Inlägg

Inlägg som Kung Athlon har skrivit i forumet
Av Kung Athlon

Ser två orsaker till problem här. För det första så har 4080/90 problem med pump out av kylpasta över tiden vilket får hotspot temp att driva iväg. När kortet är nytt så diffar hotspot och gpu runt 10c, här är vi uppe i 20c efter ett år. -> Kontakta Gigabyte eller byt kylpasta själv.

Nästa problem är fläktkurvan eller snarare avsaknaden av en. Ett fast värde på 1100rpm är alldeles för lågt. Ta bort kurvan och kör stock och kolla vad får för rpm. Sen sätter du en kurva efter det enligt guiden du länkade till med betoning på kurva inte ett rakt streck.

Vill du få ner temp och ljud ännu mer så funkar undervolt väldigt bra på 4080. Har dragit ner mitt 4080 50-70w med bibehållen prestanda.

Av Kung Athlon

Om jag förstår dina specs rätt så har du bara en ram sticka med 16gb idag? Om så är fallet köp ett kit med två, helst minst 3600mhz, och få en rejäl prestanda skjuts den vägen istället. 12600k är fortfarande en bra cpu idag.

Av Kung Athlon

Inga problem att köra ett 4070 på ett 750w nätagg. Har själv samma nätagg som driver ett 4080. 850w är för att gardera sig mot billiga Noname nätagg. Använder även seasonics 12vhpwr till 750 wattaren och den är klart att rekommendera över adaptern. Kabeln är speccad för 600w (motsvarar överklockat 4090 utan spärrar) och skulle man lyckas med det så blir ju självklart 650w för klent.

Av Kung Athlon

Kolla i Bios eller med CPU-Z (SPD fliken) vilken tillverkare det är av minnesmodulerna. Om SK Hynix, behåll minnena. De kommer fungera klockrent på AM5 med EXPO oavsett vad QVL listan säger.

Av Kung Athlon

Kan tipsa om att Webhallen har RTX4080 för 14600kr, https://www.webhallen.com/se/product/360372-Palit-GeForce-RTX.... Förvisso ett Palit men alla kylare till 4080 är överdimensionerade. Super varianterna dyker upp om en månad, kanske vänta tills dess?

Av Kung Athlon

Kul med lite kylartest! Önskemål till nästa gång, mät tjockleken på radiatorn med och utan fläktar. I väldigt många chassin går det tyvärr inte att ha tjockare radiatorer som Artic Liquid freezer i taket.

Av Kung Athlon

Min 7700x ligger runt 40 grader i idle med en Artic Liquid freezer 280. Så inget att oroa sig för, 7000 serien går varmare än tidigare generationer. Hade en 5800x innan med samma kylare och den låg på 32 grader i idle.

Av Kung Athlon

Anledningen till att jag tar upp usb type c är att de flesta nya chassin kommer med type c i fronten och då är det tråkigt om moderkortet inte har en intern kontakt för det. Om det inte spelar roll så är Asus Strix kortet ett utmärkt val.

Av Kung Athlon

Ser utmärkt ut. Både cpu och gpu tillhör samma generation (2020) så de matchar varandra perfekt.
Moderkort är desto svårare. B550 håller på att fasas ut och priserna har skenat de senaste åren. Under 1000 lappen blir svårt att hitta något vettigt numera. Hade personligen satsat på ett https://www.inet.se/produkt/1903295/msi-mpg-b550-gaming-plus eller https://www.inet.se/produkt/1903291/msi-b550-a-pro .Finns även https://www.inet.se/produkt/1904041/gigabyte-b550m-ds3h-ac som jag själv har icke wifi varianten av parat med en 5800x men är inte säker på att den har bios flashback men den borde levereras med 5000 stöd direkt ur lådan vid det här laget. Gigabyte kortet såldes 649kr för två år sedan... Notera att Gigabyte kortet saknar usb type c kontakt både internt och externt och det gäller även många Asus kort.

Av Kung Athlon

Det här är ju episka deals igen... Ser inte bra ut när Webhallen (som Komplett äger) har bättre priser än det här. Folk är inte dumma och framförallt inte här på Sweclockers.

