Inlägg

Inlägg som Beamy har skrivit i forumet
Av Beamy

Jag fick en Weber kockkniv i present för 12 år sedan, som jag fortfarande använder i stort sett varje dag. Har kompletterat med grönsakskniv och brödkniv i samma serie.

https://bagarenochkocken.se/koksknivar/weber-kockkniv-deluxe/

Finns kanske bättre för runt 500:-, men jag är väldigt nöjd!

Edit: Vet inte ifall den jag länkar är exakt samma. Hittar inga mått. Tror min kniv är 36 cm.

Av Beamy
Skrivet av megaman01:

Fick äran att få låna en Elbil från hertz, en ny C40. Trevlig liten bil.

Tyvärr på bekostnad av ännu ett problem med min EV6a och 12voltssystemet. Har redan bytt batteri efter knappt 1 år och nu efter 2år nu så verkar hela systemet lagt av, från en bekymmersfri körning till 15 mins parkering och sen vägrar bilen starta pga 12V systemet. Inte så kul att bli ståendes mitt på Parkeringen utanför ICA..
På verkstad nu. Verkar vara ett problem för EV6orna om jag förstod det rätt. Nån annan med dessa problemen?
I övrigt kanonnöjd med bilen.

Fantastisk service från Kia Assistans. 1 timme från samtal så står jag med bärgaren och 30 min senare kör jag från Hertz med lånebil 3 dagar utan kostnader. Fick även välja nya EX30 men den där kommer jag aldrig köpa så den är inte nån mening att prova.

Fick mitt bytt idag. Hämtade ut bilen april -22 och den har gått 2400 mil. Det gick på garantin, annars hade det kostat drygt 2100:-.

Det tråkiga är att dom inte har en aning om varför. Jag fick tipset att inte ha appar igång som kommunicerar med bilen. Inte ens Kias egna. Samt att alltid låsa bilen när den inte används.

Av Beamy
Skrivet av atego:

Måste ju vara 100% fel när ni säger att ni har imma, som sagt 10 sekunder så är ALL imma borta med en Kia E-niro elbil. Spelar ingen roll om man åker ICE eller elbil, har man en AC så ska de avfukta luften och ta bort imma omedelbart!

Fast inte om den fryst på insidan av framrutan. Då tar det betydligt längre tid.

Av Beamy
Skrivet av K-D][Aramis:

Jag funderar dock på att försöka bli av med min Ev6 som jag har ett års leasing kvar på och ta en EQB istället. Har haft så mycket strul med Ev6an senaste året. Tyvärr.

Vilken typ av strul?

Av Beamy
Skrivet av Aka_The_Barf:

Vad har du för bil? Är detta fortfarande ett problem hos elbilar? Frågan är HUR det kan vara ett problem. En elbil borde ladda batteriet bättre och snabbare än en vanlig bil och dessutom slipper batteriet slitas onödigt snabbt av startmotorn. En kontaktor är knappast så svår att slå på eller av.
Kanske sitter det fel typ av battrier i elbilar? Dom skulle nog klara sig bra av ett mer "marint" batteri?

Det är en EV6 och det är ett väl ett mer eller mindre känt problem hos elbilar. 12V-batteriet vara eller icke vara och dess utformning diskuteras flitigt vad jag läst och sett. I slutändan handlar det väl om säkerhet och till viss del en kostnadsfråga.

Det är såklart pinsamt för tillverkarna att det inträffar.

Av Beamy

Imorse dog 12V-batteriet för andra gången i vinter. Denna gång var det inte helt dött, utan gav upp helt först när jag väl satt i bilen och skulle starta motorn. Elektroniken kickade igång, men orkade inte mer än så. Sedan gick bilen inte att stänga av, utan dog sakta men säkert.

Sist detta hände köpte jag en OSRAM BatteryStart 300, men hade dumt nog inte kollat upp hur jag skulle gå tillväga. Mitt uppe i morgonstressen hittade jag som tur var en video:

https://youtu.be/vkYpNebJKpo

Dock först efter att ha konsulterat manualen som tyvärr är helt otroligt dålig för just detta ändamål. Finns inget som förklarar att jag måste öppna frunk och bryta loss plastdetaljer. Det gör det dock i videon.

Gör inte som jag, utan var smart och kolla upp saker som detta på förhand!

Nu ska bilen på service för att kolla upp hur detta kan hända även utan tredjeparts-appar som väcker bilen. Har tagit bort Tibbers möjlighet att logga in i bilen sen sist. För då skyllde Kia på appar...

Av Beamy
Skrivet av storPutte:

https://file.bricklink.info/19/2780/2780540.A67B8501F5B37204.png

Blev en förbeställning på Mountain Fortress fastän jag hade bestämt mig för att inte handla så mycket Lego i år

Var har du beställt den och hur mycket gick den på?

Av Beamy

Inget går upp mot vårkänslor!

Av Beamy

Än så länge är det lite knepigt med elbil och tre barn, men om du kan tänka dig en bensinare, så är VW Touran en trevlig bil storleksmässigt.

