Även om utbudet av moderkort som klarar av PCI Express 4.0, och därmed också har stöd för snabbare NVME-enheter, har ökat är det nog ingen dålig gissning att majoriteten av datorer fortfarande är begränsade av PCI Express 3.0. För dessa datorer är det egentligen ingen mening av att lägga extra pengar på supersnabba NVME-SSD, utan en normalt PCI Express 3.0-modell räcker bra.

Enheten jag fått testa idag är den senaste budgetmodellen från Western Digital – WD Blue SN570. Western Digital har valt att låta färger förklara olika serier och användningsområden. Enheter i Red-seren är till för att sättas i NAS-enheter, diskar i Black-serien är i stället prestandadiskar, medan Blue-serien innehåller modeller som ska ge bra prestanda till ett bra pris. I den här piloten ska jag undersöka om det gäller även SN570.

Välkommen till SweClockers testpiloter!

swedbearfejs.png

SweClockers testpiloter är recensioner av och för medlemmarna. Erfarna datorentusiaster från forumet får tillfälle att på egen hand provköra de senaste produkterna i datorvärlden. Trevlig läsning och glöm för all del inte att kommentera!

Testpilot: Björn Endre

  • Användarnamn: @Björn Endre

  • Registrerad: 2004

  • Plats: Huddinge

  • Specialitet: Datorer och hårdvara

En av SweClockers mest välrenommerade medlemmar och en riktig legendar i hårdvaruvärlden. Björn har varit med sedan 1990-talet och är bland annat känd som grundaren till Bjorn3D.com, en internationell sajt om datorer och hårdvara som också bär hans namn.

Inte helt otippat älskar han att undersöka och testa nya teknikprodukter, oavsett om det gäller en spännande tv, en ny datorkomponent eller ett komplett datorsystem. Han har dessutom ett brinnande intresse för nätverk och tillhörande teknik.

När han inte testpilotar på SweClockers jobbar Björn som senior utvecklare på Lexly, coachar sina barn i fotboll och försöker (med varierande framgång) hitta tid till att lira de senaste speltitlarna på konsol och PC.

Sponsrat innehåll: Testpilot

SweClockers testpiloter är medlemmar som på egen hand testar nya produkter i datorvärlden. Denna testpilot arrangeras av SweClockers på uppdrag av Western Digital som betalar för publiceringen. Uppdragsgivaren har inget inflytande över innehållet och testpiloten är helt fri att dra egna slutsatser.

WD Blue SN570-serien

Enligt Western Digitals egen webbplats finns det tre varianter av SN570, från 250 GB upp till 1 TB. När jag skriver detta har det dock på Prisjakt dykt en upp en 2 TB stor variant, som ser ut att släppas inom kort.

Egenskap

WD Blue SN570 250 GB

WD Blue SN570 500 GB

WD Blue SN570 1 TB

WD Blue SN570 2 TB

Kapacitet

250 GB

500 GB

1 000 GB

2 000 GB

Form Factor

M.2 2280

M.2 2280

M.2 2280

M.2 2280

Gränssnitt

PCI Express 3.0 x4 NVME v1.4

PCI Express 3.0 x4 NVME v1.4

PCI Express 3.0 x4 NVME v1.4

PCI Express 3.0 x4 NVME v1.4

NAND

Troligtvis Sandisk BiCS5 112-Layer 3D TLC NAND

Troligtvis Sandisk BiCS5 112-Layer 3D TLC NAND

Troligtvis Sandisk BiCS5 112-Layer 3D TLC NAND

Troligtvis Sandisk BiCS5 112-Layer 3D TLC NAND

DRAM

Ingen

Ingen

Ingen

Ingen

Sekventiell läsprestanda

Upp till 3 300 MB/s

Upp till 3 500 MB/s

Upp till 3 500 MB/s

Upp till 3 500 MB/s

Sekventiell skrivprestanda

Upp till 1 200 MB/s

Upp till 2 300 MB/s

Upp till 3 000 MB/s

Upp till 3 000 MB/s

Specificerad livslängd (TBW, Terabytes Written)

150 TB

300 TB

600 TB

1 200 TB

Garanti

5 år

5 år

5 år

5 år

Övrigt

SMART-rapport
Trim
Secure Erase

SMART-rapport
Trim
Secure Erase

SMART-rapport
Trim
Secure Erase

SMART-rapport
Trim
Secure Erase

Pris vid publicering

479 kr

619 kr

1 189 kr

2 399 kr

Lägsta pris:

Western Digital berättar inte mycket om denna SSD. Det finns ingen information om vilken kontroller som används och inte heller några specifikationer om NAND-flashminnet, mer än att det är TLC. Jag har försökt letat runt lite på nätet och konsensus verkar vara att denna SSD kommer med Sandisk BiCS5 112-Layer 3D TLC NAND.

