Inlägg

Inlägg som LeCorbusier har skrivit i forumet
Av LeCorbusier

En vanlig sparkcykel, d v s utan el. Han har fått den av grannens barn, har ej namn eller modell just nu. Men då verkar svaret vara det beror på (som det nästan alltid är, haha). Själv kör jag inlines och där vet jag av erfarenhet att kulllagren saboteras tämligen omgående vid en rejäl regnskur. Men inkapslingen av kullagren kanske är bättre på sparkcyklar.

Av LeCorbusier

Sparkcykel barn - klarar den regn?

Hej!
Tänk er en sparkcykel för barn i tioårsåldern, varken dyr eller billig. Klarar den att köras i regn eller kommer det in vatten och smuts i kullagren då?

Jag har förstås googlat, men får tyvärr inga vettiga svar.

Av LeCorbusier

Den här kanske kan vara något. Recensionerna kanske inte är översvallande...
https://www.bauhaus.se/solskyddsfilm-d-c-fix-transparent-92x2...

Av LeCorbusier
Skrivet av Farbrogullan76:

Tjena

kan man ta små bolån?

jag har lagt handpenning på ett nybygge som blir klart om 1 1/2 år och det ska finansieras med nuvarande boendet. ser ut att gå jämt upp, försäljningspriset på mitt radhus ligger på exakt samma som köpesumman för nya.

hade varit gött och dryga ut marginalerna med några hundra tusen tänker jag...

tips råd och tankar kring detta ???

Olika banker har olika regler, SBAB har bolån från 200K..

Av LeCorbusier
Skrivet av TANDEMCYKELN:

Om det hade varit en fri marknad på hyresrätter, så hade en del av de som köpt bostadsrätter istället flyttat in i en hyresrätt. Detta hade sänkt priserna på bostadsrätterna. Tillgång och efterfrågan, för er som läst nationalekonomi.

Alla som ens har varit i närheten av en kurs i nationalekonomi vet att det heter utbud och efterfrågan...

Av LeCorbusier

Hej, har en Nishiki Hybrid av nyare årgång med Presta-ventiler. Jag fick punka. Skulle testa att pumpa upp däcket för att lokalisera skadan, men lyckas inte få in någon luft alls. Inget motstånd i pumpen, så någonstans tar luften smygvägen, kände dock inget vid ventilen och såg ej hålet. Det andra däcket fungerar dock bra att pumpa, så handhavande fel från min sida verkar osannolikt. Jag har ett vagt minne av att jag någonstans läst att det kan vara svårt att pumpa ett helt tomt däck med presta-ventil. Men det kan lika gärna vara något jag inbillat mig. Minns jag rätt eller fel?

Av LeCorbusier
Skrivet av LeCorbusier:

Hej, om en pensionär har en kapitalförsäkring som betalar ut 5000 i månaden (utöver den vanliga pensionen) kommer denna utbetalning ses som inkomst? (och därmed förbättra sannolikheten att man får ett bolån).

Nu har jag kollat med SBAB. De räknar inte med kapitalförsäkring.

Av LeCorbusier
Skrivet av Litenskit:

Det är vad jag förstått nästan omöjligt för en person som uppnått pensionsåldern att få bolån oavsett inkomst av den enkla anledningen att risken för att de avlider innan lånet är betalt är överhängande.

Nej, det är det inte alls omöjligt, även om det är svårare. Lita på mig.

Av LeCorbusier

Hej, om en pensionär har en kapitalförsäkring som betalar ut 5000 i månaden (utöver den vanliga pensionen) kommer denna utbetalning ses som inkomst? (och därmed förbättra sannolikheten att man får ett bolån).

Av LeCorbusier
Skrivet av MakubeX:

Jag går i tankarna att köpa en nyproduktions lägenhet.
Eftersom företaget som bygger och säljer lägenheterna har sagt att dom ska stå för hela 2021s avgifter till föreningen och köpa alla lägenheter som inte blir sålda senast 6månader efter inflyttningsdatum och betala avgiften tills dess dom få blir sålda.
Ska prata med bankmannen på måndag, min ekonomi står stabilt, chef på it-företag och corona har inte slagit oss någon nämnvärt.
Jag själv kommer lägga undan avgiften jag skulle ha betalt varje månad till föreningen 2021 och ta utav det nästkommande år när man ska betala, frågan är, hur tror ni bankmannen ser på att ansöka om amorteringsfrihet sålänge som det går, för att ta dom pengar till "kassan" där jag lägger föreningsavgiften för att ha det som buffert/betala förening till?
Går in med ca 1/3 av bostadesvärde direkt vid köp.

Det finns risk att byggaren/bostadsutvecklaren konkar och då står du där med lång näsa ändå.

Av LeCorbusier

Huawei känns lite osäkert givet att Trump tror att de är spioner...

Av LeCorbusier
Skrivet av Petterk:

Det är ju bara att köpa något midrange var 2-4 år. 1000-4000 kr-klassen.

Enligt min åsikt är det inte riktigt miljövänligt att slita/slänga i det tempot.

Av LeCorbusier
Skrivet av lillaankan_i_dammen:

Varför måste du byta Android telefon efter 3år? Android telefoner från runt 2013 går att använda med de flesta tjänster som bankid, switch och liknande än idag. Det stora problemet är dock att de är superslöa och man kanske prioriterar bättre säkerhet.

Jag vill ha säkerhetspatchar levererade utan alltför mycket trubbel...

Av LeCorbusier
Skrivet av medbor:

Varför är det inte ett alternativ att uppgradera efter 3 år? Tror du kan spara pengar på att välja den rutten.

