Inlägg

Inlägg som lillaankan_i_dammen har skrivit i forumet

En fördel till är att andra inte ser vad man jobbar med på resande fot.

Jag tycker det är en intressant framtidsvision. Det som till stor del konkurrerar ut dessa lösningar för resande fot är att man mer kan jobba distans. Det blir då att lösningen ska vara så bra så man kan jobba +40h i veckan och prestera bättre än om man hade vanliga skärmar.

Skrivet av Elgot:

Mycket av det där är väl dock inte superkritiskt? Det är förstås kul om man kan uppgradera, men ett alternativ (särskilt om det inte handlar om egna pengar) är ju att bara köpa tillräckligt mycket från början. Om det visar sig att dessa system innebär ett stort steg framåt i prestanda, ljudnivå och batteritid kommer nog många som har krav som du bli lite sugna ändå.

Min poäng var att det är den stora skaran som ger mest intäkter åt tillverkare och resultatet blir att dessa produkter blir billigast och mest prisvärda. Idag går det köpa väl tilltagna laptops men de är så otroligt mycket dyrare än att uppgradera dem själv som man har gjort i 30år. T.ex. 4TB extra ssd, endast 2700kr, inte så farligt dyrt. https://www.webhallen.com/se/product/360667-Kingston-NV2-M-2-...

Jag pillade nyligen med ett bygge. Det skulle vara för ett 24V system. Precis allt blev så supermycket dyrare och mindre utbud än ett 12V system, där man med 12V kunde köpa de delar man ville ha i nästan vilken butik som helst som biltema.
Ta bara en lysdiod, 12V finns överallt (Biltema /Kjell & Co, Jula, Clas olsson). 24V genast dyra, sedan går det löda på ett motstånd men då är det arbete och en extra felkälla.

Exakt samma sak kan hända med x86/x64, det blir ett dyrt system om den stora skaran väljer annat och man får "specialbeställda"
.

Skrivet av Elgot:

Är inte detta bara en följd av vilka system som är populära? Om man bara kan välja en plattform lär man väl ta den där majoriteten av kunderna finns?

Vilket idag är windows, för att i princip alla program som de använder är bäst för windows.
Hade alla 10 miljarder människor på jorden varit i samma sits så hade vi suttit kvar med x86/Windows i 100år till som ledande. Nu är inte läget så och det blir produkter för den stora skaran som får mest investeringar.

Det blir en intressant framtid att se. Att både utveckla för Windows Arm och MacOS tror jag inte många tillverkare idag vill lägga pengar på. När de knappt underhåller windows som de idag endast har till.

*edit*
Liknande övergång har redan skett bland laptops. Jag med flera vill ha en basic laptop som har minst 2st nvme ssd platser, 2st utbytbara ramplatser med stöd för 64GB moduler. Ethernetkontakt, minst en hdmi, många usb c och enkelt utbytbar batteri, där man kan ha med ett i reserv.
Absolut inga extrema krav egentligen. Men ser man på vad den stora marknaden vill ha idag så är det extremt.
Där min poäng är att det är den stora skaran som kommer styra vilka operativsystem m.m som blir populärt.

Skrivet av Dinkefing:

Hur ska AMD då kontra m4 med Zen 5? AMD's 28W mobial modellen som egentligen drar 50-60 w drar nästan dubbelt upp mot m3 och m4. Det är inget de kommer ta in med Zen 5.

AMD ligger långt efter i singeltrådat. De kan ju inte höja frekvensen. Den optimala prestanda per watt ratio har ju redan passerats för längensedan.

Samma gäller Intel.

Inom precis allt. Så är det vore det absolut bästa om man får riva allt och börja om helt från början. Man kommer i princip aldrig få ett lika effektiv lösning som om man gjorde detta.

Problemet är såklart kostnaden. Inte bara för tillverkaren utan hos alla kunder som får börja om från noll hela tiden. Och det är detta som kan vara x86 räddning. Problemet är att vi går emot en större skara som i princip inte gör ett skit mer på datorn än använder webbläsaren. De som har dessa gamla program går emot att bli en minoritet.
Det kan då i framtiden bli väldigt dyrt med datorer för dem.

