Det har knappast undgått någon att maskininlärning (ML) och artificiell intelligens (AI) det senaste året hamnat i centrum för många branscher, som öser pengar på både hårdvara och tjänster som kan förenkla och förbättra. Grafikkretsar lämpar sig särskilt bra för sådana beräkningar, där grafikjätten Nvidia ligger i framkant och tar tillfället i akt att håva in storkovan.

En av bolagets stora kunder är Tesla, med AI som verktyg för mjukvaran i självkörande bilar. För detta ändamål används företagets egen superdator Dojo som dels är bestyckad med Tesla-skapade kretsar kallade D1, dels Nvidia-grafikkretsar. När Teslas VD Elon Musk håller låda i samband med bilföretagets senaste kvartalsrapport, blandar Musk beröm och pik när han förklarar att Nvidia inte kan möta marknadens efterfrågan i allmänhet, eller täcka Teslas behov i synnerhet.

Vi använder mycket Nvidia-hårdvara. Vi kommer fortsätta att använda det, och faktiskt ta in hårdvaran i den takt Nvidia kan leverera till oss. Stor eloge till Jensen och Nvidia, de har gjort ett fantastiskt arbete. Helt ärligt vet jag inte om vi skulle behöva Dojo om de kunde leverera tillräckligt med grafikkretsar till oss. Men de kan inte det, de har så många kunder. Hur som helst har de varit snälla mot oss och prioriterat några av våra beställningar. – Elon Musk

Av Musks uttalande att döma är det bara produktionstakten som begränsar Nvidia från att sälja ändå mer än i dagsläget, men i nuläget går den enorma efterfrågan inte att möta. Resultatet för Tesla blir således att fortsätta satsningen på egna lösningar och alternativ från andra leverantörer, vilket också gäller andra storkunder som inte kan stilla sina behov med Nvidias leveranser.

Det återstår att se om Nvidia hittar sätt att skala upp produktionen i närtid, eller om kunderna lyckas ta fram mer kostnadseffektiva och tillgängliga substitut. Klart är i alla fall att AI-tåget har fått upp ångan och inte visar några tecken på att närma sig slutstationen.

Källa: Nasdaq