Inlägg

Inlägg som GinTonic har skrivit i forumet
Av GinTonic

Finns inget värre än You Tube just nu..spottloskan sitter väldigt löst...

Att tvingas se 5 sec klipp kan jag acceptera...att tvingas se ett 30 sec klipp efter att ha tittat 25 min är kräkreflex när man väljer back och klippet försvinner...hoppas beslutsfattarna på YT får många parkeringsböter eller värre. Man hoppas att deras bilar får punktering och att deras grillar bränner grönsakerna för de tror säkert att de gör ett bra jobb (vilket de så klart inte gör) så fkcing bad for humanity att de är beslutsfattare hos YT.

En dag hoppas vi alla att de inser hur illa det blev..YT var en bra plattform att se och sprida inof..btw...prova att klicka på ett meditation clip...4K mysvideo som efter 3 min ska sälja IKEA möbler...amazing irriterande.

Av GinTonic
Skrivet av anders190:

Hej, lillasyster som skriver här. Min bror gick tyvärr bort tidigt på morgonen den 12e maj på sjukhus med hela familjen vid sin sida. Otroligt nog var den här plattan olåst och lösenordet här sparat, annars hade vi gått miste om mycket viktig information inför begravning och bodelning som han inte hunnit skriva ner på andra ställen. Han skrev i sina böcker men jag är också in här och läser det han skrivit när jag behöver tröst och vill höra hans "röst". Tack för all peppning och omtanke ni gav honom, jag är er evigt tacksam.

Hej lillasyster..här är en annan Anders som tyvärr inte kände din bror...

Otroligt jobbigt och all smärta har jag själv upplevt så jag vet hur det bränner igenom allt och hur förlamande det är. Fick prostatacancer vid 39 års ålder men har så här långt överlevt så jag vet vilket jvla ok som hänger över en när man funderar på hur det ska gå med barnen och om man får överleva. Samma skit var det när min älskade mamma dog knall och fall och man inte kunde logga in på mobil eller dator. På det dessutom en morbror som älskade vara hemlighetsfull så när han dog så kunde ingen ens öppna mobilen och ringa alla bekanta om att han dött. Hur knasigt är inte det?

Tänk på era anhöriga (alla ni andra här på forumet) och var inte så jvla hemlighetsfulla för det drabbar bara anhöriga och det är inte kul mitt i sorgearbetet att ta hand om sån sh-t.

Tack lillasyster för du mitt i den yttersta sorgen lyfter upp upp en så viktig sak som att anhöriga måste kunna logga in om det trista händer.

Själv orkade jag inte ens starta upp mammas datorn på tre år efter hon dog. Jag har fortfarande en flyttlåda efter 7 år som jag inte ens fortfarande orkat ta hand om för energin finns inte riktigt där. Annat på TV och i världen blir plötsligt väldigt ointressant och oviktigt och det är bara människor som varit med om liknande som kan relatera till det. Resten verkar tro de är odödliga och det trodde jag också innan jag fick en reality check.

Jag fick en blå plastsäck med min mammas saker i handen mitt i natten på södersjukhuset med instruktioner om att "lägg allt i frysen i tre dagar" för vi hade en uteliggare här för några timmar sen som spred vägglöss så för säkerhets skull bör ni frysa hennes saker...vilket vi gjorde..både plånbok, glasögon och nycklar...helt knasigt så här efteråt. Hur många vägglöss bosätter sig på ett par glasögon?

Tack för ditt inlägg och säg till om det är något jag kan hjälpa till med trots att jag inte kände din bror...sorg och smärta gör lika ont hos alla och det tar tid att komma vidare.

Av GinTonic

En pint öl i London kostar idag £7,50 = drygt 100 kr så om man betalar motsvarande 5 pint öl i månaden så får man väl vara glad med att det är ok med bredband för 500-600 kr? Ölen dricker du vid 5 tillfällen och bredbandet har du 24/7.

1995 kostade en pint £2,50 vilket motsvarade 30 kr då.

Har för mig att jag betalade 299 kr/mån för ISDN 128k 1998 och var glad för jag slapp koppla upp mig med 48k modem.

Sen kan man fundera på vad är prisvärt? Vad kostar det att gå på en Premier League match?

Vad kostar det att gå på en Taylor Swift konsert?

Vad kostar en 3 år gammal elbil? Är den billig, prisvärd eller fortfarande dyr?

