Inlägg

Inlägg som evil penguin har skrivit i forumet
Av evil penguin
Skrivet av Tauri85:

@Kasken

Jag blev uppringd av dom faktiskt där dom informerade om det men galet att det inte går att hitta information om det. Jag rekomenderar att ni ringer upp eller mailar dom då.

Det är inte någon hel/halvsmutsig säljtaktik bara? Om "de" nu ringer upp folk så låter det ju mer som att de säljer något nytt?

(Typ "ja, du kan ju även fortsätta med det du har idag, men då får du ju inte 5G än på ett tag" vridet och vänt till något som låter som att man inte har något val)

Av evil penguin
Skrivet av Dinkefing:

Hur ska AMD då kontra m4 med Zen 5? AMD's 28W mobial modellen som egentligen drar 50-60 w drar nästan dubbelt upp mot m3 och m4. Det är inget de kommer ta in med Zen 5.

AMD ligger långt efter i singeltrådat. De kan ju inte höja frekvensen. Den optimala prestanda per watt ratio har ju redan passerats för längensedan.

Samma gäller Intel.

Frågan får det att låta som att de faktiskt förväntas kontra detta sett till ännu effektivare x86-64-hårdvara och dessutom snart? 🤔
Känns väl mer som att AMD och Intel gör upp för sig om marknaden för native-x86-64 (med detta som USP snarare än effektivitet jämfört andra alternativ). Och det lär väl vara fortsatt relevant på någon nivå rätt länge även om Windows-on-ARM tar fart, men mer nischat.

Sen kan de ju välja att ocskå göra något annat än dagens x86-64, för den delen...

Av evil penguin
Skrivet av xpanterx:

Var det inte dessa PCs som hade den nya "featuren" som tog screenshots på allt man gjorde?

Det är ju inte så att hårdvaran har den funktionen, men Windows har en funktion som gör det på "kompatibla enheter" (tillräcklig beräkningskraft i NPU är väl det konkreta det handlar om, samt PR-spinn då), t.ex. dessa.

Av evil penguin
Skrivet av DUNXIII:

But can it run Linux?

Skrivet av Sidde:

Och för er som tänker på spel så finns
https://box86.org/ - https://github.com/ptitSeb/box64

"Box64 lets you run x86_64 Linux programs (such as games) on non-x86_64 Linux systems, like ARM (host system needs to be 64-bit little-endian)."

https://www.qualcomm.com/developer/blog/2024/05/upstreaming-l...
Och Linux-stöd är på g för snapdragon x elite i mainline kernels.

Skrivet av Mörksuggan:

Får väl jailbreaka den.

Ja, hårdvaran som sådan kommer ju fungera, men sedan är väl då frågan hur nedlåst firmware kommer vara på specifika enheter...

Av evil penguin
Skrivet av Dunde:

Så istället för att tycka det är positivt och bra att vi får tillgång till snabbare hårdvara så lyckas du få det till något negativt och en slags vinkling från Swec?

Tycker själv det blir spännande med lite ordentliga nyheter kring ARM/Windows och så jäkla mycket bias/fusk kan det ju inte vara då det är busenkelt att testa.

Jag ser ingen konflikt mellan att man tycker att det är positivt med snabbare och/eller mer energieffektiv hårdvara och att man tycker att den ständiga sensationsjakten är irriterande/tröttsam.

Det är ju två i grunden orelaterade företeelser, som i det här fallet råkar mötas i en artikel...

Av evil penguin
Skrivet av Nyhet:

Dessutom har Surface Laptop en fläkt som drar lite ström och kyler processorn så att den kan arbeta vid högre frekvenser.

Detta gör det väl snarast tveksamt om Macbook Air är rätt modell att jämföra med?

Av evil penguin
Skrivet av MaxEisenhardt:

Låter som helt fel väg att gå.

Om det nu är många som fyller i blanketten fel så finns det en enkel lösning på det. Att de uppgraderar sig från 1900-talets manuella blanketter och och har digitala system som automatiskt läser av hur informationen är ifylld och direkt skickar tillbaka till avsändaren om den är fel.

Så enkelt var det.

Det är nog många ärenden som är irrelevanta också, jag tycker t.ex. att rubriken här signalerar att folk verkar ha snedvridna förväntningar av vad syftet ens är.
Möjligen att en bättre blankett kan styra om det i viss mån, men jag misstänker att just något slags tröskel kan hjälpa till att tvinga folk att tänka till angående rimligheten.

Angående rubriken då alltså:

Skrivet av evil penguin:

Just detta är väl inte ens ARNs funktion? (Och vadå "anmäla"?)

I ett ärende hos ARN är deras jobb att lämna *en rekommendation* angående konsumenträttsliga tvister, som ett alternativ till att gå till tingsrätten med allehanda små konsumenträttsliga tvister om struntsaker.

Seriösa butiker tar i regel ARNs rekommendationer på allvar.