Jag är fundersam på vilken plattform som kommer bli the shit för tekniker i framtiden? Just nu idag så utvecklas mycket enbart för windows, det kostar väldigt mycket att underhålla för flera system. Och tillverkarna klarar ofta inte ens av att ge tillräckligt bra support för några få versioner av windows som de supportar.
Webblösningar där de går är såklart något, men pratar vi webblösningar där tillverkaren hostar något och sedan kanske slutar. Så kan kund sitta med hur mycket dyr hårdvara som helst som slutar att fungera.

Jobb, jobb och jobb. Pratar ni bara om datorer och andra arbetsredskap eller?

Nå vi lever i en spännande tid. Det som på klientsidan säljs och lär vinna är det som är bäst för den stora skaran. Ett problem med många är priset. Jag hoppas på att det kommer laptops i 15,6" storleken inte helt värdelöst konfiguerad för under 10 000kr.

Av lillaankan_i_dammen
Skrivet av Magnus303:

Är ju helt sanslöst att hårdvara från 2013 fortfarande är lika populär som PS5.
Tänk om PC-spelare fortfarande satt med något i Geforce 700-serien!
Är ju inte spelbart alls!
Tydligen mindre krav på grafik och prestanda hos konsolspelare!

Jag minns när jag var yngre, flera år efter 2005. Jag frågade då en yngre bekant vad hans kamrater hade för konsol och han var den enda i klassen som hade en ps2a. Resten körde ps1/ninterndo 64, snes och äldre.

Min poäng är att för yngre personer så 6000kr för en konsol och många hundralappar för en konsol mycket, de kör med den gamla. Och detta även fast det är stor skillnad.
Skillnad mellan PS1 och PS2 var betydligt större än PS4 till och PS5 enligt mitt tycke.

Av lillaankan_i_dammen

Imponerande. Kvalitesmässigt är PS5an den bästa konsol jag har haft i hela mitt liv, inte ett enda spel har hängt sig eller buggat på hela 2år. Sedan har jag visserligen ej knappt startat PS5an på 2år.
Varvid min fråga är undra hur många som är i min situation?

Det jag gillade med PS5an när den släpptes var att PS4a spelen jag vill köra gick att köra, konsolen hade varit ganska så tråkig annars.

Av lillaankan_i_dammen

Det skulle vara intressant att veta hur många privatpersoner idag som har 3G prylar som de aktivt använder 3G uppkopplingen för?
Problemet brukar vara att abonnemang är inte gratis, dyrare blir det för varje år. Kontot måste också registreras, detta med att ladda en pott och knappt använda har operatörerna hittat vägar emot. Som att de har ut månadsavgifter om man ej har laddat en månad.

Jag själv har en gammal surfplatta med mobiluppkoppling, osäker på om den har 3G eller 4G. Helt säker är jag dock på att jag aldrig någonsin skulle kosta på den ett dyrt abonnemang. När det gäller hemlarm, så är det bra att ha både ens vanliga fasta internet och mobilnätet ifall någon är nere. Men att endast ha mobilnätet låter endast som man valde ett dyrt alternativ som kräver ett separat mobilabonnemang. Det kräver också mer underhåll än lösningen som bara kopplar in på ens ethernet/wifi.

Av lillaankan_i_dammen

Det har länge spekuleras om att detta mål att helt utfösas till år 2025 inte kommer uppnås. Men man bör planera för detta, om årtalet hade sätts senare så hade folk börjat planerat senare.

Att ha kvar NMT 450/900, marksänd analog tv, alla radiokanaler etc är inte enbart ett kostnadsproblem. Utan de upptar frekvensutrymme som skulle kunna användas effektivare av modern utrustning.

Se det som det inte enbart är negativt till att 30km/h traktorer och andra långsamgående arbetsredskap ej får köra på motorvägar.

