Grace är Nvidias kommande nya processor för superdatorer och datacenter. Till skillnad från konkurrenterna AMD och Intel utgår Nvidia från ARM-arkitekturen och inte x86-64, vilket gör prestandajämförelser särskilt intressanta. Nu har Nvidia själva publicerat resultaten av en rad jämförande prestandatester, där Grace går mot AMD:s Epyc 9654 och Intels Xeon Platinum 8480 Plus.

Varje Grace-modul har dubbla kretsar med 72 Neoverse V2-kärnor vardera. De är sammanlänkade med NVLink-C2, som ger upp till 900 GB/s bandbredd i båda riktningarna, och upp till 1 TB direktkopplat LPDDR5X-minne, ungefär som i Apples M-processorer. Nvidia jämför därför med system från AMD och Intel som även de har dubbla processorer – totalt 192 Zen 4-kärnor med AMD:s Epyc och 112 Golden Cove-kärnor med Intels Xeon.

Testerna Nvidia har valt är alla utvecklade för superdatorer: Weather WRF, MD CP2K, Climate NEMO, CFD Openfoam och Graph Analytics Gapbs BFS. Resultaten presenteras som procentuella jämförelser med Epyc som index.

Chart-of-Grace-efficiency-and-performance-gains-scaled.jpg

Temp

I ren prestanda ligger Grace ungefär lika med de dubbla Epyc-kretsarna, med ett försprång på 40 procent i Graph Analytics-testet. Xeon-datorn sackar efter med 50–70 procent av prestandan hos de båda andra i de första fyra testerna och jämförbar med Epyc i det femte.

Vad Nvidia vill fokusera på är dock prestanda per watt, mätt som total uppskattad beräkningskapacitet för ett datacenter med en total effekt på 5 megawatt. Här ligger Grace 70–150 procent över Epyc och 227–300 procent över Xeon. Mot Epyc är skillnaden störst i Graph Analytics-testet och mot Xeon i MD CP2K-testet.