Inlägg

Inlägg som Pettor har skrivit i forumet
Av Pettor

Använt ett tag nu. Älskar flera detaljer som workspace, avskalat UI med massa utrymme för webben (inget bloat) och att alla deras workspaces synkar mellan datorer. Tabbar arkiveras automatiskt och deras "goto" funktion när man öppnar en tab brukar snyggt använda arkivet för att hitta vad man kanske är ute efter. Finns även mängder med sätt att organisera tabbar som verkligen är svårt att bli av med.

Windows betan är dock i version 0.19 så det är tidigt. Jag upplever en jobbig bugg där Arc ändras Windows egna workspaces när man flyttar en tab. Frustrerande är underdrift. Upplever också browsern som betydligt slöare än Chrome eller Edge. Alltså menyer och liknande. Finns även någon krasch eller hängning här o där.

Men de har något på gång här! Tankarna är helt rätt och det är en bra vidareutveckling av browsern och hur den används. Defintivt min nya default browser!

Av Pettor

Tyckte Playstation 4 var en besvikelse när det kom till själva hårdvaran och kanske till viss del utbudet. Konstant nya tröga uppdateringarn, tröga menyer, fläktarna lät fruktansvärt högt och överlag blev jag nästan bara mer PC människa efter PS4. Men så fanns där några spel som drog blickarna till sig rätt rejält.

PS5 är dock ett rätt stort lyfta i QOL på något vis. Nu är upplevelsen verkligen snabb rakt igenom samt knäpptyst, vilket gör att jag mer ofta använder konsolen. 30fps+ är också uppskattat, även om jag önskar att 60fps kunde bli normen istället för 30fps. Här är PC verkligen fortfarande en helt annan upplevelse då man faktiskt går bättre grafik med betydligt högre fps, självklart baserat på vad man spenderar. Men bara hur mycket bättre DLSS upplevs än horribla FSR.

Problemet för nya generationen är väl spelen. Känns som jag redan spelet igenom alla nya exklusiva spel på PS4 när de kom till PS5. Det är lite same same. Nya skins på samma koncept som kom för 10-15 år sedan och sedan repeteras om och om igen. Då och då släpps de där spelen som drar blickarna till sig och upplevs nya och spännande men än sålänge är ju PS4 generationen mer spännande i form av exklusiva titlar.

Det ska dock sägas att jag numera är en person som inte uppskattar spelande för spelandets skull, eller vad man ska säga. Jag kan ofta finna mig uttråkad när upplevelsen är densamma som något annat och kräver nånstans att det ska stå ut över det vanliga. Gamepass faller på att jag egentligen bara får massa spel jag inte känner mig sugen på att spela, då de ofta är en variant av det som redan varit.

Horizon: Forbidden West är ett spel som är bra exempel på detta. Välgjort, galet snyggt, intressanta idéer och egentligen det mesta rätt nånstans, men jag tycker det är halvkul som bäst. Känner igen spelet i grund och botten och dialoger, karaktärer och värld är rätt typiskt mediokra som open world ofta är. Det är nästan märkligt hur något så välgjort och genomtänkt kan upplevas som endast godkänt i ren glädje eller det inte lockar så mycket att återgå till spelet 🤔

God of War Ragnarök är God of War (2016) fast lite mer. Inte dåligt i sig, men också rätt bekant. Tog inga större risker.

Känns som det är dags för det där spelet som ändrar hur vi ser och tänker på spel. Känns som PS5 har allt för att det ska gå i alla fall. BG3 är väl enda spelet som riktigt lever upp till det och kanske AW2 till viss del.

Av Pettor
Skrivet av Varg:

Är det någon som har erfarenhet av Samsungs QD-OLED hur bra man kan läsa text på dem? Har hört lite blandade åsikter om QD-OLED på just den fronten.

