Från produktionsanläggningar till butikernas kassaapparater – uppkoppling mot någon form av system är numera snarare regel än undantag. Med detta kommer fördelar som god översikt och möjlighet att styra på distans, men det öppnar också dörren för IT-attacker, något som blivit mer påtagligt de senaste åren. Nu får den välkända öl-, cider- och läskproducenten Åbro en kallsup och sällar sig till skaran som drabbats.

IT-säkerhetsexpert: "Coop inte sista butiken att stänga på grund av IT-attack"

Under långfredagen upptäckte anställda vid Åbro bryggeri ett dataintrång, närmare bestämt en ransomware-attack. Det handlar om en form av utpressningsattack, där angriparna via mjukvara håller datorer som gisslan och ställer krav på lösensumma. Detaljer om hur många kapsyler bolaget krävs på och vilka skumma typer som ligger bakom angreppet är okända.

Klart är däremot att produktionen och distribution tillfälligt stoppats. I samtal med Aftonbladet förklarar företagets VD Henrik Dunge att de sedan långfredagen arbetar med att komma till rätta med problemet, men ännu utan framgång. Det blir således inga nyfyllda buteljer med Åbro-stämpel i närtid, och det återstår att se när malt och humle åter flödar hos det småländska bryggeriet.

Källa: Aftonbladet, Dagens Vimmerby (betalvägg)