En 42" plasma TV i början av 90-talet kostade 60 000 - 70 000 kr och idag får man 50" för 5000 kr.

Dricker du en liter mjölk eller en energidryck av känt märke om dagen kostar det dig ca 600 kr/mån

Är 500-600 kr/mån för bredband då dyrt?

Att några få idag får bredband för 100 kr/mån är kul för dem till hyresvärden/brf föreningen inser att det är för billigt och höjer.

Av GinTonic

980 ti - mest bang for buck
1080 ti - mest bang for buck
3080 12GB - fanns inget annat under pandemin...var tyvärr galet dyrt m 19 000 kr. Köpte för 1080ti inte var tillräckligt längre.
4080 Super - mest bang for buck för 15k (ProArt för minimalistisk storlek och jag ville inte ha massa LED-blinkande)...4070 var inte tillräckligt lyft jämfört med mitt amatörklockade 3080 och 4090 kostar 10k extra vilket man kan bygga en extra backup dator för. Orkade inte vänta på 5000 serien.

Next? Troligtvis 5080...eller vad den kommer att heta om prestanda är +50%...annars väntar jag ett par år på 5080ti/super eller vad det då heter...kommer inte köpa ett grafikkort igen för +20 000 kr när det motsvarar 50% av bygget. Kan vara ok m 15 000 kr för maxad upplevelse men 20-25k är lite fånigt för 10-15% extra power...att ha råd är inte samma sak som att vilja ta sig råd...

Hoppas på en fortsatt konkurrensutsatt marknad med flera tillverkare för det håller nere priserna. Så därför hoppas jag att AMD och Intel fortsätter att utvecklas även om jag själv är en sucker för Nividia. Vem vet...om 5 år kanske vi alla här diggar Intels senaste grafikkort och att Nividia har fallit på eget grepp?

Bara för att det finns elbilar från Kina som kostar 1 mille innebär inte att de automatiskt blir storsäljare. Tillverkare som försöker maxa prisnivån för mkt kommer förr eller senare att uppleva att konsumenter givetvis väljer billigare lösningar om de kan.

Ska bli intressant att följa vilka bilverkstäder som kan/kommer att kunna reparera en 30 år gammal bil från en tillverkare som funnits 5 år före tillverkningsåret. Det kanske kommer fungera kanon...eller inte.

Av GinTonic

Det är tufft att vara chef...du får lite mer i lön och massor av mer krav från ledningen och samtidigt tycker en del att man som chef ska sköta sitt och inte lägga sig i.(vilket faktiskt är en del av uppdraget med att vara ansvarig)

Även chefer är människor som gör fel och rätt och ibland tar konstiga beslut (som ibland kommer högre upp från ledningen). Tror att om alla här provar på att vara chef i ett år så inser man att det inte är så lätt att vara alla till lags (både uppåt och neråt) och samtidigt nå uppsatta mål.

Håller med om att man inte ska ska köra med micro-management för då gör man inget annat än att kontrollera andra. Delegera, delegera och delegera och se till att finnas där när stöd och hjälp behövs. Dessutom måste man var rak och ärlig och inte undvika jobbiga samtal eller att säga ifrån. Ärlighet varar längst även om alla inte alltid uppskattar det som sägs.

Att erkänna när man har fel och vara mer ödmjuk lär man sig förhoppningsvis med åren, det finns ingen enkel bok "How to always be successfull managing your Staff for Dummies" att hålla sig till. Man gör fel då och då på vägen men sett över 40 år får man hoppas att det blir fler bra år än dåliga år.

En sak jag lärt mig är att ALLA kan vara chefer när tiderna är goda och allt rullar på utan problem...de bra cheferna ser man tydligare när det är tuffare tider och jobbiga beslut som måste tas.

Av GinTonic
Skrivet av Shoopdawhoop:

Av dina kommentarer att döma låter det mer som att du är en high-end konsument än en ”Bang for the buck”-person. Och det är absolut inget fel med det, har man pengarna så är det ju bara att köra.

