Framtidens panelteknik stavas OLED och koreanska LG storsatsar på tekniken – tvärtemot den inhemska rivalen Samsung som anser att den inte är lönsam och att det finns mer att krama ur LCD. Nu ser det dock ut som att bolaget inom en inte allt för avlägsen framtid sluter upp bakom OLED för tv-apparater.

Nu rapporterar The Korea Times om nya tillverkningstekniska framsteg, som gör att kostnaderna kan kapas väsentligt. I korthet handlar det om mer precis placering av kolbaserat material via något som kallas inkjet printing, som ska ge högre yield, antalet fungerande paneler efter produktion, än nuvarande avdunstningsprocess.

Just bristfällig yield har tidigare varit förklaringen till att Samsung inte velat satsa på OLED kommersiellt, men nu sägs storskalig produktion vara planerad under år 2017. Uppgifterna kommer från en direktör hos läkemedelsbolaget Merck, som är ledande inom material för OLED-skärmpaneler, och en viktig leverantör till LG.

Övergången handlar dock inte enbart om ett teknikskifte samt att ta upp kampen mot LG. LCD-baserade skärmpaneler har blivit förhållandevis enkla och billiga att tillverka, någonting som gett upphov till allt fler kinesiska aktörer på tv-marknaden, vilka på allvar börjat hota den koreanska duons långt stående dominans.