Inlägg

Inlägg som Laxpudding har skrivit i forumet
Av Laxpudding

Jag misstänker att de här 1440p/240+ Hz-skärmarna ofta kör med HBR2-hastighet och kör DSC på allt ovanför 170 Hz. Nu har jag aldrig fått detta bekräftat eller haft möjligheten att fördjupa mig sätt att verifiera ifall DSC körs, utan spekulerar mer baserat på hur det brukar tänkas kring tillverkningen och komponenter.

DSC är ju lite win-win på så sätt ur tillverkarens synpunkt. Behövs inget särskilt i kabelväg, vilket också blir mindre kabelkrångel för kund eftersom man aldrig går över HBR2-hastighet. Skärmen kan byggas med befintlig och billigare teknik som stannar på HBR2-nivå samtidigt som köparen glädjs över 240+ Hz.

Av Laxpudding
Skrivet av Elektron:

I mitt vardagsrum har jag en Samsung sedan några år tillbaka som jag är väldigt nöjd med. ue58ru7105k heter modellen om det säger er något som referens till vad jag tycker är bra.

[...]
Bilden var dock lite urvattnad men verkade i övrigt okey.

Då har du en referenspunkt. RU7-serien är Samsung enklaste modeller från ca 5 år tillbaka. Den Thomson du tittar på har du redan nu konstaterat att riskerar vara sämre. Fast jag tror inte det. Dina intryck kan snarare hänga ihop med att du har sett Thomson-modellen i en miljö som skiljer sig från den du är van med. Likt att TV:n är för sin klass typiskt lite klen i ljusstyrka och har minimalt reflexfilter medan den står ogynnsamt i en väldigt ljus butiksmiljö. Vilket kanske inte alls är hur du tänkt använda den hemma.

Thomson-modellen är på pappret en modern instegsmodell med GoogleTV där det låga priset just verkar handla om en försäljningskampanj. Det är ett tecken på att det är jämförbart med det du har. Hade det varit en modell med FullHD-panel och något generiskt linux-baserat smart-system samt ordinarie pris på 3-4000 kr hade det sannolikt varit en kännbart sämre TV än din RU7.

Vill du ha något som är på bekräftat på ungefär samma nivå som din RU7 är motsvarande serie idag Samsung CU7xxx-modellerna. Om du vill tänka i termer av förbättringar kan man ersätta din RU7 med en Samsung Q60-modell eller bättre och göra RU7:n till extra-TV. Då har du ett hum om vad det kan kosta.

Av Laxpudding
Av Laxpudding
Skrivet av apskallen:

Tack för alla svar! Jag förstår problematiken med att man blir begränsad. Men samtidigt är det ju sjukt smidigt med alla kablar man slipper. Jag får fundera ett varv till innan jag bestämmer mig. De jag kikat på annars är bl.a.

Om man bortser från KVM, hur verkar de vara som skärmar? Får jag nåt mycket bättre om jag avstår KVM?

Det är två olika skärmar där M27Q är en mer value-for-money-variant av en typ av skärm som funnits i 10 år. X27U är en modern OLED och nästan 3 ggr så dyr. Finns en distinkt spelinriktning med den skärmen medan M27Q är mer allround.

Går inte att svara på en fråga som "Får jag nåt mycket bättre om jag avstår KVM?" eftersom du måste definiera vad just du menar med "bättre."

Mycket beror på vad du har för skärm idag och vad du är vill förbättra med den nuvarande. Finns många skärmar som är bra på något men då ska detta något helst stämma med de egenskaper du efterfrågar. Du kan i alla fall köpa 100-tals skärmar som är som M27Q och saknar KVM. Kanske en eller ett par som är som X27U vilka också saknar KVM. Då är det ju endast samma typ av skärm fast helt enkelt utan KVM. Inte så att det är något annat som kan bli automatiskt mycket bättre för att man hoppar över KVM.

