Det är lika löjligt som megapixel-racet"
"Inget kort klarar 1000 FPS"
"Hjälper inte för LCD blir ändå bara smetigt"
"Jag märker inte skillnad på 60 och 144 Hz"
"Du (eller projicerad jag) blir inte bättre spelare av detta"
"Varför bygger man inte en annan skärm som är 35 tum och har inbyggd kaffekokare/fläkt/fleshlight"?

Vad mer har jag glömt?

"Ge mig en skärm med specifikation X (gärna en som inte existerar, i nån udda formfaktor, men man bara tror sig ska ha)"
Rätt likt din sista punkt där, men just meningen "ge mig" stör jag mig på, ingen kommer ge dig någonting.

Av B.Linder

Oooh! rätt jävla illa alltså. Är det sant att bilder dykt upp på en nollställd enhet är det riktig skandal med tanke på hur dom marknadsfört säkerheten, visar det sig att dom bara deletat pointers luktar det class-action lawsuit så det stänker om det.

Av B.Linder
Skrivet av varget:

Jag gjorde mig bara lustig över att det verkar var så pass många som har ger access från internet till sin lg tv. Jag inser att det inte framgår så tydligt.

Det är ju möjligt att listan är helt fel. Men så den citeras från andra artiklar på ämnet och tänkte att det kanske var källan till dessa 90000 enheter. Hur som så borde nog ingen direkt exponera sin tv mot internet kan vi nog alla komma överens om.

Jo totalsumman ~90k stämde ju bra med artikeln, och även dom som inte svarar på tcp/udp anslutningsförsök på 3000/3001 har ju presenterat ett LG-certifikat som resultat på shodan-skanningen senaste dygnet.

Hehe nä man bör inte ha sin tv på publikt IP, och jag har svårt att komma på några anledningar att göra det, därför 6k i bara sverige kändes märkligt, ISPer är ju inte frikostiga med publikt ip till privatpersoner, så att folk av misstag skulle ha sin TV publik känns långsökt.

Av B.Linder
Skrivet av varget:

Asså vissa har verkligen för många ipv4 adresser om deras tv får en publik ipv4. Att ta tillbaka alla dessa kanske är lösningen istället för ipv6 så får vi lite säkrare internet på köpet.<Uppladdad bildlänk>

Över 6000 LG web-os enheter på publikt IP i sverige? stort skeptiskt tvek på den, det lät otroligt mycket. Gjorde några stickprov på shodan-resultaten, hittade några få som faktiskt svarade på angivna portar 3000/3001 då med en plain html-hello-world.. skumt detta

Av B.Linder
Skrivet av BasseBaba:

Skämtar du med mig? Varenda jäkla gång man ska ha nån typ av presentation/worskshop/whatever på jobbet så får ju lapptoppen för sig att göra en forcerad reboot och sen en 30-90 minuters bluescreen för "working on updates"

Servrarna däremot? Vem bryr sig? Dom är outsorcade, inte mitt problem, dom får väl patchas på helgerna Iofs är outsourcefilman lika dålig som Tieto Every så efter varenda patchnign är det problem. Det blir iofs bara värre om dom inte behöver rebootas, för då kommer dom väl börja ha sönder saker under arbetstid istället.

Grattis du har usla sysadmins, det är inte windows fel. Ingen uppdatering har tagit 30min sen adam var länsman, knappt ens ny windowsversion tar så lång tid om man inte har en potatis.

Av B.Linder
Skrivet av Rouge of Darkness:

Det jag menade med lägre belastat är snarare att det brukar vara mindre använt dvs mindre data som rör sig genom luften

Som du säger 2.4ghz nätet är oftast igång paralellt på routrarna men vanligare att folk använder 5ghz nätet för alla vill ju köra "det senaste" än 2.4 i dagsläget så brukar finnas mer utrymme för datapaketen.

Djupt skeptisk till detta, betydligt bättre att bara se vilka kanaler på 5GHz som är outnyttjade, gemene man pillar sällan på detta så oftast har man flera kanaler lediga i det högre spannet.