Jag tycker det för övrigt är ironisk att man på mitten av 90talet kunde ta upp sin NMT 450 mobiltelefon och ringa utan problem på vissa ställen, där man nu 30år efter inte kan ringa. Varför kan de inte använda lite lägre frekvenser till dagens mobiler? Är det för att de är upptagna? (säkerligen även kostnad)

Av lillaankan_i_dammen
Skrivet av ronnylov:

Så här 3 år senare så funkar det fortfarande att köra hackintosh men inte fullt ut med senaste hårdvara. För att få full CPU-prestanda med min intel Core i7 13700K så kör jag i en virtuell maskin och låter Linux på värddatorn schemalägga fördelniningen av trådar till olika processorkärnor och det fungerar bra. Saknas ju native stöd för min CPU i macos. Sedan är det ju begränsat vilka grafikkort som fungerar så min iGPU går inte att använda till hackintosh så den har jag på värddatorn och så har jag gjort passthrough med mitt AMD RX 5700 XT. Hittade en bra guide som heter DarwinKVM. Kräver en del konfigurerande av en anpassad opencore för virtuella maskiner men det blev jättebra tack vare denna fina guide.

Är så klart enklare att bara köpa en MAC studio eller macbook men det är inte lika roligt

Kör Sonoma som gäst och Arch linux som värd. Får något bättre poäng i benchmarks av CPU jämfört med Windows 11 bare metal på samma maskin. Sämre poäng i opencl men bättre i metal för geekbench GPU test jämfört med Windows 11 Opencl. Av okänd anledning för jag betydligt sämre poäng i GPU-testet med Metal i Cinebench 2024 på macos (knappt 4000 istället för 5000 på windows). Vi får väl se hur det presterar i verkliga program, ecempelvis davinci resolve. Jag installerade macos sonoma häromdagen så har inte hunnit testa så mycket ännu.

https://i.ibb.co/vxVPW7m/Sk-rmavbild-2024-05-30-kl-00-01-53.png

Jag var intresserad av att köpa en Macmini och ha den som en terminalserver.
Det låter som ett enkelt och ändå hyfsat billig lösning om man kan vara många användare inne samtidigt med var sitt interface och använder olika program samtidigt. Men så fungerar inte så bra i MacOs, det förvånar mig att fler inte utvecklar mjukvara för detta.

Problemet med andra lösningar idag är att man vill ha tillgång till dem överallt, man vill dock inte bära med sig all hårdvara ut. Så även om man sin 100 000kr Macbok pro hemma, så hjälper det inte ett skit om man är ute om man inte har med sig denna laptop.
På samma sätt som ens 100 000kr systemkamera inte hjälper en ett dugg när man ska fotografera någonstans långt borta och kameran ligger hemma. Just detta gör att mitt intresse att köpa systemkamera/macbook minskas, då det blir en pryl som ligger hemma och det är lätt att argumentera för att systemkameran utklassar mobilens kamera som man hela tiden har med sig.

Av lillaankan_i_dammen

Vet inte, det är komplicerat. Men både billigt och dåligt.

Jag minns det som igår när vissa skaffade 10Mbit och hur många laggers som helst sa att det fanns ej laglig bruk för så mycket privat. Jag antar att dessa personer än idag sitter kvar med deras 28.8Kbps modem

Av lillaankan_i_dammen

Smarta hem. På frågan varför?Jo superskoj med info om kommande cpu&gpu. Men det lär vi ej få. Nya ssd, ssd och nätdel känns sådär.

Av lillaankan_i_dammen
Skrivet av jehuty:

En del av mig vill att youtube ska lyckas så att jag kan sluta använda youtube. Jag tittar på mycket lärorika saker men känner ändå att det tar för mycket av min tid.

Började använda adblocker för att det blev för mycket ads, och det tyckte jag för längesen. Kommer aldrig kunna använda youtube med den mängden reklam som finns idag.

Samma åsikt har jag. Det är inte bra att youtube i princip har monopol när det gäller en viss typ av videoklipp. Och det är ett problem att youtube tar för mycket tid för en själv.
För allt man kollar på youtube är inte tutorials för hur man ska göra något vettigt utan det mesta är rent nöje.