Jag är extremt känslig och trodde först jag skulle behöva lämna tillbaka skärmen. Kört Mactype, provat mängder med configs och även gjort en egen med lyckat resultat (https://github.com/snowie2000/mactype/issues/932#issuecomment...), men nu måste nästan Windows 11 uppdaterats med stöd för jag tänker aldrig på det. Kanske är att jag inte letar efter det på samma nivå eller att ögonen på något sätt vant sig 🤷‍♂️

Har G8 34" och älskar verkligen denna skärmen. Snygg design och bilden är något annat. Lite livrädd för burn-in dock men men.

Av Pettor

Problemet för mig är väl egentligen bara att FSR påverkar bildkvaliteten till en grad som är oacceptabel. DLSS har DLAA som jag genuint uppskattar över native då pixlar generellt inte rör på sig, alltså inget jitter, och jag ser generellt inga defekter numera. Önskar verkligen FSR kunde nå nivåer som i alla fall påminde om DLSS men förstår också svårigheten när hårdvaran inte är specialanpassad för det. Så hoppas Starfield får DLSS implementerat förr eller senare. Om det inte finns något som hindrar Bethesda känns det som att de ska kunna leverera stöd med tanke på hur många "små" studios som kunnat göra det.

Av Pettor
Skrivet av Moseby:

På tal om stabilitet i Windows 11. Såg av en slump att Microsoft Edge hade typ 37 processer öppna i bakgrunden i Task Manager, när jag stängde processerna så fick jag BSOD. Happ.

Det är så Chromium funkar som driver Edge, Chrome osv. Det är en multi-process arkitektur där varje tab o extension lever som egen process. BSOD är ju skit såklart men 37 processer för Edge är inget att direkt oroa sig för egentligen om man har lite tabbar o några extensions, om de nu var oklart.

Av Pettor

För mig är de enkelt; spelen är helt enkelt inte attraktiva nog och jag har ingen vilja att lägga tid på att må dåligt för att utveckla VR legs.

Det ska dock sägas att Half-Life: Alyx är något av de bästa jag spelat och fullständigt ändrade min syn på hur bra VR kan vara. Problemet är att nästan inget annat är så bra eller intresserar mig på samma sätt. Det är en lång sträcka för att de andra ska komma ifatt Valve och deras nivå just nu. Finns dock några andra bra upplevelser men i slutändan behövs det i princip komma ett Alyx varje år för att det inte bara blir en pryl som samlar damm för mig. Och där är verkligen inte VR just nu.

Av Pettor
Skrivet av cracko:

Vad hände med hifi-spotify?

Säkert nån som svarat dig o jag missat, men hittade detta från deras lansering av "nya" Spotify:

The new user interface, set to be released soon, promises CD-quality audio and will initially only be available in select regions. Spotify is also working on a HiFi feature that will bring higher fidelity audio to the service, further improving the listening experience for users.

Fattar dock inte vad HiFi är om CD-kvalitet redan är på g. Spatial?

Av Pettor

Haft Stabelo via Avanza ett längre tag och då kändes det skönt att räntan var så låg att man aldrig behövde "pruta". Nu verkar det dock som Stabelo leverar relativt hög 3 månaderns ränta och funderar på att antingen ringa och försöka pruta eller byta. Kommer ju antagligen ännu högre höjningar idag så är nog dags. Verkar dock inte som det går att pruta med Stabelo till att börja med? Hur tänker ni andra?

Av Pettor

Nerd of The Rings (grym LOTR / Tolkien kanal i övrigt) har en bra recension med sina tankar för ROP. Tycker han alltid varit mycket mer sansad än fansen som generellt varit i outrage mode och grundar sin kritik och sina tankar väl. Det är även en hel del han tycker är positivt och jag håller nog med större delarna av det, dock inte allt. T.ex. är musiken bra men absolut inte något jag kan minnas så som Howard Shore och de är definitivt inte samma klass. Men framförallt håller jag med om att det enda i storyn som egentligen är canon är också där ROP tyvärr misslyckades och gör flera märkliga val som i grund och botten är svåra att förstå. Det är i grund och botten främst fokus på mystery boxes som driver storyn och istället för att skapa ringarna över tid, vilket spontant känns rätt, så slängs dom ihop på slutet.