Av Laxpudding
Skrivet av Thecreep:

Bild direkt när jag kopplar in min dator i kollegans skärm.
Ingen bild med kollegans dator oavsett kabel i min skärm.

Då pekar allt på skärmen, vilket är surt men i alla fall är betydligt mindre svidande än fel på datorn.

Av Laxpudding

Förresten, ett typisk, visst ja-moment, är att det finns laptops med två USB-C men endast av dem klarar Displayport för bild. Så fastnar man med att försöka med fel port och kliar sig i huvudet varför det inte fungerar längre.

Av Laxpudding
Skrivet av YamahaDGX630:

Tack för svar!
Jag äger själv en Sony AG9 och har inte direkt känt behovet av en ny TV ännu.
Jag tolkar på ditt resonemang att tekniken i dagens TV-apparater (OLED) utvecklas i ganska långsam takt - att man helt enkelt inte gör såna enorma förbättringar som tillverkarna gärna vill få konsumenten att tro?

Det är inte en enorm generellt utveckling på toppnivå från exempelvis 2019 till 2024 utan en jämförbar modell med fem år på nacken håller måttet fortfarande. Däremot finns det specifika områden av stora ändringar, likt att du kan få en mycket mer ljusstark OLED idag än 2019. Du kan också få en större TV för mindre pengar än för fem år sedan trots inflationen.

Av Laxpudding
Skrivet av Thecreep:

Låter rimligt att den USB-C kabel jag testat med utöver den jag fick med skärmen kanske inte fungerar för bildöverföring!
Jag letar reda på en som jag vet fungerar och testar.

Edit: Ganska snabb uppdatering här. Min kollega har en liknande Dell skärm med USB-C. Så testade med hans kabel.
(Vilken jag tycker vara av samma standard som min?)
Men inte heller nu får jag någon bild över USB-C. Testade båda portarna i min dator också.

Då är nästa steg i deduktionen att testa din dator med kollegans kabel mot kollegans skärm för att avgöra om skärmen. Steget därpå är att ta din skärm till kollegans dator och kabel.

Utfallet från detta kommer peka ut antingen din dator eller din skärm, kanske både och.

Av Laxpudding

Ska du ha en skärm med inbyggd KVM-switch kommer du begränsa dig till på sin höjd någon enstaka procent av det totala utbudet skärmar. Så håll kvar tanken på en extern KVM-switch eftersom du då välja skärm från hela utbudet. Och bli glad om du finner en skärm med KVM-switch som i övrigt matchar dina önskemål.

För generellt videotittande, Youtube etc. behöver man inte tänka på något särskilt idag. För spelande är det generella påbudet att gå upp i frekvens, 120+ Hz men då ställs också en del krav på KVM-switchen. Vilket man eventuellt kan kliva runt med att låta exempelvis speldatorn köra en egen ingång på skärmen för att slippa switcha bilden via en KVM som kanske inte klarar av bandbredden.

Tumregeln för skärmar är IPS eftersom det är allround och har minst framträdande nackdelar för dina ändamål. OLED är överlägset på sådant som kontrastförhållande vilket gynnar spelande men har då andra nackdelar, inte minst prisnivåer och utbudet.

Av Laxpudding

Läser jag det som försökts och testat är också intrycket att det inte testats med en kabel som är i bekräftat fungerande skick. Det som ger bild över USB-C går på separata pinnar än ström/PD och USB2.0 för tangentbord/mus etc. Vilket är en förklaring till att man få det ena men inte det andra att fungera. Särskilt som Displayportdata är på så mycket högre och krävande bandbredder att med en sliten kabel är det ofta det som fallerar först.

Som USB-C fungerar går det inte att testa med en random USB-C-kabel. Måste vara en kabel man vet är byggd för ändamålet att orka med Displayport-data. Första bästa USB-C-kabel man hittar kanske inte ens är kopplad för annat än USB 2.0 och då blir det typiskt sådana felmeddelanden. Kretsarna i båda ändarna känner av att de ska kunna kommunicera bilddata men det går inte eftersom den fysiska kopplingen saknas eller inte fungerar för den bandbredd som krävs.

