Inlägg

Inlägg som xerent har skrivit i forumet
Av xerent

Äntligen ser alla andra lika dimmigt som jag gör!

Av xerent
Skrivet av Chris_Kadaver:

Hej!
Vet nån hur kasst Svive Triton Mini 60 red switch är i jämförelse med dyrare modeller? Skulle vilja ha ett 60%, primärt för att lira quake.

https://www.komplett.se/product/1156846/gaming/spelutrustning...

Har fått hem mitt Svive Triton Mini 60 med Kailh Brown nu för Kompletts reapris på 249 kr. För priset kan man verkligen inte klaga.

Visst, Kompletts produktbeskrivning (med hotswap i titeln) får det att framstå på hemsidan som att det är hotswap men jag kan meddela att switcharna sitter som berget. De bruna Kailh-brytarna som sådana känns "scratchy", speciellt på återgången. Personligen kommer jag nog att löda loss mina bruna och sätta in lubeade Gateron Browns, som har lite lättare fjädrar (45g mot Kailhs 50g). Man får trycka betydligt hårdare på dessa än på de Kailh Red som jag har på mitt Xtrfy K4, men jag misstänker att Xtrfy har lagt lite smörjmedel i sina brytare...

Ping finns det i tangentbordet vilket hörs när man knackar på kapslingen, men när man skriver på det märks det mest på de stora tangenterna med stabs. Lägger man bordet på en deskpad så låter det inte så farligt - det låter rätt bra faktiskt. Stabsen är av Cherry plate mount typ, sitter rätt löst (band-aid behövs i första hand alltså).

Keycapsen är double-shot PBT och känns rätt trevliga men det är också enklaste varianten av PBT-legender - inte så jättesnyggt, men samtidigt lär de hålla bra över tid. Legender för sekundära funktioner lyser dock med sin frånvaro. Det får bli att tejpa fast lathunden under tangentbordet...

Tangentbordet väger inte så mkt men det finns stora gummifötter så det lär inte vara något problem med att få det att ligga still. Personligen kommer jag nog att öppna upp och lägga in gummi och foam för att få lite vikt och trevligare ljudprofil.

https://www.bildtagg.se/file/thumb/da7g0gwipd8j8xdrgw40wm0

Av xerent

Lånar tråden lite. Jag har två Xtrfy K4-brädor som jag kommer vilja löda isär och sätta tysta brytare på istället. Jag avskyr helt enkelt hur tangentbordet låter, jag älskar formen och funktionen på det men det är så mycket ping och rassel i lådan som tyvärr förstör hela känslan med tangentbordet för mig. Oklart om jag vill ha tysta linjära eller tysta taktila brytare på det dock. Kanske blir olika för hemmet och för jobbet.

Av xerent
Skrivet av Icetec:

Låter som ett skitbra projekt. MEN, att smörja brytare kan vara natt och dag-skillnad. Smorda stabilisatorer och smorda brytare är den absolut största skillnaden på ett random tangentbord och ett som man byggt själv. Jag hade verkligen övervägt att göra det, det tar någon timme bara och tangentbordet lär väl användas i ganska så många timmar totalt så det är inte en stor investering sett till tangentbordets livslängd. Vetefan dock om jag skulle hålla med om att superhöga hattar passar någon med små händer som skriver ofta. Se till att skaffa ett handledsstöd i så fall för annars kommer händerna vara i en rätt kraftig vinkel. Själv tycker jag att det är absolut skönast att skriva på keycaps med samma höjd, typ DSA. Jag har förvisso inte testat SA men tycker att OEM (som är lägre än dem) är för högt för att det ska vara bekvämt. Men man får ju testa sig fram. Jag hade väl dock kanske försökt köpa ett mycket billigare set av SA-hattar och ett med typ DSA och jämfört innan du lägger 2k på de där, men det är ju upp till dig att gissa vad som kommer uppskattas mest.

Boba U4 är för övrigt en väldigt tyst och väldigt trevlig taktil brytare enligt mig så jag har inga synpunkter där. Taktila brytare är, enligt mig, otroligt mycket bättre för att skriva med än vad linjära är. De är även mycket mer taktila än vad MX Brown är (men inte så pass taktila att det blir drygt).