Han går även igenom teleporteringen som används friskt i showen 😉

https://www.youtube.com/watch?v=NK8Mj4eBjcI

Förresten undrar jag lite hur ROP kommer påverka de som inte läst böckerna eller bara LOTR. Eftersom detta inte är canon någonstans blir det märkligt när man äntligen försöker beskriva ringarna och deras skapande, fast på helt fel grunder. Det är märkligt att man nu skapat en parallell story för att förklara vad som händer i LOTR som inte är vad Tolkien berättade. Känns knepigt.

Av Pettor

Jag fattar inte varför man går på jämförelsen att vi människor tar inspiration på det vi ser och detta också gäller AI. Man kan såklart nå samma slutsats men de är ju självklart inte samma sak? En AI influeras ju inte på samma sätt som vi människor, det måste vi väl vara överens om? Den bearbetar massa data baserat på verk. Det är klart att den bearbetar så många verk att vi inte kan dra gränsen, men hade den varit tränad på 10 bilder av Simon Stålenhag tror jag inte diskussionen hade varit om de var plagiat eller inte. Jag kan förövrigt se en konstnärs signatur och screenshots när jag genererar vissa bilder med hjälp av stable diffusion. Tekniken är supercool och det är ruskigt imponerande, menar inget annat, men de är fortfarande inte samma sak som att en människa inspireras när vi analyserar ett verk.

Tycker mer man ska separera på det och ändå kritisera och fundera på konsekvenserna av teknik. Sidan som är pro-teknik är ändå så stark och vinner ändå till fördelen för stora techbolag med miljarder på banken. Att fundera om en artist kan få en slant är inte orimligt.

Tycker själv de finns något fint i människoverk o ser ändå gärna att de som sliter för att tjäna pengar på det ska kunna få något för att en AI analyserar deras material. Känns verkligen inte orimligt.

Av Pettor

Marknaden (Nvidia främst dock) har verkligen lyckats döda en del av entusiasmen för mig angående GPUer. Känner inte alls intresset eller pulsen när de släpps något nytt. Det är alldeles för många kort, alldeles för liten skillnad och alldeles för höga priser. Ti och icke-Ti är så överflödigt och det blir bara konstigt när de släpps gemensamt med vanliga releaser. Funkar verkligen den här taktiken för konsumenterna eller är de bara kortsiktig taktik?

Av Pettor
Skrivet av Moton:

Lite roligt att i 3rd age så kunde ALLA teleportera runt och tid fanns inte! Bästa av allt om du frågar mej!

Nääääääää, det gör dom väl verkligen inte! Du kan följa hela resan för hur de enskilda karaktärerna rör sig och hur det funkar tidsmässigt och geografiskt. Filmerna följer böckerna rätt point on när det kommer till hur karaktärerna rör sig. Det finns en scen i Fellowship of The Ring som brukar förvirra, där Gandalf försvinner efter att han inser att Frodo potentiellt har ringen. Detta är ~17 år av riktig tid och filmen förklarar det inte tydligt. Men annars är det ju till och med imponerande hur mycket filmerna får allt att kännas som en lång resa och hur väl man kan se och följa varje område de tar sig till.

Vill du följa hur varje enskild karaktär rör på sig så kan du göra det här:

http://arda-maps.org/ages/third/

Detta var något jag genuint störde mig på i ROP dock. Teleportering verkar vara rena vardagen. Galadriel hade tänkt simma över hela jäkla Great Sea, men lyckades ju tack o lov stöta på en flotte ..... ehrmmmmm. Great Sea är en enorm sträcka som täcker mer distans än vad våra kära Hobbitar gick sammanlagt i filmerna, så en flotte eller att simma är faktiskt bara en korkad lösning. Hela southland är två byar som man tydligen kan springa över under en halvtimme eller så. När Númenor äntligen ska rädda våra kära Shoutlanders har de seglat en enorm sträcka för att sedan rida fram på minuter. Varje gång Eldron och Durin går fram och tillbaka mellan Khazad-Dum och Lindon är det level 99 teleportering som gäller. Tänk på hur sträckan mellan Rivendell och Moria upplevs i filmerna, vilket är betydligt kortare. Eller varför inte sträckan när Galadriel rider med vår kära Southlander till Lindon från Mordor 🙄

Så njae, ROP är helt ute och cyklar med tid och distans där filmerna tvärtom tar stor hänsyn till att det funkar imo.

