Cinebench tillhör en liten skara benchmarktester som nästan alltid används när nya processorer och datorer recenseras. Testet använder utvecklaren Maxons 3D-renderare och ritar upp en komplicerad 3D-scen av det slag som kan användas när arkitekter ska visa upp sina nya designer innan de byggs.

För några år sedan innehöll Cinebench även tester för grafikkort, men det försvann efter version 15. Nu har Maxon släppt version 2024 och den stora nyheten är att grafiktestet är tillbaka. Det möjliggörs av att testet övergår till att använda företagets moderna renderingsmotor Redshift, som används professionellt med Maxons egna Cinema 4D och Zbrush, men också andra 3D-program som Autodesk Maya och Blender.

Redshift använder samma renderingsalgoritm för både processor och grafikkort. Genom att rendera samma scen oavsett vilken som testas blir resultaten från Cinebench 2024 jämförbara. Eftersom motorn är utvecklad för att använda både processor och grafikkort kan datorns totala renderingskapacitet på så vis mätas.

Maxon har ökat Cinebenchs utnyttjande av systemresurser för att bättre anpassa det till moderna datorer. Programmet använder till exempel tre gånger så mycket primärminne och utnyttjar de senaste processorinstruktionerna för optimal prestanda.

Ladda ned Cinebench 2024 här. Tänk på att resultaten inte kan jämföras med resultat från Cinebench R23, R20 eller R15.