Jag tackade dig aldrig för din feedback. Bygget blev av och frugan är väldigt nöjd - hon tycker det är väldigt skönt att skriva på. I framtiden ska jag ta ut och smörja fjädrarna i brytarna dock, för det är lite ljud kvar. Tejpmod och foam-mod gör ljudet lite bättre. När det blir plusgrader ute så ska jag ta och måla ramen rosa också.

Av xerent

Hej på er!

Tänkte sätta ihop mitt första bygge åt min fru som skriver mycket och som har små händer.
Som bas tänkte jag utgå från Keychron K2 V2 hotswap, med ISO nordisk layout. Ramen ska lackas rosa med Biltemaspray, lådan ska väl fyllas med silikon, foam och/eller tejpmoddas på lagom sätt för att dämpa ljudet.
Till keycaps tänkte jag SA Violet kit på Maxgaming som är typ det enda SA-kit med nordisk ISO layout. Enligt Switch & Click på YouTube så ska SA-profilen passa den som har små händer och som skriver mycket.
Hon är van vid taktila brytare redan, och de ska ju vara bra för att skriva. Ljudbilden är väldigt viktig för henne, så det blir tysta brytare. Switches tänkte jag mig Boba U4 Silent som eventuellt får smörjas upp vid behov, jag hade hoppats slippa den delen om möjligt.

Ser ni experter någonting som är uppenbart fel med ovanstående bygge, eller är det bara tuta och köra?

Av xerent

Testar i den här tråden också. Om jag vill ha ett (minst) 3200MHz (CL16 ?) 64GB kit som är stabilt på ett ROG x470-F + 3700X och hyffsat prisvärt, vad ska jag satsa på?

Edit:
Följande alternativ har jag hittat:

1. Corsair Vengeance LPX Black 64GB, CMK64GX4M4B3200C16 (16-18-18), ca 3300 kr (finns på QVL-listan)

2. Kingston HyperX Predator RGB DDR4-3200 C16 QC - 64GB, HX432C16PB3AK4/64 (16-18-18), ca 3500 kr (finns på QVL-listan)

3. G.Skill TridentZ Neo DDR4-3200 C16 QC - 64GB (F4-3200C16Q-64GTZN), ca 3600 kr (finns inte med på QVL-listan! Bör jag då undvika dessa? Har hört att Neo ska vara bra för AMD.)

4. Alternativt finns G.Skill TridentZ Neo DDR4-3600 C18 QC - 64GB, ca 3700 kr, (finns på QVL-listan), som jag isåfall skulle klocka om till 3200MHz/CL16 - funkar det?

Vilket av ovanstående skulle ni rekommendera, eller vad har jag missat?

Av xerent

Prisvärda 64GB DDR4-minnen med stabilitet på x470-F + 3700X?

Tjenare

Jag håller på att titta på att uppgradera mina minnen till fler GB och snabbare. Har idag 16GB 2666MHz CL18.
Då jag både spelar och kör produktivitetsapplikationer (Lightroom, Photoshop) vill jag titta på både 32GB och 64GB alternativ.

Om jag vill köra 64GB verkar vara (4x16) 3200MHz CL14 vara ett säkert val. Men jag är också nyfiken på om IMC:n i 3700x + x470-F mobot skulle fixa 64GB (4x16) 3600MHz CL16 vilket ger liknande responstider men snabbare F-clock. (Jag tänker också uppdatera BIOS i x470-F så jag får stödet för 3600 MHz-minnen.) Det som oroar mig är att en "expert" avrådde mig från 4x16+3600MHz på 3700x eftersom dennes 3900x hade blivit konsekvent instabil efter 2 timmars körning med sådan konfiguration. Är det något jag bör oroa mig för?

Tacksam för svar!

Ps. Rent prestandamässigt för spel tror jag inte jag skulle märka någon skillnad givet att jag har ett 1070 Ti idag och kör 1080p, men jag vill ta höjd för att uppgradera GPU:n till RX6000/RTX3000 under nästa år. Ds.