Av Laxpudding

Skärmar med inbyggda högtalare var en grej för kanske 30 år sedan när multimedia var dåtidens hetaste term. Och det tog inte lång tid för både tillverkare och köpare att inse att skärmar med inbyggda högtalare inte var den bästa av idéer. Särskilt när skärmarna blev platta.

När det finns högtalare inbyggda – vilket det sällan gör – är det riktigt dåliga högtalare av den rätt uppenbara anledningen att högtalarna gör skärmen dyrare för den absoluta majoritet köpare som redan har en personligt anpassad lösning för ljudet. Till exempel hörlurar eller separata ljudsystem av önskad kvalitet och form. Köparen väljer då typiskt den billigare av två identiska skärmar, alltså skärmen utan de högtalare de aldrig behövde.

Alltså löser man det hela på just det personliga sättet för hur man ha vill sitt ljud. Välj den skärm som matchar ditt behov. Välj den ljudlösning som matchar ditt behov. Vill man ha adekvata högtalare som inte står på skrivbordet finns det VESA-fästen med fästen för just högtalare på sidorna eller med soundbar. Det finns soundbarlösningar för bildskärmar om man har de anspråken.

Man behöver göra lite research, googla runt en hel del samt även tänka till själv hur man gör det rent praktiskt. Likt det ljudsystem man köper till, har dessa stativfästningar av någon sort eller inte. Finns det andra vägar för att placera högtalare av önskad kvalitet? Etc.

Av Laxpudding
Skrivet av YamahaDGX630:

Tack så mycket!
Precis, G2 är ju framtagen för vägghängning. Så det är fortfarande en TV i absolut toppklass tänker du? Känns lite bakvänt att köpa en två år gammal TV, men jag bedömer likt dig att förbättringarna som LG gör på OLED från år till år är inte är speciellt världsomvälvande?

Du kan backa tillbaka till en C8 eller C9 från 2018 och 2019 och jämföra med en aktuell modell det är kvalitetsskillnader som syns vid direkt noggrann och uppstyrd jämförelse sida vid sida. Om ni ställer dem i varsitt rum och går mellan dessa och jämför det allmänna bildintrycket kommer de uppfattas som i stort sett identiska. De skillnader som faktiskt finns är sällan uppenbara för annat än de med kräsna och vanligtvis tränade ögon.

Den skillnaden på fem år mellan modellerna är då markant större än skillnaden mellan G2 och C4.

Hade det däremot varit en G3:a eller G4:a med MLA-filtret hade det varit betydande skillnader.

Av Laxpudding

Ska den upp på väggen är G2 snyggare och elegantare eftersom den är byggd för att ligga som en tunn platta mot väggen och har medföljande väggfäste.

Det lär inte finns mycket som skiljer dem åt i bildekvalitet och om det finns (jag har inte sett C4 ännu) är det typiskt skillnader som kräver att man direkt jämför med syfte att finna skillnader.

Av Laxpudding

Ny panel = definitivt att kalibreringen är off. Både den precisionskalibrering man gör i efterhand (om man gjort det) och den snabba rudimentära och initiala kalibrering som sker i fabrik. Den sätts baserat på den panel som sitter där.

Jag har varit med om kalibreringar där jag först mätt upp en panel som sedan bytts ut av olika skäl och jag återkommer. Det är inte samma även om det förstås kan vara väldigt lika om man har tur.

Och det är förstås sak samma om man inte efterfrågar den här precisionen.

Av Laxpudding

4K/60 Hz är lika krävande som 1440p/144 Hz eller 1080p/240 Hz. Så frågan om vilken frekvens kabeln orkar beror på den totala bandbredden som krävs.

