Inlägg

Inlägg som mrE1 har skrivit i forumet
Av mrE1
Skrivet av Mervärde:

Jag håller med om att ARN i sin konstruktion är värdelöst. Ett oseriöst företag kommer inte bry sig om en rekommendation. Så är det ju.

Som företagare har jag läst en del utsagor från ARN, för att veta vad som gäller, och ibland är utslagen ganska underliga.
* Det är t.ex ok att som kund lämna tillbaka kläder som du använt.
* Du som kund är inte tvungen att betala returfrakten, även om det står i villkoren, om den är allt för hög. Gällde retur av soffa m.m. Det enbart för att företaget inte informerat om att det kostar en massa att skicka pallar med saker.
* Du som företagare har inte rätt att få omkostnader som frakt ersatta om kunden ångrat hela sitt köp, även om du beskrivit produkten till punkt och prickar eller om kunden faktiskt köpt varan förut. Ångerrätten är trotts allt för att du som kund kan kunna undersöka varan. Du som företagare måste betala tillbaka erlagd frakt.
* Även vid så kallade köp i ond tro, dvs kunden bör ha vetat att du inte kan få 100% i rabatt på en TV, är det säkert att du kan få ersättning från kunden eller varan tillbaka. Du måste nämligen kontakta kunden inom en viss tid. En månad var för lång tid.

Fast du har rätt i att de företagare som med uppsåt lurar sina kunder bör få näringsförbud alt böter.

Svarar på dina punkter utifrån att va konsument.

*Det ska va okej att testa en produkt allt annat bör va avdrag. Är varan uppenbart använt eller prislappen borttagen så kan man väl nekas retur idag.

*det är väl frivilligt med gratis returfakt? Men om man vill vara en spelare på nätet så är det en kostnad man får räkna med och baka in i priset som alla mer eller mindre gör idag.

*kund bör kunna ångra köp om giltig anledning finns, fel information/ avbokning innan order är skickad etc. Annars bör företaget kunna debitera frakt vilket en del gör om inte paket hämtas ut.
Köpa 20 par skor via Zalando och returna 19 par bör resultera i att kund får stå för både fraktkostaden hem och för returen.

*finns väl diverse skydd för felskrivning osv idag har man inte upptäckt sitt eget fel på 30 dagar kanske man får stå sitt kast. Är det förbrukningsvaror så kan inte kunden heller vänta allt för länge med att bruka varan. Är det omoraliskt att utnyttja uppenbara prisfel, absolut men 30 dagar borde vara mer än tillräckligt att upptäcka sitt eget fel.

För egen del handlar det om att ARN borde komma åt bluff företag/ dålig företag. Är man en ärlig spelare så bör man inte få allt för mångs orimliga anmälningar emot sig.

Av mrE1
Skrivet av F.Ultra:

Fast de flesta argumenterar ju från att det handlar om att bekosta verksamheten. Intressant nog så hade faktiskt ARN en avgift från början, vilket också är intressant för den avgiften togs bort för att det blev för dyrt för ARN att administrera hanteringen av avgiften.

Ja det är väl det du menar också eller har jag missförstått? Få in pengar för att få in pengar. Jag tror inte att dom gör det för att minska antal ärenden(som såklart ändå kommer bli effekten av att avgiften införs)

När var det här? Kan tänka mig att det kunnat bli en del admin under papperstiden men nu så är det väl bara för ARN att inte hantera ärendet förens pengar kommit in mot ärendenumret? Kan inte behövas speciellt mycket admin för det idag.

Av mrE1
Skrivet av Mervärde:

Jag kan tänka mig att faktisk ha riktiga domstolar som dömmer ut faktiska straff och inte en myndighet som ger rekommendationer. Faktiska lagkrav på rättelser.

Möjligheten finns dock idag, så kallade småmål, men en allt för stor kostnad för att riktigt små ärenden ska kunna gå den vägen.

https://www.hallakonsument.se/konsumentratt/avgor-tvisten-i-d...

"I småmål, det vill säga mål där tvisten handlar om mindre än 28 650 kronor, är möjligheterna att få ersättning begränsade. Den som vinner målet kan till exempel bara få ersättning för en timmes juridisk rådgivning. Det finns även gränser för hur mycket en sådan timme får kosta. Dessa begränsningar gäller även för europeiska småmålsförfaranden, det vill säga tvister som handlar om pengar och är gränsöverskridande inom EU."