Av B.Linder
Skrivet av Thomas:

Det är ett helt annat interface med kontroller, så det känns lite som ett annat spel.
För min del så känns mus/tangentbord mycket mer naturligt för BG3, men många verkar gilla handkontroll också.

Jag testade mest lite snabbt, och menysystemet känns lovande men ändå klumpigt på det jag såg. Kan tänka mig att det är svårt att organisera/hitta sina grejer när man har kommit en bit.

Jag skulle dock helt utan tvekan hellre köra så än att inte köra det alls.

Jag tycker också det funkade fint på PS5, förutom prestandaproblemen i act3 då. Det jag störde mig mest på var nog att det var så jädra plottrigt och dålig översikt på inventariehanteringen, ett elände att hålla koll på all gear.

Av B.Linder
Skrivet av Superfrog:

Håller med till 100%, men vågade inte skriva något liknande själv

Haha, men det är ju sant.
Jag roddar linuxburkar till vardags, servertillämpningar där det funkar kalas, några snärtiga kommandon bara så puttrar dom på.
Var sak har sin plats, ser bara inte linux på desktop i den nära horisonten. Samma med mac os, ja det växer absolut, men dom saknar kedjan, vilket lämnar dom som en abrovink, något man motvilligt måste hantera

P.s ja man kan absolut köra en firma på macOS jag är bara en grinig gammal cynisk föredetta sysadmin.

Av B.Linder

Linux till alla?

Haha nej linux är fortfarande totalt hjälplöst lämnat i ett dike. Linux problem är att det finns för många dist, saknar support och är bara nån form av guerilla uppror i en burmesisk djungel där ingen kan komma överens. Två sekunder efter man frågat vilken dist man ska köra så käbblar neckbeardsen med varann.

Windows är och förblir bäst och störst av en anledning, dom har hela kedjan, client os, os mgmt, user mgmt, policy mgmt, user authetication,user authorization, device mgmt, full stack HV, LB, FW, GW, mail, sharepoint, teams… osv

Linux är nästan orättvist att jämnföra mot, mac os vore bättre, men mac os är en home-user produkt man måste hänga på en drös 3-e partare för att ens komma nära. Apple konkurrerar inte ens längre i samma sfär. Sen har dom fina datorer absoult, jag har själv en m1. Men ska jag rodda +5k kunder så kommer det gå betydligt smidigare med MS

Av B.Linder
Skrivet av Baxtex:

Ja det har hänt mig flera gånger att den vaknar i stängd väska och det luktar bränd plast när man tillslut märker det när väskan låter som ett flygplan. 😤

Tveksam om det är MS fel, mina HP laptop höll på sådär ibland, under flera generationer EliteBooks. Nuvarande jobb kör Dell och jag har aldrig haft problem med det med nuvarande Dell 7330.

Av B.Linder

Du verkar redan ha gjort allt du kan, bara att ignorera tills vidare. Att dra in polisen kommer bara att kosta dig tid, dom kommer inte att göra diddelisquat. En sak för att "jävlas tillbaka" kan ju vara att anmäla hans konto till steam, risken finns dock att du retar upp tomten än mer och får dras med dåren längre.

Sim-swap är inget reellt hot i sverige, vi har bra rutiner för sånt, nya SIM skickas till bokförings adress och på plats i operatörs butik får du visa ID, det är inte som i USA där folk ringer operatör och hävdar förlust och ber dom överföra numret till nytt SIM med bara ett supportsamtal.

Av B.Linder
Skrivet av lassekongo83:

Nu använder jag ju ingen ansiktsbok eller insta, men är det inte dags för "Year of the fediverse" snart? Friendica som alternativ till Facebook till exempel. Peertube istället för Youtube. Lemmy istället för Reddit. Mastodon istället för X/twatter.

Eller är det fortfarande för krångligt för folk?

Alternativen är fortfarande för bedrövligt värdelösa, så nej massan kommer inte att byta.