En kylare för 500 (peerless tex) räcker gott och väl, en corsair nätdel på 850w är definitivt tillräckligt för bygget i fråga, bara som exempel. Vill man lägga extra pengar på extra prestanda så är det bara att köra, men de flesta som bygger idag väljer hellre att hålla sig inom sin budget och lägga en stor del av den på gpu, just för att det ger mest ”Bang for the buck”. Jag är mest förvånad över att allt du kunde påpeka så påpekar du nästan alla delar förutom chassit, som var det enda jag kände att ”oj här har dom snålat lite väl kanske” 😂

Kan hålla med dig där...jag var nog lite för dåligt påläst om chassiet. Kan även hålla med om att jag (i alla fall nu) har möjligheten att ta mig råd om jag vill...men det innebär inte att jag automatiskt köper saker utan att känna att jag får "bang for the buck".

Intressant att en kylare för 500 kr funkar så pass bra, jag trodde man var tvungen att hoppa upp till runt 1000 kr i alla fall för att få något som kyler bra och inte låter som en hårtork.

Jag är givetvis genuint intresserad av att förstå om jag missat något när jag valt Intel över AMD...det är förhoppningsvis inte sista datorn jag bygger och vem vill inte maxa prestanda till minsta peng? Alla vet att saker kan och garanterat kommer gå sönder så då vill man kanske helst inte köpa ett Asus 4090 Matrix Platinum för 40 000 kr som läcker tre dagar senare.

För inte så länge sedan tänkte jag bygga en extra backup-dator med billigaste moderna komponenterna (borträknat GPU) men jag tyckte inte det blev så mkt billigare med vare sig Intel eller AMD av senaste gen (det var inte så att man sparade massor av pengar mellan Intel och AMD på instegslevel) så jag körde på mitt gamla asus z170 pro gaming med mitt första M2 ssd i mitt gamla Phantek Enthoo Evolv ITX och min gamla trotjänare Asus 1080ti. Inte maxat med dagens standard men klart billigare om någon av de andra datorerna hemma skulle sluta funka.

Låter som det var evigheter sen men den byggdes ursprungligen 2016 och där och då var den hyfsat vass. Så ser man på kostnaden så blev backup-bygget "gratis" då jag kör på gamla saker som redan fanns på hyllan.

Har även ett 1660 super grafikkort som används när något strular och man behöver kolla om det är skit bakom spakarna eller om grafikkortet faktiskt pajjat. Mitt gamla 1080ti fick ta en 3 veckors resa till "renovation-heaven" vid ett tillfälle och då var det kanon att kunna byta kort men sen dess funkar det bra trots att det idag bara används som backup.

Av GinTonic
Skrivet av AxxT:

Men du förstår väl att alla KAN eller vill INTE lägga mer än vad som behövs. Varför ska man lägga 4K på ett moderkort, sedan 2K för kylning om man bara tänker spela?
När prylar för totalt ca 2000:- kan göra jobbet.
Helt onödigt!
Spara pengarna och lägg dem på GPUn eller CPUn.

Du verkar vara en sådan ska ha det bästa, även om en kylare för 500kr gör jobbet.

Jag är själv liten sådan. Men för att jag är sådan betyder det inte att alla behöver likadan över prisade komponenter

Kan man spara flera tusen och ändå få en riktigt bra dator med billigare komponenter, GO FOR IT!

Alla ska kunna råd att äga och köpa en dator för realistiska summor, inte 30-40k..
Dem som har råd med det, struntar totalt i att en titta på en kylare tex för 500:-
Och sorterar priset på dyraste, och väljer den som kommer längst upp, typ.

Förstår och köper resonemanget att där man kan ta shortcuts så ska man göra det. Att alla KAN och vill INTE vill vi väl alla hålla oss till...eller?

Bara för jag lagt lite mer pengar här och där under åren innebär väl inte att jag är en "sådan"? Lite väl mycket förutfattade meningar...if u ask me.

Jag har alltid velat ha mest "bang for the buck"...

Så om du undrar om jag gillar att pröjsa extra för ingenting extra så har du fel...det är just därför jag alltid ställer frågor som en del tydligen tycker är konstigt...

Håller med att alla ska ha råd att kunna ha en dator för realistiska summor...själv sparade jag alla mina pengar från sommarjobbet så jag kunde köpa en Amiga 500 för 6000 kr plus en separat hårddisk för 4000 kr 1987 vilket idag borde motsvara 30 000 - 40 000 kr så historien lär upprepa sig igen och igen så vill man ha något så kostar det alltid mer än vad man egentligen vill betala.