Det kan vara en lösning på ärenden med lite större belopp än några hundralappar, men för att komma åt företag som säljer för säg under tusenlappen så hade det varit bra med ett bötessystem, Om ARN hade börjat ge böter vid förlorade ärenden och till slut näringsförbud efter x antal förlorade ärenden under en tolvmånadersperiod, så hade företag dragit sig för att komma ditt och kanske satsat på sin kundtjänst istället.

Skulle även kunna införa någon form av bötes trappa - fler förlorade ärenden per år desto högre böter per förlorat ärende.
Förtroendet för ARN hade höjts och om det fortfarande va en öppningskostnad på 150 kr för konsumenten så hade det sluppit onödiga ärenden.

Ser bara så många andra lösningar som är bättre än att smälla på 150 kr i anmälningavgift för konsumenten.

Av mrE1
Skrivet av F.Ultra:

Folk som kommenterar verkar ju för det mesta ha helt missat att detta inte är en avgift införd för att bekosta ARN:s verksamhet utan den finns enbart till för att minska på mängden ärenden. Det är alltså en ren bromsmekanism, inget annat.

tror det är ganska tydligt för dom flesta.Bara tråkigt att det går den vägen när det faktiskt finns något man kan göra och ARN skulle kunna bidra till en bättre och tryggare marknad för konsumenten.

Edit:Det som va tanken med ARN från början.

Av mrE1
Skrivet av Mervärde:

Så vill du få bort en mindre konkurrent är det bara att överrösta ARN med anmälningar som är osanna och vänta på att likviditeten i det företaget kollapsar och dom hamnar i obestånd. Låter vettigt...

Det finns väl sätt att få det att fungera. Säg att företag har upp 30 dagar på sig att betala från utredningen är klar. Då behöver det inte ligga ut med pengar eller betala in om det får rätt. Det måste väl ändå låta vettigt?

Är lösningen att ha det som idag bättre? Diverse skit företag lurar kunder.

Av mrE1

ARN är tyvärr ett skämt. Har haft ett solklart case där från dag 1 men som tog 6 månader att granska. Slutade med att jag lyckades lösa det på eget sätt.

Borde bli en ny lagstiftning mot företag som får för många anmälningar på sig. Skevt att det är kunden som ska ta dubbla smällar här.

Borde vara en 500 kr pantavgift/straffavgift att få en anmälan mot sig som företag, som det sedan kan få tillbaka om det får rätt i ärendet eller om ärendet blir nerlagd. Har det fel eller om ärendet utredds till kundens fördel så får företaget betala denna summa i böter eller få näringsförbud.

Om man vill göra det mer rättvist så kan privatpersoner få betala 150kr i pant/Utrednings avgift som tillfaller ARN om man bedöms ha fel/inte fullföljer sin anmälan. får man rätt återbetalas pengarna.

Finns många bluff företag där ute som tyvärr kan fortsätta lura privatpersoner dag in dag ut.

Av mrE1
Skrivet av Edin:

Tack alla som köpt! Vi ser till att SweClockers Drops ska bli ännu bättre och uppmuntra fler tillverkare och återförsäljare att ta fram riktiga erbjudanden till communityt. ”Riktiga” erbjudanden är en döende art och hårdvara är sjukt dyrt.

Till er som redan köpt och känner att tusan, det fanns sedan ett agg lite billigare på Inet (tack för att ni bidrar till att fler får komponenter billigt) kan ni PM:a mig bevis på köp så får ni 100 kr i pingvinstänger (min personliga favorit sura smultron) hemskickat <3. Roligast är väl om alla trollar alla och det kommer konsumenten till gagn.

Helt orelaterat - kan privat tipsa om denna luftrenare nu i pollentider. Köpt en till varje sovrum hemma plus en till morsan: https://www.netonnet.se/art/hem-fritid/klimat-varme/luftrenar...

Ps. Hög energieffektivitet är bra grejer!

https://www.netonnet.se/art/hem-fritid/klimat-varme/luftrenar...

https://www.electrolux.se/homecare/air-comfort/air-purifiers/...