{{ Gå till inlägget för att se omröstningen }}

Av xerent

@Donnerstal: Åter igen tack för alla goda råd. Det slutade dock med att jag hittade en begagnad burk. Det blev en Ryzen 7 3700X, BSI B470-F Gaming, 16GB 2666 MHz DDR4 och MSI Geforce GTX 1070 8GB, för 10 kSEK. Med vattenkylning och gulliga RGB LEDs. Känns helt okej.

Av xerent

@Donnerstal: Tack för svar. Jag landade i något liknande allt eftersom jag läste på.

Det jag försöker ta reda på nu är om 1600AF hinner med ett Radeon 5600XT eller om CPU:n blir en bottleneck där.
Ska jag köra på en 3600 blir det en tusenlapp till plus en bättre kylare.

Av xerent
Skrivet av Kvarnis:

W10 kan du köpa billigare allt från 50 kr till 150 kr som lägst

https://classic.prisjakt.nu/produkt.php?p=3309596

Jag tänker inte ens fråga hur det där går till

Skrivet av Kvarnis:

Bitfenix nova har dåligt luftflöde.

Vilket man kan förvänta sig av ett billigare chassi...
Fractal Design Focus G bättre ?

Av xerent

Lånar tråden lite... jag ska bygga min första gaming-PC sedan 2002 och har en budget på cirka 10k inkl Win10Home. Landade i detta med lite tips från den här tråden. Är jag helt ute och snurrar?

https://komponentkoll.se/bild/uJXoa.png

1600 AF är den nyare 12nm versionen om jag fattat rätt.

Av xerent

@xxargs: Det där känner jag faktiskt till, jag har haft en WD Elements 2GB disk förut som backup och den dog på det sätt du beskriver. När jag skruvade upp den så såg jag också att det inte fanns en SATA kontakt på den.

Jag har ju faktiskt en extern 2.5" SATA kabinett där adaptern är löstagbar, funkar den på 3.5" diskar också eller behövs extra strömmatning för större diskar? Det är en USB 3.0 port.
https://www.kjell.com/se/produkter/dator-natverk/datortillbeh...

Av xerent

@Garmzon: Sedärja. Det får nog bli något sådant då. Tack!

Av xerent

Mina erfarenheter är från min egen Sony A7RII och farsans Nikon Z6. Vi hade båda varsin Nikon D7200 för ett år sedan, och det har varit intressant att jämföra kamerorna med varandra.

Nikon-kameran verkar väldigt bångstyrig - det finns för många inställningar och det är lätt att tappa bort sig. Farsan har aldrig klagat så mycket på att det är svårt att ratta in en kamera som sedan han köpte sin Z6. Eye AF och styrningen av fokus lämnar fortfarande en hel del att önska, det är helt enkelt svårt att kontrollera. Exempel: Kameran bestämmer sig för att fokusera på en person två meter bakom personen du försöker fokusera på, och det är icke-trivialt att byta fokusläge snabbt och enkelt. Kanske att framtida firmware-uppdateringar fixar det, för hårdvaran, byggkvalitén, osv, är det inget fel på. Kort och gott är Z6:an första generationen av en ny produkt, och det märks...

Sonyn har kanske inte något logiskt menysystem men du ställer in alla funktioner (10 på snabbkommando på skärmen (med A7III har du dessutom My Menu). Sen är alla knapparna extremt konfigurerbara. När du ställt in alla knappar och snabbkommandon som du vill ha dom behöver du ytterst sällan gå in i själva menysystemet. Menyn är alltså inget reellt problem. Då är det större problem med ergonomin, knapparna och hjulen är relativt små och fippliga. Autofokusen är snäppet bättre på Sonyn.

Om du är ute efter en fantastiskt prisvärd fullformatsensor för landskap och natur tycker jag du ska titta på en A7RII. Jag köpte min begagnad för 12kSEK, rena stölden för den bildkvalitet man får...

Av xerent

Billigaste externa lagringen för off-site backup >3TB ?

Hej på er,

Jag tänkte att jag skulle göra en off-site backup på en större mängd viktig data, och jag behöver minst 3TB. Hur skulle ni göra för att få det så billigt som möjligt?