Om det nu verkligen är en nätbluff, vad förväntar man sig om man skickar det till ARN? ARN kommer säga att köparen har rätt konsumenträttsligt, och ingen kommer bry sig om vad ARN säger.

Av evil penguin
Skrivet av Hakinger:

Som bonusfråga, eftersom jag nu har en NVME över och inga M.2-platser kvar så tänkte jag köpa mig en M.2 adapter och sätta den i en ledig PCI-slot. Disken är en Samsung 980 Pro PCIE4.
Men jag blev lite förvirrad över ordet "bifurcation" och att moderkort/bios måste stödja det och jag har ingen aning om den gör det. Som jag förstått det så är det bara relevant om man köper en adapter som tar fler än en NVME-disk, stämmer det? Köper man en adapter som bara tar en NVME så är det inget jag behöver bry mig om?

Precis, för en sådan enkel adapter från normal PCIe till 1x M.2 NVMe så behövs inte bifurcation.

Bifurcation handlar om att dela upp PCIe-banorna som hör till en (1) PCIe-kortplats i flera mindre grupper så att man kan ansluta flera stycken PCIe-enheter direkt, utan någon mellanhand.
Det behövs förstås en fysisk adapter för att ansluta dina M.2-prylar rent praktiskt, men adaptern behöver då inte något PCIe-bryggchip eller liknande som annars skulle behöva sitta mellan och förmedla kommunikationen åt de andra enheterna.

Det ses väl traditionellt som typ en server/workstation-funktion, inte något som "konsumenter behöver", så det varierar ju hur det ligger till med stödet...

(Och ja, åtminstone teoretiskt kan det finnas en mycket dyrare adapter med någon PCIe-brygga istället, som inte kräver bifurcation)

Av evil penguin
Av evil penguin
Skrivet av Sjoooberg:

Satan vad gött! Detta måste betyda att min Volvo fortfarande kommer kunna köra på Volvo On Call ett tag till framöver?!

Skrivet av Printscreen:

Nej, den använder sig av 3G om det är en några år gammal volvo. Nya bilarna har 4G, så du är körd ändå tror jag.

Skrivet av Dragnet:

Beror på, jag har en Mercedes som har 3G men klarar sig med 2G med (jag har verifierat).

Ja, det kan ju absolut vara 2G/3G.

Sedan då frågan om vilket/vilka nät som används och hur. Nödsamtal kan väl ringas i vilket nät som helst, även utan SIM, men det finns väl mer funktioner?

Av evil penguin
Skrivet av dlq84:

Vadå, är Ultra Core 1 redan gammalt?

Det är det väl inte, men det är också preorder. Jaja, de är väl skapligt i fas just nu (inte riktigt, men ja).
Jag skulle förstås hellre sett att Core Ultra var ute och då hellre att Snapdragon Elite X var preorder.

Av evil penguin

Najs.

Specmässigt känns det väl som att tenderar släpa efter något (är nog naturligt för en mindre aktör sådär), men själva konceptet med modularitet och reparerbarhet är ju fint.

Av evil penguin
Skrivet av Nyhet:

Shinyhunters påstår sig ha kommit över användarnas namn, postadresser, e-postadresser och telefonnummer. De har också hashkodade kortnummer samt de fyra siste siffrorna och utgångsdatum på kundernas betalkort samt orderhistorik.

Känns ju inte som någon sådär särskilt betryggande lösning, i princip oavsett hur det är hashat.

Kortnumret är ju bara siffror och iaf för våra allra vanligaste korttyper är det 16 siffror långt, så redan där är ju ursprungstexten avgränsad till en relativt begränsad domän.
De 4 sista sifforna fanns tydligen angivna i klartext i databasen så där är det genast 4 färre siffror att gissa. Sedan har ju kortnumren ett begränsat antal kända prefix som är 4-6 siffror långt (såvitt jag vet iaf, kanske finns andra längder?) som anger korttyp och institut.

Så bara ett 6- till 8-siffrigt tal kvar i mitten som man inte vet någonting om, och 4-6 siffror som man har ett begränsat antal möjligheter som typiskt lär bli några handfullar som passar in på kundens land (adress/telefon).

Känner tveksamhet inför designvalen...

Skrivet av Cyne:

Vet man vilken hash-teknik som är använd för kortnumren? Hur svåra är dom att knäcka? Om man vet de 4 sista siffrorna är det ju bara exakt 12 nummer att luska fram. Enligt några räknesnurror på internet tar ett sån't lösenord c:a 25 sekunder att knäcka.

Precis, fast något värre med tanke på att inledningen av kortnumret inte är något slumpmässigt utan klart mer lättgissat än resten. (Skulle kunna spela roll om man tänker sig att det är en lösning där gissningarna blir sjukt kostsamma)

Av evil penguin
Skrivet av Jumpcut:

Undrar om dom på sikt har planer på att även köra ARM-cpu? Hade varit riktigt nice.