Något som denna SSD saknar är DRAM. Normalt har en mer påkostad SSD lite DRAM, till exempel 1 GB DRAM-cache per 1 TB NAND-flash. Tanken är att detta mycket snabbare minne hjälper till med att snabba upp åtkomst till filer, och till exempel även hjälper till med att flytta runt filer för att se till att alla minnesceller blir skrivs till ungefär lika mycket, så kallad wear-leveling.

SSD utan DRAM är ingen nyhet och det har funnits ett par år, särskilt bland de äldre 2,5-tumsenheterna. De har också haft ett dåligt rykte och googlar du finns det massor av artiklar som pratar om hur dåliga de är och varför man inte ska köpa en sådan.

Sanningen är dock att DRAM-lösa SSD har utvecklats och även om de fortfarande har vissa begränsningar verkar de inte längre automatiskt vara ett dåligt köp. Samsung har till exempel valt att låta Samsung 980 vara DRAM-lös och även Western Digitals föregångare SN550 var en populär och kompetent DRAM-lös SSD. I slutändan är det den verkliga prestandan som är intressant, något som jag strax kommer testa.

Närmare titt

Innan jag går in på prestandan, låt oss ta en titt på denna SSD. WD Blue SN570 levereras välinpackad i en låda som tydligt visar i vilken färg-serie den tillhör. Inuti lådan hittar du SSD-enheten och information om garantin.

sn570-box.jpg

Eftersom detta som sagt är en SSD utan DRAM, finns det inte många kretsar på kretskortet. Baksidan är helt tom och framsidan har kontrollen och NAND-flashminnet. Mer spännande än så här blir det inte.

Prestanda

Så hur presterar då WD Blue SN570? För att svara på den frågan ploppade jag in enheten i min gaminglaptop, en Asus G15 med Ryzen 9 5900HS, 32 GB minne och Geforce RTX 3080. Denna laptop har två PCI Express 3.0 x4-platser för lagring, vilket passar perfekt för denna SSD.

Tyvärr har jag inte ett jätteförråd av SSD-modeller liggande hemma, varför jag valde att jämföra WD Blue SN570 med de två NVME-SSD jag har i denna dator: en SK Hynix HFM001TD3JX013N 1 TB och en Samsung 970 Evo Plus 1 TB. Båda dessa har på papperet liknande prestanda som WD Blue SN570, vilket gör det intressant att jämföra.

PC Mark 10 – Full Storage Test

Jag började med att testa SSD-enheterna i PC Mark 10 och dess lagringstest. Detta test simulerar allt från uppstartstid för Windows och olika spel, till kopiering av olika stora filer. Jag kan rekommendera att läsa dokumentationen för programmet då det beskriver exakt hur de utför testerna.

WD Blue SN570 får en bra start i PC Mark 10. Programmet använder "riktiga" inspelade anrop till filsystemet för olika scenarier så testet ska ge en bra insikt hur lagringsenheten ska klara sig vid vanlig användning.

AS SSD

Nästa test var AS SSD, där jag använde det inbyggda kopieringstestet för att kopiera några stora filer, många små filer och en mix av båda.

WD Blue SN570 klarar sig bra, även om den hamnar lite efter i testet där den ska kopiera en mix av stora och små filer.

Diskbench

Jag skapade en 16 GB stor RAM-disk och använde denna för att kopiera en mapp från Ubisoft-spelet Immortal Fenyx Rising, med 376 filer på totalt 15,6 GB, till och från respektive enhet.

WD Blue SN570 klarar sig bra även i detta test, men det är tydligt att den hamnar lite på efterkälken när data ska skrivas.

Final Fantasy XIV

Jag använde mig av benchmark-programmet för Final Fantasy XIV End Walker, som inkluderar ett test av laddningstider för de olika sekvenserna i testet. Skillnaden som finns mellan SSD ligger inom felmarginalen, vilket syns i tabellen nedan.

