I fredags sjösatte Bethesda sitt efterlängtade rymdäventyr Starfield för de som förbokat någon av de dyrare utgåvorna. Det blev dock snabbt tydligt att något inte stod rätt till när användare med grafikkort ur Intels Arc-familj försökte få igång spelet. Dessa möttes nämligen av extremt långa laddningstider, grova grafiska artefakter och återkommande krascher – till den grad att Starfield är helt ospelbart.

out.mp4_snapshot_00.05_[2023.09.04_09.15.29].jpg

Starfield var mardrömsbränsle när det spelades på Intel Arc-korten innan den nya drivrutinen.

Nu har Intel släppt en ny beta-drivrutin till Arc-grafikkorten, vilken ska åtgärda några av de mest akuta problemen med Starfield. Bland fixarna syns en kraftig reduktion av laddningstiden när spelet startas upp, generellt bättre stabilitet samt åtgärder för att minska korrupta och blinkande texturer.

Arbetet är dock långt ifrån klart, då Intel har en diger lista med problem som fortfarande inte är åtgärdade. Användare rekommenderas att inte överskrida detaljnivån High för att bibehålla stabilitet i spelet och samtidigt avaktivera dynamisk upplösningsskalning (DRS), där den sistnämnda kan orsaka grafisk korruption. Det finns också fortsatta problem med krascher i vissa områden i spelet, felaktigt blinkande ljuskällor samt texturer som inte laddar in korrekt.

Intel meddelar att de återstående problemen förhoppningsvis ska kunna åtgärdas i en framtida drivrutin. Den som vill spela Starfield med Intel Arc idag kan ladda ned den senaste drivrutinen från Intels webbplats – med brasklappen att upplevelsen bitvis kan bli lite skakig.