Åtminstone "på sikt" tycker jag snarast att det låter väldigt sannolikt att också släpper ARM64-modeller, åtminstone om Windows-på-ARM-satsningen med Snapdragon Elite X osv får ordentligt fotfäste.

Dock känns det väl som att de släpar efter lite generellt och lär göra så även i detta avseende...

Av evil penguin
Skrivet av Nyhet:

Snart måste du betala för att anmäla nätbluffar

Just detta är väl inte ens ARNs funktion? (Och vadå "anmäla"?)

I ett ärende hos ARN är deras jobb att lämna *en rekommendation* angående konsumenträttsliga tvister, som ett alternativ till att gå till tingsrätten med allehanda små konsumenträttsliga tvister om struntsaker.

Seriösa butiker tar i regel ARNs rekommendationer på allvar.

Om det nu verkligen är en nätbluff, vad förväntar man sig om man skickar det till ARN? ARN kommer säga att köparen har rätt konsumenträttsligt, och ingen kommer bry sig om vad ARN säger.

Av evil penguin
Skrivet av walkir:

Vill hellre se att det är möjligt att översätta/kopiera all text i Windows, inte minst gällande samtliga dialoger vid felsökning. Borde gå att göra på något enklare sätt än att använda nya "Snipping Tool".

Ogillar dock all koppling mot integritetskränkande Copilot.

Så länge det är standarddialoger i Windows så brukar de faktiskt tillåta ctrl-c (även om det inte finns någon indikation att det ska fungera).

Det finns ju dock alltid någon som vill vara speciell och bygger något eget, Microsoft är förstås själva inkluderade i den listan.

Av evil penguin
Skrivet av Pulver:

Ja, jag har inte ens lyckats göra en bootbar usb tidigare men det fungerar bra nu från denna github:

https://github.com/leifliddy/asahi-fedora-usb

Det struligaste är dock tangentbordet - jag har alltså lyckats skriva denna sträng manuellt genom att memorera var alla tecken sitter annorlunda mellan svenskt och engelsk tangentbord - det var inte helt lätt

perl -i -pe 's/(GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT)="(.*)"/$1="$2 rd.luks.uuid='"${LUKS_UUID}"'"/' /etc/default/grub

Det finns säkert något enklare sätt att växla mellan eng och swe tangentbord i "fedora-usb-kommando" miljön men jag tog inte reda på det

Är inte helt säker, men skulle förutsätta att fedora-recovery-usb-miljön bara är allmänt systemd-ig och att localectl set-keymap se fungerar.

Men ja, annars får man ju, som du säger, finna sig och skriva bäst man kan. Eller fippla lite mer och ta det över nätverket...

Av evil penguin
Skrivet av Pulver:

Jag gör ett försök senare - har faktiskt 2 st datorer som kör Asahi Linux numera så jag kan använda en av dem som testdator. Tack!

Okej, ja det kan nog vara rätt praktiskt att ha en försökskanin för den där konverteringen...

Jag körde in Asahi (men då Fedora-spinnen) och gjorde motsvarande LUKS-konvertering på en Macbook Air för en tid sedan. Passade på innan jag hade något viktigt sparat, då spelar det ju inte heller så stor roll om man skulle göra bort sig...

Med Fedora så var det ju i princip bara att följa den där guiden, dock.
(Själva resize/LUKS-stegen stämmer väl fortfarande bra såvida man har Fedora med btrfs, vill minnas att stegen för bootbar usb var lite utdaterade.)

Av evil penguin
Skrivet av evil penguin:

Om du tagit dig igenom allt fram dit och gjort någon motsvarighet

Dvs, jag antar att med ext4 så har du då isf hittat rätt filsystem att ändra på och, förmodar jag, använt resize2fs istället för btrfs resize i föregående steg?

Av evil penguin
Skrivet av Pulver:

Tack , nej, det är inte separata system för / och /home

Instruktionen i guiden är denna:

Mount root and home filesystems from the btrfs filesystem on the LUKS mapping device: mount -o subvol=root /dev/mapper/fedora-root /mnt mount -o subvol=home /dev/mapper/fedora-root /mnt/home

Och en färdig krypterad disk ser ut såhär:

<Uppladdad bildlänk>

Men om jag inte kan använda "subvol=root" vad skriver jag istället ? (jag är alltså jättedålig på kommandon)

Då är det bara ett steg iaf, dvs du kan stryka att montera home separat direkt. Och du lär inte behöva några särskilda mount options (dvs inget -o nånting öht).

Guiden har detta steg direkt före:

cryptsetup open /dev/nvme0n1p6 fedora-root cryptsetup status fedora-root

Om du tagit dig igenom allt fram dit och gjort någon motsvarighet till detta så vet du då vad devicen heter (namngiven ovan) iaf.
(Dvs, i deras exempel namngiven "fedora-root", men du kanske valde ett annat namn). Jag låtsar här att du valde ubuntu-root som namn:

mount /dev/mapper/ubuntu-root /mnt