SSD

Totalt

SK Hynix 1 TB

13,1 sekunder

Samsung 970 Evo Plus

13,8 sekunder

WD Blue SN570

13,1 sekunder

FIO

Sist men inte minst valde jag att använda mig av verktyget FIO (Flexible Input/Output tester) för att mäta prestandan i ett antal olika scenarier. Tips om vilka testar att köra fick jag från denna utmärkta artikel i Ars Technica.

4K slumpmässiga skrivningar – en tråd

fio --name=random-write --ioengine=windowsaio --rw=randwrite --bs=4k --size=4g --numjobs=1 --iodepth=1 --runtime=60 --time_based --end_fsync=1

Detta är worst-case scenario där de slumpmässiga skrivningarna görs med 4K-block med en enda tråd.

Jag antog att SN570 skulle hamna lite på efterkälken här då DRAM-lösa SSD ska ha lite sämre skrivprestanda, men i detta test såg jag inga problem.

64K slumpmässiga skrivningar – 16 parallella trådar

fio --name=random-write --ioengine=windowsaio --rw=randwrite --bs=64k --size=256m --numjobs=16 --iodepth=16 --runtime=60 --time_based --end_fsync=1

Detta test ska representera belastningen i ett normalt system med flera program som samtidigt skriver till SSD-enheten.

Förvånande nog så "vann" WD Blue SN570 detta test. Medan jag bara hann skriva runt 132 GB data på SK Hynix-modellen, mäktade systemet med att skriva runt 260 GB data på WD Blue SN570 under den minut som testet kördes.

1 MB slumpmässiga skrivningar – en tråd

fio --name=random-write --ioengine=windowsaio --rw=randwrite --bs=1m --size=16g --numjobs=1 --iodepth=1 --runtime=60 --time_based --end_fsync=1

Här har vi ett test som får representera "best case" där vi använder oss av större 1 MB-block när vi skriver datan.

Detta test påverkas till exempel av eventuell cache på enheten, samt hur snabb NAND som den har. Samsung 970 Evo Plus klarar testet galant och även när jag drog upp det till 2 minuter fick jag samma resultat. Hynix SSD och WD Blue SN570 lägger sig på runt 600–800 MB/s och håller sig där under hela testet. Om du ska kopiera väldigt stora filer så är inte WD Blue SN570 den bästa SSD:n.

Mjukvara

software.png

Western Digital har en mjukvara, Dashboard, som kan laddas hem. Det liknar den jag såg när jag testade WD Black SN850, komplett med liknande konstiga översättningar till svenska.

Sammanfattning

Det är alltid lite annorlunda att testa en SSD i mellansegmentet. Jag förväntar mig inte att den ska vara snabbast, utan en sådan SSD konkurrerar antingen på prestanda och pris, eller via några specifika funktioner.

Tittar jag till funktionaliteten är det egentligen inget som sticker ut hos WD Blue SN570. Avsaknaden av DRAM vägs till viss del upp att den fortfarande använder TLC-NAND i stället för långsammare QLC-NAND. Den saknar även stöd för hårdvarukryptering, vilken främst är negativt för företagsanvändare.

Prestandan är bra även om den i vissa testar hamnar lite efter vid skrivning. Å andra sidan presterar den bättre i andra tester än de två produkter jag jämför med. SN570 presterar bra i både tester och under den tid jag har haft den i min dator och jag tror inte att någon skulle bli besviken av hastigheten vid vanlig användning. Jag försökte se om jag kunde hitta någon direkt negativ effekt av avsaknaden av DRAM, men ska jag vara ärlig så var det inget som stod ut vid vanlig användning.

Prismässigt står sig WD Blue SN570 också väldigt bra. Det finns många 1 TB NVME-SSD runt 1 100 kronor men majoriteten har sämre prestanda. Det är dock fortfarande ett prissegment där det finns många alternativ inom en relativt snäv prisgräns, och du kan till exempel få tag i en WD Black SN750 för någon hundralapp mer. Ska jag vara ärlig är jag mer sugen på 2 TB-varianten som ser ut att bli en av de billigaste 2 TB SSD med denna prestanda.

Western Digital har med WD Blue SN570 släppt en bra SSD som dels är en ordentlig uppgradering över WD Blue SN550, dels erbjuder bra prestanda till ett bra pris. Är du ute efter en billig 1 TB stor SSD till din dator, är WD Blue SN570 ett bra val.

Fördelar

  • Bra prestanda till bra pris

  • Fem års garanti

  • TLC-NAND

Nackdelar

  • Avsaknad av DRAM kan påverka prestanda i vissa speciella situationer

  • Ingen hårdvarukryptering