Hittills har jag hittat Toshiba P300 3,5'' 3TB Bulk på Netonnet för 850 kr, som jag funderar para ihop med något SATA 3.5" hårddiskkabinett där det billigaste med USB 3.0 jag hittat kostar 270 kr.

Är det det billigaste jag kommer undan med?
Prestanda på diskar osv. spelar ingen större roll. Data kommer bara skrivas och läsas ibland.

Av xerent

Jag bytte ut min gamla trötta 5400 rpm hårddisk i min Mac Mini (från 2015, också en Core i5 med 8GB RAM) nyss. Den gick från att boota på 4 minuter till att boota på 20 sekunder, från power on till att man kunde börja använda datorn. Helt otroligt. Det var en Samsung 860 EVO 2TB som jag satte in. V-NAND MLC-tekniken (egentligen en slags TLC...) är prisvärd så länge du har backup på ditt data. QLC skulle jag aldrig våga använda, oavsett hur mycket features dom bygger in i controllern, för att hålla reda på data retention refresh, error correction control, wear leveling, ... hur som helst du kan inte gå fel med en Samsung 860 EVO

Av xerent

Fortfarande nöjd med din RT-AC88U? Jag köpte en RT-AC58U för några månader sedan och den har varit en besvikelse rätt igenom. Köpte den för att ersätta en gammal WRT54GL som hade gått i graven men ack så man bedrog sig. 58:an har inga firmware-uppdateringar, inget stöd av merlin, klienter droppas hela tiden, ibland tror klienten att den är uppkopplad trots att routern har kopplat bort, klientlistan i webinterfacet visar inte alla klienter, det går inte att pinga olika datorer från varandra helt plötsligt trots att båda sitter på samma nätverk, ... funderar på vad jag ska byta ut den mot helt enkelt. Ha de fint

Av xerent
Skrivet av zeleni:

Testat att köra RPI trådad?
Låter som konstigheter med wifi dongeln.

Tack för svar

RPi trådad är inga problem till arbetsdatorn och statisk TCP/IP-config. Ska kolla trådat till routern med DHCP, men jag förväntar mig inga problem där heller.

Men om det hade varit problem med WiFi-dongeln, varför kan jag från RPi:n alltid pinga wifi-routern utan problem?
Inga felmeddelanden i loggarna på RPin heller.

Av xerent

Klient på lokalt nätverk går ej att pinga (ASUS RT-AC58U är galen?)

Tjenamors.

Jag har ett trådlöst nätverk där jag inte kan nå min Raspberry Pi på WiFi (192.168.1.x) efter någon minut (lite olika fel - timeout, no route to host, broken pipe, etc).. Från RPin kan jag pinga routern (en ASUS RT-AC58U) på 192.168.1.1 utan problem. Min arbetsdator finns på 192.168.1.y och den kan OCKSÅ pinga routern utan problem, men 192.168.1.x kan efter en stund inte längre nås från 192.168.1.y. Om jag försöker pinga åt andra hållet så "hoppar det igång" och fungerar i någon minut, innan jag inte längre kan nå 192.168.1.x från 192.168.1.y igen.

Är routern knäpp eller är det strul med min hallonpaj? Power save på wifi-dongeln till RPin är avstängt, kör 4.4 kärnan ArchLinux men jag skulle tippa på att problemet sitter i routern. Blir tokig på detta hur som helst. Har aldrig varit med om något liknande. All hjälp uppskattas.

Av xerent
Skrivet av anon120994:

Ja. Jag sitter i exakt denna studentsitts.
Ni som försvarar radiotjänst har troligtvis alldrig behövt vända på era slantar, pappa betalar?

Skickades från m.sweclockers.com

Kontakta din studentkår och be dem driva frågan. Jag kan tänka mig att det här drabbar de flesta studenter - och få andra i landet.

Själv har jag ingen TV (på riktigt) men jag har åtminstone ett jobb så jag kan betala en eventuell avgift, om nu Radiotjänst skulle kräva mig på pengar för någonting jag inte utnyttjar. Studenterna har inga pengar.