Kan tipsa om att köpa ovan direkt från Elektrolux istället. Då kostar det 798 kr styck med deras 15%rabatt om man prenumererar på deras nyhetsbrev plus att man får yttterligare 5% rabatt när man beställer. Man får även hemleverans gratis istället för att det går via ombud.

Edit: 722 kr styck blev det tillslut vid köp av två stycken.

Av mrE1

Haha gillart. Inet trollar webbhallen. Detta och alla övriga Inet drops, plus deras support gör dom till vinnare i branschen.

Av mrE1

Budar 3000 kr. Hämtar. Finns kartong kvar?

Av mrE1

Användare: @superkall
Typ av affär: jag köpte
Tillvägagångssätt: hämtade på plats, betalning via Swisch
Produkt: Playstation 4 Pro

Positivt:
Snabb och smidig affär

Negativt:
inget

Slutbetyg: 5/5

Av mrE1

Annonsen är avslutad

Av mrE1

Playstation 4 Pro

Hej,

Letar efter en PS4 PRO. Ser gärna att den som säljer har säljomdömen här sen innan.

Hojta till om du har något liggandes som inte används. Kan hämta i Stockholmsområdet annars går frakt bra.

Mvh

Läs hela annonsen här

Av mrE1

Är ett fan av fallout serien bortsett från 76.Tycker serien överraskade positivt. Väldigt lättsam och hade kunnat vara lite mer seriös men tycker ändå att det funkar. 7/10 för min del.

Av mrE1

Budar 3000 kr för 4060. kan hämta

Av mrE1

Jag har två TV som blivit förstörda av solljus. Ena är en samsung the frame och andra en LG Oled.
I mitt fall så har det reflekterats ljus från grannarnas balkonger/fönster direkt mot TV apparaterna och resulterat i rejäla matta fläckar på panelen.
Så skulle inte rekommendera att ha TV i direkt Solljus eller mot reflektioner. Ska tilläggas att det har blivit fläckar under tiden TV apparaterna har varit avstängda så jag har löst det med att ha gardinerna nere konstant framöver.

Två andra TVs som inte stått i direkt solljus som fungerar fellfritt fortfarande.

Av mrE1

Har svårt att första att man försvarar företag som inte gör något extra för sina kunder (förtjänar ens goodwill)

Har haft många apple produkter genom åren men totalt bojkott på dom tills vidare

dom suger ju ut pengar från sina kunder. Minimala framsteg på telefonerna från generation till generation. Fullheter som cpu drain på telefoner via uppdatering.för lite ram i macbooks. Inga uppgraderingsmöjligheter på ssd.

När företag blir för stora och utan konkurrens så är det inte bra för kunden...Resulterar bara i höjda priser, sämre produkter, mindre utveckling samt kass service.

Av mrE1
Skrivet av DavidtheDoom:

Under fliken "Omdömen" så finns det en liten text:
Kontot har avaktiverats av Tradera. Vad innebär detta?

<Uppladdad bildlänk>

Okej ser det. Alltid skönt när scammers åker ditt

Av mrE1
Skrivet av Joerå57:

Uppdatering:
Efter undersökning så har tradera meddelat att återbetalning kommer göras. Och ser också ut som att säljaren är avstängd på tradera nu.

Va bra att du får återbetalning tyvärr så ser det inte ut som att säljaren är avstängd när jag går in.

Senaste omdömet för 23 min sedan. Har de informerat att de kommer stänga av honom?

Av mrE1

Har haft exakt samma problem. Även Comviq. ESIM fungerade några dagar längre men sedan slutade bägge numer att kunna få ikommande samtal. OBS jag hade samma nummer på bägge.

Slutade med att jag fick ta bort esim för att få det att fungera som vanligt.

Jag gick igenom telefonen och gjorde alla möjliga omstarter och ändringar men felet är att det är något tekniskt strul hos dom. tog 48 timmar att återställa numret för deras tech support

Av mrE1
Skrivet av Joerå57:

Jag har redan betalt via klarna (betalning dras innan vara skickas vid köp från företag på tradera)
Men ja, hoppas klarna kan hjälpa mig med återbetalning när jag inte hämtar ut paketet.

Ja de kan ju inte ta betalt för en vara som inte tagits emot. Är det skickat via ombud är det ju inga problem att inte hämta ut. värre om han skickar hem till brevlådan då kan säljaren påsta vad som helst.