Revisionsbyrån Deloitte har utfört en undersökning kring nätbedrägerier och resultaten kan vara förvånande. Svaren från enkäten visar nämligen att ungdomar födda mellan cirka 1997 och 2012 (Gen Z) går på bluffar mer än tre gånger så ofta som personer i Baby Boomer-generationen födda under efterkrigstiden fram till mitten av 1960-talet.

Hela 16 procent av respondenterna i Gen Z svarade att de har gått på ett nätbedrägeri, medan samma siffra för ”boomers” var 5 procent. 17 procent av ungdomarna svarade också att något av deras sociala medier-konton har hackats, medan bara 8 procent av de äldre hade hackats. Undersökningen visade också att bland 20–29-åringar hade 44 procent utsatts för bedrägerier, något som bara drabbat 23 procent av respondenter i åldrarna 70–79 år.

Vox påpekar att en tidigare undersökning från 2017 visade att amerikanska ungdomar under 20 år det året förlorade runt 90 miljoner kronor i bedrägerier, men 2022 var summan uppe i 2,3 miljarder kronor.

Influerarbluffen riktar sig till unga

Tanneasha Gordon som ledde Deloitte-studien säger till Vox att en orsak till att Gen Z luras oftare är att de helt enkelt lever en så stor del av sina liv online. De handlar till exempel väldigt mycket på nätet och är därmed mer utsatta för bedrägeriförsök än äldre generationer. En studie från 2020 fann att Gen Z var mer medvetna om säkerhetsrisker på nätet, men sämre på att göra något åt det, än Generation Y.

Ett exempel på ett bedrägeri som huvudsakligen drabbar ungdomar kallas influerarbluffen och går ut på att bedragaren kontaktar offret med ett erbjudande om att bli varumärkesambassadör. Allt offret behöver göra är att betala en liten summa för porto så att ”företaget” kan skicka varuproverna. Några varor kommer så klart inte, och bedragaren är väck.