Digitalt gisslandrama i form av ransomware är ett växande problem. Angripare tar sig in i system, ofta med hjälp av skadlig kod, och låser viktig data eller delar av system genom kryptering. Detta kombineras emellanåt med att stjäla känslig eller värdefull data. Sedan krävs offret på en lösesumma för att låsa upp systemet alternativt återfå stulen data.

Ransomware-attacker har drabbat flertalet stora företag, där bland annat attacken mot Kaseya som tvingade hundratals Coop-butiker att stänga är en av de senaste. Nu har hårdvarutillverkaren Gigabyte råkat ut för samma sak, rapporterar Bleepingcomputer. Enligt en talesperson från Gigabyte ska attacken inte ha påverkat tillverkningssystem, utan riktats mot ett mindre antal interna servrar på bolagets huvudkontor.

De påverkade servarna ska ha återställts utan problem, med kortare påverkan på den taiwanesiska webbplatsen och Gigabytes supportsida. Enligt The Record ska ansvariga för attacken vara gruppen Ransomexx. Gruppen ska ha lyckats få tag på totalt 112 GB data som de nu kräver en hittills inte känd summa pengar för. Det ska bland annat röra sig om sekretessbelagda dokument från Intel och AMD, som de hotar göra offentliga om Gigabyte inte betalar.

Gigabyte har meddelat att de står i kontakt med polis och lokala myndigheter, men har inte uttalat sig om lösensummans storlek eller om de ämnar betala. Ransomexx har tidigare utsatt andra dator- och hårdvarutillverkare för liknande attacker, däribland Acer.

Läs mer om ransomware-attacker: