Inledning

Det tog ett litet tag, men till slut insåg processortillverkarna att hastighet inte är allt. Strömsnåla processorer har gjort sitt intåg på marknaden, och numera betyder en ny processorserie inte nödvändigtvis varmare och törstigare modeller utan troligtvis både snabbare och svalare varianter.

Bland grafikkortstillverkarna verkar trenden vara den direkt motsatta. Här är det fortfarande energihungriga monsterkort som gäller bland de prestandamedvetna användarna. Allra värst är ATI med HD2900-serien, men de regerande fartkungarna i konkurrentens Geforce 8800-serie är inte långt efter. För att få lite perspektiv på det hela kan vi nämna att ett Geforce 8800 GTX drar närmare 145 watt under full belastning. Jämför det med en fyrkärning processor i Intels Extreme-serie som toppar vid femton watt mindre. Tiderna har onekligen förändrats.

För att kunna kyla de energislukande grafikkorten har tillverkarna tvingats ta till metoder som annars bara använts i eftermarknadskylare. Heatpipes tillsammans med stora och tunga flänsar är vad som gäller redan i originalutförande, och samma designfilosofi används i de kylare som vi ska titta närmare på i denna recension.

De tre grafikkortskylare som vi testar kommer från inga mindre än Thermalright, Zalman och Zerotherm. Samtliga är nya modeller som bjuder på fler heatpipes, större ytor och förbättrade funktioner. Frågan är om de har vad som krävs för att hantera ett grafikkort i 8800 GTX-kaliber.