Av GinTonic
Skrivet av Thomas:

Gissar på att du inte kollat många processortester på sistone?
Speciellt i spel så ligger AMD i regel bäst till i rå prestanda, trots det lägre priset och långt lägre effektförbrukningen.
Det var länge sedan bara AMD-fans/"anti-Intel" köpte AMD; det gällde främst innan Ryzen kom 2017, men det har gällt extra dåligt sedan c:a 2020 då Ryzen 5000 släpptes och konkurrerade på riktigt i spel.
De som bygger speldatorer och köper Intel nu är snarare de som ser AMD som sämre/billigare eller "alltid köpt Intel" och inte vill ändra på det.

Se SweClockers speltester i recensionen av Intel 14900K:
https://www.sweclockers.com/test/37338-test-intel-core-i9-149...

AMDs 7800X3D slår Intels 14900K i 6 av 7 tester i 1080p, och i testet 7800X3D förlorar så är det fortfarande AMD som är i topp med 7950X3D. Så 7 av 7 vinster i spelprestanda till AMD.
Detta trots att 7800X3D kostar c:a 4350-4500 kr och 14900K kostar c:a 6900-7500 kr just nu.

Ok, köper det men varför har Intel 70% och AMD 30% av marknaden när man kollar på Steam om AMD är så mkt bättre?

Vill gärna förstå varför jag köper Intel (som tydligen är så mkt sämre under alla år). Att lägga till 2000 kr extra vid inköp av en ny processor motsvarar egentligen bara två besök på närmaste pub eller att tanka bilen 1,5 gång så det kan inte handla om att spara just de kronorna för då kan man enkelt hålla sig hemma en pubrunda extra eller skippa en runda med bilen på stan för att ha råd om det var just pengarna det handlar om.

https://www.statista.com/statistics/265020/pc-processor-usage...

Däremot förstår jag om det drar iväg tokmycket pengar. Jag köpte inte en 4090 för den kostade 10 000 kr mer än den 4080 Super jag köpte för där drog jag min personliga linje över vad det får kosta. Köpte sen tidigare en 3080 12 GB för 19k under pandemin som jag nu ramat in och monterat på väggen för att påminna mig om hur fcked upp alla uppgraderingar egentligen är.

Är det samma sak även för en processor i valet mellan AMD och Intel? Vad jag kan se är att en intel kostar 2500-3000 kr extra och är den då 30-40% sämre? Eller är det mer tycke och smak och kanske "latest trend" som styr? Imorgon är det kanske en annan flavour?

Av GinTonic
Skrivet av rwkk:

Amd har blivit populärare än Intel nu ja. Inte pga priset utan att prestanden nu är bättre.

Står klart och tydligt lägsta pris för 4080super Tuf. Finns andra modeller till det priset, eller lägg till 1k som du säger.

850w räcker till vilket normalt bygge (alltså 1 grafikkort) som helst med amd processor. Men du kanske kör 14900k och då behöver man 1000w haha. Enligt mig är 850w t.o.m för mycket för de flesta och folk tar i med behovet av större marginal. Men att gå under 750w är ofta inte lönt då man inte sparar mycket. Jag har ett 750w och kan köra rtx 4090 utan problem, men vi får se hur mycket 5090 drar.

Ssd ja.. nej, inte värt att byta, men de kingston är bra och samsung är inte värt extra priset. Tvärtom blev jag lite förvånad av artikeln att mest rekommenderade inte är någon budget ssd, men det är för att det konstant ändras vilket som är billigast. Även kc3000/fury renegade är overkill för de flesta.

Kylaren är absolut ett budgetalternativ- och bland de bästa luftkylarna. Typ en eller två grader varmare än noctuas bästa- har man en sån krävande processor och att det spelar stor roll bör man ändå köra med Aio. Igen, för 7800x3d, den bästa gaming processorn just nu, räcker luftkylaren mer än bra nog och helt tyst. Men kanske inte för 400w 14900k.

Clear cmos knapp är inget stort för mig men däremot är usb flashback grymt bra i nödens stund.

Köper resonemanget....good points...

Enda invändningen är valet av luftkylningen för 500 kr då jag personligen istället skulle köra på på en Arctic Liquid 240 för 500 kr extra.

Bygger man något så kan man ta shortcuts på vissa ställen men kanske inte på kylningen?

Arctic funkade perffo för mig innan jag bytte till till en Phanteks Galcier One till mitt mini-bygge. Har man tillräckligt med space i chassi är en Arctic kanon...verkligen bang for the buck. Phanteks kostade dubbelt men jag hade inget val pga utrymmet. Arctic fick inte plats när det blev lite väl trångt så den har jag idag som backup om något krånglar.

