Det brittiska mediabolaget British Sky Broadcasting Group (BSkyB/Sky) uppskattade inte varumärket för Microsofts molntjänst Skydrive, vilken efter en rättegång och uppgörelse mellan parterna fick byta namn till Onedrive. Nu är giganterna åter i luven på varandra, den här gången över Skype.

Redan 2006 ska Sky anklagat Skype för varumärkesintrång och gjorde gällande att de båda kan förväxlas. Mediebolaget vände sig då till EU:s varumärkesmyndighet Office for Harmonization in the Internal Market (OHIM), som med motiveringen att logotyperna i flera avseenden liknande varandra gav Sky rätt.

Skype, som sedan våren 2011 ägs av Microsoft, överklagade till EU-domstolen, som nu valt att avfärda överklagan. Som motivering konstateras att det föreligger en risk för förväxling mellan varumärkena Skype och Sky, inte enbart på grund av namnen utan också logotypen för den förra vars molnformad kant skapar associationer till det engelska ordet sky (sv. himmel), skriver DN.se.

We’re confident no confusion exists between these brands and services and will appeal. This decision does not require us to alter product names in any way.

I ett uttalande till The Verge meddelar en talesperson för Microsoft att det inte finns någon förvirring mellan varumärkena och att de kommer överklaga, vilket då blir till EU:s högsta instans. Samtidigt gör mjukvarujätten gällande att beslutet inte innebär att de måste byta namn på tjänsten Skype, varför det kan komma att bli tal om en licensavgift till Sky för användning av varumärket.