Inlägg

Inlägg som D. har skrivit i forumet
Av D.

Sjörök och en svan på sjön Kuittasjärvi, kl 2204 den 10/6.

Fotad med Huawei P30 Pro, bilden endast beskuren och inte alls ändrad el redigerad i övrigt.

Av D.

Visst är det märkligt att MS introducerar en massa nya funktioner på många håll, men har fortfarande usel funktion för att söka efter filer.
Ska visst gå att söka på olika avancerade sätt i utforskarens sökruta men det är långt ifrån tydligt och intuitivt.

Jag har använt denna, men även den har blivit sämre och kräver Pro-version för fler funktioner.

Av D.
Skrivet av walkir:

8:e generationen kom väl först sent 2018? Generationerna har speglat lanseringsår sedan 2010. Min Dell XPS 13 från 2019 har en i7-8565U.

Brukar vara så. Trodde också det, men sökte och hittade denna.
Ibland brukar det vara strax före årsskiftet som de lanseras.
Är väl lite som med fordon el spel också, där nästa års modell lanseras i slutet av året innan.

Av D.

Kraven för W11 är ju ett tydligt steg upp, som långt ifrån alla datorer klarar att nå upp till.
Vore väl rimligare att det för nya är W11 som gäller, men W10 fortfarande ska stödjas för äldre.
Nya funktioner ska vara något som lockar snarare än något folk vill undvika.

Det är inte alls ovanligt att datorer som har rätt många år på nacken fortfarande fungerar bra, att sluta stödja W10 redan 2025 är lite för tidigt.
W11 kräver en dator från sent 2017, t ex 8:e gen Intel och även TPM2.0 som inte heller var så vanligt då.
Samtidigt som datorer från så långt bak som runt 2010-2011 fortfarande lever. Det betyder att det finns väldigt många datorer som fortfarande fungerar och stöds av W10, men inte W11.

Lösningen skulle vara att fortsätta släppa säkerhetsuppdateringar till W10 längre, men inte nya funktioner. Då bibehålls säkerheten, samtidigt som de med ny hårdvara och som vill ha nya funktioner måste köra W11.

Av D.

SN770 går rätt varm ja, minns inte riktigt siffrorna men blev förvånad när jag kollade efter att ha monterat två sådana i en Thinkstation P3 Tiny. Var tvungen att prova utan bakstycke för att se om det gjorde någon skillnad.
Sökte sen också och det fanns en del om det.
Är normala siffror för just den disken, att den blir het även utan belastning.

Känns inte riktigt pålitligt när den går så pass varm dock.
Får se hur de håller, kan ju funka bra ändå.

Av D.
Skrivet av evil penguin:

Det där är två helt olika nivåer av "rätt tydligt", det var det jag ville åt...

Velociraptor jämfört en standarddisk var väl på sin höjd 2x förbättring eller så (beror väl på konkret test). Men 2x något väldigt långsamt är fortfarande för långsamt för att sluta kännas långsamt, då är det mer att smärtan går över snabbare. Vi pratar om att gå från typ storleksordningen 0,5 MB/s (5400) till 1 MB/s (7200) till 2 MB/s (10000) vid slumpmässig åtkomst; alla tre är rätt bedrövliga siffror, men det är klart att man föredrar en märkbar förbättring även om den inte är världsomvälvande...

Övergången till SSD innebar istället i många lägen att för första gången kunna behålla "styrfart" i varje situation, säg något i stil med 40 MB/s vid slumpmässig åtkomst på den tidens enheter. Och helt oerhörd mängd IOPS.
En helt vanlig dator som känns responsiv vid normal användning, inklusive om man startar en ny applikation... vilken grej! Och dessutom till en relativt överkomlig prislapp sett till hur stor skillnaden blev.

Kanske inte borde använt samma begrepp, ibland råkar det bli så.
Men ändå, man kunde tydligt känna skillnaden mellan de olika diskarna. Även om det inte gick snabbt, så gick det märkbart mindre långsamt för varje steg upp.
För användare som inte visste något annat, som bara haft en så extremt slö dator blev sen steget till SSD och samtidigt även de andra delarna något extremt.
Gjorde som sagt den uppgraderingen många gånger och visste ungefär vad som kunde förväntas, men för många av användarna blev det chockartat att det ens var möjligt.

Styrfart jämfört med att behöva vänta på det mesta ja.
Sen idag med moderna NVMe-diskar, där du har svårt att lyckas belasta disken så pass att det alls är märkbart.

Av D.
Skrivet av evil penguin:

Det går ju säkert att gräva fram lite gamla tester, typ https://www.sweclockers.com/test/6158-fem-ssd-enheter/11

Men ja, Raptor/Velociraptor jämfört vanliga 7200rpm-hårddiskar var ju tydligt en evolution, lite bättre av samma sak, och med samma grundläggande problem sett till att prestanda störtdyker ner mot nära 0 vid slumpmässig åtkomst (men med en något bättre kurva rakt ned i avgrunden).

