Inlägg

Inlägg som 0cool har skrivit i forumet
Av 0cool
Skrivet av Aka_The_Barf:

Vi behöver olja för att samhället ska snurra och en tankbil är inte speciellt komplex eller teknisk

Min poäng är att på vilken skala man än väljer är ett batteri mindre komplext än en tankbil. Det blir alltså en enklare, billigare och mer felsäker infrastruktur med elbilar än fossilbilar hur man än vrider på frågan.

Det är alltså bättre i sig, helt utan att sätta något värde i att sluta elda upp kolreserver och sprida dem i atmosfären, vilket kanske är det dyraste människor har ägnat sig åt någonsin för allt vi vet.

Jag tror du mest stör dig på att saker förändras lite snabbare än man är bekväm med och det är en känsla jag absolut kan sympatisera med.
Men rent rationellt ser jag inget stopp för den, den är så jäkla överlägsen att den känns oundviklig.

Det största problemet med omställningen är att den kommer avveckla en massa arbetsplatser, ex fossilbilmekaniker är inte ett framtidsdsyrke längre. Men det skapas ju andra jobb istället.

Skrivet av Aka_The_Barf:

och har funnits i 50-60 år om inte mer och har kunnat förfinats under den tiden och alla distributions system. Ge elektrifieringen lika mycket tid så kanske det börjar likna något.

Elektifieringen har la pågått i över 100 år så den biten är nog helt lugn!

Snabbladdningsstationer i sverige är ungefär lika gamla som Intel Ivy Bridge, det känns för en gubbe som "i går" och att det gått svinfort men det är ju över 10 år sedan, ouch...

Skrivet av Aka_The_Barf:

Själv jobbat på olika företag och ett av de jag jobbat på hade robotar till för ett år sedan från 1983. Alltså 40 år.

Var den månne eldriven...?

Av 0cool
Skrivet av pistage:

Det är absolut ingen skillnad egentligen. Värdet av pengar ökar, det är allt.

Det är en absolut avgörande skillnad som jag förklarade i mitt tidigare inlägg.

Välfärden du tycker blir "stulen" uppstår tack vare systemet som "stjäl", det har du helt missat. Ditt argument bygger på att välfärden är oberoende av systemet men det är den inte.

Du kanske behöver en liknelse - Ditt förslag för att lösa inflation är som att lösa problemet med dålig utsikt från fönsterplatsen på planet genom att ta bort vingarna som är i vägen.

Du bemöter inte kritiken överhuvudtaget utan upprepar bara ditt första påstående. Lite tråkigt, jag hade hoppats på åtminstone någon substans.

Av 0cool
Skrivet av Svensktiger:

Så elbilarna har nått en tillräckligt stor marknadspenetration för att EU tycker att dom skall straffbeskattas.
https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/en/qanda_2...

Egentligen är det ju riktade handelstullar mot kina (följer i såklart USA's fotspår).
Men nu när vi dygnet runt i många veckor inför EU valet bombarderats med "miljön framförallt" känns det ju lite konstigt att straffa just elbilar.
För nog måste varje förbränningsmotor som byts mot en elmotor vara en miljövinst?
Men det är ju klart EU valet är ju över, så nu blir det "business as usual" i 5 år till.

F.ö. så verkar Geely (Volvo) hamna på en 20% straffskatt.

Och för er som tycker att det låter som en bra ide med tuffa tullar eller subventioner, så kom ihåg att det finns massor av exempel på länder som skyddat sin industri med tullar genom historien.
Det är sällan det slutar bra (vår egna varvsindustri är ett lysande exempel).
Och en omedelbar effekt blir ju att även märken som inte drabbas kan höja sina priser.
Så grattis, dyrare elbilar på g.

Självklart så kommer de mer miljöfokuserade politikerna skrika sig hesa över detta.

Jag tror elbilar kommer bli billigare ändå trots detta. Det finns mer "luft" i priserna än denna strafftullen.

Tanken är att kunder skall tvingas köpa europeiska elbilar till de priserna som europeiska tillverkare vill ha, men det fungerar bara om folk faktiskt har råd. Har de inte råd kommer priserna ändå sjunka.