Adblocker var ett måste för länge sedan. Idag har jag premium. Men när jag kollar på gratisvarianterna så förstår jag inte hur folk som har all reklam står ut om de som mig hoppar i klippen. Min gissning är att skaran som har på reklam, startar ett youtubeklipp ser den från absolut början och hoppar aldrig fram och tillbaka i klippet. Det är inte roligt med den reklam så då kommer, men det går att se på klippen.

Av lillaankan_i_dammen

Vad folk är känsliga för lite reklam nu för tiden, väx upp!

Eller vänta, pratar vi om youtube. Tjänsten är f-n obrukbar med all reklam som dyker upp när man hoppar i klippen. Man startar ett klipp lite reklam, man hoppar fram några minuter sedan reklam, man hoppar fram några minuter till och reklam igen. Jag står inte ut, det fungerar skit för oss som hoppar i klippen.

Nu kör jag yotube utan reklam men det är min bild av att ha haft på reklam.

Av lillaankan_i_dammen
Skrivet av draanexle:

Har inte funnits anledning att köpa hos webbhallen på flera år imo.

De sänkte antalet öppet köp dagar, sådär utbud, subpar hemsida, priser som inte är särskilt vassa, väldigt tråkiga kampanjer.

Vad är vitsen med att ha alla 3, komplett, netonnet och webbhallen?

Dessa 3st butiker har olika utbud. Jag skulle mer säga elgiganten + Kjell och co konkurrerar mer. Kjell inte i laptops/desktops/spel, men myck småsaker som ofta har större marginaler. Och sånt som folk mer inpulshandlar.

Av lillaankan_i_dammen

Placering är klurigt. Centralt på vissa ställen extrema hyror, dessutom mycket konkurrens. Om det ligger mer glest så roligt för dem som bor där.

Om endast Webhallen Sisjön skulle finnas kvar i Göteborg så skulle jag aldrig besöka den, samma sak är det med Init i Göteborg. Det är för omständligt att ta sig dit. Där Inits problem är att det inte precis går direktbussar från centrum.

Av lillaankan_i_dammen

Drar ni ur all elektronik från väggkontakten vid åska?

Hej,

Vi börjar närma oss åsktider på årtet och det åskar rätt som det är. Jag är uppvuxen på tider då det var mycket luftledningar runt omkring och ville man ha kvar sin elektronik hel så fick man dra ur den från väggkontakterna. Värst var modem till datorn som använde telefonledningar.

Men idag har nog de flesta blivit så mycket mer beroende. Man kanske jobbar hemifrån och hör det mullrar utanför, att helt stänga av datorn och ta ut kompledighet (injobbat ledighet) är ju inte alltid man vill göra.
Använda datorn plus alla skärmar på ups batteri + mobil till internet är en lösning.

Jag är nyfiken på hur folk idag gör? Låter ni prylarna sitta kvar i väggen vid åska?

{{ Gå till inlägget för att se omröstningen }}

Av lillaankan_i_dammen
Skrivet av trickeh2k:

Så de ska ta bort det enda bra och roliga med funktionen

Det finns mycket roligt att göra. Bara be Ain att skriva dumma svar på ens frågor i fortsättningen. Sedan rensar man fönstret och låter en polare få pröva på hur bra dessa Ai chatar är för att locka över polaren att börja med det.

Av lillaankan_i_dammen

Varför fungerar inte en LLM på sättet att den skapar sitt svar som vanligt. Men den går igenom svaret för att se så att det inte uppenbart är olagligt eller skadligt? Alltså bara att skicka svaret tillbaka och fråga detta.

Idag upplever jag mer filter på input. Någon skriver en känslig fråga som vem är sveriges stadsminister, Ain ser i sitt filter att detta är en extremt känslig fråga att svara på och istället hänvisar till att man ska använda Google.

Av lillaankan_i_dammen

Inte konstigt. Det har varit lite väl många artiklar om företag som har blivit av med data och de inte har haft någon offlinebackup.
Det finns olika typer av data, data som hela tiden förändras och man måste hela tiden ha den senaste. Sedan finns det data med information där en 10år gammal backup också hade fungerat.
Den sista typ av datan tycker jag rent arbetsmässigt inte borde vara så krävande att spara ner på fysiska band i en helt annan lokal. (ifall det blir brand)