En övergång till SSD däremot var ju en faktisk revolution, här var det ju liksom lätt 20x förbättring jämfört även en Velociraptor och ytterligare en gnutta till jämfört med en vanlig konsumenthårddisk på slumpmässig åtkomst redan iom de första riktigt stabila modellerna som t.ex. X25-M som ju var hyggligt tidigt ute sett till när det verkligen tog fart med konsumentenheter.

Tänker mig att det vore relevant i sammanhanget, att även presentera lite siffror på hur det utvecklats.

Steget mellan en slö 4200/5400 RPM och en nyare 7200 RPM var rätt tydligt, inte använt 10k RPM tillräckligt för att göra motsvarande jämförelse men något rappare var de också.
Sen steget till SSD såklart rätt tydligt, även om resten av datorn också behövde hänga med.
Har uppgraderat rätt många, inte minst bärbara; från 1-kärna till 2 el 2+HT, 1-2-4 till 4-8 GB, mekanisk disk till SSD. Den uppgraderingen gav oftast enormt steg upp i prestanda för allmän användning. Steget mellan 2+HT el 4 kärnor äldre CPU, 8 GB, 2.5" SSD till nyare i9/TR med 32+ GB och NVMe-disk är högst marginellt i jämförelse.

Av D.

Kul med tillbakablickar.
Här har "gubben" Jonas något att skriva om, som många av oss lite äldre kan ha minnen av och som småpojkarna knappt hört om..

Minns att Raptor var något jag övervägde, men de var rejält dyra på sin tid.
Senare stötte jag på dessa, ev V-Raptor, i arbetsstationer från typ 2009-2010.

Hade ju varit kul om artikeln även följdes av någon slags prestandasiffror, hur utvecklingen av diskar gått.
Från det som var vanligt på den tiden i form av 5400/7200 RPM, via Raptor, till SSD:er av olika slag.

Kan nog frambringa både det ena och det andra ur gömmorna, om man haft tid att testa..

Av D.

Det här lär ge lite mer marginal för de som fortfarande har gammal utrustning.
För det är ju inte direkt moderna saker som fortfarande använder 2G/3G, de borde väl närma sig slutet av sin livslängd ändå.
Att stänga ner 3G är nog knappast fel alls, det mesta har väl även stöd för 2G.

Gällande täckning är det ändå hyfsat imponerande hur bra det är med 4G idag. Tänkte på det så sent som förra helgen då jag var ute och åkte, långt ifrån närmaste samhälle där jag inte såg någon annan bil på länge och ute i skogen. Hade ändå bra signal för 4G. På platser som man annars kunde tänka sig enbart skulle ha 2G. Sen må ju hastigheterna kanske inte vara så imponerande, men ändå används 4G-nätet.

Av D.

Nackdelen är väl att det måste kopplas ihop med konton.
Vill helst ha så lite av MS-konto som möjligt på datorn och inte heller på mobilen. För vilken data som samlas in och skickas i olika riktningar vet man ju inte, samt hur den används.
Det är inte de enskilda delarna i sig som är något större problem, men att det byggs upp profiler med data om individer.
Helst skulle man ju vilja kunna ha sakerna separerade och sandboxade.
Känns lite som att GDPR inte riktigt träffar helt rätt, för många gånger krävs det att man godkänner fri användning av data för att kunna använda något.

Däremot vore det bra att ha någon smidig Android-app med OCR-funktion för att skanna text, frågan är ju vilken som funkar bra för ändamålet då det verkar finnas rätt många.

Av D.

Något sällsynt exempel där man faktiskt kunnat uppgradera datorn en hel del.
Långt ifrån alltid det är möjligt.

Sen ser man att grafikkortet har långt mycket större betydelse än CPU:n. Blir för övrigt intressant i framtiden, om stegen kommer att bli lika stora. CPU:erna har ju börjat bli så pass bra att de inte längre utgör mycket till begränsning.

Vore för övrigt intressant att se hur motsvarande generation Intel & Nvidia klarat sig.

Den här typen av artikel är sådant som Swec bör göra, liksom Noobyggarguiden. Testa och experimentera med prylar, i praktiska exempel som kan vara till nytta för många.
De flesta har någon gång en äldre dator som kanske skulle behöva lite omsorg och ev uppgradering.

Skulle nog även vara bra med en guide i hur man underhåller/städar datorn, ser trådar i forumet ibland där det verkar behövas.
Rengöra/få bort damm på ett bra och säkert sätt, ESD-skydda sig, byta kylpasta, byta CMOS-batteri, installera om Windows & uppdatera allt.

En mindre uppgradering av t ex minne och disk, ev CPU, i kombination med en uppfräschning enligt ovan kan göra att en dator som upplevs som gammal och trött kan få många år längre livslängd. Både för enklare spelande, men även allmän användning.
Det här gäller ju både för stationära och bärbara.
Även om det mest drivande är spelprestandan, så bör man ju kunna se och vidga det mer än så.

Av D.

Flera delar i det här.

Finns det en liten tröskel för att göra något så hindras en del, på ett sätt bra så och det minskar en del onödigt.