Enda fördelen med detta är att det kan köpa lite tid, VW & co kommer sänka sina produktionskostnader ganska snart och jag tror de kommer sänka priserna. Då skadar det förstås inte om kunderna har väntat lite istället för att slå till på en superbillig MG under tiden.

Av 0cool
Skrivet av Aka_The_Barf:

Batterier i marken skulle bli jobbiga att serva. Tankbils systemet är väl utbyggt och fungerar bra som det är idag.

Tankbilar är ännu jobbigare att serva. Jag tror du benådar komplexiteten i det som redan finns bara för att det redan finns.
Rent objektivt om man tänker sig en värld där ingen av lösningarna finns hade man valt elkablar och batterier i backen framför borrning efter olja, raffinering och distribution via skepp och lastbil alla gånger, givetvis.

Skrivet av Aka_The_Barf:

Vill gärna veta mer om laddarna med batterier och vart de byggs som man kan se hur de tänkt lösa detta. Speciellt priserna på gigantiska batterier, vem ska bekosta dessa?

Batteripriserna har ju rasat kraftigt på senaste så det är inte en så stor tröskel som man trodde för några år sedan. De flesta bolagen verkar lösa det genom att helt enkelt sätta stora batterier nära laddstolparna, ingen rocket science med andra ord men det funkar.

Här är ett i Göteborg: https://www.energi.se/artiklar/2023/oktober-2023/laddstatione...

Här från Finland: https://kempower.com/news/kempower-and-polarium-charging-solu...

Norge: https://www.pixii.com/market/ev-charging/

Här från trafikverket, det verkar finnas en hög "laddbara laddare" i Sverige redan: https://bransch.trafikverket.se/om-oss/aktuellt-for-dig-i-bra...

Av 0cool
Skrivet av FX9:

Produktionen flyttas bara mot AI-kort, och kan då säljas ännu dyrare istället *cry*

Ja tyvärr, men för grafikkort tror jag effekten kommer bli att det saknas kort snarare än att korten blir dyrare. Någonstans finns en gräns där ingen är villig att betala priset och jag tror den är under det som 4090 säljs för nu. 4090 är användbar för annat än spel tack vare minnet, men förutom det kortet är ju de dyraste korten på marknaden kring 14000:- (esoteriska kylare åsido).

De läckta specarna hintar om att 5090 kan dra iväg mer mot proffs och därmed kanske också bli dyrare än 4090, medan 5080 och neråt kanske landar på ungefär samma pris som 4080 och neråt. Om då 5080 ger samma prestanda som 4090 (och kanske ytterligare lite till i RT) så vore det inte så illa.

Av 0cool
Skrivet av Swedishchef_90:

Är nog mer än vad vi tror 😅
Sen beror det på hur många kort man måste kassera/göra till sämre kort per wafer.

Synd att sådan kostnader är hemligheter 😊

Ja det vore roligt att veta säkert men jag gissar att ett 5090 kostar hundralappar att faktiskt fysiskt tillverka.

Mängden kisel och koppar i en GPU kan man köpa i en mikrovågsugn eller vattenkokare för några hundralappar så kostnaden för detta har ingen betydelse för priset på grafikkort. Det är investeringarna som skall betalas ner som är de stora kostnaderna men de är inte så mycket större nu än vad de varit de senaste 20 åren vad jag vet.

Det som styr priset är nästan uteslutande vad marknaden är villig att betala för varorna. Grafikkort ramlade under kryptoboomen in i en användargrupp som betalde vad som helst därför steg priserna. När priser väl har stigit vill inte bolagen sänka dem igen och man får ha i åtanke att här är det en hel kedja av bolag som är inblandade och ingen av dem vill sänka priserna.

När Asus märkte att folk scalpade 3080 och sålde dem vidare för 2x MSRP så höjde de priserna. När Nvidia såg att Asus höjde så höjde Nvidia priset på gpun. När TSMC såg att gpun blev dyrare höjde de priserna. När TSMC höjder priserna så höjer ASML priserna. Därför kan inte Asus plötsligt sänka priserna om de upptäcker att ingen köper 5090 TUF för 30 000.

