Den som behöver flytta riktigt stora mängder data mellan två geografiskt skilda platser behöver än idag ställa sig frågan hur det bäst kan göras. Internethastigheterna har ökat rejält de senaste åren och på vissa orter kan vanliga hemanvändare skaffa bredband med 10 Gbit/s. Men för riktigt stora datamängder kan det ändå gå snabbare att använda ”sneakernet” – att lägga filerna på en extern disk och gå, cykla, ta bussen eller köra bil dit de ska.

Amazon har tagit detta till nästa nivå med en tjänst företaget kallar Snowmobile. Den som beställer tjänsten möts av en på utsidan helt vanlig 40-fotscontainer som på insidan rymmer hårddiskkabinett efter hårddiskkabinett med en sammanlagd kapacitet på 100 PB, det vill säga 100 000 000 GB. Överföring med Snowmobile tar ett par veckor, men hastigheten per sekund blir betydligt högre än fiber.

På internet har det länge skämtats om huruvida överföringar via brevduva är snabbare än internet. Redan 1990 lade David Weizman som aprilskämt fram ett förslag på en ny internetteknik kallad IP over Avian Carriers (RFC 1149). Brevduvor har använts i tusentals år, och tanken är kanske inte så dum egentligen – med dagens tillverkningsteknik väger en nvram-krets på hundratals gigabyte inte speciellt mycket och kan enkelt bäras av en duva.

2009 testades teorin i Sydafrika, där en brevduva skickade 4 GB (i form av en usb-sticka) snabbare än en lokal ADSL-anslutning över en sträcka på 100 kilometer. Nu har den dykt upp igen, den här gången i video av Jeff Geerling.

Den första frågan Jeff Geerling ville ha svar på är hur mycket data en brevduva kan bära. Efter ett besök hos en lokal duvägare kom han fram till en gräns på 3 TB i form av tre nvme-baserade usb-stickor på 1 TB var, med höljena avtagna och packade i en antistatisk påse. Eftersom målet var att jämföra total överföringstid var det viktigt att diskarna hade snabba usb-anslutningar.

Fejkduva

Istället för att faktiskt testa en långväga överföring med duva valde Jeff Geerling att göra sin jämförelse via flygplan. Samtidigt som han startade en överföring av 3 TB från hemmet i Saint Louis kopierade han samma filer till de tre usb-stickorna, åkte till flygplatsen och satte sig på ett flyg till Nova Scotia. Väl på plats kopierade han filerna från stickorna till samma dator som höll på att ladda ner dem från Saint Louis.

Resultatet? ”Brevduvan” tog 6 timmar och 53 minuter medan internet tog 10 timmar och 54 minuter. Med några enkla beräkningar och vetskap om flygplanets och en faktisk brevduvas genomsnittliga hastigheter kom Jeff Geerling fram till att en duva kan slå internet inom en radie av 80 mil.

Testet visar så klart att andra transportmedel potentiellt är mycket snabbare. Han hade exempelvis kunnat ta med sig mycket mer än de tre små stickorna på planet. Och överföringshastigheter mellan två platser beror på många faktorer. Men nu handlade det om att testa en gammal internetfavorit.