Av GinTonic

Jättebra artikel...det behövs fler liknande artiklar kanske en per kvartal för att hänga med i förändringarna.

Nu till mina 2 cents...

AMD vs Intel.. - har kört med Intel i alla mina byggen sen 2012. AMD har alltid varit lite billigare och mer populärt bland byggare men säljs det mer AMD än Intel? Har aldrig känt att jag i vardagen får ut mer för den lite mindre kostnaden. Får intryck av att AMD köps av "anti-Intel" och de som alltid vurmat för AMD snarare än att det alltid ger mest bang for the buck. Jag är så klart biased och kan så klart ha fel men jag skulle så klart ha bytt till AMD för länge sen om jag känt att det gav så väldigt mycket mer fördelar annat än att prislappen som var lite lägre eller att man kunde överklocka lite mer. Eller har jag missat något?

Val av Asus 4080 Super TUF för 13000 kr...good luck in finding it...det känns idag orealistiskt..lägg på en tusing så känns det mer realistiskt.

Nätaggregat och SSD låter spännande men väljer man verkligen ett 850w Corsair om man vill maxa ett nytt bygge? Känns lite snålt att lägga 1000 kr på ett 850w nätaggregat om man lägger 30k på att bygga ny dator idag...eller är det bara jag som tycker så? Själv blev det ett aggregat för 2000 kr för att vara säker på att effekten räcker.

Gällande SSD så är jag en sucker för Samsungs Pro series men jag antar att Kingston gör lika bra jobb för 500 kr mindre...mitt gamla 950 Pro tuffar på lika bra idag så just nu känns det inte aktuellt att byta märke men man kanske ska prova. Ett Samsung 990 Pro kostar 500 kr mer än Kingston i artikeln.

Processorkylare...valet här känns som ett budgetalternativ för den som inte vill lägga mer pengar. Det kostar 1000 kr mer att välja de bruna fläktarna eller deras Black version och den vet man att den gör sitt jobb. Vill man verkligen köra på en 500 kr fläkt på en 25 000 kr dator? Är inte kylningen värd mer än så? Själv brukar jag räkna med en kostnad på 1500-2500 kr för kylning för ett bygge som kostar runt 30 000 - 40 000 kr. Är det jag som tänker fel?

Chassi - personal preferences...svårt att säga vad som är bäst för alla här. Gillar Phantek men alla chassis har sina egenheter.

Moderkort - mitt bästa val var knappen på baksidan av mitt Asus för BIOS och Clear CMOS...underlättade enormt när jag hade lite problem. Enklare kort funkar också men kräver lite mer av användaren. Kan tycka att man snabbt hamnar på närmare 4000 kr snarare än 1500-2500 som nämns i artikeln när man vill ha senaste features och funktioner...

Tack för en bra artikel även om jag personligen har lite invändningar...

Av GinTonic

https://www.amazon.se/dp/B093C18W9P?ref_=pe_24982401_51800962...
Duratech laddbara för 367 kr har funkat bra så här långt.

Av GinTonic

Gloriuos Model O2

+ lätt
+ lätt
+ lätt
+ glider lätt
+ när batteriet är laddat känner jag ingen skillnad mot trådbundet
+ kan vara fördel att man kan byta plastbit enskilt mellan vä och hö sida. Gammal Razor gick inte att använda när vä knapp slutade funka. Hittade inga utbytesdelar heller så en tusenlapp för 10 år sedan var bara att skicka till återvinningen
+ DPI massor att välja...
+ Lift-off distance/Debounce Time/Motion Sync/Polling Rate...ok

- smulhål, damm kommer nog inte igenom men garanterat smulor från en Wasa knäckemacka
- glapp ibland...nog eget problem där jag måste koppla bort sladden och plugga i den för den av någon anledning förlorar signalen ibland
- ett dygn med wireless snor batteritid så jag kan in alla fall inte köra 48 tim non-stop med2.4Ghz wireless på
- för få knappar för MMOS
- vad händer om utbytesdelar till vä/hö-knapp inte finns när man behöver det för att fire-knappen klickats på för många gånger?
- DPI-val varför behöver jag så så många val?
- Lift-off distance/Debounce Time/Motion Sync/Polling Rate...ok

Köpte min för 650 kr och tycker den gör ett bra jobb för Logitech drar iväg i mer pengar och jag har 3-4 gamla Logitech för samma pengar som inte gjort jobbet bättre.

