Det finns inga genvägar till det perfekta ljudet, det vet varje självutnämnd audiofil. Några andra som påstår sig veta det är Audioquest, som med sin nätverkskabel Diamond RJ/E lovar guld och gröna skogar, åtminstone om man betalar 1 250 USD. Det motsvarar ungefär 16 000 kronor inklusive moms och för det fås en exklusiv Cat 7-kabel, utrustad med en rad olika tekniker och innovationer, vilket enligt tillverkarna ska höja ljudkvaliteten avsevärt.

SSD-enhet för audiofiler ger bättre ettor och nollor för "mer naturlig känsla"

Företaget skriver att kabeln använder kvalitetsmaterial för att säkerställa att ljudet är rent och klart. Med höljet skyddas kabelns innanmäte mot luftburna signaler som potentiellt kan störa digitala signaler och sätta käppar i hjulet för ettorna och nollornas färd. För att eliminera störningar ytterligare används högkvalitativa silverledare, vilket även det ska ge ljudet högre dynamisk kontrast.

För att motverka signalbrott av olika slag har kabeln en batteridriven funktion som kallas Dielectric Bias System (DBS) som ska motverka signalavbrott och därmed förhindra att ljudet förvrängs. För att underlätta installation har kabeln har även riktningssymboler, så att du vet vilken ände av kabeln som ska sitta var.

Värt att notera är att priset på 1 250 USD endast är instegspriset, det vill säga vad en nätverkskabel på 75 centimeter kostar. Dubblar du längden åker prislappen upp till 1 995 USD, det vill säga ungefär 26 000 kronor inklusive moms. Priset per meter kan åka ned till 1 000 USD, för dig som satsar hela vägen och köper den 12 meter långa kabeln. Om du är på jakt efter det perfekta ljudet lär kabeln dyka upp hos svenska återförsäljare inom kort, men med ett snäppet högre pris som är anpassat för den svenska marknaden.