Av Kung Athlon
Skrivet av Fimps:

Jag har bara sett en dålig recension på asus, men du får gärna länka en psu som du rekommenderar som är tyst och bra så klart

Webhallen har just nu ett Corsair RM750x för 1490kr, https://www.webhallen.com/se/product/337709-Corsair-RM750x-20...
Med en 7800x3d så skulle den t.o.m. klara ett RTX4090...
Personligen har jag tre Seasonic Focus GX nätagg men priserna på dem har fullständigt spårat ur de senaste året.
Komplett ska ha kampanj i veckan så kan vara värt och hålla utkik där efter deals

Av Kung Athlon

En liten inflikare om nätagget. Både Asus TUF och Corsair RM e har dåliga recensioner för hög ljudnivå vilket kan bli riktigt irriterande och inget man kan göra något åt. Hade satsat på ett Corsair RM x istället, väl värt pengarna i långa loppet för ett par hundringar mer.

Av Kung Athlon

Corsairs officiella 12vhpwr kabel har bara 2x 8pin på nätaggssidan och ska klara 600w så det är lugnt. Men skulle ändå rekommendera den av estetiska och praktiska skäl: https://www.inet.se/produkt/6905609/corsair-sleevad-12vhpwr-p...

Av Kung Athlon

Kontentan är kan du köra xmp 6000mhz på AM5? Ja det kan du om det är Hynix för då finns timings som garanterat fungerar. Samsung, you are on your own. Utelämnar Micron här då de inte finns över 5600.

Av Kung Athlon
Skrivet av PeNMaX:

Tror du missuppfattat hur timings fungerar du vill ha så låg timing som möjligt.

Kör du själv DDR5 på AM5 och har testat? Buildzoid vet vad han håller på med:
RANT: THE CAS LATENCY TIMING DOESN'T MATTER AS MUCH AS YOU THINK IT DOES https://m.youtube.com/watch?v=pgb8N23tsfA

Av Kung Athlon
Skrivet av Nath7:

Tack för hjälpen.
Är dessa RAM minnen också bra eller är de som du länkade bättre att gå för? https://cdon.se/hemelektronik/g-skill-trident-z5-ddr5-sats-32...

Ser ut som Samsung de också. Själv kör jag med https://www.inet.se/produkt/5304865/kingston-32gb-2x16gb-ddr5... som har samma timings GSkillen jag länkade och de är hynix och funkar kanon buildzoids timings på AM5.

Av Kung Athlon

EXPO eller inte spelar inte någon stor roll om man vet vad man ska leta efter. Det viktiga är det som inte skrivs ut nämligen tillverkaren av minnesmodulerna. För DDR5 är Hynix mkt bättre än Samsung och klarar garanterat tightare subtimings vilket ger större påverkan än primära timings på DDR5. Man kan lista ut tillverkaren genom att titta på primär timings.

För 6000 minnen:
Hynix: x-38-38-x
Samsung: 36-36-36-x (raka 36:or)

Minnena du länkar till är nästan garanterat Samsung, de på toms hardware Hynix. Här är ett par GSkill till med Hynix: https://www.proshop.se/RAM/GSkill-Flare-X5-DDR5-6000-C32-DC-3...
Kingston är annars ett säkert kort för att få tag på Hynix.

När man fått tag på Hynix så följer man Buildzoids guide för tightare timings och man får något som är betydligt vassare än EXPO.

Textform: https://www.patreon.com/posts/low-effort-rank-77403831

Video: https://www.youtube.com/watch?v=dlYxmRcdLVw

Cred till Buildzoid som har ett gäng videos på ämnet om man vill götta ner sig.

Av Kung Athlon
Skrivet av Halogen:

Geforce 256 för fan. Originalet.

med DDR. Har fortfarande kvar mitt.

Av Kung Athlon

Sitter själv på samma komponenter efter ha gjort en liknande resa:)

Enligt den här artikeln ser det rimligt ut https://www.dsogaming.com/pc-performance-analyses/forza-horiz.... 3070ti presterar som ett 2080ti i 1080. Man kan utläsa att FH5 använder max 4cores/8threads så cpu:n kan flaska trots att man har "cores/threads" över. Man ser samma sak i youtube videon ovan, gpu användingen ligger inte på max -> cpu begränsning. Skulle vara intressant å se hur en 5800x3d presterar FH5, min fps borde åka upp en bit.

Sitter Samsung SSD:n i den övre M2 slotten på B550 moderkort? Det är bara den övre som är pci gen4, den nedre är gen3.

Av Kung Athlon
Skrivet av Meantek:

Om vi definierar "tidigt år 2000" som första kvartalet landar vi nog på P III 1000MHz: http://processortimeline.info/proc2000.htm

Kommer ihåg PIII 1Ghz som en paper launch som aldrig fanns i några kvantiteter. Var handplockade fabriksklockade cpu:er med special kylare för en halv förmögenhet. Intel var under rejäl press från AMD på den här tiden och att först nå till 1 Ghz var ett prestigemål.