Det kommer ta tid att backa igen, men det är absolut helt säkert att om efterfrågan skulle upphöra så kommer priserna sjunka. Dock måste efterfrågan på AI-kretsar också upphöra förstås.

Jag tycker mig se rätt oförändrade lagersaldon vecka efter vecka på grafikkort nu i diverse butiker så kanske har signalen redan gått att ingen vill handla för dagens priser. Man får hoppas.

Av 0cool
Skrivet av Shadee:

Nu har jag knappt läst i den hår tråden, men sett att frågan dykt upp ibland och det är något jag tycker är intressant. Nämligen om ni kör elbil har köpt en privat eller om ni har företag som betalar den?

Jag känner ingen som har elbil privat, men flera som valt elbil som tjästebil.

Hittills i år har flera olika bilmärken sänkt priserna på nya elbilar med 20-30%, det hade varit katastrof att ha köpt en av dem som privatperson och fått ett värdetapp över natten på 80-150 000 kr.

Gissningsvis är "rätt pris" för en elbil ungefär samma som en motsvarande bensinbil brukade kosta. Elbilarna kommer vara billigare att tillverka men tillverkarna kommer sno en del av den bränslebesparingen man räknar in som ägare av elbilen så det kan nog stabiliseras på ungefär samma slutpris.

Innan priserna ligger på den nivån borde man kolla på begagnade elbilar istället. Det är en ständig ström in nu från alla leasingbilar som börjar passera 3 år.

Av 0cool
Skrivet av Aka_The_Barf:

Känns som alla lösningar bara ger mer och mer potentiella felkällor?

Inte helt med på att ett batteri i backen skulle vara en större felkälla än en tankbil som åker 100+ mil med flera ton flytande bränsle varje vecka men vi får la se, det blir iaf gjort as we speak så att säga.

Vi har passerat 5000 snabbladdare i Sverige med kapacitet över 100kW och det byggs nya hela tiden. Det måste bero på att de som monterar dem inte har fått veta att det är omöjligt. Som när prärievargen springer utanför stupet.

Av 0cool
Skrivet av Sinery:

Absolut, kräver enormt med NY infrastruktur för snabbladdarna - du måste förstå att varje elbil per år drar lika mycket ström (om inte magnitud mer) som ett hushåll per år.
Blir typ att hela Sveriges elnät behöver koncentreras ner och dras parallellt bara för att föda snabbladdarna.

Skulle inte tro det faktiskt. Bilarna kommer ju mestadels laddas nattetid när elnätet har massor med kapacitet över ändå.
Snabbladdarna som levererar stor effekt kommer kräva lösningar men det finns ju alternativ till att dra ny infrastruktur från norrland till skåne, exempelvis batterilager i marken vid snabbladdarna som i sin tur laddas med befintlig infrastruktur.

Det kommer säkert krävas enstaka utbyggnader men knappast några enorma projekt på nationell skala.

Och oavsett, alla såna projekt är ju engångskostnader, vilket kontinuerlig leverans av bränsle inte är.

Av 0cool
Skrivet av Aka_The_Barf:

Ja vi får se hur det blir. Det största problemet här är vårt dåliga elnät. Vi får avvisa företag som vill expandera för att elnätet inte klarar belastningen, då blir det svårt om även laddning ska in och bråka där med.

Det blir ett problem om man måste ha hög effekt hela vägen, men det var ju någon nyhet i dagarna om någon som börjat tillverka laddstationer med batterubuffer. Dvs de ger sina 800w till bilarna från batterilagret i backen men de laddas själva från nätet med lägre effekt och därmed lägre belastning på befintlig infrastruktur.

Jag tycker generellt att det verkar vara bäddat för ett mer distribuerat elnät, där produktion sker i liten skala nära där den konsumeras. Sol och vind genererar gas som sedan eldas på plats för att generera ström året runt, exempelvis. Eller laddar batterier som funkar på natten.

Av 0cool
Skrivet av Aka_The_Barf:

Skillnaden är att i en fossilbil kan du ställa in ett par 20 liters dunkar i bakluckan så har du 50+ mil extra.

