Att lämna plånboken hemma för att hämta ut paket eller handla på systemet är något som lockar hos svenskar. Kring midsommar gjorde BankID det möjligt att ha ID-kort i telefonen och nu har en miljon BankID-användare skaffat ID-handlingen.

Vid lanseringen av den digitala ID-handlingen var det endast ett fåtal ställen som kunde hantera ID-handlingen. Sedan lansering har allt fler aktörer som Postnord och Systembolaget implementerat system som möjliggör användning av handlingen. Utöver dessa aktörer har bland annat SJ, Schenker, OKQ8 och Intersport börjat acceptera BankID:s digitala ID-handling.

"Vi kommer att se fler digitala ID-handlingar i framtiden och att en miljon användare har aktiverat digitalt ID-kort från BankID redan inom 5 fem månader visar att allt fler önskar lämna plånboken hemma. Det digitala ID-kortet bygger på samma säkra grund som identifiering och underskrift med BankID, men nu anpassat för fysisk miljö."– Petter Dahl, e-legitimationsexpert hos BankID.

Utöver BankID erbjuder konkurrenten Freja EID liknande lösning för ID-kort och har en längre lista av aktörer där handlingen accepteras. Bland annat ATG, Postnord, Schenker, DHL Kronans apotek, Pressbyrån, Stadium samt Kjell & Company. Trots bredare acceptans har endast 900 000 personer anslutit sig till Frejas ID-handling.

Har du fixat digitalt ID via Bank ID än?