Slutbetyg är 4 av 5 om man kan köpa den för 700 kr...tittar man på bäst-i-test för upp till 2000 kr kan man ställa högre krav...
https://www.gloriousgaming.com/products/model-o-2-wireless-mo...

Har fått suger-fett betyg av användare på Inet men jag har inte upplevt samma stora problem så att den ska ha betyget 1 av 5.

För att svara på din fråga om dina val tidigare i tråden så tror jag att jag skulle valt:
https://www.inet.se/produkt/6610845/logitech-g502-x-svart

Den verkar just nu vara mest bank-for-the-buck...

Glorious är inte värd sitt priset om den kostar 1400 kr och att köpa en mus för 2000 kr är som att köpa trådbundna hörlurar för 5000 kr och fastna med tråden i ett dörrhandtag efter en vecka...det skapar bara tandgnissel när man sliter av tråden på något dyrt.

Köp en billigare mus och byt oftare i så fall. Köp en ny G502 om året så är den alltid fräsch och i slutändan har du ett par backup G502 om och när du behöver....

Av GinTonic
Skrivet av makatech:

Jag antar att ni blueray fanatiker ofta ser om samma filmer, annars har jag svårt att se poängen med att äga ett fysiskt ex. Själv när jag ser på film tycker jag (oftast) det är roligt att försöka hitta något nytt men vi är alla olika.

Jul, påsk och midsommar är varje år. Det ena utesluter inte det andra. Klart man ser om igen..menar du att du bara ser på nya Hallmark julfilmer varje år? Var är traditionerna? The Elf måste alla julfantaster se varje år på samma sätt som Kalle kl3 på svt.

Jag i alla fall ser alla nya filmer jag kan där man kan och sen ser jag om de bästa igen och igen och igen över tid. Såg Star Wars 1979 11 ggr på bio och första Indiana Jones på bio 1981 5 ggr och ET 3 ggr.

Hänger inte riktigt med i ditt resonemang...så du menar att du aldrig ser om något avsnitt på en serie eller film någonsin? I så fall förstår jag att du inte vill ha fysiska ex. och det är väl ok men sån är inte jag i alla fall.

Skulle nog inte ha biosalong om jag inte gillade att titta flera gånger på filmer för det blir dyrt annars. Billigast hade nog varit att piratkopiera allt sedan 1995 och köra på gammal tjock-TV datorskärm men det verkar väldigt tråkigt.

Birdy NamNam...som vi säger som tittar flera ggr på en film....

Av GinTonic

https://www.ginza.se/ är ett to-go-place (sen +50 år) för vinyl och sen även filmer. Har inte köpt där senaste åren men stöd deras verksamhet för de brukade även ha lite mer udda filmer.

De flesta ställen för lite smalare filmer har minskat, även mitt favvo-ställe i London för de tjänar mer pengar idag på vinyl än udda filmer.

https://www.media-dealer.de/ kan också vara en möjlighet men har inte provat.

Av GinTonic

Sorry för att jag triggas av ämnet men om någon av er någonsin sett på en live-konsert på 4K Blueray som är rätt mixad så finns det ingen återväg. Som de sa i Nilecity...det finns inga genvägar till det perfekta ljudet. Shit vilket gung det kan bli...

Den som har en vass subwoofer bör köra Bladerunner 2049 som test då det i början av filmen händer saker som gärna vill maxa vad subwoofern klarar av genom att gå ner till 18-20 Hz så att allt som sitter löst på väggarna skakar som f-n. En fysisk upplevelse...inte bara för öronen. En Buttkicker kan så klart skaka om soffan som komplement men en stor sub kan flytta luft och det är fysikens lager som gäller.

Jag har även körmusik från en Kyrka i Norge på Bluray som ger rysningar för det låter som man är där när de sjunger så vackert.

Kör även Djungelavsnittet från BBC Planet Earth på Bluray 4K och blunda så upplever kroppen som att du är där i djungeln...allt går att uppleva med enklare utrustning än vad vi har men the bottom line är att ljudet är viktigare än vad man tror så kör man streaming via Tvns inbyggda högtalare så är det ok men då ska man inte förvänta sig underverk. Det är bara om man vill nå nästa steg i upplevelsen som man behöver mer påkostade hörlurar eller ljudsystem.