När den dagen kommer att du måste göra det tror jag de dunkarna kommer kosta 1000 kr vardera och du måste beställa dem för hemleverans.

Skrivet av Aka_The_Barf:

Elbilar har en bra bit kvar, laddningen är nog bland det största bekymret när det gäller publika laddare, dyrt och 511 appar och eller "brickor" till vansinne. Det är nog största klagomålet jag hör från vänner med elbilar.
Bor man i lägenhet utan laddstolpe är det bara att glömma att ha elbil, speciellt om man vill spara pengar.

Du har helt rätt i detta, ingen diskussion. Men jag tror det är ett övergående problem.
Säg 2-3 år till så laddar man med kreditkort överallt om man vill och man får 30 mil på 10 min vid nästan varje snabbköp. Då funkar det även för lägenhetsbor.

Av 0cool
Skrivet av Sinery:

Snarare senare då snabbladdare kräver enormt med infrastruktur skilt från en dunk i marken, några pumpar, och en flotta lastbilar.

Elbilar som en del av den större infrastrukturen är ren fantasi denna och troligen nästa decennium.

Jag blir helt förvirrad, givetvis är det enklare att dra en kabel en gång och aldrig behöva göra något igen någonsin jämfört med att behöva ha ständiga leveranser av raffinerad petroleum från en flotta lastbilar, men det låter som du menar tvärsom?

Elbilarnas infrastruktur är i sin linda just nu, men den kommer givetvis vara helt i särklass överlägsen när den är utbyggd. Eldrivna lastbilar är ju en succesaga, de säljer som smör. Man spar så mycket pengar på bränsle att åkerierna köar hos alla som kan leverera. Snabbladdningsstationer med nära eller över megawattkapacitet byggs redan.

Jag är helt övertygad om att bensinpumpar har påbörjat samma resa som telefonkioskerna, frågan är bara om den sista stänger om 10 eller 20 år. Senare än så lär det inte bli även om vissa kanske drivs vidare under kulturarvsbudgeten.

Av 0cool
Skrivet av Otori:

Så det lär nog dröja bra många år innan några mackar börjar stänga ner.

Fyra månader senare har en stängt, och visst en svala gör ingen sommar men tongångarna från branchen är inte muntra direkt.

https://alltomelbil.se/konkursen-sista-macken-langt-borta-inn...

I dag är läget "mackar finns överallt medan laddare är sällsynta" men förr eller senare lär det ju bli tvärsom. Frågan är om inte de sista fossilbilförarna kommer känna av räckviddsångest de också.

Av 0cool
Skrivet av Shane Vendrell:

För hög upplösning på en TV? Ja, kanske.

För hög upplösning på en datorskärm? Sällan!

8k på 40" borde funka finfint med 200% skalning

Absolut, jag kör 175% skalning på en 55" 8k-TV. Det är hur trevligt som helst.

Min lösning kostade under 10 lax för flera år sedan, borde funnits skärmar med samma upplösning för åtminstone samma pengar i dag tycker jag men icke - och den här nyheten sänker väl hoppet om att det ens är på G.

Det borde vara standard för IT-arbetare med högupplösta stora skärmar nu, det är bevisligen inte för dyrt att tillverka men skärmkartellet håller alla arbetare fast i medeltiden! 🤬

Av 0cool
Skrivet av Swedishchef_90:

Energieffektivitet är inte lika viktigt på laptops, så länge dem håller 8h.
Kostnaden är enorm att byta ut alla laptops

Men de byts ju ut fortlöpande oavsett? Snittåldern för laptops på företag är 3-4 år. dvs under ett givet år ersätts ca 25-30%.

Känns iaf troligt att man kommer ha sett ett antal copilot+-pc i mötesrum på vart och vartannat företag innan året är slut.

Av 0cool
Skrivet av Mordekai:

nu var det ju inte server-cpuer det gällde utan laptops/endusers. På serversidan kan det absolut gå snabbare precis som att linux slog ut windows på serversidan.