På den här skärmen med 1440p är 144 Hz och 170 Hz inom samma bandbreddskrav för Displayport med HBR2-hastighet. Därför ska i grunden kablarna fungera eftersom signalerna svarar mot samma krav.

Kabeltillverkarna/butikerna skriver typiskt "4K" och liknande för att det frågas efter dessa signaler oftast utifrån användarens perspektiv. Inte så många som har greppat detta med bandbredd eller ens känner till sådant som HBR2 och HBR3. Så det skrivs tyvärr sällan ut i klartext.

Nyckeln till din fråga om "vilken kabel" är certifierade Displayport-kablar. Allt som är certifierat DP8K eller de modernare DP40, DP53 eller DP80 klarar det som krävs av skärmen. Det finns en lista här: https://www.displayport.org/product-category/cables-adaptors/

Tyvärr svårt att matcha det som listas som certifierat av VESA mot vad som säljs i butiker. Så gå på butiker som pratar rätt språk om kablarna.

Av Laxpudding

Den här tekniken existerar redan om än en annan skala om för mer tresiffriga storlekar. Du har i många år kunnat tapetsera en vägg med modulära LED-paneler i valfri teknik så länge du har pengarna som krävs, ca 10 000–20 000+ kr per tum får man räkna med. Det finns en ekonomi i detta eftersom det handlar om teknik som kostar miljontals kronor per installation vilket är gångbart då den 250 tum stora LED-väggen endast är en liten del av den totala projektbudgeten.

För att lyckas mot något som kan motsvara en modulär 32-something tum på skrivbordet måste tekniken krympas(*) ned med faktor x10 vilket i sig är en utmaning. Jag tror de flesta som sett en modulär LED-vägg på nära håll har noterat skarvarna och variationerna mellan modulerna i sådant som ljusstyrka och färgbalans. Detta blir ju inte mindre tydligt på ett skrivbord.

Jag har svårt att se hur någon ska lyckas med konststycket att skapa små moduler vilka fortfarande är så pass precisa att man som slutanvändare kan pussla ihop dem fritt utan nämnda skavanker. Jag har också svårt att se hur någon ska lyckas massproducera moduler med den tekniska precisionen för prislappar som ens är x10 billigare än dagens moduler.

Det är fortfarande möjligt och behovet finns om än inte som konsumentlösningar. Ifall någon lyckas med konceptet lär en 32-tums 14:9-skärm (eller vad man nu vill ha) fortfarande kosta magnituder mer än man väntar sig. Skalar man dagens teknik och priser till 32 tum är det fortfarande hundratusentals kronor för den 32-tummaren. Det måste alltså till en så mycket större förändring än att själva teknik is sig blir möjlig.

En förutsättning för att vi idag kan köpa en adekvat 27-tums spelskärm för mindre än 4 000 kronor är masstillverkning med enorma volymer av monolitiska paneler. Därav det ofta lite väl begränsade utbudet i storlekar och formfaktor på dagens skärmar. För allt som går ifrån normen av 16:9 blir genast dyrare pga tillverkningsekonomin.

---

(*) Krympas är en liknelse. Rent tekniskt kommer det vara tvärtom där modulerna handlar om att någon lyckas få till dagens små Micro-LED-moduler att växa i storlek och samtidigt minska ordentligt i tillverkningskostnader. Utvecklingen av OLED tog fart på 90-talet och vi vet mycket väl hur lång tid det tog innan det nådde konsument.

Jag såg modulära OLED-väggar på ISE 2011, alltså något år innan LG släppte sin första OLED-TV på 55 tum för 100 000 kronor. Då kunde man köpa OLED-moduler som jag tror var 5x5 tum för ≈3 000 dollar styck. Sätter man 40 sådana moduler i en 8x5-matris får man en ≈45 tums 16:10-skärm till priset av 120 000 dollar. Jag var imponerad minns jag. Tyvärr har jag tappat bort bilderna jag tog på detta.