Av B.Linder

Har en schysst samsung extern 1TB SSD i jobbväskan just in case, man vet aldrig när det kan vara bra att ha. Det är dock min privata och privat har den använts sparsamt

Av B.Linder
Skrivet av cyklonen:

Om en normalstor mobil täcks med solceller av bra kvalitet, inte världsbäst men bättre än billiga som används till stora, och mobilen läggs i direkt solljus en sommardag med molnfri himmel, kommer den ytan att ge ungefär 0.2-0.3 W effekt. Om batteriet har en kapacitet på 15 Wh (ganska genomsnittligt) tar det ungefär en vecka för att ladda mobilen fullt, om den ligger åtta timmar i direkt solljus varje dag.
Inomhus är ljuset så svagt att det inte ens märkbart skulle påverka batteriförbrukningen.

Vet inte hur stor mobil du räknat på, men jag tog en stor hela baksidan täckt med 20% verkningsgrad och fick 1,5w i optimala förhållanden. Inte någonstans aktuellt eller rimligt i dagsläget, menskulle det dyka upp väldigt lätta paneler med 80% verkningsgrad i en vacker framtid däremot så vore det inte heeelt vansinnigt.

Jag har en solpanel på 20w som är 67x28cm utfälld, det räcker för att hålla liv i telefon, hörlurar satellit/GPS och klocka under vandringar. Förutsatt att solen skiner tillräckligt ofta.

Av B.Linder
Skrivet av Brandx:

Windows 11 får med största sannolikhet support ända fram till 2031 så du kan känna dig rätt lugn

Windows 10 enterprise 2021 LTSC gick ner till 5år så jag skulle gissa att Win 11 enterprise LTSC som kommer om ungefär ett år får något liknande så EOL 2029 isåfall, win 11 IoT enterprise förmodligen 10 år. Men inget är väl officiellt än vad jag vet.

Av B.Linder
Skrivet av landmarks:

Haha ja, så kan det ju också kännas! För mig beror det otroligt mycket på vilka jag kör med och inte minst vem som är DM. Min nuvarande grupp har jag väldigt kul med och han som DM:ar dirigerar på ett vis som ger väldigt mycket inlevelse, men annars hade jag nog också tyckt att det går lite för långsamt. Personligen tycker jag också det är roligast när man är ute i vildmarken och härjar vs typ smyger runt inne i städer.

Gällande spelet tycker jag främst att det är skönt ur perspektivet ha lite koll på hur grundreglerna och systemet fungerar. Annars kan jag ha lite dåligt med tålamod med att läsa in mig, varför det hjälper att ha tidigare uppfattning om att bygga karaktärer, feats, klasser och så vidare. Sen funkar ju inte allt exakt likadant förvisso, så lite får man ju läsa på oavsett

Så är det, var säkert 15 år sen jag spelade DnD så jag fick läsa på en del nu.

Av B.Linder
Skrivet av landmarks:

Måste säga att hela soundtracket är riktigt bra. Det var länge sedan jag verkligen satt och hummade med i spelmusiken, flera av låtarna har verkligen fastnat.

Har "bara" cirka 30 timmar hittills, köpte det för cirka 1,5v sen, men är tokförtjust. Oklart om jag hade uppskattat det om jag inte faktiskt spelade "vanligt" DnD sedan tidigare, men nu gör jag ju det, så det är ett ickeproblem. Snarare tvärt om, att det gör det ännu bättre.

Jag tycker att "det vanliga" DnD är ett kolossalt sömnpiller, så nä man behöver definitivt inte vara klassisk DnD spelare

Av B.Linder

Visst har dom optimerat en smula mot PS5 i senaste patchen? Act3 känns betydligt bättre nu, långt ifrån bra men inte lika katastrofalt som för nån vecka sen.

Av B.Linder
Skrivet av medbor:

Varför inte begränsa antalet skickade mail till 100 per adress om dagen. Sen kan man typ behöva bekräfta med 2FA eller något annat (reCaptcha?)

Borde inte begränsa så mycket för vanliga användare

Exakt, både google och microsoft är på tok för generösa med detta, finns ingen rimlighet i att dela ut gratiskonton som får skicka tusentals mail hur som helst. Har man dom behoven så ska man få betala för det. Eller sätta upp en egen smtp.
Det är ett elände att filtrera inkommande från gmail/outlook och för den delen aws, dom tickar ju i alla säkerhetsfunktioner, allt man har att gå på är innehåll.