Inlägg

Inlägg som Dinkefing har skrivit i forumet
Av Dinkefing
Skrivet av Yoshman:

Vad det gäller TDP är det upp till varje datortillverkare, Snapdragon X Pro/Elite har en konfigurerbar TDP mellan ~20 W till som mest ~80 W.

Många av de benchmark-resultat som visats har gjorts vid 20 W, vissa har även körts på 80 W. Det man sett där är att det är mest multicore prestanda som ökar vid 80 W, men är inte någon gigantisk skillnad (så perf/W är rätt mycket sämre vid 80 W).

Gissningsvis kommer därför de flesta laptops vara betydligt närmare 20 W än 80 W. Enda enhet som i nuläget officiellt nämnts med 80 W nivå är Qualcomms devkit som är en stationär dator i "NUC" stil.

Vad det gäller jämförelsen mot Apple: helt klart att de undviker single-thread jämförelser, Apple är starkare där. Snapdragon X Elite verkar hamna precis under 3000 poäng sträcket i GB6, M3 ligger strax över och M4 är i nuläget med marginal världens snabbaste CPU-kärna med 3600-3700 poäng (det i en Ipad, lär öka något när M4 Pro/Max kommer).

Till Qualcomms försvar här kan man se det så här: prismässigt verkar Snapdragon X Elite bärbara vara betydligt mer jämförbara med Apples M3 modeller än deras M3 Pro modeller. Så ur den aspekten är det "Äpplen mot Äpplen". Vidare har Qualcomm tryckt på att 20-30 W kommer vara "normalnivån", å andra sidan lär inte M3 Pro ligga speciellt ovanför 30 W givet att M3 Max (12+4 kärnor och 40 GPU-kärnor) inte drar mer än ~30 W "all-core" och upp mot 70-75 W när både CPU och GPU går för fullt (Snapdragon X Elites GPU är definitivt inte i närheten av M3 Max, den är i bästa fall bättre än M3).

Sättet Intel/AMD använder "TDP" för bärbara är i praktiken inte alls jämförbar med "Watt siffror" från Apple och Qualcomm. Tar vi 8840U så drar den 50-60 W (peak CPU-all core) och den kan hålla den effekten givet tillräckligt kylning. Intel/AMDs H-modeller peakar normalt på >100 W, trots sin "35-45 W TDP".

D.v.s. sett till perf/W går det inte att jämföra Intel/AMD med Apple/Qualcomm, det är klasskillnad. Peak-nivåerna är inte i närheten lika extrema för ARM64 CPUerna då de inte är pressade att klocka till 5-5,5 GHz. All-core prestandan är därför inte heller jämförbar, den är betydligt mer "desktop-like" för ARM64 då de faktiskt kan hålla sina frekvenser (M3 Max är ju snabbare i ST och rätt jämbördig i MT med 7950X/14900K, men är en ocean mellan dessa i perf/W).

Hur ska AMD då kontra m4 med Zen 5? AMD's 28W mobial modellen som egentligen drar 50-60 w drar nästan dubbelt upp mot m3 och m4. Det är inget de kommer ta in med Zen 5.

AMD ligger långt efter i singeltrådat. De kan ju inte höja frekvensen. Den optimala prestanda per watt ratio har ju redan passerats för längensedan.

Samma gäller Intel.

Av Dinkefing
Skrivet av walkir:

Hur tänkte du nu? Jag har ett skrivbord med skärm, tangentbord, mus, Wacom ritbord etc till min MacBook Pro 14.

Kör 4K-redigering i DaVinci Resolve samt bildbehandlar i Photoshop/Lightroom/Affinity utan problem, vilket är långt mer än vad min Dell XPS 13 klarar av.

Min setup ovan har helt ersatt behovet av en stationär monster-PC för mig och utför även många uppgifter betydligt snabbare.

Vilken sten kröp du fram under, då du verkat missa high-end kretsarna från Apple helt?

Edit:
Eller misstolkade du mitt inlägg som att jag skulle föredra en iPad framför en dator?

Gav min iPad Pro 11" M1 till min sambo, då den mest låg oanvänd här.

Jag tolkade ditt inlägg som att du kan göra lika mycket på en platta som på en vanlig dator. Det kan man inte! Ja enkla saker men inte mer.

Av Dinkefing
Skrivet av walkir:

Samma här! Apple Silicon har gjort stationära datorer överflödiga för mig. Framför allt skönt att slippa jaga laddare till datorn flera ggr/dag.

Sen är jag fortfarande förbluffad över hur Photoshop startar upp på någon sekund på en fyra år gammal Apple Silicon-Mac!

Du är ingen tung användare. Du är en sådan som bara bläddrar lite på webben och använder några mediaappar. Det går att göra så mycket mer på en dator än vad man kan göra på en platta. Du har mycket större skärmyta vilket ger mycket mer information på skärmen och du har en mus.

Ska du hålla på med minst ett dussin tabbar eller mer så är en dator oslagbar.

Av Dinkefing
Skrivet av issue:

Kan det vara så att de jämför "formfaktor"?
Surface Laptop är ju mer i samma storlek som Air och M3 Pro finns ju inte i Air utan i Macbook Pro.

Har ingen som helst betydelse. Du tror inte Qualcomm vill visa sig från sin bästa sida? Det är fortfarande en 12-core modell mot en 8-core modell från Apple.

Av Dinkefing

Intressant att Qualcomm jämför deras 12-core modell mot Apples M3 med 8 kärnor och inte mot M3 Pro. Och de visar så klart MT poängen från GB6 men inte ST poängen? Jag tror M3 smiskar Elite X på singeltrådat så därför visar de inte den.

Det är också irrelevant så länge inte Qualcomm visar vilken TDP de kör på.