Vad gäller elbil så kan jag tänka mig att Kia EV9 skulle vara tillräckligt stor, men den kostar också en del.

Av Beamy

Följdfråga på frågan om fastfrusen motorhuv. Vad göra när dörrarna fryst fast? Två dagar i följd nu när termometern visat -10-15 på morgonen, har jag varit tvungen att låta min 6-åring klättra in i bilen via bagageutrymmet för att öppna dörrarna inifrån.

Då har ändå uppvärmning av bilen pågått i 10 minuter, men vad gäller dörrarna hjälper det inget.

Har inte behövt testa flytande isborttagare eftersom jag haft barn tillgängligt.

Dörrhandtagen på EV6 känns minst sagt bräckliga när dörrarna sitter fast. Har inget emot dom annars.

Av Beamy
Skrivet av Yoshman:

Råder inget tvivel om att det är bekvämt att åka/köra elbil, men är det någon som tycker det är en "rolig" upplevelse och i så fall: vad jämför ni med?

....

Hur känner ni, är det "roligt" att köra er elbil. Kan ni bara köra iväg till "ingetstans speciellt" bara för att få köra? Har då aldrig känt det suget med vår elbil (eller någon elbil jag testat så här långt mer än initiala nyhetsbehaget).

Att köra bil är väl inte roligt? Jag kan tänka mig att det hade varit skoj att testa rally eller att köra snabbt på bana, men att köra i vardagen ska inte vara roligt. Det ska vara bekvämt och säkert. Folk som vill ha roligt i trafiken är nog de som ställer till det mest för oss andra.

Jag vill aldrig gå tillbaka till en diesel, det är alltför underbart att köra el, men roligt bryr jag mig inte om att ha.

Kan du inte spara det roliga till att köra på bana? Istället för att försöka göra en vardagssyssla till underhållning. Gå med i en klubb och kör av dig.

Av Beamy

Så vad ska man ha till en elbil, en booster/starthjälp för att få igång elektroniken eller en batteriladdare som faktiskt laddar batteriet?

Är en batteriladdare överflödig eller inte?

Av Beamy
Skrivet av Cove:

Yes, om 12V batteriet är urladdat, hjälper det inte att koppla in laddkabeln till elbilsbatteriet, då du inte kan starta laddningen.
Starthjälpen måste kopplas direkt på 12v batteriet. På EV6 så öppnar man frunken och den lilla förvaringslådan. Där finns det en lås mekanism direkt på förvaringslådan, där du lyfter av en del av lådan för att komma av stiften på 12v batteriet.

När du väl kopplat på starthjälpen och bilen gått igång, så måste du antingen koppla in den till en laddare eller hålla den i "startat läge" (Ready på displayen) annars laddar inte 12v batteriet.

Har själv aldrig haft problem med 12v batteriet, men funderar ändå på att investera i en sån där starthjälp, det det är en billig garanti ifrån att inte bli stående.

Ifall elektroniken är igång, ser bilen då till att ta från stora batteriet och fylla på 12V-batteriet? Eller måste jag koppla in laddkabeln? Bärgaren sa ingen om laddkabel, men bad mig ha på bilen i 30 minuter. Hur ser jag att 12V är fullt?

Av verkstaden blev jag rekommenderad att köpa en starthjälp på Biltema/Jula. Så jag får väl köpa någon där.

Av Beamy

Nu på morgonen var min EV6 stendöd, trots att batteriet inte var tomt. Bärgaren var här och boostade igång 12V-batteriet som var nästintill tömt och rekommenderade mig att skaffa en starthjälp till nästa gång problemet uppstår.

Kias service bad mig koppla ifrån eventuella 3parts-appar som Tibber för att försäkra mig om att de inte var boven.

Förstår inte hur en modern elbil lyckas ladda ur 12V-batteriet. Det är -10 här idag, men en såpass modern bil ska ju inte ha denna typ av problem.

Bärgaren hade gjort detta många gånger på elbilar, det märktes när han suckade över problem med all elektronik

Kia tillhandahåller inte starthjälp, utan bad mig införskaffa en på egen hand.

Edit: Jag fick upp dörren med fysisk nyckel och lyckades även öppna laddluckan, men att koppla in laddkabel gjorde ingen skillnad och appen hade ingen kontakt med bilen.

Av Beamy

Jag är less på is runt vindrutetorkarna på min EV6! En del elbilar har värmeslingor i rutan under bladen, men inte EV6. Var tvungen att använda flytande de-icer igår för att kunna köra i snöfallet. Låter värmen (all värme som finns) gå 10 minuter innan jag ska iväg på morgonen, men isen runt torkarbladen sitter som berget. Ratten däremot är nästan så jag bränner mig

Om man säljer bilar i vårt klimat borde det finnas en lösning för sånt här. Har jag missat något?

Av Beamy

Jag har två barn, som haft varsin surfplatta sedan dom var 2-3 år. I första hand ligger plattorna i bilen, för långresor som vi gör lite då och då. Till en början med SVT play och Bolibompa-appen. Sedan fick dom Netflix och Disney+ också. Bara med Wifi, så delar jag eller min fru uppkoppling till dom.