Att myndigheter ska sträva efter att bli vinstdrivande el ens ekonomiskt lönsamma är en negativ utveckling (nu lär inte just det här vara av den dimensionen).
Ta bara ett av de mest uppenbara exemplen som är polisen. Det primära syftet är inte att förebygga el lösa brott, utan att dels kunna presentera statisk över "samhällsnyttan" (=antalet lösta brott) och dels dra in böter på enkelt lösta ärenden oberoende av deras samhällspåverkan.

Skulle behöva bli mer kännbart för företagen som bluffar. Det kanske inte riktigt når upp till bedrägeri el har den nivån att det ens skulle utredas som så, men att företag på olika sätt agerar så att de lurar kunderna el inte levererar det som förväntas.
Det kan göras misstag ja, men uppsåtligt bkuffande ska straffa sig.

Av D.

Skärmar, gärna de något större och mer högupplösta.
Man vill veta vad som kommer och inte minst när.

Sen vill man gärna se kring nya produktkategorier, något mer tekniskt revolutionerande el något som sticker ut och överraskar.

Sen ang Dubbelklick och tävlingarna: Måste tävlingarna alltid kräva konto på någon 3:e-parts tjänst (Discord, YouTube)?

När Samsung skulle komma på besök (som jag sett redan innan på Inet) hann jag fundera på vilken produktkategori det kunde gälla: Mobiler/plattor/klockor, skärmar el diskar?

Finns väl en viss risk att man råkar spontanköpa något om det är bra erbjudande, men då ska det ju också vara riktigt bra då jag nog egentligen inte behöver diskar.

Av D.

Moderkortsmonteringen har ju alltid varit det klurigaste momentet: Få in kontakterna rätt i bakkant, inte kortsluta med distanserna, ansluta alla små kablar från chassit..
Mycket som kan gå fel och har gjort det för många.

Av D.

Bra med den här typen av sammanställning, vilket var något jag föreslog någon gång tidigare.
Det ger en överblick över vad som kan förväntas, även om en del ju är mer av rykten el spekulationer.

Av D.
Skrivet av jreklund:

I teorin går att spara dem i oändligheten och initialt pratade vi om 1h, men för det problem vi ämnar lösa är 12h mer än tillräckligt.

Är det så stora mängder data det handlar om, el varför den gränsen?
Kanske inte hemskt vanligt att det behövs längre, men 24 h ger väl mer än tillräcklig marginal för det mesta.
Kanske får vara nöjd med något åtminstone.

Av D.
Skrivet av m4gnify:

Kanske bara är jag då, men jag har aldrig behövt ha ens i närheten av 12 timmar på mig att skicka ett inlägg.

Är väl mest om man kommer in på något annat och mer eller mindre glömmer bort det för tillfället.
Gör det i stort sett enbart från mobilen och när det råkar vara lägen/luckor, inte alltid tid att skriva klart just då och måste många gånger avbryta för annat.

Jag skriver ofta något längre inlägg, som kräver viss fundering och formulering, väldigt sällan svar med endast en mening.
Korta inlägg finns det oftast inte mycket till orsak för folk att ta någon större notis om, men gör man längre inlägg kräver det ordentlig tydlighet för att saker inte ska missuppfattas el ifrågasättas. Formulerar man lite otydligt el svepande är det stor risk att någon är där och hugger direkt. Hellre mer tydlighet i första inlägget än att behöva argumentera senare.

Av D.

Går det inte att sätta en längre tid för hur länge utkast sparas?
12 h kan vara för kort.
Typ 48 h el något.
Händer ofta att man börjar skriva, men sen ska kolla upp något el blir upptagen med annat och kommer på att man ska fortsätta typ nästa dag el så.
Men det är ett steg i rätt riktning åtminstone, en funktion jag länge saknat.

Av D.

Kul att bygga är det ja.
Även att uppgradera och bestycka med div prylar, som en mer vuxen form av Legobyggande.
Även sen se att de fungerar.

Sällan man har orsak till det dock.
Spelande har inte varit aktuellt på länge, kanske blir någon gång senare när lämplig skärm finns att få tag på.
För mer allmän användning har datorerna kommit så pass långt att man idag t o m kan klara sig hyfsat även med en 10+ år gammal dator. Kan man sen köpa en smidig lätt beg färdig dator för 4000:- finns det inte direkt orsak att bygga.

Däremot arbetar jag bl a med att välja ut hårdvara för olika typer av workstations, samt installerar upp dem. Det är bara själva byggandet som tillverkaren får göra.

Vad som däremot är enormt tråkigt är att göra garantiservice, alltså att man gör jobbet för tillverkaren. Om det finns komponenter av nöje i att uppgradera datorer, så saknas den biten helt när det gäller garantiservice.
Skillnaden är väl att garantiservice är ett rutinmässigt jobb som ska göras i hyfsat tempo, där alla former av kreativitet, tankeverksamhet och avslappnat pysslande lyser med sin frånvaro.

Av D.

Inte ens spelat V än..

Har spelat de två första GTA och fastnade inte riktigt även om de var lite kul att lattja run med.
Fick upp ögonen för Rockstar på riktigt med första RDR, som var riktigt bra, men har en väldigt lång backlog av spel.
Ser fram emot att spela dem ja, någon gång i framtiden, är inte bråttom.