Av GinTonic

Har inte läst hela tråden men byggde min första biosalong i gillestugan i huset 2001 med 100 kg Sony CRT 1252 i taket samt 5.1 ljud från en Denon 5x100w stärkare och 10" Sony sub och 576p DVD samt SVHS för lite gamla VHS band vi hade.

Nu 23 år senare kör vi med 11.2 ljud m Atmos samt 16" SVS och 9x140w Yamaha + slutsteg 3x300w för frontarna samt en Sony 4K i taket och så klart 4K Bluray

Allt en enorm uppgradering genom åren...svårt idag att få en bättre upplevelse i de flesta normalstora biosalong än hemma.

Genom åren (framförallt mellan 1998-2015) köptes massor av filmer på skiva (tror vi har typ +1500 filmer hemma plus en massa dubbelköp för jag glömt att jag köpt en viss film) och dessa är vi idag glada över för den stora skillnaden är just ljudbilden.

Köpte även en del 3D filmer för de är lite kul att titta på då och då.

Många filmer hemma är uppgraderingar från VHs till DVD och sen till Bluray och nu 4K. Klassikern som Cameron gjorde Aliens har jag på uncut version VHS, Extended version SVHS samt DVD, Bluray och nu 4K...så nördigt men vem vil inte ha vassaste versionen?

När jag idag har alla streamingtjänster så kan jag ge följande punkter:

- Streaming är en extra komprimerad bild så oftast ser bilden på 4K Bluray bättre ut än 4K via streaming efter buffering. Det beror på hur bra grundmaterialet är.

- Ljudbilden från streaming är ibland så man börjar gråta...den är så dålig!!! En bra mixad 4K Bluray bombarderar dina högtalare för en maximerad ljudupplevelse...alla streamingtjänster kapar ljudet då det är det som kräver mest data så har ni bra högtalare i en flerkanalsanläggning så lär ni höra direkt hur hårt komprimerat ljudet via streamingtjänster är och hur illa kanalerna är separarade.

- Många filmer försvinner från streamingtjänsten när du vill poppa popcord och titta på en gammal film igen...det suger fett så man undviker det genom att ha ett fysiskt ex i sin hand. Ett exempel...kolla juifilmer...välj vilken klassisker som helst så de flesta försvinner under sommaren(inte i sig så konstigt kanske) men när det närmare sig vintertider så vill många streamingtjänster att man ska hyra samma filmer som sen är gratis kring jul. Mitt tips...köp dina filmer och ge fingret åt girighet....

- Udda filmer
...det här är streamingtjänsternas största problem. De vill med minsta kostnad göra så många som möjligt glada så man missar nisch-nördarna. Finns Ettore Scolas Fula, skitiga och elaka på någon streamingtjänst? Tror inte det...Singing in the Rain? Maybe...ett tag i bästa fall...man MÅSTE köpa alla filmer man vill se mer än en gång...så enkelt är det. Ett tips...kolla in Scolas film från 70-talet den ger en inblick i något som är långt från senaste Tik Tok-klippet.

Jag brukar köpa senaste 4K filmerna i en nerd-affär i soho London för £20 och det är värt varenda cent för jag kan kolla på filmerna när jag vill och behöver inte plötsligt inse att streamtjänstens visningsavtal går ut efter tre månader så filmen inte längre finns att titta på.

Så mitt tips är att KÖP DINA FAVORITFILMER!!!! Streamingtjänsterna får sen stå för det lättsmälta och senaste serierna man vill under en regnig dag eller helg.

KÖP FAVVOFILMEN = köp fysisk skiva om nu någon missförstod vad jag menade

Av GinTonic

Inge mer ökenlandskap...så torrt och beige...

Vill gärna ha ubåt som kan dyka upp stealthy och under viss tid vara spawn punkt till den blir bombad. Tänk ubåt som styrs av en spelare nära ställe som ska tas över och sen väller det ut spelare för att ta över. När motståndarna ser ubåten på kartan kan de styra missiler/robotar dit och då måste ubåten försvinna under ytan för att inte slås ut. Då gäller det att dyka upp någon annanstans för att kunna fortsätta ha det som spawn punkt.