Se till att köpa ’årets’ iphone med senaste processorn, annars får du dra av år av support på totalen. Kollar man t.ex på iphone 7/8 som fortfarande säljs nya kommer inte supporten på dom räcka till 2024 troligen, utan bara på 11 serien.

En tre-fyra år gammal iphone brukar batteriet bli dåligt, men framförallt tycker jag kameran var dålig senast jag var i den situationen (relativt frugans fräschare telefon på den stunden alltså), men den är ju oftast bättre än från början för bättre bildbehandling uppdateras i med nyare mjukvara.

Skickades från m.sweclockers.com

iPhone 5s supportades i 6 år, 2013-2019. Det är mkt bra. Jag hade en sådan i jobbet och batteriet höll tre-fyra år. Den blev aldrig seg givet min användning. Ska jag istället köra Android spåret och byta efter tre år, så måste priset på telefonen vara hälften av motsv iphone. Riktigt så stor skillnad är det väl inte mellan jämförbar Apple och Androidlur?

Av LeCorbusier

3 år på Pixel tycker jag inte är särskilt länge, jo jämfört med vissa av konkurrenterna är det ju länge, men jag vill helst kunna använda telefonen 5 år och då vara säker på att telefon inte har stora säkerhetsluckor som inte patchas.

Än så länge lutar jag nog åt iPhone, även om jag gillar Android.

Hur är det med nya telefoner i Androidvärlden, går det att byta batteri utan att anstränga sig? Eller är det lika omständligt som på en iPhone?

Av LeCorbusier

Välja mobil som håller länge - riktigt länge

Hej!

Efter något decennium där arbetsgivaren tillhandahållit telefon behöver jag nu en privat. Budget 6000-9000. Jag vill ha en telefon som håller länge, i det avseendet att den får uppdateringar/går att uppdatera. Jag brukar inte tappa eller tvätta telefoner, så de fysiska egenskaperna kan vi bortse ifrån. Samtidigt vill jag inte lägga mer pengar än nödvändigt. Total Cost of Ownership ska minimeras.

Ska man tro detta så är det ju Apple som gäller:
https://pcforalla.idg.se/2.1054/1.698417/mobiler-os-livslangd

Men å andra sidan så kanske det för många andra Androidtelefoner finns "icke officiella uppdateringar"/androidversioner? Jag har dock begränsat intresse av att lägga tid på detta, ska jag installera något icke-officiellt ska det ändå varit stabilt och välfungerande.

Vad tycker ni?

Av LeCorbusier
Skrivet av Kakann:

Och robotar tar över alla fabriker, självkörande bilar etc. Varför inte bara säga som det är, att man är orolig och gärna vill sitta ner och prata igenom hur allt går till? Då garanterar jag att du (iaf hos mig) får en tid, men drar man "byta bank"-kortet så fort det är något som inte passar så kommer jag utgå från att personen kommer byta bank inom kort iaf.

Förstår att jag ställer upp på frågor här visar att jag är dryg och "inte förstår min plats", jag tackar för mig i tråden. Det var trevligt ganska länge!

Kakan! Du och den här tråden är alldeles för bra för att inte uppdateras av dig! Hoppas verkligen du bortser från oberättigade påhopp och fortsätter att göra en utomordentlig insats!

Av LeCorbusier
Skrivet av Giddelito:

Hej!

Jag sitter i dagsläget och har pillat ihop ett Excel dokument med en hel del uträkningar etc. I det dokumentet får jag in en massa värden där jag beräknar, standardavvikelse, toleranser, övre och undregränser samt spridning på värden ur en talserie. Vet att detta är väldigt simpelt i ett program som minitab. Men i dagsläget vill jag inte betala för det när det finns excel att tillgå.

Det jag vill skapa i dokumentet är att jag vill kunna skapa en "knapp" som visar normalomfördelningen, spridningen, samt undre och övre gränser. Tänker att det borde gå att programmera in en liten knapp som gör denna grafen. Dock har jag ingen aning om hur jag ska göra detta. Så om någon vet eller har tips/ideer så får ni gärna hojta till.

Tack på förhand!

Vissa av de funktioner du nämner finns ju inbyggda i Excel, t ex standardavvikelse (STDDEV) och normalfördelningen (NORM.DIST), undersök om det är tillräckligt för dig. Själva programmeringen kan ju göras med VBA, det har låg tröskel.

Själv skulle jag dock tryckt in allt i en databas och kanske använt R.

Av LeCorbusier

Du skriver ju att du fakturerar och då låter ju som om du är ngn form av företagare. Företagare i Sverige får oftast betalt efter 30 dagar, men det finns storföretag som satt i system att betala fakturor efter 120 dagar. Förhoppningsvis på väg bort nu.

https://www.svensktnaringsliv.se/fragor/regelkrangel/storbola...

I Sydeuropa brukar man vara ännu sämre på att betala i tid, så jag tror du ska skatta dig lycklig med dina korta betalningstider.

Av LeCorbusier
Skrivet av anon159643:

Btw jag har polare som jobbar lite med ekonomi och kan ser justitia kreditinformation. Typ alla större företag är med, ofta för rena struntsaker som att ha hyrt en bil. Privatpersoner är det också med hur många som helst av rena struntsaker.

Du har rimligen rätt i att alla större företag är med. Om ett storföretag hanterar tusentals fakturor varje månad kommer någon faktura förr eller senare rendera en betalningsanmärkning, eftersom den som skulle attestera var på semester eller något liknande. Dock så är det ingen som bryr sig om Volvo eller Spotify har en betalningsanmärkning. Leverantörer och banker gör affärer med dem ändå.

För privatpersoner är det en annan femma, en betalningsanmärkning kan göra livet ganska knepigt, så jag tycker inte man bör bagatellisera det.