På senare år har dom börjat intressera sig för appar med lärande som fokus, så nu för tiden för dom spela vissa dagar i veckan en stund. Det är exempelvis Words of Wonders (korsord) och mattespel. Tyvärr är de få spel som går att köpa, men dom lär sig snabbt klicka bort allt vad reklam heter. Det kanske är en fördel med Apples produkter...

Första plattorna vi hade var billiga varianter, under tusenlappen, men dom visade sig vara sega och ha usel batteritid. Så jag köpte två Samsung Galaxy Tab A2 på BF från Tele2. Det är inte mycket krut i dessa heller, men dom funkar helt ok och batteriet är bra. Har även ett ordentligt fodral som även fungerar för att ställa plattan. Dom har klarat några vändor i golvet och hållit utan problem sedan 2019. Batteritiden är fortsatt bra!

Om jag köpt nya plattor idag (barnen är 6 och 8), så skulle det bli från Samsung Galaxy S-serien, men till ditt barn kanske en A8 duger. Jag har för mig att jag såg en S7 för under 4k nyligen (kan ha fel). A8 går säkert att hitta för under 2k runt BF. Ibland har teleoperatörna plattor billigt om man binder sig 24 månader.

Under senaste längre resan med bilen, spelade barnen Minecraft tillsammans i 2-3h. Dom har även varsitt par hörlurar med volymbeggränsning för barn. Väldigt bekvämt för föräldrar.

Jag har varit hemma hos familjer där småbarn har fri tillgång till plattorna och det kanske man ska se upp med. Det är barn som sedan inte kan sitta vid ett matbord utan att ha plattan bredvid. Kanske dumt att uppmuntra, vad vet jag!

Av Beamy

Jag har tidigare under året flyttat en del på mitt ISK från svenska indexfonder till globala indexfonder. Hade 70/30 innan, men nu snarare 90/10. Alla 10% ligger i PLUS Allabolag Sverige Index.

Borde jag börja köpa svenskt igen nu månadsvis?

Jag vet att jag egentligen bara borde fortsätta spara och inte logga in och försöka ändra eller tajma något. Svårt att låta bli bara

Av Beamy
Skrivet av atego:

Sitter i samma sits fast med en Kia E-Niro, den har typ samma range, laddar dock mycket långsammare och något billigare.
Men i ditt fall som inte vill tumma på laddhastighet och range, samt stor bagagelucka, varför inte leasa en ny EV6a om du är så nöjd med den?

Man måste ju inte byta bil bara för att, om man är nöjd med sin bef!

Just EV6 har gått upp en del i pris, speciellt privatleasing. Kanske går ner lite om räntan sjunker, men just nu är den för dyr.

Min månadskostnad har stigit med en tusenlapp (4700:- till 5700:- för 1500 mil/år och RWD) på 18 månader och kommer säkert gå upp lite till intakt med räntehöjningar. Trots det betalar jag mycket mindre än vad samma bil kostar att privatleasa idag.

Av Beamy
Skrivet av Wiinis:

Jag var och provkörde en Hyundai ioniq6. Nu kostar den mer än 600’ men jag tyckte det var en trevlig bil.

Tack för svaret! Mitt problem med Ioniq6 är bagageluckan. Precis som model 3 är den väldigt liten. Känns spontant bara svår att packa. Visserligen slipper man skymd bakruta.

Återkommer när jag sett en Ioniq6 live och känt på den!

Edit: 600k är ingen hård gräns, mest bara en psykologiskt jobbig gräns

Av Beamy

Min privatleasing av Kia EV6 fyller snart 18 månader, dvs halva tiden. Jag ångrar att vi inte köpte den där och då, men efterklok är lätt att vara. Jag trodde batteritekniken skulle ta stora steg på 3 år...

Problemet är att vi har svårt att klara oss utan bil ifall det blir problem med leveranstid. Vilket gör att det snart är dags att börja fundera på nästa bil. En begagnad eller lagerbil är ju ett alternativ, men jag har väldigt svårt att tänka mig annat än elbil.

Någon mer som är i samma sits och har börjat fundera på vilken nästa bil blir? Model Y LR är ju ett säkert kort, men Tesla lockar inte jättemycket av någon anledning.

Enyaq IV80 var den bil jag valde bort sist senast, så den ligger nära tillhands. EV6 är en mycket kompetent bil, så det blir svårt att inte byta ner sig. Allt under 50 mil räckvidd går bort. Jag vill kunna köra till fjällen utan ångest och minutiös planering av laddstopp.

Minst 150 kW måste det gå att ladda i. Gärna över 200 kW som jag har nu, för det är ren njutning vid laddstationen.

Sista funderingen gäller finansieringen. Jag leasade för att slippa problem, men 3 år går snabbt, så jag kan tänka mig att köpa. Exempelvis så är ju Model Y med 2.99% ränta helt ok. Att köpa något över 600k tar dock emot.

Vad tror ni om begagnade elbilar. Någon modell eller tillverkare att undvika?