Intressant att se om AMD komma in i matchen med Zen 5. Tror inte de kommer smiska Apple på singeltrådat med efterföljaren till åttakärniga 8840U som har en TDP på 28W.

Av Dinkefing
Skrivet av Baxtex:

Spelar ju ingen roll när lösenordet är unikt och nu bytt...

De kan fortfarande få tag i din e-mail och sen får du en massa spam.

Av Dinkefing
Skrivet av Baxtex:

Bra att jag använt 50 tecken långt unikt lösenord och MFA på allt. 😊

Man får hoppas de inte hashade med md5.

Av Dinkefing
Skrivet av JonasT:

Var inte oroliga, jag och @CrispVanDahl kommer att vara där.

Härligt att höra!

Av Dinkefing
Skrivet av ThomasLidstrom:

Jag undrar hur pass dåligt är dessa "panikändringar" för en AI?
Man tränar AIn genom att "mata" den med en massa information.
Information den använder för att vikta sitt neuralanät.
Om AIn efter träning/utbildning kommer fram till att man skall äta sten, tränar man den med material om att sten är oätligt.
Hur påverkar det viktningarna?

Jag tolkar det som att man använt felaktig/ofullständig information och att man egentligen borde börja om från början med ett större dataset?

Kan man äta neutriner?

Av Dinkefing
Skrivet av Trazer:

Kommer inte Sweclockers vara på plats själva?

Verkar inte som det.

Av Dinkefing
Skrivet av Nilzohn:

2228389 speaking. Många timmar spenderades på ICQ från ~1996 och fyra, fem år framåt, sen plötsligt bestämde sig alla för att använda (det så mycket sämre!) MSN.

Jag har fortfarande mina lokala konversationer på backup.

Visste inte att ICQ redan kom 96 men känns inte som ICQ kom till sin rätt förrän bredband kom brett typ sista åren på 90-talet och tidigt 00-tal. Vem satt på ICQ med modem eller ens ISDN när varje minut kostade pengar. Meningen med dessa program var att man var online på dem mer eller mindre konstant.

Nu kanske man kunde skicka offline meddelanden, kom inte ihåg.

Skrivet av Skogswald:

Admittedly skar det lite inom mig när jag läste detta. Åldersnojan sätter in och sådär. Fan, jag kommer ihåg mitt åttasiffriga (ja jag vet, dom riktiga legenderna hade sjusiffrigt) ICQ UIN# innantill men jag kommer inte ihåg vad jag åt till frukost igår. Minnet är lite märkligt.

Så du menar att du varierar frukosten varje dag? 😉

Av Dinkefing
Skrivet av varget:

Nej men svara ärligt nu!

Av Dinkefing
Skrivet av cheben:

Bottar kan chansa på vad som kan dölja sig bakom en IP. Jag har en webbserver hemma och de loggarna är fulla med accessförsök till Wordpress logins, Wordpress plugins och andra vanliga mjukvaror där det finns kända exploits. Ingen av de mjukvarorna som bottarna provar körs på min webbserver, men det provas friskt ändå. Det kostar typ 0 att göra ett exploitförsök, speciellt om din bot använder infekterade datorer för att göra det. Finns det sen access till en massa portar kan du göra en ganska bra gissning var som skulle kunna svara på ett försök

Dock förvånande att det är såpass många bottar som gör försök på XP exploits. Kan det verkligen finnas så många kvar?

Vilka portar är relevanta att stänga tycker du? Både för Windows och Linux?

Av Dinkefing
Skrivet av oooskar:

"Minneskiten kommer som bekant med en förmonterad kylfläns i metall där du kan välja mellan högblank guld- eller silverfärgad yta"
Haha, jag läste minne-skiten istället för minnes-kiten. Så kul har jag det på en fredagskväll. =P

Dessa minnen är lika värdelösa och fula som OCZ-minnen.

Av Dinkefing
Skrivet av Knumskull:

I vilket sammanhang ordhanterare eller markera text i pdf/webläsare?

Vilket som helst som stöder Windows sätt att hantera text.

Av Dinkefing
Skrivet av krEJZi:

Man kan ju inte bara öka priset varje gång de kommer en ny generation. Om 5-10 år skulle ju kort kosta typ 100k. Vilket iofs inte är helt uteslutet med tanke på hur det sett ut.

Men min gissning är att de håller sig under 28k.

RTX 5090 kommer kosta 24 990 kr.

Av Dinkefing
Skrivet av Ecthelion:

Om du har markören mitt i ett ord så kan du klicka CTRL + pil höger/vänster för att gå till slutet/början av ordet. Därefter håller du nere SHIFT + CTRL och igen använder pil höger/vänster för att markera hela ordet.

Tack men jag vill alltså hoppa över att trycka på ctrl + pil och markera på en gång. Alltså ett kortkommando istället för två.

Skrivet av Brajg:

Shift + piltangenterna ?

Se ovan!

Av Dinkefing

Hur blåmarkera mitt i ett ord?

Om man har musmarkören mitt i ett ord hur markerar man det med tangentbordet? Det är något jag stört på mig väldigt länge.

Av Dinkefing

Det är inte riktiga Atari de har varit uppköpta en eller två gånger sedan dess.

Av Dinkefing
Skrivet av Ibymafayhas:

Med en försäljningstillväxt på 250% per kvartal så är det i alla fall inte efterfrågan som saknas... och ja, det kommer påverka priset.
Gissar på 5060 kostar någonstans 6-8k. Det är helt inte lönt för Nvidia att försöka sälja till konsumenter i denna marknad.

De billigaste AMD RX 7800 XT modellerna kostar idag från 6200-6500 kr. De billigaste RTX 4070 Super korten ligger strax under 8000 kr. Jag hade valt AMD kortet alla dagar i veckan!