Förvisso men om både laptops och servrar skulle byta pga energieffektiviteten är det ju inte mycket volym kvar för x86. Vilken tillverkare av mjukvara skulle envisas med att hålla kvar vid x86 i det läget? Skulle ens Intel och AMD göra det?

Arkitekturen är inte lika viktigt som förr i tiden men jag tror fortfarande det är något av en "winner takes all", av många skäl.

Av 0cool
Skrivet av Teval:

Där tappade du mig. För mig är det helt självklart att om någon producerar något som andra inte värderar så ska den producenten inte tilldelas något värde alls.

Det är ju ett abstrakt exempel förstås men jag kan nog få dig ombord igen om jag ger ett scenario till:

Samma utgångsläge, person A har världens enda peng.
Person B är hungrig och vill ha mat, person C fiskar.

Hur skall person B betala för fisk om person A har världens enda peng? Har inte fisken något värde bara för att B inte har någon peng? B värdesätter den ju, han råkar bara inte ha någon peng.

I vårt nuvarande system kan B låna, vilket skapar motsvarande fiskens värde i pengar, och därmed köpa fisken.

Hur löser man det i ett system som inte kan skapa pengar och där A inte vill dela sin peng?

Av 0cool
Skrivet av Mordekai:

Nej det är ett exempel stora företag köper de flesta datorerna, inget stort företag kommer i den närmsta tiden välja dator efter CPU-arkitektur mer än för att programvaror de använder bara är utvecklade för den.

Det är ju just stora företag som väljer ARM. Energiförbrukningen utgör en märkbar besparing om man har många servrar.

Några av dem har gått så långt att de till och med bygger egna ARM-processorer, Amazon Gravitron och Google Axion till exempel.

Av 0cool
Skrivet av Teval:

Av nyfikenhet, vad baserar du påståendet att monetär inflation måste råda för att en ekonomi ska fungera?

Ren logik egentligen, och du får gärna hitta hålet om du kan.

Säg att det finns 1 "peng" och att personer genererar 1 "värde".
Person A har den pengen. Hur får person B någon peng?

Kan man inte skapa pengar alls så blir scenariot att person A säger "jag delar min peng i två, så nu får du halva min peng" Samtidigt har man då bestämt att en peng är dubbelt så mycket värd som den var innan, eftersom 1 peng nu är värd 2 värden.

Problemen som uppstår är då när exempelvis person C kommer in i bilden.
Om vare sig A eller B vill betala får han ingen peng för sitt värde alls. Det fungerar inte.

Om B vill betala för C så innebär det att Person A plötsligt har pengar motsvarande 1.5 värden, medan B och C bara har 0.75 peng trots att de har 1 värde vardera. Att betala för något kommer aldrig löna sig. Det fungerar inte heller.

Vidare kan inte person C säga till person A eller B: "Låna mig en peng", eftersom A och B vet att C aldrig kan betala tillbaka en peng. De sitter ju på var sin halva av världens enda peng.

Så bitcoin kan bara fungera som "virtuella juveler", med värde som uttrycks i någon fungerande valuta. Precis som varit fallet hittills.

Av 0cool
Skrivet av McMillan:

@Yoshman
Börjar bli tröttsamt med alla sågningar av AMD/Intel/x86/x64 och hyllningar av Apple/ARM.
Kanske bara är jag...

Skrivet av Yoshman:

Kan glädja dig med att jag tror inte att det bara är du!

Måste då flika in att det absolut inte är jag!

Hur kan det vara tröttsamt att diskutera fördelar och nackdelar med olika processorer i en tråd som denna?

Jag vill diskutera ocensurerat och rakt om tekniken i sig. Jag var eld och lågor när AMD släppte Zen och när intel släppte core2duo. Nu är det ARM-tillverkarna som imponerar, det kan blir Intel eller AMD nästa gång.

Om man tycker det är tråkigt att AMD och Intel ligger efter just nu är det kanske läge att ta en paus från den här sortens trådar en stund?
När och om AMD och Intel slår tillbaka med ett eget kvantsprång (vilket de ju har gjort många gånger) så är jag övertygad om att @Yoshman kommer hylla och såga rättvist då också.

Det är som det skall vara, flaggviftande hör hemma på en fotbollsplan.