Artilleri spärreld tillfälligt på viss yta...motståndarna får 10 sec förvarning och kan "gräva ner sig" på ett par sekunder. Bara otur(direkt träff) är dödligt, annars sänks bara health lite som effekt av att ha blivit utsatt. Blir man target flera gånger så minskar health mer så det är ingen bra idé att vara kvar en längre tid på stället. Att gräva ner sig gör att man inte kan skjuta på andra så man måste avgöra om man vill kunna skjuta eller överleva genom att gräva ner sig.

Kommer inte ihåg om det redan finns men små minor som inte dödar men som gör att man får blead effekt och har svårt att snabbt röra sig vidare. De kan spridas över större områden och motmedel är en viss apparat vid higher grade som kan identifiera och oskadligöra X antal per timme.

Kamoflagefunktion - att över tid restore health while resting...man kan inte rapportera eller skjuta men man kan gömma sig för att "slicka såren" bakom fiendelinjen. Enbart om någon kliver över en så blir man upptäckt och då har man en delay för att kunna försvara sig så det ska vara risky att gömma sig nära fienden.

I övrigt vill jag bara ha ett rifle som ger garanterat insta-kill per shot utan att ens behöva sikta....

Av GinTonic
Skrivet av Grumbledock:

Tror skribenten helt enkelt börjat bli lite gammal, finns gott om bra exklusiva i alla fall till de riktiga konsolerna...Switch och Playstation.
Sen är konsolen en dröm att äga. Alla spel bara funkar, du kan börja spela från kallstart på sekunder och aldrig en drivrutin som strular eller nått. Lätt även för de som inte är spelvana.
Näe, om något så är det den s.k. Gaming PC för 20lök som får stå och damma då det helt saknas skäl att använda den. De få indies som är bra (exklusiva icke indies existerar knappt) kommer ändå till konsol när de är färdiga.
Köper inte grisen i säcken eller Early Acess. Betalar inte för en sämre spelupplevelse.

Vi kanske lever i olika världar men en vass PC kostar +40K kronor idag och den brukar inte samla damm hos dem som köper en sån.

Kan verkligen rekommendera att köra MS Flight Sim med 4080 Super/4090 kort och mods på en 4K-skärm...väldigt naturtroget om man vill testa att flyga från Arlanda till Gardemoen..eller någon annanstans. Vi gamla kanske tycker det är kul även om någon +20 blir uttråkad för det händer för lite...

Av GinTonic

Håller med skribenten..wow faktor med PS1...Ps2 och PS3...sen dess...jättebra men inte revolution...

Kör fortfarande PS4 i biosalongen som uppdaterats 5 ggr sedan 2001 där PS4 uppdaterats till PS4 pro samtidigt som ljud och bild gått från 5.1 till 11.2 ljudkanaler med Atmos och bild från 576p till 4K.

PS5 har inte lockat alls...även om den säkert är bra. Vi tittade på PS5 men fånigt att överbetala under pandemin så vi sa "skip it" vi sk-ter i konsolerna hemma istället så sen dess har vi inte ens tänkt tanken om att vi måste uppgradera som vi gjort med övrig utrustning.

Av GinTonic

Kul glow...men vad gör man med rödvinsfläckar och överskummande öl eller läsk? Ett antal klibbiga GT under åren har musmattan förhindrat att förstöra bordet. Är den mer som en glas-skiva att köra med musen på?

Mindre coolt det jag använder men för inte så länge sen sålde K&Co musmattor för 5 kr/st så jag köpte en bunt i olika färger (rosa, vit, blå och svart)...så jag byter ungefär varannan vecka eller en gång i månaden när de blir för slibbiga/klibbiga...

Använder mattan även som coaster för mitt dricksglas så det blir lite klibbigt efter ett tag.

Tyvärr har K&Co höjt priset lite löjligt högt. Mattan var tydligen så populär så de höjde från 5 kr/st till 10 kr/st och sen snabbt till 20 kr/st och vidare till 25 kr/st och nu tydligen 40 kr/st. Har +10 kvar innan jag måste hitta annat alternativ för den på K&Co är INTE värd 40 kr/st. För 20kr/st är den bra förbrukningsmaterial...men knappast för 40 kr/st. Men för 5 kr var den ett fynd. Trots allt är det bara en tunn gummimatta med limmat tyg på ytan. Nothing fancy...och ska därför inte kosta så mycket som 40 spänn...

https://www.kjell.com/se/produkter/dator/datormus/musmattor/p...