Även om man idag hade fått ned priset på dessa 5x5-OLED-moduler med faktor x10 – likt hur LG har fått ned sina priser – då hade en sådan modulär skärm ändå kostat 12 000 dollar. Vilket då ska jämföras med de 42- och 45-tums OLED man kan köpa idag. Man kommer nog aldrig i från att monolitisk masstillverkning är det som vinner i slutändan. Helt modulär teknik blir mest önskedrömmar.

Om man inte har pengarna då förstås.

Av Laxpudding
Skrivet av Falistar:

Hej hopp och ge mig på moppe om denna fråga redan varit uppe ett otal gånger. Men vem orkar söka?

Kort och gott, primärt så används skärm för bildredigering på amatör nivå samt spelande på måttlig nivå, rak och kort fråga.

Skulle ni välja en sk gaming skärm eller standard?

För mig tycks det vara hugget som stucket, då bättre gamingskärmar, verkligen har blivit bättre på senare år och skillnaden mot bättre standars skärmar är i det närmaste utraderad.

För saken skull, så talar jag om skärmar runt 5-6 tusen kr.

Ur ett långt perspektiv, 10–15+ år har gamingskärmar gått från att vara ofta riktigt kassa skärmar fast så med höga frekvenser 120+ Hz. För 10 år sedan köpte man kontorsskärmar/60 Hz av den enkla anledningen att det var de som hade kvalitet. Så spelade man på pruttskärmar.

Sedan 2015-16 och framåt har utbudet av gamingskärmar med IPS-paneler exploderat där kvaliteten i grunden är densamma som kontorsskärmar. Först var dessa modeller genomgående rätt dyra. Du fick betala motsvarande 10–12 000 kronor (justerat för inflation) runt 2015-16 för en 1440p/144 Hz-skärm där en 60 Hz-variant/kontorsskärm kostade kanske hälften. Nu är det helt annorlunda.

Spelskärmarna har där inte blivit så värst mycket bättre men de har blivit mycket billigare. Idag skiljer det kanske 1–2 kkr från en kontorsskärm till en spelskärm 144+ Hz med samma kvalitet. Finns därför egentligen ingen anledning att välja en kontorsskärm idag om du samtidigt har spelbehovet.

Samtidigt finns förstås ett utbud av mer yrkesinriktade skärmar för just färghantering och är bättre på just detta, till exempel med möjlighet till hårdvarukalibrering. Fast då är du inne på ett utbud som har legat rätt still prismässigt i ca 10 000 kronor och uppåt. Så inte din budget.

Av Laxpudding

Tidigare tråd om ämnet: https://www.sweclockers.com/forum/trad/1706226-kopa-bluray-sp...

Situationen har varit densamma i flera år. Enkelt sammanfattat kommer Panasonics spelare vara steget ovanför Sony-spelarna och som påkostade alternativ finns Reavon samt Magnetar-Audio vilka försöker (och lyckas rätt väl beorende på vem man frågar) med att fylla hålet efter Oppo i det prissegmentet.

Av Laxpudding

Lasra ögonen är ett alternativ även om det också ger bieffekter som överstrålning, särskilt en tid efter ingreppet med viss risk även för mer beständigt effekt.

Av Laxpudding
Skrivet av pippisfarfar:

Vad gaggar folk om, om du ska scrolla en gång i ett dokument eller röra ett fönster på skärmen så har man nytta av 144hz över 60hz. Det är en enorm skillnad.

Det är mer avslappande för ögat ju mer hz du har. Om du har problem redan innan hade jag kört på 240hz även om skillnaden mellan 144 och 240 är liten så gör det faktiskt skillnad.

Ingen som påstått något annat, så gaggandet står nog du för.

240 Hz är inget vidare råd eftersom 240 Hz inte har något att göra med de ansträngda eller torra ögonen TS ställer frågor om.