Med lanseringen av Intels "Alder Lake"-processorer i slutet av år 2021 introducerades för första gången stöd för minnesstandarden DDR5 hos en konsumentplattform. De som ville hoppa på DDR5-tåget stötte dock snabbt på patrull i form av katastrofal tillgänglighet och skyhöga priser, vilket fick många att vända blicken mot moderkort med minnesstandarden DDR4 istället. Sedan dess har dock tillgängligheten blivit betydligt bättre för DDR5 samtidigt som priserna är i en sjunkande trend.

Enligt en ny rapport från Digitimes (betalvägg) ser situationen för DDR5 ut att ljusna ytterligare framöver. Källor till sajten gör gällande att de tre största tillverkarna av minneskretsar, Samsung, SK Hynix och Micron, har skalat upp produktionstakten av DDR5-kretsar ytterligare – något som ska accelerera övergången från den utgående standarden DDR4 senare under året.

Med bättre tillgänglighet av DDR5-kretsar ska prisnivåerna kunna pressas ytterligare av modultillverkarna. Digitimes rapport talar för att det potentiellt kan handla om en nedgång mot slutet av år 2022 som placerar DDR5 på prisparitet med DDR4 vid samma kapacitet. Med största sannolikhet handlar det dock om DDR5-minnen i lägre hastighetsklasser medan mer exotiska moduler troligtvis kommer att vara snäppet dyrare än sina motsvarigheter på DDR4.

Intresset för DDR5-minnen väntas öka under hösten när AMD växlar över till sockel AM5 och Ryzen 7000-serien, vilken endast har stöd för den nya minnesstandarden. I samma veva planerar även Intel att lansera uppföljaren till "Alder Lake" i form av "Raptor Lake", vilken dock sägs behålla bakåtkompatibiliteten med DDR4.