Av Pettor

C# / React (vilken vanligt förekommande kombo det verkar vara?!). C++ dödade min vilja att jobba lågnivå men börjar få nån slags dröm om att sitta med Rust i framtiden.

Av Pettor
Skrivet av Mizccc:

"There's a difference between hate speech and speech that you hate" -Tom MacDonald (Fake Woke)

Att så många tycker att bara åsikter man själv håller med om ska få yttras kommer bli fallet för vår civilisation. När folk inte känner sig lyssnade på eller rent av nedtystande så växer hatet och blir på sikt en krutdurk som bara väntar på att explodera. Vad hände med åsiktsfriheten? Att hävda att privata bolag har rätt att styra sina sidor hur dom vill håller inte när ett fåtal plattformar i princip har monopol på internet.
Skönt att iallafall någon i "eliten/corporatocracyn" förstår detta och bryr sig om vanligt folk.

Förstår nog inte det synsättet helt. Vad är målet med det? För mig måste ändå målet med yttrandefrihet att komma åt bra diskussioner och lära, och självklart måste man få prata ut och säga sina tankar högt för det. Men som alltid finns det självklart krav på vad en vettig diskussion är eller hur man ger ut information på ett bra sätt. Att någon står och skriker nedsättande ord utan viljan att ha en diskussion eller bara för att provocera känns så meningslöst? Eller desinformation, alltså att någon utnyttjar vår kollektiva oförmåga att tänka kritiskt för att förstöra. Är det värdefullt?

Vi människor har ju inte automatiskt förmågan att skriva eller uttrycka oss vettigt bara för att vi existerar, det är ju något vi ska träna och lära oss att bli. Att bara släppa på alla krav, vad ger det? För mig ger detta bara samma sorts bortskämdhet som Karens som skriker i affärer. Att vi måste bli lyssnade på eller måste få uttrycka oss precis som vi vill konsekvensfritt hade ju aldrig varit godtagbar ursäkt för uppfostran för ett barn.

Av Pettor

Fattar nog inte. Musk har uppenbarligen ett par vettiga företag, varför inte fokusera på dessa istället för att låta en så dålig produkt som Twitter ta del av den tiden. Twitter framstår som en misskött produkt men kanske finns det någon potential där mitt bland röran. Om det inte var ren hybris och avsaknad av konsekvenstänk, vad är det han ser?

Förstår heller inte bu eller bä runt Musk och vad han kommer göra med Twitter. Det är redan en högljudd platform med överlag dåliga diskussioner. Vad är det som ska bli fantastiskt? För mig låter det främst som de flesta ser nyttan i att det blir fler högljudda användare och att dessa nu kan gottas i att yttrandefrihet ska vara konsekvensfritt. Reglerna är mindre viktigt att hålla än att alla ofiltrerat får slänga ut sig vad man känner konsekvensfritt? Verkar ju som en rätt kass idé och inget som behövs för att upprätthålla yttrandefrihet. Trump bröt flertalet gånger mot de enkla och rimliga reglerna nedskrivna för Twitter. Varför ska han befrias från det?

Vänder han Twitter till något som fokuserar och faktiskt börjar kopplas till meningsfulla diskussioner så visst.

Av Pettor

4/10 för första säsongen. Trodde aldrig det skulle bli en fantastisk serie, men såhär medioker trodde jag inte ändå. Förstår inte ens vart alla pengar tagit vägen, även om det är visuellt imponerande.

Någon skrev följande, som jag tycker blir en bra summering:

"They added too much and cut too much when they had a perfectly good story to flesh out that Amazon spent hundreds of millions of dollars to purchase. Why not tell that expensive tale? Why make this other one up? I don’t understand."

Av Pettor

Ärligt talat tycker jag nästan inte DLSS 3 ska finnas med i grafer som jämför prestanda mellan korten, det är alldeles för missvisande. Om inte annat sätt råprestanda mer i fokus. De gröna staplarna är det som tar fokus för ögat och man scannar snabbt av siffrorna och relativa skillnaden mellan staplarna, vilket får nya korten att framstå som ett otroligt steg i prestanda tills man inser att det är just DLSS 3. Det blir lite att ge mig sig till Nvidia's fulspel.

Tycker råprestanda ska synas i graferna utan DLSS påslaget och sista bilderna kan visa grafer med DLSS prestanda.

Av Pettor

Vilket avsnitt! Fångade det där speciella GOT gjorde i sina glansdagar där en scen är både rörande, håller mig på nerverna och hemskt ledsam / vacker på samma gång. Eloge ändå att HBO lyckades fånga upp det som gjorde GOT bra och få tillbaka livskraft i franchisen.

Av Pettor
Skrivet av Lagerlöf:

Det är som att manusförfattarna glömt alla tidigare avsnitt varje gång de skriver ett nytt. Eller att varje avsnitt skrivs av nya personer som inte får prata med de som skrev tidigare avsnitt.

Aldrig sett så mycket motsägelser i en serie från avsnitt till avsnitt.

Harfoots: Alla som hamnar efter blir lämnade för att dö! Sen sjunger vi en sång om dig.
Harfoots i nästa avsnitt: Ingen går ensam! Vi tar alltid hand om varandra för vi är Harfoots!

Dold text

Det är även riktigt tröttsamt med deras "fake-outs" om en karaktär är död eller inte, de drar liksom exakt samma kliché två avsnitt i rad med Bronwyn, det är så pinsamt uppenbart att hon kommer dyka upp bakom Theo precis innan han ska lyfta på filten över ett lik.

Ska vi ha handuppräckning över hur många som tror att Isildur också är död?

Balrogen vaknar av ett löv. Det var inte en demon som sov tungt.

Dold text

Är det nyutexaminerade studenter som sitter och skriver manus?

Amen! Det händer för lite intressant i varje scen och när man då fyller tiden med fake-outs, som tittarna ändå inte går på eller är känslomässigt tagna av, blir det bara en frustration som tittare. Det blir också märkligt när Galadriel pratar om genocide av orcs för att sedan anmärka Theo ibörjan på nästa avsnitt om vikten att aldrig ta lätt på vilka man dödar.

Klippningen gör mig tokig. Durin lyckas få till den enda känslomässigt starka scenen hitills, när han pratar med sin pappa, och precis när man börjar känna något klipper dom till harfoots. Det är rent amatörmässigt hur vissa delar behandlats i denna påkostade soppa.

Av Pettor
Skrivet av Joqqe:

Ja, det var ju ett intressant val av Nvidia. Kan en vänta sig att enbart 5000-serien stödjer DLSS 4, 6000-serien DLSS 5 och så vidare? Förstår att man lär dra gränsen någonstans, men det hela ser inte bra ut från utsidan.

Verkligen! Blir arg faktiskt. Har 3000-serien och ett såpass dyrt kort hade jag självklart förväntat mig skulle få 3.0. Känns verkligen dåligt mot konsumenterna.

Sedan verkar det märkligt om det innebär segmentering av tekniken. Behöver man 3.0 för att köra DLSS blir konsekvensen såklart att få kommer använda det. 2.0 är bra men långt ifrån tillgängligt i alla spel som det är.

Antar att 3.0 och 2.0 överlappar så att stödjer man 2.0 får man 3.0 med 4000-serien.

Jaja, Nvidia alltså. Hatkärlek.